'Vakantiealbum'

KLIK HIER VOOR DE CD OP I-TUNES


Het plan voor een An + Jan Vakantiealbum is al heel oud. Zomerhits in zonnig Nederlands. Eindelijk is ie er nu. Jan van der Meij en Marjolein speelden hun eigen partijen in, Léon Klaasse deed drums en percussie en Jakob Klaasse de toetsen. Elke plaat maakt zichzelf, en het werd al snel duidelijk dat ie niet te lang moest duren. 10 nummers is perfect. Dat leverde helaas mooie afvallers, maar die komen dan wel tijdens de tour. Dit zijn de uitverkorenen.

1. ZOETE ZOMERREIS
Hit van Cliff Richard & the Shadows uit de gelijknamige speelfilm Summer Holiday. 1959 alweer.

2. RASTA VOOR EEN WEEK
Hoe vertaal je Dreadlock Holiday? Zo dus! Briljant liedje van 10CC uit 1979, zo goed mogelijk nagespeeld.

3. LANTERFANTEREILAND
La Isla Bonita uit 1989. Jans eerste Madonna: "Eigenlijk ook de enige hit van haar die mij echt vanaf dag 1 ontroerde.' Marjolein zingt 'm een beetje treurig, en het klopt dat de ik alweer thuis zit: "nooit ging een week voor mij zo snel voorbij"

4. DOMMERRIKKIE
Vrolijke meezinger zat al in 'Jong & veelbelovend'. In 1971 ging Nederland massaal met vakantie naar de Costa del Sol, en kwam met dit liedje van Peret over een koppig ezeltje dat geen 'u/oe' kon balken . Toetsenman Jakob Klaasse na het inspelen: "dit liedje heeft wel ongeveer alles wat ik aan Spanje haat."

5. ZOMERSYNDROOM
Jaren 50-hit van en door Eddie Cochran, later ook een nummer 1 voor hardrockversie van Blue Cheer. Jan van der Meij zong hem al in de 'Nieuw op 1'-toer maar toen viel ie af voor de plaat. Als je maar lang genoeg wacht...

6. LUIE ZONNESTOEL
Sunny Afternoon van de Kinks uit 1966. Als toegift stonden de teksten voor Vakantiealbum onder voorbehoud in de bundel #Stopdetijd, en het is grappig te zien hoe Jan tot de opname blijft schaven.
En zo werd languit op mijn zomerzongazon, op de cd en voor de eeuwigheid languit in mijn luie zonnestoel.

7. LAMBADA
Oorspronkelijk een lied in de sfeer van El Condor Pasa van de Boliviaanse band Los Kjarkas. Later verportugeest en door Franse producers tot wereldhit gemaakt met het bandje Kaoma. De vertaling is vrij letterlijk, het is echt een dans je verdriet-weg lied. In de week van onze opnames kwam de oorspronkelijke zangeres door roofmoord om het leven. Voelde raar..

8. LAMELEVEN
De Franse zigeunerband Gipsy Kings uit 1989. Moeilijk te tellen dus hebben we meegespeeld met het origineel als clicktrack, en die daarna uitgezet.

9. LIEVER LUI DAN MOE
Small Faces uit 1967. Het cockneyaccent van Steve Marriott vervangen door het Amsterdams van Jan van der Meij. De pianootjes en Fijne samples van zee, meeuwen en klokken maken het helemaal af.

10. TICKET NAAR TIMBOEKTOE
Jan was bezig voor de liveshow wat grapjes te bedenken op liedjes die we zeker niet zouden gaan spelen als Vamos a la playa, Going to Ibiza en de Macarena, maar raakte ineens iets moois. Ticket to the Tropics van Gerard Joling was een nummer 1 hit in 1985, geschreven en geproduceerd door Peter de Wijn, die in 1987 Jan onder zijn hoede nam als 'maecenas' en geld stopte in de cd Rot, Warm & Tender en later ook Hoop & Liefde.

De opnames voor Vakantielabum vonden februari 2017 plaats in E-sound, Weesp met opnametechnicus Thomas Cochrane. De mix was begin maart in Het Gemengd Bedrijf te Limmen door geluidstovenaar Frans Hendriks en zijn vaste kracht Harm Timmermans.

CD verkrijgbaar via iTunes, na afloop van optredens of klik hier voor de Rotshop. 10 euro ex porto.

naar huis>