p

An + Jan doen de Top 100 aller tijden!

Bohemian Rhapsody? Riders on the storm? Hey Jude? In vloeiend Nederlands? Jazeker, in hun zesde pretproject vertaalde wereldhits kiezen Jan Rot en Marjolein Meijers het mooiste/ leukste/ gekste uit de Top 100 aller tijden en moeten ook deze mastodonten van de popmuziek er aan geloven. An + Jan slaan weer toe. Dat wordt weer smullen. ‘Vertalingen beter dan origineel’ kopte de Volkskrant over hun vorige programma. Rot met zijn warme snik en onderkoelde humor en Meijers met haar Rotterdamse nuchterheid, contrabas en krachtige stem zijn als podiumpersoonlijkheden elkaars perfecte tegenpool. Voeg daarbij de prachtige muzikanten Jakob Klaasse en Jan van der Meij en ook deze Top 100 aller tijden wordt een programma met eeuwigheidswaarde.
NB: normaal spelen An + Jan geen nummers uit vorige programma's, maar ditmaal mogen klassiekers als Hotel Eldorado, Ankie (Angie) en Volle maan aan de vrijerslaan (paradise by the dashboard light) niet ontbreken!

Luister hier naar fragmenten van de nieuwe cd en raak als zovelen voor u verknocht aan dit uitzonderlijke duo!

EN KLIK HIER VOOR DE SPEELLIJST (feb t/m mei 2009)

 

 

 

 

Korte bio:

Marjolein Meijers was een half podiumleven Annie van de Berini’s, Jan Rot maakt de laatste jaren vooral furore als vertaler van o.a. de Mattheuspassie, Hair en Tommy. Pianist Jakob Klaasse werkte onder andere met Doe Maar, Boudewijn de Groot en Bram Vermeulen. Gitarist Jan van der Meij werd na zijn popjaren met Vitesse en Powerplay rechterhand van Fré Spigt.

Zij vinden elkaar in pretproject An + Jan, want wat is leuker dan een maand of vier de mooiste liedjes ter wereld te spelen, en het seizoen daarop weer een heel nieuw pakket?

De pers over vorige An & Jans:

"chapeau met cowboyhoed!" leids dagblad mrt 2008

"vertalingen countrynummers van Rot beter dan origineel" Volkskrant mrt 2008

KLIK HIER VOOR AN + JAN VROLIJK KERSTFEEST 2008

KLIK HIER VOOR JAN SOLO- HALLELUJAH

EERDERE QUOTES: najaar 2006

Niet alleen lekker vanwege de zonnige hits uit het verleden en het plezier dat het kwartet daaraan beleeft, maar vooral vanwege de taalscherpzinnigheid en speelsheid van vertaler Rot (Volkskrant 10-06)

Taaljuweeltjes laten liedjes van An + Jan glanzen en glitteren – AD

Zo goed kan een Nederlandse tekst dus klinken – NRC (06)

Hilarische ode aan de popmuziek - volkskrant (05)

 

EXTRA'S voor websites etc:

youtubefilmpje An & Jan Wilhelmus via link: http://nl.youtube.com/watch?v=dIvn8DO_b50

een Top 100 promo

-----------------

An & Jan geschiedenis:

 

Historie An & Jan.

Eind jaren negentig is Jan Rot een beetje klaar met eigen nummers en begint zijn favoriete popsongs te vertalen, o.a. op de cd 'Rot voor jou'. Voor Love Hurts vindt hij zijn Emmylou Harris in Berini Marjolein Meijers. Hartzeer geldt als de start van An & Jan, maar ondanks incidentele optredens als op Lowlands, gaan ze pas in 2002 samen op theatertoer.

An & Jan Grootste Hits deel 1 (2002) met Jakob Klaasse aan de vleugel en elke avond een bijzondere Nederlander, van Thé Lau tot Ron Brandsteder, slaat meteen aan. Toppers als Zoen van papier(Sealed with a kiss), Spiegelei(Yesterday/ Scrambled eggs) en natuurlijk Ankie(Angie) zorgen voor uitgelaten zalen en juichende recensies ("Hilarische ode aan popmuziek!?" Volkskrant 2002).

Voor Grootste hits deel II in het voorjaar van 2005 wordt het drietal uitgebreid met gastgitarist Marcel de Groot. Hoogtepunten als Wonderzondag (Monday, monday), Bossen rooie rozen (Gigi l'Amoroso) en het aangrijpende Theo op de wijs van Don McLeans Vincent over die andere Van Gogh, zorgen voor een lange rij in de foyer, waar de perfecte studiocd's van An & Jan, zonder winstoogmerk voor een tientje na afloop door henzelf worden verkocht.

Terwijl Jan en Jakob het seizoen daarop veel lof oogsten met Nachtlied, "een sterrenhemel vertaalde wereldhits over de nacht" met o.a. Bill van Dijk en Astrid Nijgh, neemt Marjolein in het programma "En nu is het afgelopen!" fraai afscheid van de Berini?s.

Van september tot december 2006 toeren An & Jan met"Nieuw op 1!" langs de vaderlandse theaters, met louter vertaalde nummer 1 hits uit de Top 40. Juichende recensies, recordverkoop voor de gelijknamige cd, en voor het eerst uitverkochte zalen en ovationele applauzen zijn het resultaat met als klapper Volle maan aan de vrijerslaan, de 8 minuten durende vertaling van Pardise by the dashboard light. De als gastgitarist van Fré Spigt geleende Jan van der Meij blijkt al in de try-outs zo wonderwel te passen, dat hij vast toetreedt tot An & Jan.

Datzelfde jaar verrassen An & Jan tijdens de kerstdagen in het LAK-theater in Leiden, uitgebreid met Sandra Mirabal en Walter Kuipers, met een avondvullend programma kerstvers vertaalde kersthits, van White Christmas tot Stop the Cavalry, All I want for Christmas is you.

Terwijl Marjolein een goed ontvangen solodebuut met Solex maakt, en Jan van der Meij met Fré Spigt in "de Kus" speelt, verbinden .Jan en Jakob zich een heftig jaar aan 'Doe Maar de musical', Jakob als muzikaal leider, Jan in de rol van Arent, wat hem bij de musical awards de nominatie voor beste mannelijke bijrol oplevert. 193 voorstellingen, 140.000 bezoekers en een televsieregistratie op 1 januari 2008 is door 1 miljoen kijkers gezien. An + Jan hebben er dan inmiddels een tweede serie kerstconcerten opzitten voorafgegaan door een groots Jan Rot 50 jaar concert in Carré. inclusief lintje.

De mooiste countryhits in lenig nederlands levert "An + Jan gaan landelijk" op, dat speelt van feb tot 31 mei 2008. De aankondiging "hun mooiste programma tot nu toe" blijkt niets te veel gezegd. Countryviolist Walter Kuipers draagt daarin flink bij. Verrassend ook de nieuwe tekst op het Wilhelmus. Hoe Landelijk kun je gaan? De Volkskrant is duidelijk: "Vertalingen beter dan origineel!"

Zomer 2008 verrassen An & Jan op Lowlands, waar ook Jan zijn solo vertaalde singer-songwriters Hallelujah doet. De bijbehorende cd, in stijl helemaal in zijn eentje opgenomen, is dan al zonder poeha uit. En hij maakt een kort tourtje, eindigend als een van de afsluiters op Crossing Border. Terwijl Jans vertaling van Tommy voor Di-rect overal juichend wordt ontvangen, gaat een van de Who-nummers Christmas ook mee in een intensief An & Jan Vrolijk Kerstfeest-tourtje van 11 grote zalen waaronder voor het eerst die van Gouda en Alkmaar. Tijdens de tour is Jan van der Meij glansrijk vervangen door gitaarlegende Jan de Hont, die elke avond een open doekje oogst voor zijn instrumentale classic La Comparsa. Tweede kerstdag staan An & Jan voor het eerst op eigen kracht in de grote zaal van poptempel Paradiso,voor een twee uur lange kerstmarathon met o.a. Wim T. Schippers en Henk Hofstede.

Begin januari gaat het viertal de studio in voor tien topstukken uit de Top 100.

 


naar rotthuis