'Grootste Hits deel II" is uiteraard de opvolger van deel I. Niet alleen zijn Jan, Marjolein en Jakob uitgebreid met topgitarist Marcel de Groot, ook de basis is groot aangepakt met Leon 'broer van' Klaasse op drums, de gebroeders Kuipers op accordeon en viool en diverse strijkers en blazers. Joost Belinfante zingt ook. De mix werd verzorgd door Frans Hendriks in Zeezicht studio, de opnames waren in de E Sound,devoormalige Dureco.

01. STEL JE VOOR (Imagine) Het politiekcorrecte John Lennon-lied blijft ook in vertaling overeind. "Elke dromer is er een."

02. LANG EN GELUKKIG (Happy Together) De Turtles hadden er in de jaren 60 een aardige hit mee, met de jaren is die alleen maar groter geworden.

03. VERHAALTJES (Sweet nothings) Jaren 50 hitje van Brenda Lee. Toegspitst op en aangevuld met een van de immortuellen van Piet Paaltjens

04. WONDERZONDAG (monday, monday) Marcel zingt het Mama's & papa's verhaal over een liefde voor een nacht. Het verhaaltje was mij al die jaren volledig ontgaan. De sprong van maandag naar zondag is uiteraard in verband met de klank.

05. LAAT HET BIJ MIJ (let it be me) De Everly Brothers hadden er hier de grote hit mee. Ik vertaal niet zo gauw letterlijk, m aar nu gaf het wel een grappig effect door de veranderde betekenis.

06. BOSSEN ROOIE ROZEN (gigi l'amoroso) Het oorspronkelijke verhaal van Dalida gaat over Gigi die naar Amerika gaat en op een dag weer terugkomt en duurt dan ook zeven minuten. Gigi die denkt dat ie Gigi is "toen hoorde hij dat plaatje" kan alleen in vertaling dertig jaar later. In 2008 heeft Anneke Grönloh deze vertaling op cd gezet. (Zij het, foei, zonder overleg met een paar andere woorden!)

07. JA, DAAR GAAN WE WEER (here we go again) Een wat onbekendere hit van Ray Charles. leve het rijmwoordenboek!

08. HÉ JOOST Joost Belinfante riskeert nog net geen fatwah, met deze wat kolderieke hertaling van het oorspronkelijke drama van Joe die zijn vrouw heeft doodgeschoten. De strekking is hetzelfde, alleen is Mexico nu Afghanistan.

09. VRIJ PERCEEL (House for sale) Een demo van het schrijversechtpaar Lloyd-Sklerov (ook goed voor Sonny & Cher-liedjes) kwam bij Margriet Eshuijs en Lucifer terecht, en die maakten er iets moois van. De vertaling is vrij letterlijk. Op Jans 50e verjaardag in Carré zong Margriet zelf deze Nederlandse versie.

10. ALMERE (Manhattan) In deze Rodgers & Hart standard uit het American songbook bezingt Dinah Washington allerlei onooglijke plekken in New York die de hemel op aarde lijken omdat ze verliefd is. Via google en Wikipidea zocht ik aardige straatnamen en plekken in Almere. Zouden ze hem bij Heppie Snek wel eens draaien?

11. NEE, NIEMAND NIET (Non je ne regrette rien) Jan zong deze Piaf-klassieker al in zijn Muziek voor Miljoenen-toer, maar wachtte op An & Jan om hem door Marjolein op plaat te laten zetten. En hoe.

12. DE MAAT IS VOL (The beat goes on). Eigenlijk zou er op elke A&J cd een Sonny & Cher klassieker moeten staan, want ze zijn zo leuk. het was nog een hele klus om hem een beetje te laten klinken, en dan heb je een goeie aan Frans Hendriks (die al in 1982 met Jakob Klaasse Jans solodebuut produceerde)

13. THEO (Vincent) Niet over de schilder maar over de gruwelijk vermoorde achterneef. Ook jaren later begrijp je niet dat de ene gek de andere gek zoiets aan kan doen.

 

Jammer hè, die 30seconden fragmenten? Gelukkig is de cd voor 12 euro (inclusief verzendkosten!) te koop in de rotshop!

Klik hier voor het touroverzicht en de geschiedenis van An + Jan

Klik hier om de cd te bestellen. (Op naar de Rotshop)

Terug