AN + JAN VROLIJK KERSTFEEST 2008!!

'

opwarmfilmpje

klik hier voor SPEELLIJST seizoen 08-09

KLIK HIER VOOR FRAGMENTEN VAN DE KERST-CD EN ALLE TEKSTEN

"Right, speel nog een keer White Christmas," zingen An & Jan oftewel Jan Rot & Marjolein Meijers aan het eind van hun feestpakket kerstvers vertaalde kersthits, en wat heb je dan niet allemaal gehoord en gezien? "Klote met kerstmis" (Lonely this christmas) van Mud bijvoorbeeld, of "Nooit meer oorlog" (War is over) van John Lennon. Meijers als kerstvrouw in de Mariah Carey kraker All I want for Christmas is you, en kerstkind(!) Rot als Little drummer boy, beide in perfect Nederlands. Maar ook zijn er nieuwe teksten op Stille nacht, Auld Lang Syne en ander verrassend oudjaar en winterrepertoire. Eregast is gitaarlegende Jan de Hont (ZZ & de Maskers) Met vaste An & Jan-kracht Jakob Klaasse op piano en eregasten Walter Kuipers op viool en mandoline en Sandra Mirabal op klarinet en percussie, een piekfijne avond om nog lang over na te dennebomen!

Ik geef echt geen bal om kerstmis
Eén ding waar ik maar van droom
Geef geen zak om kerstcadeautjes
Bij zo’n gare dennenboom
Evengoed heb ik een wens
Uit het hart van mens tot mens
Zie je mij graag blij
Kom dit jaar met kerstmis bij mij!

naar All I want for christmas is you- Mariah Carey

"HO HO met DE HONT"

Tijdens de komende An + Jan Vrolijk Kerstfeest-toernee van Marjolein Meijers en Jan Rot wordt gitaarlegende Jan de Hont de piek op de toch al volle kerstboom. Jan werd begin zestiger jaren beroemd met ZZ & de Maskers, en speelde daarna een grote rol bij onder andere Neerlands Hoop, Bram Vermeulen & de Toekomst, Magnificient Seven en de laatste tien jaar bij Boudewijn de Groot. Uiteraard hebben An & Jan tussen alle kerstvers vertaalde hits een plaats in het stalletje ingeruimd voor La Comparsa en 'Ik heb genoeg van jou'. (Onze Jan van der Meij is in december verhinderd, maar zal er in februari weer bij zijn.)

 

 

Historie An & Jan.

Eind jaren negentig is Jan Rot een beetje klaar met eigen nummers en begint zijn favoriete popsongs te vertalen, o.a. op de cd 'Rot voor jou'. Voor Love Hurts vindt hij zijn Emmylou Harris in Berini Marjolein Meijers. Hartzeer geldt als de start van An & Jan, maar ondanks incidentele optredens als op Lowlands, gaan ze pas in 2002 samen op theatertoer.

An & Jan, Grootste hits deel I (2002) met Jakob Klaasse aan de vleugel en elke avond een bijzondere Nederlander, van Thé Lau tot Ron Brandsteder, slaat meteen aan. Toppers als Zoen van papier(Sealed with a kiss), Spiegelei(Yesterday/ Scrambled eggs) en natuurlijk Ankie(Angie) zorgen voor uitgelaten zalen en juichende recensies ("Hilarische ode aan popmuziek!?" Volkskrant 2002).

Voor Grootste hits deel II in het voorjaar van 2005 wordt het drietal uitgebreid met gastgitarist Marcel de Groot. Hoogtepunten als Wonderzondag (Monday, monday), Bossen rooie rozen (Gigi l'Amoroso) en het aangrijpende Theo op de wijs van Don McLeans Vincent over die andere Van Gogh, zorgen voor een lange rij in de foyer, waar de perfecte studiocd's van An & Jan, zonder winstoogmerk voor een tientje na afloop door henzelf worden verkocht.

Terwijl Jan en Jakob het seizoen daarop veel lof oogsten met Nachtlied, "een sterrenhemel vertaalde wereldhits over de nacht" met o.a. Bill van Dijk en Astrid Nijgh, neemt Marjolein in het programma "En nu is het afgelopen!" fraai afscheid van de Berini?s.

Van september tot december 2006 toeren An & Jan met "Nieuw op 1!" langs de vaderlandse theaters, met louter vertaalde nummer 1 hits uit de Top 40. Juichende recensies, recordverkoop voor de gelijknamige cd, en voor het eerst uitverkochte zalen en ovationele applauzen zijn het resultaat met als klapper Volle maan aan de vrijerslaan, de 8 minuten durende vertaling van Pardise by the dashboard light. De als gastgitarist van Fré Spigt geleende Jan van der Meij blijkt al in de try-outs zo wonderwel te passen, dat hij vast toetreedt tot An & Jan.

Datzelfde jaar verrassen An & Jan tijdens de kerstdagen in het LAK-theater in Leiden, uitgebreid met Sandra Mirabal en Walter Kuipers, met een avondvullend programma kerstvers vertaalde kersthits, van White Christmas tot Stop the Cavalry, All I want for Christmas is you.

Terwijl Marjolein een goed ontvangen solodebuut met Solex maakt, en Jan van der Meij met Fré Spigt in "de Kus" speelt, verbinden .Jan en Jakob zich een heftig jaar aan 'Doe Maar de musical', Jakob als muzikaal leider, Jan in de rol van Arent, wat hem bij de musical awards de nominatie voor beste mannelijke bijrol oplevert. 193 voorstellingen, 140.000 bezoekers en een televsieregistratie op 1 januari 2008 is door 1 miljoen kijkers gezien. An + Jan hebben er dan inmiddels een tweede serie kerstconcerten opzitten voorafgegaan door een groots Jan Rot 50 jaar concert in Carré. inclusief lintje.

De mooiste countryhits in lenig nederlands levert "An + Jan gaan landelijk" op, dat speelt van feb tot 31 mei 2008. De aankondiging "hun mooiste programma tot nu toe" blijkt niets te veel gezegd. Countryviolist Walter Kuipers draagt daarin flink bij. Verrassend ook de nieuwe tekst op het Wilhelmus. Hoe Landelijk kun je gaan? De Volkskrant is duidelijk: "Vertalingen beter dan origineel!"

 

Terug