Nieuwe cd: An + Jan doen de Top 100 aller tijden! KLIK HIER VOOR DE WINKEL: 12 euro incl porto

 

An + Jan spelen hun Top 100 programma een keer of 30 tussen februari en mei , klik hier voor SPEELLIJST

KLIK HIER VOOR DE TEKSTEN van de TOP 100-CD op pdf (NB: PAS NA 1 MAART)

1. JONG TOT JE DOOD (born to be wild) . De echte naam van Steppenwolf zanger Peter Kay was Peter Kaulertrat. Een van die dingetjes die je opsteekt voor je zo'n lied begint te vertalen. Een vreselijk nummer, maar ook intrigerend. De originele opname jaagt enorm, wij houden hem voor de aardigheid strak.

2. BULSAARSE RAPSODIE (bohemian rhapsody). Werktitel voor de cd: An + Jan zijn gek geworden. Het was zeer de vraag of we hier uit zouden komen, maar omdat iedereen zijn huiswerk enorm goed had gedaan is het misschien wel de meest legendarische An + Jan track ooit. Het was vooraf niet duidelijk wie de lead zou doen, maar Marjolein begon en is niet meer opgehouden. We zijn trots. (O ja, de titel zal in alle kranten wel Bulgaarse worden, maar de echte naam van Freddie Mercury is Farrokh Bulsara. Vandara.)

3. HOTEL ELDORADO (hotel california). Hit tijdens de landelijk-toernee, viel wegens tijdgebrek toen buiten de boot voor de cd. Alsnog ingehaald. De verdeling van de tekst is gehandhaafd, alleen heeft Jakob het zinnetje van Walter gekregen. Erg leuk om die dingen zelf in te spelen, dat je wordt gedwongen te bestuderen hoe alles in elkaar zit, altijd net iets anders dan je denkt. Wellicht stappen we een volgende cd weer van het naspeel-stramien af, maar met deze klassiekers moet je niet zelf iets willen verzinnen.

4. VOLLE MAAN AAN DE VRIJERSLAAN (paradise by the dasboard light). De hit tijdens de 'Nieuw op 1-toer'. Waren mensen echt chagrijnig dat het niet op de cd stond. Hoewel we qua arrangement dicht bij het origineel zijn gebleven, klinkt ie heel anders, want zij doen 'm in D en wij in A. Een stuk lager dus, wat beter bij onze stemmen past. Het sportverslag is er een beetje tussendoor gegleden, misschien hadden we moeten uitpakken met Jack van Gelder of zo, en dan ook iets langer, maar hé, achteneenhalve minuut voor één liedje is sowieso ons record.

5. GOENA BANDOENG (goodnight saigon) Jakob werkt stug verder aan zijn vaderlands oorlogsrepertoire. Het Vietnam van Billy Joel verruild voor de eerste politionele actie in 1948, "toen we Indië nog hadden." Op tijd leerde enige research dat we de beroemde helicopter uit intro en uittro niet konden gebruiken, want daar waren 'onze jongens' niet mee uitgerust. De diverse trauma's zitten in de tekst en Jakob speelt ze mooi uit. 'Ploppers' was zowel de scheld als geuzennaam voor de antikoloniale strijders. Juiste spelling pelopors = pionier, afgeleid van het Nederlandse voorloper.

6. SULTANS OF SWING (sultans of swing) Typisch weer zo'n lied waarvan je elke gitaarriedel kent en nooit naar de tekst had geluisterd, al lijkt Mark Knopflers raffelige dictie daar ook niet om begonnen. Een dixielandbandje dus, volegns de overlevering kwam hij echt eens zo'n café binnen, waar voor anderhalve man en een paardenkop een amateurband plezier stond te maken. Ik heb nog flink geexperimenteerd met Nederlandse bandnamen, maar het werd op de verkeerde manier lullig, en een bandnaam is een bandnaam. Kid's Creole is een verwijzing naar Kid Ory's Creole Orchestra uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

7. HIJS DE ZEILEN (sailing). Lekker, al die verschillende stemmen. Jan van der Meij heeft een knappe Rod Stewart in huis en zo blijft het lied lekker dicht bij het origineel. Gavin Sutherland van Sutherland Brothers & Quiver schreef het. Zijn eigen nummer 1 hit: 'Lying in the Arms of Mary' komt ook nog wel eens.

8. ALLES= nX (nothing compares 2 U) Na knappe Tammy Wynette en Dolly Parton op vorige cd's verrast Marjolein nu vriend en vijand met Sinéad O'Connor. IJskoud, ook door het dubbele stem-effect, maar daaronder kolkt het. In het lijzige mannenkoortje naast Jakob ook broer Léon, die in een uurtje of twee alle partijen indrumde en daarna nog gezellig meehielp met koren. Op een dag gaat hij mee op tournee, maar nu moet het nog even zonder drums.

9. STAPVOETS DOOR DE STORM (Riders on the storm) . Waarom zoiets niet gewoon 'Ruiters door de storm' kan zijn weet ik ook niet precies: een ui is geen ai of zoiets. Extreem lang mee bezig geweest met die paar regeltjes. "Like a dog without a bone, an actour out on loan (=onder contract bij een studio, en verhinderd voor een andere productie)" was wellicht voor Jim Morrison goedklinkende onzin, ter plekke bedacht, maar ik wou deze plaat niet zoveel zelf verzinnen, en net zolang puzzelen tot je min of meer hetzelfde had. 'Als een buldog zonder bot, een ster met speelverbod, stapvoets door de storm." Goeie truc, de solozangpartij nog een keer meefluisteren. Zo groeit je respect voor die gasten die dit allemaal bedachten.

10. RUIMTE RAADSEL (Space Oddity) . Vroeg singletje van David Bowie. Ook nooit naar de tekst geluisterd. Liep al een jaar te zoeken naar een variant op 'Major' want Majoor past niet, en na het voorlezen aan Rover van een ruimtevaardersverhaaltje was ineens Kleine Tom daar. Van 'my wife' dan ook maar 'mijn moeder' gemaakt. Al met al een van de leukste An + Jan tracks wederom.

De cd is in 6 dagen opgenomen in januari 2009 in de E-Sound in Weesp, en daarna gemixt door Frans Hendriks in zijn eigen Gemengd Bedrijd in Limmen. Behalve Léon Klaasse op drums zijn er geen gasten aan te pas gekomen. Marjolein baste zelf elektrisch, Jan van der Meij deed vrijwel alle gitaren en Jakob de toetsen en productie. 10 nummers lijkt niet zo veel, maar er zitten veel lange lellen bij en 51 minuten is dan ook een record voor ons. Child in time en Stairway to heaven konden er duidelijk niet meer bij. Volgende keer wellicht?

KLIK HIER VOOR DE WINKEL: 12 euro incl porto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIK HIER VOOR AN + JAN VROLIJK KERSTFEEST 2008

KLIK HIER VOOR JAN SOLO- HALLELUJAH

 

 


naar rotthuis