Biografie

"Jan Rot is op dit moment misschien wel de beste tekstdichter van Nederland. Die taal lijkt van elastiek, zeg. Hij maakt het onmogelijke mogelijk. Zijn nieuwe album is verreweg het beste wat ie ooit heeft gemaakt, het heet ‘Magistraal’ en daar is geen woord te veel bij gezegd...” Frits Spits in de Taalstaat op Radio 1, maart 2018.
Eerder die week noemde hij Jan op tv al ‘de Koning van de hertaling’ en Magistraal ‘de beste Nederlandstalige cd die ik in in tijden heb gehoord.’

Jan Rot is een Nederlandse zanger, vertaler en liedjesschrijver. Inmiddels meer dan veertig jaar prof, vanaf zijn eerste bands en debuuthitje Counting Sheep (mei 1982) tot zijn huidige theatersolo’s. Op zijn cv inmiddels 22 albums onder eigen naam en 10 als mede hoofdartiest, meer dan 800 liedjes, teksten en vertalingen voor zichzelf en anderen als Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en Henny Vrienten. Hij vertaalde musicals als Hair en Tommy, speelde in de bekroonde musicals Doe Maar en Chez Brood, en kreeg een gouden plaat voor zijn hertaling van Bachs Mattheuspassie door het Residentie Orkest. In 2016 won hij met 'Stel dat het zou kunnen...' de Annie MG Schmidtprijs voor het beste theaterlied van dat jaar, in 2017 werd hij genomineerd. ‘Elke dag 10 teksten lezen en je bent maanden gelukkig,’ schreef de Volkskrant over zijn tekstbundel #Stopdetijd. Ook was hij lang columnist bij onder andere Oor, Nieuwe Revu, Zin en Avenue, schreef boeken en presenteerde diverse radio en tv-programma's. Na 12 jaar Ossendrecht en drie jaar Antwerpen verhuisde Jan Rot met vrouw en vier kinderen zomer 2017 naar Rotterdam.

Het Popinstituut noemt hem ‘Een van de meeste interessante figuren uit Nederlandstalige muziek.’ In zijn optredens ‘komen het beste van muziek, poëzie en Jan Rot samen’ schreef het Parool. De Volkskrant sprak van ‘Virtuoos zanger, hartverwarmend theater.’
Muziekkrant OOR noemde hem ooit ‘zo niet de beste dan toch de meest veelzijdige songsmid van ons land’. Het NRC roemde hem recenter meestervertaler onder het kopje 'Jan Rots perfect vertaalde liedjes' en ook de Telegraaf was duidelijk: 'Een van de beste, zo niet de beste liedvertaler van ons land'.

Liefde voor muziek en de drang jezelf steeds opnieuw uit te vinden, dat drijft zanger Jan Rot.
Najaar 1977 begon zijn carrière met zijn eerste eigen band, de Groningse Streetbeats. "Zeker van frontman Jan Rot zullen we in de toekomst meer gaan horen," voorspelde de eerste recensie. De Streetbeats werden gezien als een van de troeven in het Groninger Springtij, maar toen september 79 hun album 'Boys & Girls' verscheen –alle liedjes waren van Jans hand– dook Nederland in een crisis en zakte het popklimaat in.
Jan verhuisde naar Amsterdam en begon april 1980 Ratata, waarmee hij drie singles maakte.
In 1982 verscheen zijn solodebuut: Single,(WEA) en met drie opeenvolgende hitjes Counting Sheep, Bobby Roger & Eileen en Koh-I-Noor plus een flinke tournee samen met Fay Lovsky en begeleid door de voormalige Toekomst van Bram Vermeulen vestigde hij zijn naam.
In 1984 volgde het album Rot & Roll met de broers Martin en Roy Bakker en onder meer een lange tournee in het voorprogramma van Golden Earring.
In 1988 verscheen bij Phonogram nog Rot, Warm & Tender, waarop Jan practisch alles zelf bespeelde, maar ondanks prachtige kritieken was de verkoop minimaal. Zo werd de ironische subtitel '24 Jan Rot fans can't be wrong' de realiteit.

Begin jaren negentig schakelde hij over naar het Nederlands als zangtaal, en maakte de overstap van het popcircuit naar het theater. Met opeenvolgende albums en theaterprogramma's bouwde hij een eigen sfeer en publiek op. Boudewijn de Groot roemt nog steeds 'Schout bij Nacht' als een van de mooiste Nederlandse albums ooit gemaakt. De tweede helft van de jaren '90 ontdekte Jan de lol van liedjes vertalen, speelde voorstellingen met anderen en startte met het persoonlijke 'Meisjes' zowel op cd als op de planken de zoektocht naar 'de vrouw voor de rest van mijn leven.'

Al bij de eerste try-out zat 'Dame Daan' in de zaal, al zou het nog een jaar duren voor de droom uitkwam. Ze trouwden, kregen een dochter en verhuisden van Amsterdam naar een karaktervolle burgemeesterswoning in het Brabantse dorpje Ossendrecht. Eigen nummers schreef hij nog nauwelijks, maar des te meer werd hij ‘zanger en vertaler van meesterwerken’, zowel van pop als van klassiek. Zijn vertalingen werden gezongen door o.a. Rob de Nijs, Anneke Grönloh, Karin Bloemen en Bløf, hij stond aan de basis van Di-rect doet Tommy, leverde liedvertalingen voor Hair en Joop van den Ende musicals All Shook Up, Love Story en Jersey Boys. En hij bracht ze zelf, onder eigen naam of met projecten als Nachtlied, An + Jan en de Palingvissers.

Ook behaalde hij opvallende successen als vertaler van klassiek in het Nederlands, zoals in mei 2011 diverse Mahlerprojecten, maar eerder al met werken van Brahms (Een Hollands Requiem) , Schubert en Schumann en natuurlijk de Mattheuspassie van Bach, dé Paashit van 2006.
April 2011 verscheen de kloeke bundel Meesterwerk met bijna 400 pagina's klassieke muziekteksten in het Nederlands.

Sinds 2011 presenteert Jan Rot zich weer meer als soloartiest. Na het 'gelukkig getrouwd'-project "Ik hou van Jou!" met naast vertaalde liefdeshits van o.a. Dolly Parton, Eric Clapton en de Beach Boys ook weer autobiografische verhalen en eigen nummers volgde mei 2012 in een uitverkocht Carré de aftrap voor 'De Grote Jan Rot show' , waarbij bevriende gasten als Rob de Nijs, Henkjan Smits, Lenette van Dongen, Henk Westbroek, Marco Bakker en de complete Di-rect diverse vertalingen van Jan brachten. Speciale gast ook Blue Diamond Riem de Wolff met wie Jan in duet een Nederlandse versie van Ramona zong. Een studio-opname daarvan verscheen ook op de cd 'Nummerrr 1!!!', behorend bij de gelijknamige theatertournee 13-14, vol bijzondere nummer 1 hits van Vous permettez monsieur, Green green grass of home en Unchained melody tot moderne klassiekers van REM, Bruce Springsteen en Police, uiteraard alles in vertaling.

Seizoen 2014-2015 trok Jan langs de theaters met "Kampvuur" - inderdaad, met krakers als Blowin in the wind, Donna Donna en House of the rising sun in kek Nederlands. De eerste helft van de tour solo, en in april en mei met oude strijdmakkers Jan van der Meij en Marjolein Meijers die ook meespeelden op de bijbehorende cd.

Januari 2015 was er de derde Rotavond in Carré, in het teken van de tachtigste geboortedag van Elvis Presley, de King & Wij, met prachtige gasten als Freek de Jonge, Fré Spigt, Ron Brandsteder, Angela Groothuizen, Lucky Fonz III, René van Kooten, Charly Luske, Joost Belinfante, Claudia de Breij en als surprisegast Eddy Ouwens oftewel Danny Mirror (I remember Elvis Presley).

Maart 2015 was het tweede seizoen voor Jans samenwerking met Tango Extremo en Pearl Jozefzoon in een bewerking van de Mattheuspassie waarbij hij o.a. de rol van verteller (gesproken) op zich nam. 28 dagen nonstop!!

Eind augustus 2015 startte het nieuwe programma "Jong & Veelbelovend", waarin Jan terugkeerde naar zijn jaren zeventig. Ook op de gelijknamige cd is de mix te horen van nieuwe eigen liedjes en vertalingen van krakers uit die tijd. Na de zomer 2016 vervolgde de tour. Maar eerst ging
februari 2016 "Chez Brood" in première, de Rock & Roll theatertrip over Hollands grootste poplegende, met o.a. Stefan Rokebrand als Herman, Owen Schumacher als Bart Chabot, Tibor Lukacs als Jules Deelder en Jan als pianist en bandleider. De tour liep tot juni 2016.

Begin maart werd bekend dat Jans lied over zijn moeder werd genomineerd voor de Annie Mg Schmidtprijs. Op 10 april volgde de uitslag: 'Stel dat het zou kunnen...' werd verkozen tot Beste theaterlied van 2015.

Met de jongens van de Chez Brood band nam hij in juni een cd op met vooral bewerkte eigen demo's uit de jaren 70 en 80, nu voorzien van een nieuwe Nederlandse tekst, onder de titel #stopdetijd. De plaat sluit af met Jans versie van My Way. Eind september verscheen onder dezelfde titel #stopdetijd de definitieve tekstbundel tot daartoe.

Jan speelde Jong & Veelbelovend nog t/m februari 2017. Bij de nieuwe uitreiking van de Annie MG Schmidtprijs was Jan opnieuw genomineerd, nu voor het lied Solidariteit.

Half april begon de tournee voor Vakantiealbum met Marjolein Meijers. In de zomer was Jan op de Parade te zien met actrice Edda Barends in de voorstelling 'U bent mijn moeder', gebaseerd op de theatermonoloog van Joop Admiraal. 'Een Pareltje' schreef Trouw, en Hein Janssen roemde in opnieuw de Volkskrant Jans toneelspel 'bijna laconiek naturel'.

Vanaf oktober 2017 speelde Jan de theatersolo 'Seks & Drugs & Rot & Roll' over zijn jaren 80. Daarbij hield hij iedere laatste donderdag van de maand een 'Rotavond' in theater Walhalla in zijn nieuwe woonplaats Rotterdam.

Op 3 december vierde hij met Grote Gasten alvast zijn 60e verjaardag in Carré. Het thema van deze Vierde Rotavond in de Amsterdamse tempel was 'Rockers in Holland' en gastzangers bij deze editie waren oa Fay Lovsky, Dave von Raven, Kaz Lux, Henk Hofstede, Owen Schumacher, 'Herman Brood' Stefan Rokebrand, Erik van Muiswinkel, Lois Lane en eregast Jan de Hont.

Seks & Drugs liep tot eind mei 2017, in de lijdensweken was Jan opnieuw verteller in de Mattheuspassie met Tango Extremo.

Nieuw hoogtepunt dit voorjaar bleek de cd 'Magistraal' met de Jan Rotband. Zie het lovende commentaar van Frits Spits bovenaan. Najaar 2018 gaat de Jan Rotband op tour met 'Het Beste'. De première is ma 24-9 in de Kleine Komedie in Amsterdam. Die maand gaan ook de Rotavonden in Walhalla weer van start. Klik hier voor de speellijst...

Het beste van Jan Rot? Dat moet wel heel goed zijn!'

 

 

DIVERSEN: Tot januari 2014 was Jan drie jaar lang presentator van het dagelijkse Radio4 programma Componist van de Week*
Hij vertaalde 10 uur spreekteksten voor een groot project van Peter Greenaway voor Kasteel Amerongen *Eigen liedteksten werden gebruikt door o.a. Boudewijn de Groot (Ik speel Gitaar in 2011), Herman van Veen en Henny Vrienten, en hij leverde liedjes voor de musicals 'Herinnert u zich deze nog' en Geen gewone Jongen. Hij werd onderscheiden met de Master and creator Moraline prijs voor zijn Mattheuspassie-hertaling, kreeg een Musical Awards nominatie voor zijn rol van Arent in Doe Maar, de Musical, en December 2007 behaagde het Hare Majesteit de Koningin Jan Rot "vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse taal te bevorderen tot Ridder in de orde van Oranje Nassau." Dit gebeurde tijdens een groots galafeest in Koninklijk Theater Carré waar Rot zijn 50e verjaardag vierde met 30 topartiesten waaronder Guus Meeuwis, Antonie Kamerling, Huub van der Lubbe, Margriet Eshuijs, Bill van Dijk, Anneke Grönloh, Joop Visser, Mathilde Santing en Ernst Daniël Smid ieder een of twee van zijn vertalingen zongen. *In 2012 verloor Jan nipt de finale van kijkcijferhit "de Slimste Mens". Januari 2015 vierde Jan zijn derde feest in Carré, ditmaal ter ere van Elvis tachtigste geboortedag. gasten waren ditmaal Claudia de Breij, Freek de Jonge, Angela Groothuizen, Fré Spigt, Ron Brandsteder, Danny Mirror, Charly Luske, Lucky Fonz III, Erwin Nyhoff en René van Kooten. Rot in Carré IV vond plaats op zondag 3 december 2017, vlak voor zijn zestigste(?!) verjaardag. De vijfde avond verwachten we lente 2021...

Jan Rot werd kerstnacht 25 december 1957 geboren in Makassar, Indonesië, als zoon van een zendingsarts, vond 13-7- 2000 de "Vrouw voor de rest van mijn leven". Jan en Daan trouwden precies een jaar later, kregen een dochter Elvis (14-1-02) verruilden Amsterdam voor het Brabantse grensplaatsje Ossendrecht waar het gezin groeide met zoons Rover (14-3-05) en Wolf (14-5-08) en jongste dochter Maantje Piet (31-5-11).
September 2014 verhuisden zij naar Antwerpen, juli 2017 naar Rotterdam..

CD's & elpeespaasfoto

2018 Jan Rotband "Magistraal'"
2017 An + Jan "Vakantiealbum"
2016 "#Stopdetijd"
2015 "Jong & Veelbelovend"
2014 "Kampvuur"
2013 "Nummerrr 1"
2012 "Weg naar Walhalla"
2012 "Grote Jan Rot plaat"
2011 "Eenzaam aan de Top"
2011 "Ik hou van jou!"
2010 Beatles vs Stones
2010 Het beste van Jan Rot
2009 De Palingvissers
2009 An + Jan doen de Top 100 aller tijden
2008 Hallelujah
2008 An + Jan gaan Landelijk
2007 An + Jan Vrolijk Kerstfeest
2006 An + Jan Nieuw op 1
2005 Nachtlied
2005 An + Jan Grootste Hits II
2003 Alle 13 Schubert
2003 An + Jan Grootste hits I
2001 "Ja, ik wil!"
2000 Van Rot Los
1999 Meisjes
1997 Piano en gitaar
1996 Rot voor jou
1995 Schout bij Nacht
1993 Koning Jan
1992 Een Zee van Tranen
1990 Hoop en Liefde
1988 Rot, Warm & Tender
1994 Rot & Roll
1982 Single
1979 Boys + Girls (Streetbeats)

Het Engelse werk staat verzameld op de cd's:
- Counting Sheep (singles 1982-1988)
- For LP fans only (LP tracks 1982-1988)

Klik voor de complete discografie op het item Discografie in het navigatiemenu.

Theater

>
apr-juni 17 An + Jan Vakantiealbum - vertaalde zomerhits. Met Marjolein Meijers en Jan van der Meij.
sep 16-feb 2017 Vervolg "Jong & Veelbelovend", Jans jaren zeventig. Met Annie MG Schmidtprijslied 'Stel dat het zou kunnen.'
jan 16-juni 16 Bandleider/ pianist/ zanger bij Chez Brood, de theatertrip over Herman.
sep 15-dec 2015 "Jong & Veelbelovend", Jans jaren zeventig. Met Annie MG Schmidtprijslied 'Stel dat het zou kunnen.' Vervolg sep 16 t/m feb 17
sep 14-mei 2015 "Kampvuur", de mooiste kampvuurliedjes in knetterende vertaling. Eerste helft solo, in april/mei 15 met jan van der meij en Marjolein Meijers.
apr 2014/15 "Mattheuspassie" - vrije bewerking van Bachs meesterwerk, met tango Extremo, Pearl Jozefzoon en Jan o.a. als verteller/evangelist (gesproken) en Jezus (gezongen).
sep 13-mrt 2014 "Nummerrr 1!!!", Jan Rot met de grootste, leukste, mooiste nr 1 hits.
sep 12-mei 2013 "De Grote Jan Rot show" overzicht van 30 jaar zanger.
sep 11-mei 2012 "Ik hou van jou!", Jan Rot over en met de mooiste liefdesliederen ter wereld.
feb-mei 2011 "Eenzaam aan de Top", Jan Rot zingt Randy Newman. na de pauze als verrassing 'het beste van Jan Rot'.
sep 2010 t/m jan 2011 "Beatles vs Stones"" de 7e An + Jan, ditmaal met Marjolein Meijers en Jan van der Meij.
2010 feb-mei Reprises van "Hallelujah..." Jan in zijn eentje met piano en gitaar vertaalt zijn favoriete singersongwriters. Afgewisseld met "Het beste van Jan Rot"
2009 sep-feb 2010 De Palingvissers, de grootste operahits bewerkt to oer-Hollandsche Musical. met o.a. Bill van Dijk en Astrid Nijgh..Jan schreef script en de vertalingen en speelt zelf de rol van Zoer.
2008 dec-mei 2009 De jaarlijkse "An + Jan Vrolijk kerstfeest" wordt gevolgd door "An + Jan doen de Top 100 aller tijden, met vertaalde hoogtepunten uit de lijst der lijsten. Met Marjolein Meijers, Jakob Klaasse en Jan van der Meij.
2008 -juni-nov "Hallelujah..." Jan in zijn eentje met piano en gitaar vertaalt zijn favoriete singersongwriters.
2008 feb-juni "An + Jan gaan landelijk..." Kek vertaalde countryhits met Marjolein Meijers, Jakob Klaasse, Jan van der Meij en Walter Kuipers.
2007 dec An + jan Vrolijk Kerstfeest. In 2006 voor het eerst in het Lak-theater in Leiden, vanaf nu elk jaar landelijk, de grootste kersthits in een nieuwe winterjas.
2007 jan-nov als Pa in Doe Maar, de musical (met o.a. Lenette van Dongen, Daniël Bossevain en Kim Lian van der Meij) . Werd in mei beloond met een musical award - nominatie
najaar 2006 An + Jan "Nieuw op 1" (met Marjolein Meijers,Jakob Klaasse en Jan van der Meij)
2005 najaar Nachtlied (als speler/producent met Bill van Dijk, Astrid Nijgh,Hans Zilver, Jakob Klaasse en Sandra Mirabal)
2005 An + Jan Grootste Hits deel II (met Marjolein Meijers,Jakob Klaasse en Marcel de Groot)
2002 - 2004 Muziek voor Miljoenen
(maar weten de miljoenen dat wel?)
(met Jakob Klaasse)
2003 An + Jan Grootste Hits I (met Marjolein Meijers & Jakob Klaasse)
2001 - 2002 Van Rot Los
(met Jakob Klaasse)
1999 - 2000 Meisjes
1998 - 1999 Piano en gitaar
1996 - 1997 Dans met mij (met Hans Breetveld)
1995 - 1996 Hard zingend in het donker
1993 - 1994 Rot is liefde
1991 - 1993 Jan Rot gaat nooit uit elkaar

Publicist/auteur

2011 Meesterwerk, klassieke muziekvertalingen
2006 Dagboek Mattheus, verhaal van een vertaling
2006 Rot voor u, ***popteksten (elk jaar nieuwe editie)
2003 Meisjes, de grote autobio liefdesroman over jan en daan, van grimmig tot mierzoet
1999 Rot on the Road, reisverhalen
1998 Rot is liefde, autobiografische muzikantenroman
1993 Rot & Roll, bundel columns en verhalen over muziek
1985 En wie is nou het vrouwtje? verzamelde homo-strips
1984 Verkeerde Nachten deels autobiografische liefdesroman
1988 - 2002 Nieuwe Revu: wekelijkse column, interviews en (reis)verhalen
1986 - 1990 Avenue: columns, plaatrecensies en reisverhalen
1984 - 1988 Oor: artikelen, columns en popcryptogrammen

Klik voor een uitgebreid overzicht van artikelen door en over Jan Rot in de vorige eeuw.
Voor een uitgebreid boekenoverzicht, klik.

Tv-presentatie

1999 presentator van Songfestivalkenner van de eeuw-show voor RTL5 met Sandra Reemer
1999 teamcaptain in Mijnheer van Dale wacht op antwoord voor Net 5
1995 homomagazine Lieve jongens allemaal voor RTL5
1994 item De platenkast van... in Music Scene van RTL5
1988 - 1992 diverse muziekproducties voor NOS-tv, waaronder Rotland

Klik voor een uitgebreid overzicht van radio- en tv-optredens in de vorige eeuw.
Het item Optredens in het navigatiemenu geeft nog uit te zenden items weer.

Live-presentatie
Onder meer de Grote Prijs van Nederland, Parkpop, Kunstbende en Uitmarkt

Management Jan Rot:
Vanaf 2005 is Jan Rot zijn eigen baas, directeur en tevens jongste bediende.
Mail voor adres en telefoonnummer van Stichting Okapi/Stichting Jan Rot.

stichting@janrot.nl

naar huis