Jan in"De Slimste!"

Maandag 28 september 2009 startte RTL 4 een nieuwe reeks van deze van oorsprong Vlaamse weetjes-quizz. Jan zat meteen in de eerste uitzending en nam het daar op tegen Ron Brandsteder en Lange Frans. De lat lag hoog, want de heren gingen samen bijna zes meter de lucht in. Lange Frans lag lang voor, maar in het slotitem over Dolle Mina's pakte Jan net de nodige 20 seconden en werd dagwinnaar. In de afvalfinale legde Ron Brandsteder het loodje.
Jan en Lange Frans namen het dinsdag op tegen RTL nieuwslezeres Suzanne Bosman. Onze Jan fietste er vrij probleemloos doorheen, werd opnieuw dagwinnaar. In de finale verloor Lange Frans zijn hoofd, wist geen Queen nr 1 hits te noemen en ging even later ook nog door de klok. Zo eng is het spelletje.
Woensdag nam uitdager Arie Koomen van Arie & Sylveste al snel een flinke voorsprong "Het gaat er niet om of je halverwege bovenaan staat, maar aan het eind," bromde Jan, en passeerde Arie in de slotronde dankzij "de Lift" van Dick Maas. In de finale tikte Suzanne Bosman de 100 punten voorsprong van Arie snel weg, en stuurde de Lama vervolgens met hulp van Guus Kuijer naar huis.
Donderdag meldde de Turks-Nederlandse Deniz Akkoyun zich in het houten stoeltje naast Jan en Suzanne. Miss Holland en rechtenmaster bleek geen bedreiging voor Suzanne, maar juist in de best bekeken uitzending tot nu toe - 666.000 kijkers - liet onze Jan het een beetje liggen, zodat hij voor het eerst het finalespel moest spelen. Net toen de mogelijkheid van uitschakeling begon te dreigen, redde een vraag over de nummer 1 hits van de Stones. En daarmee is Jans eerste doelstelling - het overleven van de week - bewerkstelligd. Het volgende doel is natuurlijk de maximale score van 6 uitzendingen vol te maken.
De Maandag gaf een uitdager van gewicht, praatjesmaker Jochem van Gelder, de Slimste-finalist uit de Talpa-serie. De scores waren hoger, er werd behoorlijk gespeeld. "Als ik vandaag ook overleef kom ik morgen in palingvisserspak," grijnsde Jan. "Daar hou ik je aan," pakte Krabbé op. Vanzelf ging het niet. Voor de tweede keer moest Jan aan de finaletafel, en kreeg met 17 seconden op de klok de politici van het jaar 2008 te noemen. Met Balkenende, Bos en Wilders speelde hij 60 seconden van Van Gelder weg. Hij had er nog eentje nodig, en het zwarte gat dreigde. Donner? Hirsch Balin? Negen seconden, over, stop roepen had geen nut. Maar daar was de verlossing. 2008 dus een jaar geleden, hoe heet ze, Trots op Nederland deed nog mee. Jawel, voor het eerst dat Jan eens blij met Rita Verdonk kon zijn.
De dinsdag werd bij voorbaat Jans laatste avond (6 is de max). Het palingvisserkostuum kleurde prachtig, maar redde hem niet van een eindstrijd met Inge van Diepenburg, die meteen 100 seconden weg mocht stelen met de maanden van het jaar onder de 31 dagen. (een vraag in het kader: Noem de getallen onder de 6). Toch ging zij even later zelf door de klok, en bracht Jans totaal op 3x winst, 3 x tweede.

De serie ging zonder hem verder door , maar dat de kans was bij voorbaat groot dat we hem zouden terugzien in de finaleweek eind november. Jan was er nog niet uit of een enthousiast maar incorrect stukje in de Telegraaf meldde dat Jan zelfs in de finale zou zitten, een bericht dat op internet onmiddellijk een eigen leven ging leiden. "Rot op, spoiler!" Maar, erewoord, op moment van schrijven waren de reguliere opnames nog niet eens afgemaakt, en de deelnemers aan de finaleweek dus nog niet bekend, laat staan dat de finale al gespeeld zou zijn.

Het werd nog aardig spannend, maar de zes afleveringen en drie overwinningen waren voor Jan voldoende om zich te plaatsen voor de finaleweek, als vierde achter in omgekeerde volgorde Anniko van Santen, Susan Bosman en Jean-Luc van Tol. Maandag 16 november neemt hij het op tegen de twee overlevenden van de laatste reguliere uitzending: Jan Heemskerk en Judith Osborne.

Maandag 16. De uitzending werd al opgenomen vlak na de dubbelpremière van de Palingvissers, en dat zat Jan duidelijk in de benen. Bij de 12 apostelen klapte hij zichtbaar op zwart, en wist zelfs Mattheus niet te noemen. Een finalist onwaardig, maar de concurrentie deelde in de malaise, en Judith Osborne ging als eerste door de klok, zodat Jan doorkon naar de beste vijf.

Dinsdag 17. De als derde geplaatste Jean Luc van Tol voegde zich bij Jan en Jan, en er werd wel aardig gescoord, maar voor Jan niet genoeg, zodat hij tegenover Jan Heemskerk kwam te zitten. De heren waren meer bezig met taktiek dan met het geven van goede antwoorden. Met de prince of bel air verloor onze Jan 40 seconden en toen ging het mis. Bij "Wat weet je van Leonardo da Vinci" de Mona Lisa vergeten is erg, maar 2000 films in de kast en nog 9 secondes over op de vraag naar de vijf bestverdienende actrices van dit moment niet een naam kunnen noemen, ja dan houdt het op. Zit je op de bank roep je het zo: Cameron Diaz, Angelina Jolie, Meryl Streep en ben je een ronde verder, maar zo werkt het niet. Enfin, het was een mooie reeks en als het aan Jan lag, beginnen ze morgen een nieuwe serie. Woensdag en donderdag maken Jan Heemskerk, Jean Luc van Tol, Suzanne Bosman en Anniko van Santen uit wie zich de Slimste van 2009 mag noemen.

 

Terug


Oude nieuwsberichten kun je teruglezen in het Nieuwsarchief. naar huis>