Dossier:
Nationaal Songfestival 1999

Double Date

Zondag 14 maart vertolkte het duo Double Date tijdens het Nationaal Songfestival het lied Email to Berlin, waarvan Jan Rot de tekst schreef. De meiden zongen vals en verloren. Toch werd de tweeling uiteindelijk bekender dan winnares Marlayne. De Jan Rot Homepage deed uitgebreid verslag van wat er tijdens het Songfestival gebeurde en hoe het verder ging. In dit dossier vind je alle nieuwsberichten die we publiceerden over Double Date, een overzicht van de noteringen in de hitlijsten en links.

Klik

 

30 januari 1999

Jan Rot met lied naar Nationaal Songfestival

Het lied Email tot Berlin van Jan Rot en Jeroen Flamman en Jeff Porter (Flamman en Abraxas) is door naar de nationale finale van het songfestival. Email to Berlin, waarvan Jan Rot de tekst schreef en Flamman en Abraxas de muziek maakten, wordt vertolkt door Double Date, een eeneïge tweeling van 18 jaar. Deze meiden, Isabelle en Barbara Kuylenburg, gaan 14 maart de strijd aan met vijf solisten en vier groepen om de eer Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival op 29 mei in Jeruzalem. Leuk detail: de tweeling is niet van elkaar te onderscheiden, op hun piercings na. De een heeft er een door de tong, de ander door de lip.

Tekst op de valreep aangepast

Overigens moest Jan de tekst van Email to Berlin nog op de valreep aanpassen. In het lied passeren de hoofdsteden van alle aan het Eurovisie Songfestival deelnemende landen de revue. Inmiddels is gebleken dat Italië zich heeft teruggetrokken, waardoor de songsmid zich genoodzaakt zag de tekst te veranderen.
Eerder stuurde Jan diverse jaren tevergeefs Dans met mij in voor het nationale songfestival. Nu een lied van zijn hand de finale wél heeft bereikt, is Jan Rot dan ook zeer enthousiast. Of het lied het haalt hangt voor 50 procent af van de vakjury. Daarnaast kunnen kijkers telefonisch hun stem uitbrengen. Aan de vele Rotfans dan ook de vraag om 14 maart massaal te gaan stemmen op Email to Berlin. Want, zo laat Rot weten: 'Ik wil naar Jeruzalem!'

Kanshebbers

De NOS kreeg dit jaar 227 liedjes ingezonden en dat waren er 120 meer dan vorig jaar. De tien kanshebbers werden door de NOS voor de helft uit de produkten van mensen die om een inzending gevraagd waren, gekozen en voor de andere helft uit de zogenoemde vrije inzendingen. Jack Veerman, Jan Keizer en Jan Tuijp schreven Coming home, dat ten gehore gebracht gaat worden door Tamara. Eeg van Kruysdijk en Ed van Otterdijk bedachten Maybe love voor de formatie All of Us. Colorz vertolkt Positivity van John Ewbank, Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. John van Katwijk schreef Before the clock strikes twelve voordoor Donya. Roger Happel vertolkt Where is the time van Tjeerd Oosterhuis.
Tjeerd van Zanen en Alan Michael schreven One good reason voor Marlayne. Zangeres Jane vertolkt Dreams van Tom Bakker en Mark van Toot. De groep All Mixed Up zingt Forever night and day van Ruben Tewari en Ricardo Leeuwin. Jerry Wolff, Roger Griffith en Terence Isajas schreven We don't live too long voor de groep Deant.

13 maart 1999

Stem op Email to Berlin!

'De monitor staat kut afgesteld, ze kunnen elkaar niet horen en worden kneitervals. Barbara is haar tekst kwijt, Isabelle struikelt over een snoer en botst knalhard tegen een van de dansers op', droomde Jan Rot onlangs over de finale van het Nationaal Songfestival op zondag 14 maart. 'Onze harpiste, geleend van Theo van Gogh, gaat door haar snaren en het joch dat de tussenzinnetjes doet, valt met Apple en al achterover. De orkestband stopt en ik sprint naar voren en smeek voor de camera om Email to Berlin toch te laten winnen, omdat ik me zo op Jeruzalem heb verheugd. Iedereen fluit en joelt terwijl presentator Paul de Leeuw me van het podium duwt en ik merk ineens dat ik geen broek aan heb. Kletsnat van het zweet word ik wakker.'

Zo'n vaart zal het niet lopen. Maar natuurlijk kunnen wij Jan Rot zondag een handje helpen. Stem daarom zondag om 20.55 uur af op TV2 voor het Nationaal Songfestival, en stem op Email tot Berlin! Dan gaat Rot op 29 mei misschien wel naar Jeruzalem.

Het telefoonnummer dat je zondag moet bellen om op het lied te stemmen is 0909-3103107.

Wie zijn Double Date?Double Date

Natuurlijk stem je zondag niet alleen op een lied, maar ook op de vertolkers daarvan. Double Date is de eeneiige tweeling Isabelle en Barbara Kuylenburg (1980). Het duo figureerde in een film van Peter Greenaway, speelde in videoclips en deed fotoreportages en modellenwerk. Mochten Isabelle en Barbara doorgaan naar het Eurovisie Songfestival in Jeruzalem, dan is het land ze in ieder geval niet vreemd. De meiden werkten in 1997 in kibboets in Israël.

14 en 15 maart 1999

'Verrassend' lied haalt Jeruzalem niet
Boegeroep voor zang van Isabelle en Barbara

Email to Berlin van Jan Rot en Flamman en Abraxas gaat niet door naar het Eurovisie Songfestival in Jeruzalem. Het lied kreeg tijdens het Nationaal Songfestival op zondag 14 maart slechts 19 punten. Met name de zang van Double Date was het mikpunt van kritiek. Winnaar werd Marlayne met One good reason. Zij kreeg 248 punten.Het optreden

Een achtkoppige vakjury en een publieksjury brachten hun stem voor het Nationaal Songfestival uit. Slechts drie vakjuryleden gaven Email to Berlin, gezongen door het duo Double Date, punten. Wessel van Diepen gaf het lied 8 punten, omdat hij het erg 'verrassend' vond. 'Muziek is emotie, en dit deed wat met me', lichtte hij zijn beoordeling toe. Ook Frédérique Spigt vond het een leuk nummer. 'Ik vond het ontzettend vervreemdend. Ik was blij dat ik eindelijk iets vervreemdends meemaakte.' Ferdi Bolland gaf 1 punt. De tv-kijkers gaven Email to Berlin tenslotte 6 punten.

De meningen

Tijdens de uitzending van het Songfestival bleek al dat Email to Berlin het niet zou gaan halen. Het onzuivere stemgeluid van de tweeling Isabelle en Barbara was goed voor vele scherpe woordgrapjes en rake opmerkingen van presentatoren Paul de Leeuw en Linda de Mol. Ook het boegeroep van het publiek en het commentaar in de media de volgende dag logen er niet om. Een bloemlezing.
Boris Dittrich: 'Ik denk dat het grote publiek nog niet aan emailen gewend is.'
Paul de Leeuw: 'Dit waren de tien beste liedjes, al valt over één liedje dan misschien nog te discussieren. U kunt mij thuis gerust emailen als u het er niet mee eens bent.'
Albert Verlinde (op radio 3): 'We weten nu wat erger is dan een valse zangeres; een tweeling.'
Tv-kijkster M. Nol op de tv-ergernissenpagina 316 van teletekst: 'Als ze uit al die honderden liedjes niets beters konden vinden dan Double Date, denk ik dat het beter is dat Nederland helemaal niet meedoet aan het Eurovisie Songfestival. Zo'n afgang heb ik nog nooit meegemaakt. Het leek wel een 1 april-grap, niemand zong zo slecht als zij.'
Paul de Leeuw:
'Wat zongen ze ook alweer? Nou ja, zingen...?'
Linda de Mol, lachend tegen Isabelle en Barbara: 'Eh, wat vonden jullie er eigenlijk zélf van?'
Dagblad De Gooi- en Eemlander (15 maart 1999):
'Het moet iedereen duidelijk zijn geweest dat Nederland zich met dit Coming Home in Jeruzalem volslagen belachelijk zou hebben gemaakt. Net als met Email to Berlin van de tweeling Double Date trouwens. Niet eens vanwege het liedje van Jeroen Flamman, Jeff Porter en tekstschrijver Jan Rot; wel vanwege de, om het voorzichtig te zeggen, wat wankele intonatie, die zelfs met boegeroep werd beloond. Inderdaad een uitvoering om je Rot te lachen. Jammer eigenlijk, want het nummer was het enige liedje dat zich door vorm en inhoud onderscheidde, en zo iets afweek van de rest van de inzendingen.'
Hans van der Togt (op Veronica FM): ' Dat die mensen op het podium durfden te staan...'

Hiermee is het songfestival-avontuur voor Jan Rot voorbij. Dat neemt niet weg dat hij vanaf medio april een tv-programma gaat presenteren over het songfestival met Sandra Reemer op RTL5.

16 en 18 maart 1999

Jan Rot over Email to Berlin

Jan Rot heeft nuchter gereageerd op de de miskleun van het lied door Double Date op het Songfestival. Hij schreef de tekst van Email to Berlin. We vroegen hem of hij zich erg ongelukkig voelde, na het niet geheel zuivere stemgeluid van Isabelle en Barbara tijdens het Songfestival. ' 'Niet geheel zuiver', dat is wel het aardigste eufemisme dat ik gehoord heb. Want jezus, wat was DAT VALS! Ik deed het op de tribune bijna in mijn broek. Enfin, we hebben wel gelachen, toch? En het is al een cult-hit, iedereen heeft het erover, en de telefoon stond roodgloeiend. In mijn cv past dit avontuur weer perfect.'
Ook Jeroen Flamman (met Jeff Porter verantwoordelijk voor de muziek) reageerde koel. 'Het was winnen of finaal de mist in gaan. Het werd het laatste', zo zei hij dinsdag 16 maart in het dagblad De Gooi- en Eemlander.

Dat Email to Berlin als gimmick van het Songfestival een hit gaat worden, is inderdaad zo goed als zeker. De tweeling was al in de uitzending bij onder meer TMF, Radio 538, Laat de Leeuw en is zaterdag te zien in Monte Carlo op RTL4 om 22.30 uur, waar ze zullen playbacken.
En wil je weten hoe Jans versie van Email to Berlin klinkt? Luister dan zaterdag naar vanaf 9.00 uur naar Cappuccino op radio 2, waar Jan het lied ten gehore brengt. (Waarschijnlijk tussen 10.00 en 11.00 uur.)
Overigens verschijnt Email to Berlin door Double Date een dezer dagen op cd-single, op een bijlabel van Arcade.

Discussies

Ook op internet schijnen diverse discussies aan de gang te zijn over het Songfestival in het algemeen en over het optreden van Double Date in het bijzonder. Zo pleiten fans van Acda en de Munnik op www.acdaendemunnik.nl voor deelname van dát duo volgend jaar aan het Songfestival, omdat Acda en De Munnik wél kunnen zingen.
En de roep om van Email to Berlin een cult-hit te maken, klinkt ook hier. 'Wat een geweldig feest! Email to Berlin moet op single uitkomen!!! En wel in de live-uitvoering zoals 'ie zondag klonk bij het songfestival. Mijn God, dat moet een hype worden... Werkelijk zooooooo triest en vals dat het geheit een giga-hit wordt uit wansmaak. Als Jantje Smit op 1 binnen kan komen in de hitlijst, dan moet Double Date het ook kunnen. Mijn hemel, ik heb nog pijn in mijn buik van het lachen! De meest sublieme vertoning op tv de laatste 20 jaar, denk ik zo. Ge-ni-aal! Ik zet een actiecomite op om de live-single in de schappen te krijgen.'

24 en 26 maart 1999

Double Date: Van wanvertoning tot hype

Een week na het Nationaal Songfestival is verliezer Double Date met Email to Berlin, bekender dan winnares Marlayne. Wij geven je een chronologisch overzicht van het commentaar, de discussie, de hype. Jan Rot schreef de tekst van het verliezende lied.

14 maart: Double Date zingt kneitervals tijdens het Nationaal Songfestival en verliest met 19 punten.
15 maart: Showbizz-kenner Albert Verlinde wordt om een reactie gevraagd op radio 3. 'We weten nu wat erger is dan een valse zangeres; een tweeling.'
15 maart:
In de nieuwsgroep muziek.nl is het optreden van Double Date hét gespreksonderwerp. 'Wij hebben vier keer gestemd! Vanwege de extreem slechte zang. Heerlijk!' Ook elders wordt er over gesproken, zoals op de site van Acda en De Munnik.
15 maart:
Double Date verschijnt in Showtime op SBS6. Nee, ze hebben hun optreden nog niet teruggezien op video.
15 maart:
Double Date is te gast bij VJ Tooske op TMF.
16 maart:
Tekstschrijver Jan Rot geeft zijn commentaar: 'Jezus, wat was DAT VALS! Ik deed het op de tribune bijna in mijn broek. Enfin, we hebben wel gelachen, toch?'

16 maart: Jeroen Flamman geeft uitleg in het dagblad De Gooi- en Eemlander: 'Het was winnen of finaal de mist in gaan. Het werd het laatste.'
16 maart:
Double Date is te gast bij Paul de Leeuw en zegt dat ze misschien toch te snel in het diepe zijn gegooid. Ze beloven wel om donderdag 25 maart Email to Berlin live in Laat de Leeuw te zullen zingen, ter gelegenheid van De Leeuws verjaardag.
18 maart: In de roddelbladen spreekt men schande over het optreden van Double Date. John de Mol sr. in Story: 'Deze meiden hadden hier nooit mogen staan. Ik snap niet dat hier niet ingegrepen is.'
19 maart: Double Date opent de Internet Fiesta.
20 maart:
Jan Rot zingt op radio 2 in het programma Cappuccino zijn versie van Email to Berlin, vergist zich even in de tekst, mist een paar akkoorden en constateert: 'Het is een moeilijk liedje.'

20 maart:
Double Date playbackt Email to Berlin in Monte Carlo op RTL4. Kijkers mogen protesteren per email en bij 20 reacties moeten de meiden het veld ruimen. Dertien mensen reageren. Double Date mag het lied volledig playbacken.
21 maart: Double Date zingt de jingle in voor het BNN-programma Eros. Presentator Eddy Zoey belooft ze een reis naar Israël, zodat de meiden in mei alsnog naar Jeruzalem kunnen.
22 maart:
Email to Berlin is uit op cd-single.
22 maart:
Radio 538 roept luisteraars op te bellen als zij denken nóg valser te kunnen zingen dan Double Date. Een handvol bellers krijgt de kans mee te kraaien met Email to Berlin. De meest valse wint een prijs.
25 maart: Double Date zingt live in Laat de Leeuw. Echt heel vals is het niet; de meiden bewijzen dat Email to Berlin gewoon een leuk nummer is.

25 maart 1999

Rot naar Songfestival 2000?

Jan Rot doet volgend jaar weer mee aan het Nationaal Songfestival. Hij zal dan zelf zingen. Die belofte heeft hij woensdag 24 maart gedaan in het tv-programma Big Entertainment Club op RTL4. 'Nu zit ik er aan vast', aldus Rot. 'Als ik tegen die tijd door de voorselectie kom uiteraard.'
Jan Rot was in de Big Entertainment Club om te vertellen over de Songfestival-kenner van de eeuw-show, die hij in april presenteert met Sandra Reemer. Meer informatie over dat programma vind je bij Optredens.

22 april 1999

Jan Rot werkt aan nieuwe single Double Date

Jan Rot en Flamman en Abraxas werken momenteel aan een nieuwe single voor Double Date. Het is echter nog even wachten op dit plaatje, omdat het duo eerst een cover uitbrengt.

21 mei 1999

Email to Berlin exit

De dagen van Email to Berlin, geschreven door Jan Rot en Flamman en Abraxas en gezongen door Double Date, zijn geteld. Het lied is uit de hitlijsten verdwenen.

Het duo gaat de uitdaging nu aan met een cover van een lied van Supertramp. Ondertussen werkt Jan Rot nog wel mee aan een andere single voor de meiden. Als daar meer informatie over te melden is, zullen we dat uiteraard melden. Wil je echter volledig op de hoogte blijven van Double Date, dan verwijzen we je naar hun site.

Terug naar boven

Email to... in de charts

Email to Berlin Mega top 100 Tipparade Top 40 Cyber Top 50 Commentaar Jan Rot
3 april 1999 56 26 - - 'Dat ik dit nog mag meemaken. Counting Sheep heeft ooit op 26 gestaan, dus wie weet kan dat record er eens aan.'
10 april 1999 42 9 - -  
17 april 1999     36 26 'Yes! Gelukt! Na twintig jaar is de doem eraf, vijf plaatjes in de Tipparade gehad, waarvan vier op 2 gesneuveld. Eindelijk dan, op mijn 41e mag ik het beleven, dat een plaatje dat ik (deels) geschreven heb de officiële Top 40 binnenkomt. Zou het aan dat 'deels' liggen of aan het feit dat ik het niet gezongen heb? Maakt niet uit, een goede start voor de eerste single na Rot is Liefde. Ik ben erg gelukkig.'
24 april 1999 52 - 35 37  
1 mei 1999 57 - - -  
8 mei 1999 73 - - -  
15 mei 1999 94 - - -  

Terug naar boven

Double Date Links:

- De songtekst van Email to Berlin
- Homepage Double Date
www.doubledate.nl.

Terug