'Het beste van Jan Rot'

KLIK HIER VOOR DE CD OP I-TUNES

Met meer dan driehonderd liedjes op de plaat, eigen en vertalingen, is een "Beste van Jan Rot"-CD niet te doen. Want wat is het beste? Daarom heeft Jan voor deze selectie zelf gekozen voor zijn bekendste singles (inclusief de Engelstalige) en meest genoemde/geroemde vertalingen. Wellicht volgt nog eens deel 2 met vooral eigen werk.

1. DIT LAND IS JOUW LAND (This land is your land) (Klik hier voor buitenclipje JR)
Twee jaar geleden werd Jan zo ongelukkig van alle haatzaaierij in dit land, dat hij behoefte kreeg daar een lied over te maken, en onmiddelllijk dacht hij aan het lied dat de Amerikaanse folkzanger Woody Guthrie schreef tegen de sociale ongelijkheid in zijn land. "Dit land is jouw land" werd meteen als toegift ingepast tijdens "An + Jan gaan landelijk", maar tijdens de opnames van Hallelujah-cd was Jan hem domweg vergeten. Mede door de sfeer naar de nieuwe verkiezingen begon hij het in maart weer live te spelen, en dat had zo'n effect op zaal en zanger, dat hij een week later de studio heeft geboekt. Het filmpje op YouTube werd de eerste week al meteen duizenden keren bekeken.
Opname 23 maart 2010. Productie: JR Muzikanten: JR Techniek: Pytrik Rot (neef)in E-Sound Studio.

2. HALSOVERKOP OP JOU (Can't help falling in love) (klik hier voor huiskamerfilmpje met zoon Wolf)
Vijftien jaar geleden gecovered als "In stilte Verliefd", maar in opdracht van de Joop van den Ende-musical 'All Shook up/Love me Tender' nu een meer letterlijke vertaling. Op Youtube te zien met zoon Wolf op schoot. Het origineel is trouwens heel wat ouder dan Elvis, de coupletmelodie is ontleend aan 'Plaisir d'amour' een Frans lied uit 1870.
Opname zang: 30 maart 2010. Productie: JR. Muzikanten: De Maandverband. Techniek: Pytrik Rot in E-Sound Studio

3. MIJN NAAM IS MIEN (A boy named Sue) Klik hier voor huiskamerfilmpje Mien
Het meesterwerk van Shell Silverstein, vereeuwigd door Johnny Cash. Afkomstig van de country-cd An & Jan gaan landelijk."Mijn naam is Mien, lang niet gezien!" Hoogtepunt van elk optreden.
Release voorjaar 2008, Okapi. Productie: Jakob Klaasse. Muzikanten: Jakob Klaasse piano, Marjolein Meijers bas, Jan van der Meijer gitaar, Cok van Vuuren sologitaar, Léon Klaasse drums. Opname Rogier Voorvelt in E-sound, mix Frans Hendriks in Gem Bedrijf, Limmen.

4. LOLA (naar Lola van The Kinks) (klik hier voor familietourfilmpje Nachtlied
Ray Davies schreef het voor de Kinks, Jan vertaalde het voor het theaterprogramma Nachtlied. "How she walks like a woman but talks like a man." werd "Hoe je loopt als een mokkel en lult als een man". Afkomstig van de Nachtlied Cd en uiteraard zingt Astrid Nijgh Lola zelf (1x laag en 1x hoog voor de verstaanbaarheid). .
Release aug 2005, Okapi. Productie Jakob Klaasse. Muzikanten: Jakob Klaasse piano, Hein Offermans bas, Marcel de Groot gitaar, Hans Zilver & Astrid Nijgh & Bill van Dijk koor, Sandra Mirabal koor en percussie, Léon Klaasse drums.

5. SAN FRANCISCO (If you're going to)
Scott McKenzie song het in 1967 over de orkestband van de Mama's & Papa's, voor wie John Phillips het had geschreven. Van de cd An + Jan Nieuw op 1, met vertaalde nummer 1 hits. Als een van de eerste plaatjes die Jan kocht (9 jaar) vraagt hij zich in de tekst af wat er met al die idealen is gebeurd. "Al die mensen uit San Francisco zie je nu nooit meer lief zijn voor elkaar."
Release najaar 2006, Okapi. Productie Jakob Klaasse. Muzikanten: Jakob Klaasse toetsen en klokken, Hein Offermans bas, Jan van der Meij gitaar, Léon Klaasse drums. Opname Carli Hagen in E-sound. Eindmix Frans Hendriks in Zeezicht.

6. THEO (Vincent)
Terwijl Jan bezig was met Don McLeans ode aan Vincent van Gogh, werd achterneef Theo vermoord. Hij moest denken aan een gesprek wat ze ooit in de Smoeshaan hadden gevoerd en greep de kans in dit lied. Een aantal regels konden zelfs min of meer blijven staan. Afkomstig van de cd An + Jan Grootste hits deel II.
Release jan 2005, Okapi. Productie Jakob Klaasse. Muzikanten: Jakob Klaasse piano, Marjolein Meijers akk.gitaar, Marcel de Groot gitaar, Metropole kwartet -strijkers.Opname Carli Hagen en David Klooker in E-sound. Eindmix Frans Hendriks in Zeezicht.

7. ANKIE (Angie) (klik hier voor filmpje bij Vrienden van Amstel
In de jaren zeventig hoorde Jan het Groningse duo Paul & André met een persiflage op Angie van de Stones en moest daar toen erg om lachen. Twintig jaar later had hij iets grappigs nodig voor een Paradevoorstelling met Antonie Kamerling, dacht aan Ankie, herinnerde zich alleen iets met veel rijmwoorden en maakte dit. Voor de bonus-cd bij het album Meisjes nam hij in een theepauze deze eigen versie op. De tekst is later verbeterd en uitgebreid, maar de sfeer van deze opname heeft iets, wat het tot in brede kring heeft gebracht.
Release okt 1999. Productie JR. Muzikanten: JR gitaar. Opname Studio Peter Smid.

8. HALLELUJAH (klik voor thuisfilmpje Hallelujah)
Het origineel van Leonard Cohen beslaat 6 coupletten. Navolgers als John Cale, Jeff Buckley kozen de eerste vier, Leonard zelf koos in zijn singleversie voor de eerste en de laatste twee, en daar houdt Jan zich ook aan. Dan is des te duidelijker de wens van elke songschrijver om met een lied een plaats in de hemel te veroveren. Of het voor vertalers opgaat is niet bekend, maar Hallelujah werd wel het titellied van Jan's cd en tour vertaalde singer-songwriters.
Release najaar 2008. Productie JR. Muzikanten: JR. Opname en mix Rogier Voorvelt in E-Sound Studio, Weesp.

9. COUNTING SHEEP (klik voor tv-debuut bij Sonja Barend)
Het AhaAha-koortje gebruikten we als soundcheck voor de Streetbeats. Peter Calicher van hoofdprogramma Gruppo Sportivo had al 's geroepen: daar moet je een nummer van maken. Toen wij een band later, Ratata, werden geproduceerd door Jona Lewie, stuurde ik het hem voor zijn nieuwe album. "Do it yourself Jan, sounds like a novelty-hit to me." Hij ging mee als aankeiler voor mijn plaatdebuut onder eigen naam, voor het nieuwe labeltje Rik Records van Rik Zaal, die de begeleidingsband van Bram Vermeulen meenam: de Toekomst onder leiding van Jakob Klaasse. Pas tijdens de mix, viel me op dat ik in het Engelse alfabet voopr de J "djie" zong in plaats van "djay". Engelse technicus John Tilly haalde zijn schouders op, en zo is het gebleven. Het debuut was bij Sonja Barend, toen meteen 6 miljoen kijkers. Toen Frits Spits enkele weken later voor een interviewtje belde dat Counting Sheep op 49 nieuw binnenkwam in de Top 50, kwam een jongensdroom uit. Mijn naam achter een balletje met een cijfer.
Opname najaar 81, productie Jakob Klaasse, Frans Hendriks en Rik Zaal. Muzikanten: Jan de Hont gitaar, Jakob Klaasse toetsen en meer, Frans Hendriks Lynn-drums programmering en percussie, Peter Warnier bas. Studio 't Woud, techniek Ide Min. Mix John Tilly, Bandstand.

10.BOBBY, ROGER & EILEEN (klik hier voor youtube filmpje Nederland Muziekland)
Op de originele demo's voor het album "Single", zijn de meeste partijtjes al te horen, die door Jakob & Frans vervolgens tot grotere hoogten werden getild. Er sneuvelde ook het een en ander, onder andere een in vragen gesproken commentaar zoals in de TV serie Soap: "What will Roger do now Bobby & Eileen are going to get married? Is Eileen pregnant already? (ik verzin maar wat). Kwam uit toen "Come on, Eileen" van Dexy's Midnight Runners net een hit begon te worden. Werden vaak na elkaar gedraaid. Kwam op 29 in de Top 50.
Opname najaar 81, productie Jakob Klaasse, Frans Hendriks en Rik Zaal. Muzikanten: Jan de Hont gitaar, Aad de Clercq akk. gitaar, Jakob Klaasse toetsen en bellen, Frans Hendriks Lynn-drums programmering en percussie, Ernst Glerum contrabas. Studio 't Woud, techniek Ide Min. Mix John Tilly, Bandstand.

11. KOH-I-NOOR (klik hier voor filmpje Veronica Countdown)
De eerste nieuwe single na het album. Geïnspireerd op een volkswijsje uit Mamasa (Indonesië). Had de grote doorbraak moeten worden, maar was opnieuw een bubbling-under hit, ondanks ruime steun van Veronica.
Opname najaar 82, productie Jakob Klaasse, Frans Hendriks en Rik Zaal. Muzikanten: Jan de Hont gitaar, Jakob Klaasse toetsen en meer, Frans Hendriks Lynn-drums programmering en percussie, Peter Warnier bas. Studio 't Woud, techniek Ide Min. 1e mix John Solleveld. Re-mix John Tilly, Bandstand.

12 OOH WEE (my baby’s gone)
Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Na de tour met de Toekomst en Fay Lovsky begon Jan een trio met de broers Martin & Roy Bakker. Van de elpee Rot & Roll voor het label van Chris Hinze was dit de eerste single. Het trio maakte o.a. driekwartjaar furore met de Golden Earring vast in het naprogramma.
Release 25-2-1984. productie: Jan Rot & Rik Zaal. Muzikanten: JR piano, Martin Bakker bas & koor, Roy 'kleine kop' Bakker - drums & koor, Jakob Klaasse- orgel. Opname zomer 83, studio Spitsbergen. Techniek Michiel Hoogenboezem.

13 FATHER & SON(klik hier voor filmpje Toppop)
Gerard Joling & G'race -producer Peter de Wijn gaf Jan kans en budget zijn eigen album vol te spelen. Het resultaat Rot, Warm & Tender werd hooggeprezen in o.a. Oor, maar alleen deze tweede single wist verder te komen dan het geheime genootschapo van de subtitel: "24 Jan Rot fans can't be wrong." De eerste keer dat Jan alles zelf in de hand hield.
Release 18-4-88, Mercury. Productie: JR Muzikanten JR, drumprogrammering Frans Hendriks. Opname Reel Sound,Nibbixwoud, Harry Opdenkelder. Mix John Smit, Soundpush.

14 ZO MOOI, ZO WREED (klik hier voor live-filmpje NOS)
"Van de ene dag op de andere vond ik het volkomen absurd om als Nederlands zanger voor een Nederlands publiek in het Engels te zingen." In 1990 volgde de onverwachte maar logische overstap naar de Nederlandse taal met het album Hoop & Liefde, als "kruising tussen Pierre Kartner en de Tröckener Kecks." Jan had het tijdens het schrijven niet in de gaten, maar dit lied bleek zo op Cucurucucu Paloma te lijken, dat hij de credits maar meteen weggaf. Een eerste 'hertaling'. Deed als zomersingle weinig, maar is tot op de dag van vandaag een live-favoriet.
Release: 30-6-90, Philips. Productie JR. Muzikanten: JR gitaar & accordeon, Peter Warnier bas, Anthonie Broek drums. Opname: Studio Orkater, Frank van der Weij. Mix Vogelsound.

15 ROCKER IN HOLLAND  (Klik hier voor livefilmpje bij Han Reiziger)
Muzikantenlied Lodi van John Fogerty's Creedence Clearwater Revival bleek de basis voor Jans klaaglied met een knipoog. Verschenen als losse single, daarna opgenomen op de cd Een Zee van Tranen. De kreet "God straft wie rocker in Holland wil zijn" duikt nog wel eens op in muziekartikelen. Boudewijn Büch: "Jan Rot staat aan Nederlands top in het cultiveren van zijn eigen miskenning. En verdient daar ook nog geld mee. razend knap."
Release: 19-04-91, Philips. Productie JR. Muzikanten: JR gitaar & accordeon, Peter Warnier bas, Antonie Broek drums, Arthur Ebeling-elektrische gitaar. Opname: Studio Orkater, Frank van der Weij. Mix Frans Hendriks, Zeezicht Studio.

16 GOENA-GOENA (Stille Kracht)
Novelty-track van de eigenzinnige cd Koning Jan. Zoals uit de tekst blijkt gebaseerd op een gezomngen Dodenwake van de Toraja's, Indonesië. Bijgewoond tijdens een reisreportage door Sulawesi voor het blad Avenue, en nooit meer vergeten.
Release 29-10-93, HSP. Productie Jakob Klaasse. Muzikanten: Jan de Hont en Arthur Ebeling, gitaar, Jakob Klaasse toetsen en meer, Frans Hendriks Lynn-drums programmering en percussie, Joost Belinfante viool en mondorgel, bas. Opname: Studio Orkater, Frank van der Weij. Mix Frans Hendriks, Zeezicht Studio.

17 NIETS AAN DE HAND
Openingstrack en eerste single van het album 'Schout bij Nacht', volgens Boudewijn de Groot een van de mooiste NL-albums ooit gemaakt. Ook Jan beschouwt het als het beste uit zijn poptijd. "Hier kom ik nooit meer overheen, dacht ik toen ik 'm voor het eerst kant en klaar thuis afdraaide. Het was mede aanleiding om liedjes te gaan vertalen in plaats van zelf te schrijven." Op de dag van de eindmix kwam Bonny St.Claire met gulle grijns zelf haar cameo inzingen.
Release 20-1-95, Phonogram. Productie: Jakob Klaasse. Cameo: Bonnie St. Claire,Koor: Noot aan de Man, Muzikanten: Jan de Hont gitaar, Jakob Klaasse toetsen en meer, Peter van Straten bas, Léon Klaasse drums, Eddie Conard percussie. Opname Dureco studio, Sytze Gardenier. Mix Frans Hendrix, Zeezicht.

18 LIEVE JONGEN (Oh pretty woman)
"Oh Pretty Woman" van Roy Orbison na geslachtsverandering. Opgenomen als tune voor het door Jan gepresenteerde RTL5-homoprogramma "Lieve Jongens Allemaal", uitgebracht bij BMG door Henkjan Smits onder de noemer de Als je maar gezond-band. Aankeiler voor de cd Rot voor U, de eerste cd met grotendeels her en vertalingen.
Release 10-11-95, BMG Ariola. Productie: Tim Bedford. Muzikanten: Jan de Hont gitaar, Jakob Klaasse toetsen en meer, Peter van Straten bas, Léon Klaasse drums. Opname Han Nuyten in Bullet Sound. Mix Frans Hendrix, Zeezicht.

19 DANS MET MIJ
Eens in de zoveel jaar stuurde Jan dit lied in als kandidaat voor het Eurovisie Songfestival, maar het kwam nooit door de selectie. Nu vond het een plaats tussen de andere, vertaalde, wereldhits op de cd Rot voor jou, en werd het alsnog ontdekt als titellied voor een theatervoorstelling samen met Hans Breetveld. Het snelle gitaartje van Jan de Hont werd volgens Les Pauls befaamde techniek vertraagd opgenomen.
Release 10-11-95, BMG Ariola.. Productie: Tim Bedford. Muzikanten: Jan de Hont gitaar, Jakob Klaasse toetsen en meer, Peter van Straten bas, Léon Klaasse drums. Opname Han Nuyten in Bullet Sound. Mix Frans Hendrix, Zeezicht.

20 GROOT AVONTUUR (klik hier voor akk versie bij AT5 voor C.Mourali)
In de lijn van Schout bij Nacht schreef Jan de cd Meisjes. Er waren ook plannen om iets met de pasgetrouwde Isa Hoes en Antonie Kamerling te doen. Kecks-drummer Leo Kenter leverde op verzoek een tekst voor twee gelukkige mensen (J: "want daar ben ik zelf niet zo goed in".) Maar dat plan ging niet door, dus nam Jan het zelf op. Het Sony sublabel Smart, dat net Acda & de Munnik had gelanceerd, hoorde er een hit in, maar kreeg 'm niet op de radio.
Release lente 99, HSP. Productie: Jakob Klaasse. Muzikanten: Boudewijn de Groot gitaar, Jakob Klaasse toetsen en meer, Peter van Straten bas, Léon Klaasse drums. Zes trijkers van het Metropole orkest in arrangement van Jakob. Opname Sytze Gardenier in Dureco Studio, mix Frans Hendrix, Zeezicht.

21 “JA!” IN VENETIË (klik hier voor trouwclipje in Venetië)
Nu had Jan zelf het geluk gevonden en dat mocht iedereen weten. Achttien hertaalde klassieke liederen en aria's vormden samen het trouwalbum van Jan en zijn Daan. Het origineel is een stuk van Duparc op een gedicht van Baudelaire, l'Invitation au Voyage uit 1870.
Release 14-8-2001, HSP. Productie & arrangementen: Jakob Klaasse. Muzikanten: Arlia de Ruiter 1e viool, Pauline Terlouw 2e viool, Robert Meulendijk altviool, Bastiaan van de Werf cello, Jakob Klaasse piano Opname Sytze Gardenier in Dureco Studio, mix Frans Hendrix, Zeezicht.

22 ALS FORELLEN  (schubert)
Van de cd Alle 13 Schubert komt deze vrolijke bewerking van Die Forelle. In zijn ijver Schubert te laten zien als de Brian Wilson van zijn tijd heeft inmiddels menig zaal uit volle borst Schubert (mee)gezongen.
Release najaar 2003, Okapi. Productie & arrangementen: Jakob Klaasse. Muzikanten: Jakob Klaasse toetsen, Sandra Mirabal klarinet, Marjolein Meijers - gitaar. Opname & mix David Klooker in E-Sound (=Dureco) Studio.

23 DE PAREL VAN VOLENDAM (Rossini)(klik hier voor telefoonfilmpje live op uitmarkt
Ter viering van het vijfjarig bestaan van zijn Stichting Okapi pakte Jan in 2009 flink uit met De Palingvissers, de grootste opera-hits omgewerkt tot oer-hollandse musical. Openingsaria was Largo Al factotum, de bekende Rossini-aria uit de Barbier van Sevilla. De rol van Figaro werd tekstueel omgewerkt tot Jans Zoer de Palingboer. Zijn maatje Naatje werd gespeeld door Bill van Dijk.
Release 1-8-2009, Okapi. Productie en arrangement Jakob Klaasse. Muzikanten: Jakob Klaasse toetsen, Marjolein Meijers bas, Sandra Mirabal klarinet, Onno Kuipers accordeon, Walter Kuipers viool, m.m.v. het Vondelkwartet. Opname Mendel Poot, in E-sound, mix Jesse Klaasse (zoon).

24 LEUK BEDACHT & Wim T Schippers
Uit de Rotcatacoben een nooit uitgebracht duet van Jan met Wim T. Schippers uit 1995, dat een beetje buiten de Rot voor Jou-cd viel, en op de plank ging voor een andere gelegenheid. Nu dan!
Nooit uitgebrachte track. Opname voorjaar 95. Productie: Tim Bedford. Muzikanten: Jan de Hont gitaar, Jakob Klaasse toetsen en meer, Peter van Straten bas, Léon Klaasse drums. Techniek Han Nuyten in Bullet Sound. Mix Frans Hendrix, Zeezicht.

25 WILHELMUS (fotofilmpje van jans 50e verjaardag in Carré)
Jan had allang behoefte zijn tanden te zetten in de tekst van ons volkslied en de An & Jan gaan Landelijk-tournee was een mooie aanleiding. "Ik ben met de tekst al met al een jaar bezig geweest, voor ie helemaal klopte. Er waren allerlei plannen om het door een bekende zanger op te laten nemen, maar dat duurt dan allemaal weer zo lang dat ik er tabak van heb en het gewoon zelf doe. Het kwam wel mooi uit als voorbode van mijn Ridderorde."
Release 30 april 2008, Okapi. Productie Jakob Klaasse. Muzikanten: Jakob Klaasse toetsen, Marjolein Meijers bas en tweede stem, Jan van der Meij gitaar, Frans Cornelissen trombone, Léon Klaasse drums. Opname Rogier Voorvelt in E-sound, mix Frans Hendriks in Gem Bedrijf, Limmen.

Samenstelling 'Het beste van Jan Rot' door de baas zelf, met het accent op de bekendste singles en her en vertalingen.
Remastering: Hay Zeelen, Amsterdam maart 2010.De hoesfoto's zijn gemaakt door Maarten Corbijn toen Jan bezig was met "Dit land is jouw land."

CD verkrijgbaar via iTunes, na afloop van optredens of klik hier voor de Rotshop. 10 euro ex porto.

Voor de liefhebbers hier de tekst van Dit land is jouw land

DIT LAND IS JOUW LAND
Terwijl ik wandel op de stille heide
Langs weidse luchten en groene weiden
Denk ik, als iemand hard voorbij rijdt:
Dit land heeft plaats voor jou en mij

     Dit land is jouw land, dit land is mijn land
     Van de kop van Friesland tot de rand van Brabant
     Van het wijze oosten tot het wilde westen       
     Dit land heeft plaats voor jou en mij

Ik zwerf en struikel en ren in rondjes
Langs Duitse bunkers en blanke duinen
Maar elke meter klinkt die stem blij:
Dit land heeft plaats voor jou en mij

Dit land is jouw land, dit land…

Als de zon dan doorbreekt en ik blijf lopen
Tussen open velden en wuivend koren 
En de nevel optrekt, laat een koor zich horen:
Dit land heeft plaats voor jou en mij

Dit land is jouw land, dit land…

Toen ik wat later, weer in de randstad
Angst en verdriet zag en al die ego’s
Sloot ik mijn ogen en zocht de echo:
Dit land heeft plaats voor jou en mij

“Dit land is haar land, dit land is zijn land
Van de voet van Limburg tot de duin- en zeerand
Van het zoete Zeeland tot aan Nieuweschans
Dit land heeft plaats voor jou en mij”

Dit land is jouw land, dit land is mijn land
Van de kop van Friesland tot de rand van Brabant
Van het wijze oosten tot het wilde westen   
Dit land heeft plaats voor iedereen

Tekst mag vrij verspreid maar met vermelding: (c) Woody Guthrie/ Jan Rot

naar huis>