EEN HOLLANDS REQUIEM

In 2007 hertaalde Jan Rot het Deutsches Requiem van Brahms in opdracht van Philharmonisch koor Toonkunst, Rotterdam. Het Hollands Requiem werd voor het eerst uitgevoerd op 15 december in Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam en op 16 december in De Doelen, Rotterdam met orkest.
Hieronder is de tekst op pdf te bekijken.

Het zang/pianoboek is te bestellen via de Rotshop. Om verspreiding van het werk te stimuleren is de complete partituur hieronder te bekijken. (Alle rechten voorbehouden)

Tekst Hollands Requiem

Partituur Hollands Requiem zang/piano.

Uit het persbericht van Philharmonisch koor Toonkunst Rotterdam: Ein Deutsches Requiem gaat over de dood, de worsteling van de mens daarmee, het verdriet van het verlies van de achterblijvers, maar ook over troost en aanvaarding. Jan Rot is erin geslaagd al deze thema’s in Nederlands te vatten. Zijn tekst is begrijpelijk, ontroerend, en heeft een algemeen menselijke, niet-religieuze achtergrond:

Levend zijn, is de pijn dragen, die je eerst nog ontroostbaar maakte.

Levend zijn de doden, aan wie wij blijven denken, voor altijd

Jan Rot: Het verschil tussen "Wie lieblich sind deine Wohnungen, Herr Zebaoth" of "Hoe heerlijk is de herinnering, hier binnenin" is op papier groter dan in klank. Maar het grote voordeel van je eigen taal is dat je meteen de weg terugvindt als je bent afgedwaald. Enfin, om met Verdi te spreken: "Ik verwacht niet dat dit tot mijn minder geslaagde werken zal worden gerekend."

 

EEN HOLLANDS REQUIEM van Brahms

AD-Rotterdams Dagblad 17 december 2007

Bij Jan Rot gaat Brahms' Requiem over het leven
KLASSIEK
****
Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam, VU Orkest en solisten o.l.v. Daan Admiraal.
Gehoord: 16 december, Doelen
GER VAN DER TANG, ROTTERDAM
En Brahms Ein deutsches Requiem, een werk dat door zijn buitengewone zeggingskracht toch al tot nadenken stemt, krijgt in de hertaling door Jan Rot tot Een Hollands Requiem een extra dimensie. Rot heeft dit Requiem een complete slag omgedraaid, waardoor het hiernamaals het hiernamaals van de nabestaanden wordt: 'Wohl denen die in den deinem Hause wohnen' in deel 4 wordt 'Vrij zijn zij die in onze harten wonen', en 'Hoe heerlijk is de herinnering'. Rots tekst gaat over het leven van hen die na hen leven.
De uitvoering onder Daan Admiraal, daags na de première in Amsterdam, was schitterend. Met een fenomenaal spelend studentenorkest van de Vrije Universiteit en een uiterst geconcentreerd zingend Toonkunst. Van de solisten maakte vooral de bariton Willem de Vries indruk.

download pdf Hollands Requiem met tekst en uitleg

 


naar matthuis