29-3-2005. Na het maken van mijn eigen hoesjes en affiches, en het opzetten van een eerste eigen tournee (zie het nieuws over Nachtlied), kon het niet uitblijven: vanaf vannacht ben ik op mijn eigen site .

Webmaster in de kinderschoenen. Ik kom bij handleidingen nooit verder dan de eerste alinea. Zodra ik iets heb geleerd, ga ik het meteen in praktijk brengen. De kans dat er hier op het oude webfundament van oprichtster Mandy Pijl steeds minder gaat werken, is niet onwaarschijnlijk.

Nu eerst eens .gif leren encoderen, en uitzoeken waarom sommige plaatjes wel en andere niet verschijnen. Belangrijker dan nu gedachten in de nacht op te hoesten. Tot later!

 

31 – 3. Het langverwachte An + Jan tv-debuut bij Pa Paul verloopt nogal vreemd. Als wij ons melden bij de poort van mediapark weten ze van niets. Er was 'niet bevestigd'. Ik heb 's morgens nog het mailtje gezien hoe laat ze ons vandaag verwachtten, en ben niet voor niks twee uur uit Ossendrecht komen rijden. Voor we ruzie hoeven gaan maken, is er al plaats ingeruimd.

Vriend Paul is daardoor onvoorbereid, kondigt An & Jan aan als Jan Rot en maakt eerst een overstap naar 'uit de kast'-dag en mijn verleden in Jongensland. Hij bedoelt het goed, maar ik ben daar na vijf gelukkige jaren als echtgenoot en vader totaal niet mee bezig, en als er een cd wordt opgezet en ik naast Paul op tv moet staan luisteren naar een lied van Robert Long over een getrouwde man die eigenlijk op mannen valt, voelt het niet goed. Ik kom hier niet om over mijn liefdesverleden te lullen, we zijn hier voor An + Jan!

Marjolein helpt een handje met afronden, en hoera, we mogen nog zingen ook. "En dan nu An & Jan met een nummer..." Zijn we nog in beeld of is de aftiteling er al?

De verdere middag een rotgevoel maar 's avonds in Diligentia zitten er meer dan 300 man (mede dankzij een bedrijf dat klanten en collega's op ons heeft getrakteerd) en bij thuiskomst - Pa Paul op de dvd-recorder - klinkt 'Verhaaltjes’ (Sweet Nothings) erg goed, ziet er ook vrolijk uit, en mijn quote: ‘Ach, homoseksualiteit is wel aardig, maar je moet er niet in blijven hangen. Net als drugs of zo.’ is een mooie voor het videoplakboek! Ik zal hem op de site zetten, maar gebruik het laatste kwartiertje voor ik naar Woerden moet om nog even naast Rovertje te kruipen. je hebt gelijk, Paul, lig ik toch weer met een jongen in bed. Ha!

 

 

26-4 .NIEUWE VERSLAVING. De optredens gaan lekker, maar thuis ligt het werk stil. Normaal puzzel ik hele nachten door aan vertalingen en zo, van 22.00 tot een uur of 4 in de morgen, dag in dag uit, maar met vier keer in de week optreden bouw je een ander ritme op. En moet ik dat thuiswerken vergeten. Gelukkig hebben we sinds een paar jaar een nieuwe hobby: dvd's van topfilms verzamelen. De lol is: nooit meer dan een tientje betalen. En waar we eerst de Free Record shop leeg kochten, zit ik nu vooral op E-bay. Vooral in de UK is er allerlei moois. Omdat ik fanatiek ben in alles, zit ik dus nu 's nachts met de Video Hound op schoot te zoeken daar drie en viersterren films, vergelijk de aanbieders, portokosten, staat etc. En scoor zo'n 30 per week. Tijd om te kijken moet ik nog verzinnen, en ik zoek nog een middeltje om van het joelend schuldgevoel af te komen dat ik niet als consument op de wereld ben gekomen, en mijn tijd beter kan besteden. Maar Bunuel, Bergman, Clair, Renoir – kwaad kan het nooit om dat in de kast te hebben. Eind mei is de tour klaar en ga ik de set voorbereiden voor Nachtlied. Wie weet stimuleert het er ook visueel iets moois van te maken!

 

 

22 mei -- LAATSTE LOODJES An & Jan? Geen tijd! Voor Nachtlied ben ik druk bezig liedjes te vertalen die over de nacht gaan. (Een simpel idee werkt het best). Neem op dit moment pauze van Tonight, de nr 1 hit van Tina Turner & David Bowie. Bepaald niet hun sterkste lied, maar zie het maar eens uit je hoofd te krijgen. Ik ben even gestopt omdat het te leuk werd. Het zinnetje: everythings gonna be alright tonight zou op onze show kunnen slaan. Dan krijg je varianten als'Bill van Dijk op volle kracht vannacht.' 'Geld terug voor wie niet lacht, vannacht.' 'Iedereen wordt thuisgebracht vannacht.' En dan het bruggetje van no one talks,no one walks en zo, slaat dan weer op het publiek: 'Niemand hoest, niemand gaapt niemand soest, niemand slaapt vannacht'. Nou, ik zie vriend Jakob al bedenkelijk kijken - die haat alles wat met cabaret te maken heeft. Misschien moet ik eerst maar weer verder met Wonderful tonight van Eric Clapton. Er staat nog geen woord goed, maar dat gaat wel lukken. Wordt vervolgd!

 

5 juni 2005 -- 'HOE MEER MENSEN op de foto, hoe minder in de zaal,' beweerde een theaterdirecteur, en hij kon best eens gelijk hebben. Voor Nachtlied zijn Bill en Astrid de speerpunten in de publiciteit, en ik de spreekstalmeester. Jakob is de beste muzikant die ik ken, en zonder zijn briljante spel zou ik niet willen, maar hij is als de cameraman bij een film: je vindt zijn naam bij de kleine letters. En ja, Sandra en Hans staan ook niet op de foto. Nu wel te zien in het Nachtlied-filmpje, maar toen ik bedacht het naar de websites van de theaters te sturen, maakte ik toch ook weer een korte versie met alleen Astrid en Bill. (Dochter Elvis werkte zichzelf het filmpje binnen. Die is dol op de camera. En de camera op haar. We hadden niks afgesproken!)

Het meer nadenken over publiciteit en verkoop is een duidelijk gevolg van het producentje spelen. Zoals ik in het repertoire meer rekening hou met een groter publiek. Het lijkt me nog steeds enig om Nachtlied samen met Jakob te beginnen met 'Middernacht' van Mahler. Zes minuten zwaar en traag dat iedereen denkt: ojee, en het daarna toch nog gezellig wordt. Maar je kan ook meteen lekker beginnen!

 

16 juni 2005 ---- Zoals eerder gemeld heb ik de webpage overgenomen. Mijn dreamweaver proeflicentie is afgelopen en mijn geld is op,dus knutsel ik nu weer met de demoversie van Creative Page. Heb ik net gevonden hoe ik de kleur van de button Janshoek kan benaderen in het rijtje doorklikkers op de openingspagina, is de letter veel te groot en het previewen lukt me niet, dus moet ik steeds uploaden en daarna op het echte web kijken of het wat is.

Zo gaan de uren voorbij terwijl er nog zoveel te doen is... Misschien moet ik dit blokje maar gauw sluiten en werken aan het nieuws! Genoeg te melden!

 

3 juli 2005 Een paar maanden geleden vond Daan 's morgens in het wc-fonteintje, de plek waar alle nieuwe teksten het leven zien onder andere ogen, het lied "met vriendelijke groet." . Een verzameling cliché afwimpelingen in de vorm van een gedicht. Met fijne zinnen als:

Het is daarom niet mogelijk

Gezien ook in dit kader

Gelet ook op uw leeftijd

Ons inziens geen garantie

Daarom hierbij retour

Hoogachtend met

Vriendelijke groet

Ik stuurde hem eerst naar Boudewijn de Groot , die terugmailde: "Hoewel ik het een leuke vind en wel van iets surreëels hou, weet ik niet wat ik met deze aan moet. Herman van Veen kan dat beter dan ik." Dat leek me een goed idee en ik heb hem toen zonder verder aarzelen naar Harlekijn gestuurd. Het retour-mailtje "Erg leuk. Zal proberen op Vriendelijke groet muziek te maken. hartelijk, Herman van Veen" hing maanden als trofee aan de muur, maar ach, ik hoorde er verder niets van en zo gaat het wel vaker. Zet Daan vanmorgen Jacques Klöters aan en hoort ineens een staartje Herman van Veen met een paar woorden die ze kende! Gauw op internet gezocht en jawel, van zijn nieuwe cd!

Normaal belt ze me niet als ik in de studio zit - vandaag de laatste opnamedag Nachtlied - maar nu ging het mobieltje dwars door alles heen. "Herman van Veen heeft..." En ook nog vertaald op de Duitse versie van de cd. het kan niet op.

Het lied heet inmiddels Post. Voor een fragmentje: zie http://www.hermanvanveen.com/disco/Nr138.html

Ik voel me vandaag de koning van Ossendrecht en Elvis begrijpt het ook: "Goed gedaan, vader!"

PS: De cd blijkt uitgekomen op de 60e verjaardag van Oom Herman, wat ook de geboortedag is van... onze Rover. Wel grappig dat we van niks wisten. Een fijne variant op de vele keren dat liedjes op het laatste moment afvielen. En Herman van Veen, tjonge.Ik was vijftien toen ik hem in De Tamboer in Hoogeveen zag optreden en wist: dit wil ik ook!