Janshoek

Email: jan@janrot.nl

Zonder of met regelmaat, net hoe zijn hoed staat, tikt Jan Rot hier op waar hij zin in heeft. Klik hier voor MAANDAGDAANDAG, de log van vrouw Daan.

(laatste verhaaltje eerst.) OUDERE JAARGANGEN ONDERAAN

 

1 juli ZOMERSTOP

Als elk jaar ook in Janshoek een zomerstop, tot laten we zeggen 1 augustus. In de tussentijd hoop ik nog wel een en ander op de site te doen, want in ons tempo veroudert het snel. Qua voorpret: per 1 augustus is ook de palingvissers cd te bestellen. Hier vast het hoesje! Tot dan! Jan

PS: KLIK HIER VOOR DE PALINGVISSERS PAGINA

 

WO 24 ROT VOOR DE STONES

 

Vanaf m'n negende fan van de Stones, dus al bijna 42 jaar. De Beatles vs Stones-avond in Paradiso bleek dat toch echt in de genen te zitten, en ja, zonder afbreuk aan de Nietels of de Bahtles te willen doen, om het liedje ging mijn dak er af. Hierbij een mobiele opname van een stukje Sympathy for the devil , van dezelfde man die ook mijn sebastian vorig jaar vastlegde, in hetzelfde pak. maar zodner de schitterende witte schoenen die ik vlak voor aanvang van drummer Léon Klaasse kreeg. Het filmpje breekt na twee minuten af (er komen nog meer artiesten nietwaar) zodat u de uiteindelijke explosie er maar bij moet denken. Vanavond weer. Heerlijk. Die mensen die maar aan de Stones blijven vragen wanneer ze er mee ophouden snappen niet dat Stones-liedjes zingen de mooiste baan ter wereld is! En hieronder een stukje van mijn andere bijdrage, het lied waarvan John Lennon zei, terugkijkend op de Beatles "Er is een lied waar ik me achteraf niet heel erg voor schaam, en dat is Help!"

 

VR 19 juni MAHLER IS BLIJ

"Mahler is blij, heel blij met mij..." kwam ik tevreden de keuken binnen, want het is toch wat om een prachtige vrije vertaling op "Lieder eine fahrenden Geselle" er na weken arbeid weer af te halen, omdat het de muziek in de weg zit. Als Mahler ergens 'das' heeft staan, moet het 'dat' worden en niet 'dit'. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, maar zo precies komt het. Alle leuke vondsten op laatromantische cliché's klinken gezocht en niet op hun plaats.
In professionele overmoed verhielp ik de wrakke rijmschema's, waar rijmwoorden eindeloos van elkaar verwijderd zijn, of onderbroken om bij beluistering van het eindresultaat te merken dat het de muziek niet helpt, maar tegenwerkt en in een verkeerd corset duwt. Mahler schreef deze tekst zelf en vertelde er later over "elk woord is gemeend en tot in het diepst doorvoeld". Dat zal het zijn wat me dwingt, want het zit in de muziek en de muziek is de baas. Overigens nog een leuk nieuwtje: 20 september tijdens de Muziekvierdaagse in de Amstelkerk worden er in een Mahlermiddag een aantal vertalingen uit Des Knaben Wunderhorn en de Ruckert Liederen gezongen, voorafgegaan door een lezing waarin ik over het vertalen vertel. (met zang en dans). Een mooi voorproefje op 2010-2011, Mahlers jubileumjaar. Meer info volgt. Nu moet ik weer verder van mijn Weense baas! Ordnung muss sein! Ruhe bitte! (zie boven zijn componistenhuisje in Attersee)

DI 9 juni AFSLUITEN EN OPWARMEN

Kop en foto zijn gepikt van Daans weblog maandagdaandag, in ruil voor het filmpje van de Palingvissers waar ik deze middag aan heb besteed. Een hele zit, dat gala, maar absoluut strak georganiseerd en zeer ongestresst. Als gasten van het bureau van Jacques Senf (mijn baas bij Hair en Tommy) mooie parterrestoeltjes dichtbij het podium en met af en toe een gefluisterde schimpscheut – "Ik hou helemaal niet van musical. Jij wel?" – heeft het ook wel wat, bij zo'n gala te zijn, en zelfs twee keer genoemd te worden. De Elvis-medley begon erg sterk met Geef me liefde (love me tender), het vervolg kwam wat vroeg uit de kraamkamer, maar zo gaat dat nu eenmaal met voorproefjes, dat snapt iedereen. De reden ook kennelijk om Jailhouse Rock nog even in het Engels te doen. Maar straks wordt gewoon de Bajesrock. Het is toch wel wat om aan zo'n grote publieksmusical te mogen werken, hoor, en tot mijn grote vreugde volgde later ook nog een uitgebreide aankondiging van de Palingvissers. Na afloop met souper en zo stapten we om 1 uur in de auto en werd het toch half drie 's nachts voor we het grut op konden halen en vanmorgen moesten Elvis en Rover al weer vroeg naar school, dus de musicals zitten in de benen zeg maar. Vanmorgen kwam de eindmix van De palingvissers-cd binnen, zodat ik mooi vanmiddag met hulp van garageband en i-movie een promootje in elkaar kon draaien. Als dat niet benieuwd maakt!! (Of de cd al voor of pas na de zomer uit komt, wordt nog nagedacht op de promotieafdeling van Stichting Okapi. We houden u op de hoogte!) Hier vast het filmpje:

 

ZA 6 juni TOCH NL-VIS BIJ MUSICAL AWARDS!

Ik kreeg net een repetitiefilmpje binnen van het Love me Tenderblokje als promo voor de musical awards aanstaande maandag, en gelukkig is toch 3/4 in het Nederlands. Alleen afsluiter Jailhouse Rock is nog in de oorspronkelijke vorm, en daar zal wel een beproefde strategie achter zitten. De Bajesrock houden we nog even tegoed dus, maar ik ben allang blij, want nu Di-rect doet Tommy voor de nominaties is gewipt door de jury als zijnde geweldig maar geen musical, hebben Daan en ik nu toch net iets meer rechtvaardiging om daar te zitten. De kindjes gaan naar opa en oma, dan kunnen wij fijn weer eens een avond verkering spelen. Kortom, voor een glimp Love me Tender, It's now or never, Hound Dog enTeddy Bear: maandag 8 juni bij de AVRO nederland 1!

ZO 31 mei ZWAKSTE ZANGERES TER WERELD

Florence Foster Jenkins was een excentrieke rijke Amerikaanse dame, die absoluut niet kon zingen, wat haar niet weerhield het overal te doen. In zelfgemaakte kostuums gaf zij haar 'recitals' voor vrienden en bekenden op de damesclubs en verenigingen van New York, en werd daarmee een ware cult-ster. Serieuze kranten, radio en tv, operasterren - iedereen ging met een knipoog mee in haar droom, en zowaar stond zij najaar 1944 in een afgeladen Carnegie Hall als Talk of the town. Een maand later was ze dood.
Toen ik dit waargebeurde verhaal tegenkwam dacht ik meteen aan een film, musical of toneelstuk, en kon me niet voorstellen dat dat er niet al was.
En inderdaad. In 2005 ging in Engeland de komedie "Glorious" in première van Peter Quilter, de auteur die wij ook kennen van Aan het einde van de regenboog. Inmiddels al op vele plekken opgevoerd. Omdat niemand mij er hier meer over kon vertellen, bestelde ik het scriptboekje bij Amazon plus de verzamelde plaatopnames van Madam, uitgebracht onder de pakkende titel Murder on the high C's. Vrijdag om 11.00 kwam de post, om 11.05 begon ik te lezen en na drie bladzijden wist ik het al. Via de uitgever kreeg ik rechtstreeks het emailadres van de auteur en nog voor het avondeten had ik een optie op de rechten op zak. Ik heb drie maanden om een productie op poten te zetten voor seizoen 2010-2011 en dat gaat me vast lukken. Ik ben maar meteen begonnen met vertalen, want dat praat voor iedereen makkelijker. Wordt vervolgd! Klik hier voor een stukje originele zang!

DO 28 mei (0:07) 2X TV

Vlak voor de champions league finale 9 minuten bij De Wereld Draait Door over mijn grote jeugdliefde de Rolling Stones, waar Robert ten Brink de Beatles mocht vertegenwoordigen in een ouderwetse Beatles vs Stones wedstrijd. Geen nuance, was de afspraak en daar hebben we ons aan gehouden. Winnen was een eitje natuurlijk. Even het schijnheilige smoel van Paul McCartney bij Hey Jude op de buis en je hebt de zege op zak. En dat ik zaterdag weer met veel plezier Hé Bé sta te spelen, doet dan even niet ter zake. Dat wij van de zomer naar Engeland gaan en drie dagen Liverpool hebben ingepland, heb ik ook maar even voor me gehouden. Maar eerst zaterdag het seizoen afsluiten. (Als eerder gemeld: voor iedereen die niet naar Luxor gaat, kom ik die avond thuis op de buis, in het Metropole orkest ontmoet. Tweeeneenhalf lied van Hallelujah en een stukje Scaramouche in de Queen-medley.

ZO 24 mei LAATSTE WEEK AN + JAN

Deze mooie tekeningen kregen we per mail van Isabelle en Josephine Busman die met hun vader in Oss waren komen kijken. Ik vind het altijd een eer en een feest, jonge bezoekers. Vreemde wetenschap ook dat ze de originelen van onze liedjes vaak niet kennen. Er zijn inmiddels heel wat kinderen van An & Jan-bezoekers die dankzij de cd's hele nummers uit hun hoofd zingen, en wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Qua Top 100 is het einde in zicht. Gisteren was voor mij lekker dichtbij in Bergen op Zoom, met veel familie en bekenden. Echt leuk, mensen die elke keer weer benieuwd zijn wat we nou weer hebben bedacht. De bijboeking in Zoetermeer maandag is vol, maar wie alsnog zaterdag de finale in Luxor wil bijwonen, kan voorlopig nog terecht. Het An & Jan-publiek groeit gestaag, gemiddeld iets van 90 man per avond meer dan de vorige toernee, maar voor we zo'n bak met 900 man gaan uitverkopen zal nog wel even duren. Hoewel, je weet het niet. Ik ben best benieuwd hoe ver we nog kunnen komen.
Enfin, volgend jaar slaan An & Jan over, dus we zullen er zaterdag nog even extra van genieten. Fleetwood Mac, Steppenwolf, Bowie, Orchestral Manouevres in the Dark, Kate Bush, Police, Rod Stewart, Sinéad O'Connor, the Doors, Billy Joel, Dire Straits, Animals, Doors ("opnieuw en nu echt"), Bruce Springsteen, Pink Floyd, Beatles, Meatloaf, Eagles, Queen en Deep Purple allen alvast hartelijk bedankt voor jullie mooie liedjes deze tournee en tabé!

VR 15 MEI EERSTE BIJBOEKING PALINGVISSERS!

Belde Miep Boerkamp, de directeur van Schouwburg De Purmaryn in Purmerend afgelopen dindsdag nog dat er al 400 kaarten voor de premiere waren besteld. Drie dagen later stond de teller op 750, waarmee de eerste bijboeking een feit is: ook dinsdag 6 komt er bij. Hoera, een heuse Dubbelpremière! Heel benieuwd hoe het in andere theaters gaat. In ieder geval gaan deze week de A0 affiches naar alle speelplaatsen. Eind van het seizoen komen er steeds meer lege posterplekken, dan kunnen ze ons mooi te drogen hangen in de 'Wordt verwacht'-sfeer. het pallet posterkokers van Storopack is net bezorgd, eens kijken hoewel we er nog kunnen stouwen voor ik naar Olst rij voor An & Jan.
Leve de eenactsproducent!

do 14 mei HET JAAR VAN DE WOLF

Ja jongens, moeder Daan mocht weer een prachtig verjaardagskroontje haken, want de Wolf is vandaag 1 jaar bij ons. Baby af en officieel dreumes. Lopen is er nog niet bij, maar kruipen als de beste. Wolfs meest gebruikte woorden-lijst:
1 'Ader (vader)
2 lowdylowdylowdy (here here)
3 Ete (bestelling bij moeders melkbar)
4 Ewwis (Elvis)
5 aai (poes Sam)

Vader is fijn thuis vandaag, aandacht verdelend maar wel druk. Deze week zijn de opnames voor "Het Metropole Orkest ontmoet' voor een aflevering met René van Kooten, Antje Monteiro en Jan Rot. Ik ga twee nummers van mijn solo-cd Hallelujah nu met orkest doen – Holland in de Hitte (Summer in the city) en Ongerijmd (Nothing Rhymed) – en heb in de Queenmedley ook nog het Scaramouche-stukje uit de Bulsaarse Rhapsodie kunnen onderbrengen. De eerste repetitie voelt zo'n orkest alsof je links moet rijden in een peperdure onverzekerde racewagen. Ik was dan ook op slag mijn tekst kwijt en durfde geen gas te geven met zingen, maar een paar oefenrondjes op het circuit en je krijgt moed. Zaterdag zijn de opnames en beuken we hem erin. Erg leuk dat de AVRO en het Metropole dit doen. Afgelopen zaterdag zongen Ben Cramer en Lenette van Dongen mijn speciaal voor deze uitzending vertaalde de Bokser (the Boxer) van Simon & Garfunkel en die stond als een huis. Onze uitzending is zaterdag 30 mei, Nederland 2, 20:15 (als wij de laatste Top 100 doen in de Oude Luxor. leve de dvdrecorder) .
O ja, en in verband met de Palingvissers: draaien ze de week van 18 t/m 22 mei elke morgen rond half elf op radio 4 een toparia (klassieke versie) waarna ik commentaar geef waarom ik die heb uitgekozen voor onze musical en hoe die ongeveer gaat worden. (Er borrelt nu een leuke slotzin van de radio terug naar de jarige via de legendarische deejay Wolfman Jack, maar ik heb geen zin die zin uit te werken, dus maak 'm zelf maar af.)

vr 8 mei INGEBEELDE ZIEKE

Stond ik deze week met een pruikje op Janshoek (Händeljaar), woensdag kreeg ik bezoek van regisseur Jos Thie voor het Utrechtse spektakel 'De ingebeelde zieke' van Molière. Het toneelstuk is al vertaald door Ger Apeldoorn en Harm Edens, nou de oorspronkelijke muziek nog. Operaflarden van Charpentier. Ik heb even koket gezucht, maandag had ik net de Elvisliedjes ingeleverd, en was van plan wat aan te rommelen voor ik verder ging met Mahler, maar nu moet dat en oom Gustav maar even wachten, want jongens, ja, da's een eervolle en spannende opdracht. Barok vanuit het Frans is al een hel met die vaste uitgang -ez, é en -er, die zo goed klinkt en waar wij niet zoveel woorden mee hebben, en dan moet het nog komisch zijn ook. De rollen worden o.a. gespeeld door Loes Luca, Paul R. Kooij en Tetske Reijdinga. Er staat een flinke cast waaronder Mini en Maxi en een 14 koppig barokorkest. Jos ken ik vooral van Tommy en Doe Maar, erg leuk om nu aan een van zijn spektakelstukken mee te mogen werken. Kortom: we gaan ons stinkende best doen. De Ingebeelde Zieke is alleen in Utrecht te zien. Klik hier voor de Stadsschouwburg

za 2 mei HÄNmaDELJAAR

Afgelopen maand 250 jaar geleden, op 14 april 1759 stierf in Londen de Duitse barokcomponist Georg Friedrich Händel, vooral bekend gebleven van zijn Messiah. Dus heet 2009 een Händeljaar. Wist ik ook niet, maar het komt mooi uit. Want onlangs werd ik voor een cd-project benaderd een vertaling te maken van de aria Lascia ch’io pianga. De titel kende ik niet, maar ingetikt op google bleek het, zoals zo vaak bij opera, een melodie die je al lang kent. De aria is onder andere een dramatische scène in de film Farinelli, over de beroemde castraat van die naam. Händel wordt dan gespeeld door Jeroen Krabbé. Het lied komt uit de verder vergeten opera Rinaldo, en heeft bepaald geen opwekkende tekst. In mijn vertaling kwam ik uit op:
Drama na drama
Levenslang doorgaan
Waarna wij sterven
Wat laat je na?

Titel werd Mijn aria, om de 'Mijn Gebed' en 'Waarheen, Waarvoor'-sfeer te benadrukken, maar bij het project 'durfden ze de tekst niet aan', en dat kwam prima uit, want al tijdens het maken dacht ik wat een prachtige aria dit voor Zoer zou zijn in de Palingvissers. Dat dat ten koste ging van Verdi's Slavenkoor uit de Aïda was jammer, maar die kwam dan wel een andere keer. Gelukkig hadden we nog een extra dagje studio nodig, zodat we hem als bonus meteen maar in kale begeleiding van piano en contrabas hebben opgenomen. Hij sluit straks de Palingvissers-cd af. Op weg van de studio naar huis heb ik 'm een tijdje op repeat gezet, zo mooi vond ik het. En dacht nog met een wrede grijns: wat zal barokkenner Kees Koudstaal blij zijn dat we nu ook eens iets van zijn geliefde Händel hebben gekozen!
Inmiddels stromen de theatergidsen binnen waar de Palingvissers instaan en gisteren in Rijswijk vertelden ook al mensen dat ze 'm op hun bestelformulier hadden aangekruist. Spannend spannend.
Dit weekend gaan de Elvis-vertalingen de deur uit naar de eerste betrokkenen, maandag gaat de A0 voor de Palingvissers op de virtuele bus, ik ben in afwachting van de Palingcd-mixen, ditmaal door Jakobs zoon Jesse Klaasse en dan hebben we gisteren ook met fotograaf Ben Kleyn foto'ds gemaakt voor seizoen 2010-2011. Maar wat we dan gaan doen, daar zal ik nog niks over zeggen, want ik moet de mensen niet zo overvoeren dat ze denken: Jan, rot op!

do 30 WALPURGISNACHT

De nacht van 30 april op 1 mei is in Nederland de nacht van Koninginnedag naar Dag van de Arbeid, maar in de rest van de wereld is het de Walpurgisnacht, de nacht waarop de grens tussen dood en leven op z'n dunst is. Dat thema gebruikte ik in ons Top 100 programma voor de vertaling van Wuthering Heights van Kate Bush, zelfde situatie, zonder Heathcliff & Cathy, maar als Merlijn en zijn harpij. Marjolein zingt het op de originele toonsoort, vandaar dat het liedje slim vooraf wordt gegaan door een voorgelezen versie, anders versta je er geen bal van. Ik lees dat op van een briefje en zou dat anders wellicht uit het liedtekstboek doen, maar op een of andere manier is ie er uitgevallen. Heel maf. Spookachtig. Inderdaad. Voor de bezitters van het boekje die het nog eens willen nalezen hier de pdf versie. Tekst WALPURGISNACHTIn de volgende editie zit ie er weer in.

 

 

Ja, onze Elvis is een koele kikker en niet bang. Net als de man naar wie ze vernoemd is. Ik zuchtte vandaag nog tegen Daan dat ik hem altijd al de grootste vond, maar nu ik zijn liedjes moet vertalen en er bovenop zit, nog veel meer. Wat een gemak, wat een timing, wat een zangplezier. Van de week ook eindelijk die comeback special uit '68 eens bekeken, naast weer een paar van die films, waar ze op IMDB vaak niet meer dan vier of vijf punten voor over hebben, maar die mij altijd veel plezier geven en volgens mij Elvis zelf (meestal) ook wel. Tot mijn eerste schrik zaten er bij de 25 liedjes een stuk of tien die zelfs ik als doorgewinterde fan nauwelijks kende, maar over die schrik ben ik heen. Als je er mee aan de slag gaat zijn die ook erg leuk, en waarom zou het ook altijd nummer 1 hits moeten zijn. Neem het lied I don't want to dat op geen van de honderden verzamelcd's en boxen te vinden is, alleen op de soundtrack van Girls Girls Girls, maar de film nooit heeft gehaald. Toch mooi, om zo'n pareltje vanonder het stof te halen. En ik maak me sterk dat een groot deel van het publiek ook nummers als Don't be cruel of Teddy bear voor het eerst hoort. Die laatste heet nu Teddybeer, dat mag ik wel verklappen.

wo 22 TOP 100 NOG 15 KEER

Bijgaand fototootje van Jan Krijtenburg kreeg ik via een website over de show in Hoogerheide. Inmiddels is de paasvakantie voorbij en is de laatste anderhalve maand van start gegaan. Gisteren in Zoetermeer was het na de Palingcd weer even zoeken bij een aantal noten, maar de sfeer was er niet minder om. Nu ga ik naar Eindhoven. Ik ben al een beetje laat, zie ik. Wordt vervolgd dan maar!

Do 16-4 BRAVO, MIMI!

Je kan het wel allemaal bedenken, met die Palingvissers – "O ja, en dan zingt Marjolein hier Mimi's openingsaria uit La Bohème"– maar hoe klinkt dat dan in het echt? Ik was er niet ongerust onder. Vanaf de dag dat Marjolein de score te zien kreeg, liep ze ermee in haar hoofd om het haar eigen te maken. Deze maand zijn de cd-opnames begonnen. Vorige week hebben we eerst een uitgewerkte zangproef opgenomen op het prachtige arrangement dat Jakob van de orkestpartituur heeft gemaakt, en 2e paasdag ging ze voor het echie.
De eerste twee 'coupletten' waarin 'Mimi' vertelt wie ze is en wat ze doet kwamen er voorspoedig op. "In mijn eentje alleentje woon ik hier hoog, als buitenbeentje: Zolderetages zijn hemels." Tot daar was alles goed of gecorrigeerd. Nu kwam de climax. Ik boog me in de intercommicrofoon. "Eh... ik waarschuw maar vast: het volgende stukkie is dus 'andante molto sustenuto con molta anima'". Marjolein lachte grimmig, ze was er klaar voor. En daar kwam het.
Ver boven aards gezemel
Mij groet de zon als eerste
Mij lokt de lente het balkon op als eerste
Mij groet het zonlicht als eerste

Dikke tranen biggelden over mijn wangen. Ik was er niet op bedacht, herinnerde me pas later dat hetzelde gebeurde toen ik de vertaling af had en wist dat het goed was, of althans dat ik niet beter kon. Marjolein ging, boven zichzelf uitgetild in opperste concentratie door:
En tussen mijn dozen met rozen
Tussen kussen van zijde
Lig ik dan stil als een vel blank papier.

Man, wat was dat mooi. Een heel mensenleven in een paar strofen en noten gevat, met het abrupte slot als een welgemeende zucht in rateltempo: "Zo dat is er uit, en dan gaat nu je rare bovenal oververmoeiend bovenbuurtje een uurtje navelstaren." En ook die zin, voor het eerst, viel op z'n plaats. Volmaakt zuiver. Zoiets kun je nog honderd keer perfectioneren, maar zo mooi als de eerste keer goed krijg je nooit meer. Meijers zingt Puccini. Alles is mogelijk, dat blijkt maar weer. Over de anderen binnenkort meer. Het gaat goed! Heel goed!

Za 11-4 (1:18) DI-RECT BEDANKT

Absoluut een Goede Vrijdag. 's Middags eerst naar Hilversum voor een opname van 'Praatjesmakers' waar Jochem van Gelder mij liet raden wat de eerder opgenomen Elvis en Rover voor antwoorden zouden geven op diverse vragen als: "wat doet je vader, hoe ziet hij eruit, wat lust hij niet." Goeie kinderen, daar hoeven we ons niet voor te schamen. Wordt in de zomer uitgezonden.
Daarna naar Weesp gereden en even mijn kop om de hoek van de studio gestoken waar Jakob en strijkkwartet bezig waren met de basisbanden van de Palingvissers, en toen de definitieve keus gemaakt, niet voor de Mattheus in Utrecht of Amsterdam, maar voor Di-rect in Rotterdam. "Dit is de laatste Tommy en het laatste optreden van Di-rect in deze samenstelling, twee vliegen in een klap dus eigenlijk, reeds," klonk voor aanvang Di-rects tourmanager Papa Dickie door de intercom, en dat het een speciale avond zou worden, was bij voorbaat duidelijk. Ik had het al weer een paar weken niet gezien, en stond versteld. Bij aanvang van het project had ik gewaarschuwd dat ik tijdens het vertalen aan de lijve onderving hoe diep Tommy gaat, en dat ze daar nog wel achter zouden komen. Misschien door de aangekondigde breuk was de band nog dieper gegaan in de materie dan hiervoor, elke zin, elke noot had betekenis. En ook deze beladen avond werd er enorm geconcentreerd gespeeld en gezongen, geen ballast, geen ruis en rommel van aangeleerde grapjes na negentig keer, nee, top. Hoed af. En een waardig einde. Meer valt er voorlopig niet in te ontdekken. Mooi geweest zo. De cd gaat hier op een ereplankje in de kast, als een van de best geslaagde projecten waar ik aan mocht meewerken. Tot nu toe. Iedereen een fijn Pasen gewenst, met of zonder Nedermattheus!

ZA 4 april STILLE WEEK

Op de foto koorleden in de Chassékerk aan het repeteren voor de Mattheusuitvoering in de Baarsjes. Zowel op donderdag als vrijdag zijn uitverkocht, voor de generale repetitie woensdag overdag (aanvang 12:00) zijn nog kaartjes. Ook de Geertekerk in Utrecht vrijdag is al weer vol, zodat wij geïnteresseerde koren en dirigenten voor de komende jaren alleen maar kunnen toeroepen: probeer het eens, aan het publiek zal het niet liggen!
Ik word er nog steeds warm van, zo'n clubje mensen met mijn zangboek in de hand. Inmiddels is ook de tweede druk uitverkocht, ik heb er hier thuis nog een stuk of twintig en dan kijken we maar weer eens richting uitgever Nijgh & Van Ditmar. Het blijft een moeilijk product, iets wat maar een maand in de belangstelling is, maar toch. Zelf ben ik maandag nog bij een Mattheuslezing in Tilburg, en ik ga woensdag even in Amsterdam kijken, want donderdagavond speel ik met An & Jan in de Poorterij in Zaltbommel en vrijdag neemt Tommy afscheidvan Di-rect in Luxor. Verder staan een dagje Efteling gepland met het gezin, een dag studio met de Palingvissers en ik wil voor Pasen tenminste twee Elvis-nummers voor de musical opzetten, anders kom ik met mijn deadline in de knoop. Een bewogen week, nu al. Maar stil??

ZO 29 maart: FRYSLAN BOPPE

'Mei de Rotmattheus wurdt der wer in ferfaal ferteld dat opheind wurdt", aldus het Friesch Dagblad van 21 maart. Gisteren met stiefmoedertje - geboren en getogen Fries - naar de Grote Kerk in Leeuwarden voor de première van de Fryske Mattheus Niet alleen om te horen hoe Bach in het Fries klinkt, maar vooral mijn eigen hertaling. Al bij het openingskoor is het duidelijk: voor de rechtstreekse emotie is er voor mij nu weer een barrière opgeworpen, maar terwijl ik van een Duitse versie eigenlijk niet meer kan genieten, ik heb er te veel mee uitgevochten, staat de vertaling van Eppie Dam dicht bij mijn tekst, dus dat ging prima. Voor zover ik het kan beoordelen is het uitmuntend gedaan, het klinkt allemaal zo soepel dat je er zijn monnikenwerk niet van af hoort, en dan hebben al die uren gepriegel dus zin gehad. Sommige woorden en zinnen zijn in het Fries zelfs mooier dan in het Nederlands. Fijne uitvoering ook, met mooie kalme tempi van dirigent Gerben van der Veen, een enthousiast koor en een geconcentreerd (Brabants) barokorkest, dat de evangelist uit Zwolle kwam en nog nooit Fries had gesproken laat staan gezongen, viel voor mij niet te merken, en stiefmoedertje was ook vol lof. Glansrol voor sopraan Tetsje van der Kooi met een majestueuze Aus Liebe, met het prachtwoord berntsje voor kindje. "Ut leafde wol in mem wol stjerre, as sij dêrmei har berntsje rêdt." (Uit liefde wil een moeder sterven als zij daarmee haar kindje redt)

Het voelde ook goed, hoe ik, met als doel het gezongen Nederlands te verrijken, nu buiten mij om ineens aan de basis sta van nieuw Fries cultuurgoed, want die Mattheuspassy kan nog wel een paar jaartjes mee. Nou nog in het Swahili en ik kan rustig sterven. (Zie ook de leuke mattheus-aflevering bij de EO, inclusief Rob de Nijs in de Nedermattheus)
Helaas, helaas wel de uitvoeringen in Twente moeten missen. Ik kan maar op een plek tegelijk zijn, al is het in mijn werk nog zo alomtegenwoordig. Hele andere kleine domper: Tommy is als zijnde 'rockopera', en 'fenomenaal muziekspektakel' niet geselecteerd voor de Musical Awards. Daar kan ik me iets bij voorstellen, maar ik had de vertaling graag in competitie gezien. Volgend jaar dan maar, met Elvis. Gauw weer aan de slag!

ZA 21 maart: GROTE EER!

Officieel gevraagd de liedjes te vertalen voor de nieuwe Joop van den Ende musical "Love me Tender", met ruim 20 Elvishits in een nieuw verhaal, in de hoofdrollen René van Kooten (Les Miserables) en Brigitte Heitzer (Evita). Meteen toen ik er in september van hoorde schreef ik een smeekbrief naar producent Erwin van Lambaart van Stage Entertainment, maar ja, je kan wel zo veel willen. Groot de opwinding toen begin deze maand het verzoek kwam een proefliedje te vertalen. Ik koos voor Jailhouse Rock en omdat ik toch aan niets anders kon denken, stuurde ik een paar dagen later ook Heartbreak Hotel. Can't help falling in love hadden wij met An + Jan al eens gedaan, ging onder het mes en kwam er ook fijn uit. En toen de beslissing wegens drukte daar nog op ziet liet wachten, was ik zo brutaal om ook It's Now or never maar te doen.
Vroegen ze mij, had ik de eerste klippen vast genomen, en vroegen ze een ander, maakte ik toch gewoon lekker zelf een fijn Elvis-album? Maar nee, donderdag kwam het verlossende telefoontje. Ik vroeg of het geheim moest blijven, dat was niet zo. Maar we moeten natuurlijk eerst de zakelijke kant regelen, voor het officieel is. "O, ik krijg er nog geld voor ook?"
Man wat ben ik blij. De Elvis hits gaan me zeer aan het hart, ik vind het geweldig om ze mogen te vertalen, en een opdracht van het grootste musicalbedrijf van Nederland, is ook een zeer grote eer. Ik zal het alles geven wat ik heb. Wat ik al heb, hou ik uiteraard geheim. Wordt vervolgd! Zie voor de sfeer in huis de log van vrouw Daan.

 

DO 19 maart. ROT VOOR ROSSINI

In de media is de premiere van de Top 100 wat stilletjes voorbijgegaan. Het kan niet altijd feest zijn, en misschien bewaren ze hun kruit voor de Palingvissers in oktober. Wat een paar maanden geleden nog ver weg leek, komt nu dichtbij. Vrijdagmiddag voorafgaand aan An + Jan in het LAK houden we al een eerste doorzingsessie voor de cd-opname die begin april van start gaat. Gisteren hebben de muzikanten voor het eerst gerepeteerd, in de studio komt er ook een strijkkwartet bij, Jakob is al druk bezig met de arrangementen. Het gaat nog een beetje aan me voorbij, want ik zit nog met mijn producentenpet op, de laatste prijsafspraken te maken. Maar een goed idee om nu vast even een cd'tje met palingdemo's te draaien voor in de auto, mijn eigen stem over de klassieke operauitvoeringen, wat niet overal even mooi kleurt, om het voorzichtig te zeggen. Mijn grootste klus wordt de Figaro-aria van Rossini. Hierbij een prentje van de componist op latere leeftijd. Zou het niet leuk zijn, als mensen 140 jaar na je dood nog allemaal een liedje van je kennen?

VR 13/za 14 maart ROVER VIER

Vrijdag de dertiende, morgen wordt onze Rover vier. Aan de ene kant gaat dat hard, aan de andere lijkt het ook alweer een eeuwigheid geleden dat ik 'm voor het eerst in mijn armen hield. Zo snel is een mensenleven ook weer niet voorbij. De mooie nieuwe kroon kun je al zien bij Maandag Daandag. Als Rover zo van school komt, zal ik 'm even laten poseren.
Hij is vol van de pakjes die hij morgen gaat krijgen, en dat de band hier pizza komt eten (An + Jan spelen in Hoogerheide, drie kilometer verderop, een van de voordelen als je als vader zelf je boekingen doet). 's Avonds gaat het hele gezin de eerste helft zien. (In tegenstelling tot het stukje hieronder, blijven Satisfaction en Stairway to heaven er nog uit. Police zit in de plaats van Hartzeer en Child in time is de nieuwe toegift.) Nu ga ik voor het eerst in anderhalf jaar mijn kantoor opruimen, dan kan ik met al die gasten mooi de piano van de kinderkamer naar mijn kantoor verhuizen.

VERVOLG ZATERDAGNACHT. Topverjaardag (zie ook blog van Daan), ook Hoogerheide was een succes en tot de nok toe vol en de vleugel staat op mijn kantoor. Daar gaan we nog plezier van beleven. Nu eerst naar bed en morgen op tijd naar literatuurfestival Breda, waar ik om 16:20 klaar ben, en meteen in de auto stap zodat ik om 17:25 in Austerlitz bij het Beauforthuis naar binnen stap, mijn gitaar inplug "test test" roep door de microfoon en meteen ga zingen van Graceland...

Ma 9 maart: TWEE ERUIT, VIER ERIN

De eerste 6 Top 100 shows zitten er op. Met groot succes. Niet alleen dat vier er van waren uitverkocht, maar het zit helemaal goed en opnieuw 'het beste A&J programma tot nu toe'. Maar er zit nog meer in, en dat gaan we naar boven halen. Tot nu toe lieten we het publiek kiezen tussen child in time, bohemian rhapsody en stairway to heaven. Want dat achter elkaar is een beetje te veel van het goede. Leuk bedacht, maar een beetje sneu voor Deep Purple en Led Zeppelin want die zijn nog geen een keer aan de beurt geweest. Gisteren op de terugweg bedacht ik om na de introductie meteen met de nr 1 te beginnen, Child in Time part 1. Dan kan part two aan het eind nog even een stukje na de Bohemian en kan Led Zep in de toegift. Dat betekent dat Ankie daar vervalt, geen punt, maar er moeten wel Stones is, dus dan komt alsnog Satisfaction er in, vlak voor Hey Jude, en omdat Love Hurts op de Nazarethmanier me toch niet zo bevalt (a. oude koek, b. ander soort stem dan ik) mag daarvoor in de plaats lekker The Police met Every breath you take, dat vorig jaar - toen ik het programma schreef - nog op 101 stond, dus buiten de boot viel, maar nu binnen is op 95, voor ons mooi tussen Kate Bush en Rod Stewart in. Donderdag in Arnhem moet ie de lucht in... Nou alleen nog even vertalen, grijnsde hij bitter...

Ma 2 maart: HEERLIJKE PREMIERE

"Ik had eigenlijk een hilarische avond verwacht met al die Top 100 draken, maar zelfs de meest versleten nummers klonken weer als nieuw. Je voelde helemaal de oorspronkelijke kracht. Ja, jullie doen ze echt eer aan. Geweldige avond. Prachtig!" Zo prees iemand na afloop van de premiere in de Kleine Komedie, en kocht meteen het complete An + Jan repertoire, zes cd's al weer.
Wij waren ook gelukkig. We wisten na twee try-outs en twee repetitiedagen wel ongeveer wat we in onze mars hadden, maar dit was toch de eerste echte vuurproef. En dan meteen voor een uitverkochte Kleine Komedie. (We hadden niet gekozen voor een VIP-première, dus vrijwel iedereen die er zat had zelf een kaartje gekocht. Veel leuker publiek dan al die typetjes die hun 'gezicht moeten laten zien'.) Het ene waagstuk na het andere, en dat je voor Bohemian Rhapsody kan vertalen, dat willen An & Jan fans nog wel geloven, maar dat we het dan ook echt integraal gaan spelen...??? Nou en of.
Ja, het voelt als een flinke stap voorwaarts. Nadat ik Marjolein bij haar thuis had afgezet deed ik het laatste stuk terugreis met de cd hard aan en genoot. Want je bedenkt iets en een jaar later is het gelukt. Fijn. Komend weekend gaan we verder. Vrijdag in het Koningstheater in Den Bosch, zaterdag in de Hege Fonnen in Lemmer (enige keer in Friesland) en zondagmiddag in de Beun in Heiloo. Zin an!

 

Ma 23-2 NIEUWE CD

Gisteren draaide Jacques Klöters 'Hotel Eldorado' in de Sandwich, en dat leverde vandaag meteen wat reacties en bestellingen op. Jacques is een van die mensen die ik altijd meteen een cd stuur. Een grotere categorie van de media krijgt een mailtje met de mededeling dat ie er is, en de grootste categorie laat ik gewoon zitten. Ja, misschien zou ik meer promotie kunnen voeren, maar ik vind An + Jan eigenlijk iets wat zichzelf moet verkopen. We zijn het meest gebaat bij mensen die het tegen elkaar zeggen: daar moet je eens heen. En de avonturiers die denken: nou, 's kijken wie dat dan helemaal zijn, die An & Jan. Donderdag in het het lieve Ledeltheater in Oostburg zagen veel mensen ons voor het eerst, en dat merk ik dan meteen de dagen erop want dan gaan ze oude cd's bijbestellen. Niks leuker dan een paar van die mailtjes met 3 of 4 cd's, want "we zijn meteen aan jullie verslaafd geraakt." Nou, 't is dat ik ze zelf al heb, maar anders kocht ik ook meteen alles!

ZO 15-2- ROT ZAG DAT HET GOED WAS (WORDT)

Sfeervol prentje dat Jakob maakte terwijl wij wachtten op de veerboot terug van Texel. De eerste Top 100 in de Klif in Texel was best spannend. Meer dan bij de countryliedjes van landelijk gaat het om 'bedachte' popmuziek, met onverwachte loopjes, onregelmatige maten, en rare koortjes. Omdat Jakob een toetsenbord van zolder heeft gehaald en Marjolein haar contrabas thuislaat (!) en een rode basgitaar heeft omgehangen klinkt het ook allemaal anders. De teksten zijn dicht bij het origineel en ook anders; veel van die nummers zijn toch mini-operaatjes. Volgens mij wordt het te gek. Donderdag nog een sfeer try-out in Oostburg, en nog twee dagen echt repeteren met licht en geluid en dan wacht 1 maart de premiere in de Kleine Komedie en de rest van het land.

Di 10 feb: "LOST WEEKEND..."

Van Marjolein en Daan mag ik de Top 100 show niet weer in mijn tuxedo, en zij kwamen op dit idee. Ik was net te jong om deze dingen in de jaren 60 zelf te dragen, maar misschien is het inderdaad wel leuk om er op het podium iets mee te doen. Erg hip. Erg Steppenwolf. Verder volkomen verloren weekend. Ik zocht hoe duur 'no country for old men' inmiddels was, en mijn oude dvd-ziekte, waar ik eind 2006 even van leek genezen vanwege twee muren films wachtend in verpakking, sloeg onmiddellijk toe, toen bleek dat allerlei voorheen onbereikbare klassiekers in Engeland nog steeds op de oude pond-prijs stonden, bovendien deed 101com dozen van bijvoorbeeld Jean Vigo en Apu trilogy van Rai voor de helft van de prijs weg. En de laatste twee jaar was er natuurlijk ook een en ander bijgekomen, zodat ik mijn oude lijsten met erkende klassiekers opnieuw uitprintte en kon gaan strepen en zoeken. Ha Floating weeds van Ozu, voor nog geen 7 euro inclusief verzending. Dan loopt het bloed even uit mijn hoofd. 'Lust for life' met Spencer Tracy als Vincent van Gogh, 3 pond 50. Met porto nog geen 5 euro. (Wij hebben een max van 8 inclusief verzending). De hele zondag en maandag weinig anders gedaan dan prijzen vergelijken, uitzoeken of ze ondertiteld zijn - in Engeland is 'Hard of hearing' bepaald geen standaard - en kopen.
Een Lost weekend kortom, waarin ik van alles had willen doen, maar dit is ook fijn. Beter dan een paar honderd euri verzuipen of naar de hoeren brengen. We hebben elke avond een mooie film als we willen, en dat voor de komende twintig jaar. (Tegen die tijd wil ik er ook overdag zo uitzien!)

Za 7 feb: ONDERTUSSEN THUIS

"Liefeu vaadeur
wei zien bie oopa
en oomaa
mama is naar
de stat
keusen van os"

Als zoiets op het aanrecht ligt als je met een houten hoofd je bed uitkomt, is het leven niet zo verschrikkelijk. Elvis leert schrijven, ja jongens, dat is de ware poëzie. En ik maar wakker liggen over 'Das irdische Leben' van Mahler, waarin een kind de moeder smeekt: "Mutter ach mutter es hungert mich/ Gib mir brot, sons sterbe ich!" en de moeder die steeds sust "Warte nun, warte nun" want morgen komt alles goed. De strekking had ik al eens vertaald naar "het Aardse leven" op de cd Piano & Gitaar, waarin de 'ik' probeert met iemand af te spreken, en iedereen hem belooft morgen langs te komen. "Ze zijn toch allemaal gekomen, maar toen lag ik al opgebaard". Nu moet het letterlijk, en is het kind dood als het brood eindelijk gebakken is. Zeker na een hoopgevend eerste contact met de Mahler Stichting over mijn megaMahler vertaalplannen moeten deze liederen opnieuw "het beste zijn wat ik ooit gemaakt heb", terwijl ik intussen de teksten en akkoorden uit mijn hoofd aan het leren ben voor de Top 100 en me bovendien ernstig heb voorgenomen meer in het huishouden te gaan doen. Enfin.
"Als het te druk wordt, moet je er even bij gaan zitten," zei de Chinees. En gewoon een beetje kijken naar zo'n briefje. En verlangen dat moeder en kroos weer snel terug uit "de stat" zijn!

Ma 1 feb: HET GIET AN!

Nee, niet de elfstedentocht giet an. Ik heb vanmiddag de cd op de bus gedaan naar DocData, inclusief de hoes. (Nee, deze fotograpjes zijn niet voor de eeuwigheid,ik gebruik ze alleen voor de nieuwe promo die ik zojuist heb geupload. Met geluidsfragmenten! Na het eten zal ik ook vast de Top 100-cd pagina aanmaken met nog meer Mp3 fragmenten. (Is gebeurd. KLIK HIER VOOR FRAGMENTEN VAN ALLE NUMMERS OP CD-Voorbestellen mag ook, hoewel het nog zo twee weken kan duren voor ie uit de fabriek komt.

Klik hier voor de hyperlink voor het filmpje

Of wacht, ik zet ' m er even helemaal op

:

 

do 29 januari: KNOPP'N FRANS

In 1982 staat hij al als coproducer van Jakob Klaasse vermeld op mijn debuutsingle Counting Sheep: Frans Hendriks. Een naam die je trouwens treft op een kastwand singles, elpees en cd's van Nederlandse makelij. Eerst als drummer, maar daarna vooral als technicus en producer. Zojuist kreeg ik de eindmix van de 10 titels op de cd "An + Jan doen de Top 100 aller tijden", meteen een CD-R van gedraaid en in de kamer op staan dansen. 'Meteen' is niet het goede woord, ik moest toch even wennen. Ergens blijkt binnen in mij ook een purist te wonen die denkt: Steppenwolf? Sinéad O'Connor? The Doors? Zijn An + Jan gek geworden? Ja misschien wel. Naspelen is makkelijker dan bedenken en soms komen de opnames op het eerste gehoor bedriegelijk dicht in de buurt van het origineel. (waar vaak weken en maanden over gedaan is, terwijl wij precies 1 dag per liedje kwijt zijn, inclusief mixen.) Ook de stemmen pikken sluw de orginele timing en haaltjes mee, terwijl de vertaling zich ook al zoveel mogelijk aan het bronwerk houdt. Ja, wat krijg je dan? Een nagesynchroniseerde karaoke? Nee, zeker na een paar keer draaien wordt het allemaal An + Jan en ben je de originelen voor even vergeten. (ik althans). Heel benieuwd naar de reacties. Binnen een paar dagen zet ik de fragmenten op de site, en gaan we beginnen met de voorverkoop. Maar vandaag even hoed af voor Hendriks, samen met producer Jakob verantwoordelijk voor het geluid. Heren, bedankt!

za 24 januari "GOENA BANDOENG"

Zo, de studio-opnames zijn afgerond. Deze week verhuist de harde schijf naar het Gemengd Bedrijf van Frans Hendriks in Limmen, die al ik weet niet hoe lang mijn platen mixt. Gisteren een lange dag met alle koortjes op de Bohemian Rhapsody. "Bismillah, nooit we laten je niet gaan!" Na het eten deed ik de zang van Sultans of Swing en moest alleen Jakob zijn lied nog. Goodnight Saigon van Billy Joel, maar dan verhuisd van Vietnam naar de Politionele akties in Neerlands Indië. Het heet dan ook Goena Bandoeng. Na de Willem Ruys dus opnieuw een lied over ons Indisch verleden voor het wonder van Castricum. Wie weet op een volgende cd eens Cambodia van Kim Wilde over Sebrenica.
Vandaag meteen maar op de live-set gedoken, en met de kleintjes op kantoor gecheckt in hoeverre ik een en ander al uit mijn hoofd ken. En in de studio laat ik de gitaren vaak aan vriend Jan, dus is er nog wel het een en ander op gitaar uit te zoeken ook. Ja, uitrusten is er niet bij, over drie weken al de eerste try-out, gewoontegetrouw op Texel. We gaan het meemaken!

do 22 januari "VIERDE DRUK"

Zojuist bij Multicopy 200 exemplaren opgehaald van mijn Dagboek Mattheus. Vierde druk klinkt een beetje opgewonden voor dit soort oplages, maar evengoed doet het me plezier dat gezien de op gang komende Mattheus-bestellingen ook het vierde jaar niet ongemerkt voorbij zal gaan, niet alleen dankzij Utrecht, maar ook met premières in het oosten en de eerste uitvoering in Amsterdam. En natuurlijk de Fryske Matteuspassy, een nieuwe kring om de cirkel.
Er wordt op de diverse plaatsen al flink gerepeteerd en natuurlijk blijft het ding zowel lof als kritiek oogsten. Zelf ben ik er nog niet zo mee bezig. Mijn grote probleem vandaag is dat ik morgen de Sultans of Swing in moet zingen en die tekst is helemaal rond behalve de titel. Het dixielandbandje waar het lied van Dire Straits over gaat (Mark Knopfler schijnt werkelijk ooit in een jazzcafé te zijn beland waar een orkestje voor anderhalve man en een paardenkop stond te spelen, niet goed maar wel met hart en ziel. Sultans in swing of sultans van swing is niks, dan kan ik beter de 'of' houden. Ik dacht even aan Trio Full Swing "wij zijn het trio, wij zijn het trio Full Swing" maar dat is zo lullig, daar hoef je geen lied over te maken. Wie weet komt de brainwave op weg naar Weesp morgen. Prutje, al die boeken liggen nog in de auto. Nou ja, dan reizen ze maar een dagje heen en terug. Langs het kruisbeeld bij Huijbergen, waar Elvis elke dag bij het naar school halen en brengen zachtjes prevelt: "Dag lieve Jezus." Van wie zou ze het hebben...

zo 18 januari HIJS DE ZEILEN

Mooi kluppie toch dat An & Jan, en met die vier stemmen kun je alle kanten uit. 'Sailing' van Rod Stewart was een van de eerste op de kandidatenlijst voor klassiekers uit de Top 100. Inclusief haat/liefde verhouding zoals zo vaak bij music for the billions. (De 5e van Beethoven bijvoorbeeld.) Toen voor de kreet I am sailing eenmaal "hijs de zeilen" was gevonden, schreef de vertaling zich min of meer zelf, en het zong heerlijk weg. Behalve die paar hoge regels op de hoge rand van borststem, het handelsmerk van Stewart. Dat kwam er bij mij niet zo uit en de oplossing die ik gevonden had met een mooie schakel tussen kop en borst zou bij een eigen lied prima werken, maar in zo'n gekend lijntje voelt het als een val door de vokale mand, voor zowel uitvoerder als luisteraar.
Mijn zang stond er al op toen Jan van der Meij de dubbele gitaarsolo inspeelde. Die klonk geweldig. Toen hij aanstalten maakte om in de controlekamer te gaan luisteren, vroeg ik door de intercom of hij even een gooi wilde doen naar de zang. "tekst staat bij de microfoon". Jan nam zijn positie in, keek de eerste zin op het blaadje en haalde uit: "Hais de zailen".
Bij Jakob, Marjolein en ik schoot tegelijkertijd een gelukzalige glimlach over de wangen, Rod Stewart goes Mokum. Het gewraakt couplet ging moeiteloos door, inclusief rafelrandje. "Precies wat je wilt horen," knikte Jakob. Another one bites the dust, en die grap van Jan Rot Stewart maken we dan wel een andere keer. Dinsdag gaan we verder!

 

di 13 januari ZEVEN JAAR VADER

Vandaag zeven jaar geleden waren we de hele dag in de weer in het OLV Gasthuis. De weeën begonnen om half vijf 's morgens, om negen uur werden we naar het ziekenhuis gestuurd en pas om 2.20 de volgende morgen liet Elvis zich zien. In het grote liefdesboek "Meisjes" staat het hele bevallingsverhaal. Morgen vieren we vol trots het resultaat. "Nog één nachtje slapen" en ik ben Zeven jaar vader. Tijd voor een mooie fotogallerij heb ik niet, want op moment van schrijven zit ik in de studio waar Leon Klaasse het uurrecord tracks indrummen verbetert. Volgende week maak ik bekend wat er allemaal op cd komt. 10 nummers, samen 52 minuten!

 

8 januari GROETEN UIT DE STUDIO!

Groeten vanuit de studio in Weesp. Drie maal raden welk liedje we aan het inzingen zijn. (Niet Hotel Eldorado)

5 januari (0:04) Gortdroog (weinig voorvocht)

Vanwege onze musical "de palingvissers" dit najaar, volgen wij natuurlijk allemaal de Palingsoap van de TROS, maar dat kun je geen werk noemen, dat doen we voor ons plezier. Mooi volk is het. Gortdroge humor. Kijk de scene uit aflevering 2 waarin Jan Keizer in een potje scrabble het woord voorvocht legt, en de dames (doen alsof ze) niet weten wat dat is. Wij gaan straks uiteraard niet proberen Volendams te praten, maar die flegmatieke toon is wel aan te leren. Vandaag meteen maar even Theo van Scherpenseel gemaild, die ik nog ken toen hij als Specs Hildebrand platen maakte met Jip Golsteijn, of hij ons straks een beetje wil helpen. Theo is "een jas" (import-Volendammer), die leidt ons wel om de ergste valkuilen heen.
Verder het hele weekend bezig geweest met Bohemian Rhapsody. half oktober schreef ik daar al een blogje over en zinnetje voor zinnetje gaat het ergens op lijken. "I don't wanna die" komt bijvoorbeeld maar één keer voor, maar moet er uit knallen, en wederom voldoen aan de klankrijm van I-die. En als er dan na van alles eindelijk opduikt: "Zo wil ik niet dood!" dan zou je bijna een fles opentrekken, maar beter is een nieuwe pot koffie, want "I sometimes wish I'd never been born at all" is met die twee b's al even lastig. Wordt vervolgd!
PS: Daan is haar eigen blog begonnen, voorlopig eens in de week. Klik hier voor: Maandagdaandag.

 

1 januari 2009

"Insgelijks! Insgelijks" snerpte Jules Deelder dertig jaar geleden op een oudjaarsnachtconcert in de Haagse nachtclub de Toys waar hij en mijn Streetbeats stonden. Ik hou van nieuw jaar. De kick van een nieuw schriftje. Vannacht om 23 uur nog rekeningen en kerstfacturen zitten opmaken en betalen, een oliebol bij de hand en op repeat mijn laatste afgeronde klusje van vorig jaar, een vertaling van "Three Sisters" van The Nits. De winnaar van de Okapi Liedprijs bepaalt immers zelf (in overleg) zijn prijs, en Henk Hofstede vroeg hier een Nederlandse tekst op. Het duurde even voor ik iets moois had voor de kernzin "Frightened by the world", maar het is een van mijn beste zinnen van vorig jaar geworden. (Die ik nog even voor me hou, want Henk is dacht ik met vakantie en in dit geval doe ik niets zonder de goedkeuring van de componist.) Kreeg van de weeromstuit ontzettend zin om weer eens eigen liedjes te maken, en met dat voornemen wandelde ik kwart voor 12 naar boven om mijn hartjes te wekken voor de piew piew en de 'spanje' zoals Rover de feestdrank noemt, een fles Dom Jip & Janneke en een echte die wij om zes uur al hadden opengemaakt voor een eerste glas, dan had Daan er ook nog wat aan.
Wolf lijkt na zijn eerste jaarwisseling meteen ouder. Hij is nu toch van vorig jaar. Het vuurwerk kwam in Ossendrecht niet erg van de grond en om twintig over 12 kon iedereen op een oor en ben ik de Top 2000 live gaan kijken. Even tijd-ijken.
Ik sla op tv bijna alles over, maar zo hard gaat de tijd ook weer niet. Van afsluiters Boudewijn de Groot, de Dijk en Lee Towers had tien of twintig jaar geleden ook niemand vreemd opgekeken.
Daan heeft als eerste daad vanmorgen de kerstboom buiten gezet en ik heb het An & Jan Kerstfeest affiche in de kamer vervangen door de Top 100. Nu Janshoek weggeknipt tot feb 2008 en fotootje gemaakt. Er is iets bijzonders mee. Ziet u het?

----------------- 2008

vr 28-12 Op AL WAT WAS

 

En daar stonden An + Jan dan toch zomaar op eigen kracht in poptempel Paradiso, inclusief gasten Henk Hofstede en Wim T. Schippers met 11 man op het podium, lekker twee uur achter elkaar inclusief een nederlandstalige Nescio, Ik ben Gerrit en Ik heb genoeg van jou. Als An & Jan-fan hoef je je nooit te vervelen, er gebeurt altijd weer wat! De laatste in Deventer was van zichzelf al een feest, en nu is het dan een weekje speelvakantie, maar vooral opruimen en opnieuw beginnen, want begin januari staat de studio gepland voor de Top 100.
Wat hebben we dit jaar gedaan? Landelijk, Hallelujah, Tommy, Stravinsky en Kerst. Hoogtepunten de Mattheuspassie door kinderen in Ede, Landelijk in Oude Luxor, de knipoog naar popland middels Lowlands, Crossing Border en Paradiso. En nog een nieuwe zoon gekregen, die ook alweer een half jaar is. Ik vond 2008 allemachtig prachtig, en kijk vol verwachting uit naar komend jaar. Tot besluit ons oudjaarslied en afgezien van de nieuwjaarsgroet kan het filmpje van vorig jaar best nog een keer mee! Janshoek sluit vast af. Tot volgende week, tot volgend jaar!
OP AL WAT WAS (auld lang syne)

FILMPJE AL WAT WAS (2007) 

wo 24 NOG 2X KERSTSTER

Vrijdag in Paradiso en zaterdag in Deventer mag ik nog voor kerstster spelen met het fijne clubje op de foto, vastgelegd door geluidsman Alex Leerentveld in de artiestenfoyer van de Tamboer in Hoogeveen. Ondertussen word ik morgen, als er niks geks gebeurt, 51 jaar. "Lieve schat, ik geef er niks om, echt niet!" bezwoer ik Daan vanmorgen die nog naar Breda wou rijden voor een verjaarscadeau. Gelukkig luisterde ze. Boodschappen bij de Albert Heijn was al een loopgravenoorlog vanmorgen. Wel fijn de kerstkransjes, kerststol en kerstboter voor halve prijs. Crisis? What crisis?
Over een uurtje haal ik met Rover en Elvis een kerstboompje uit eigen tuin, die wij volgens de juiste traditie pas de dag voor kerst optuigen. Dan kan ie zonder ergernis tot 2 januari blijven staan. Als je 'm het weekend na sinterklaas al hebt opgezet, kan je tegen die tijd geen naald meer zien. Mooi, dan heb ik nu nog net een uurtje om "Ik ben Gerrit" in te studeren voor Wim T.in Paradiso, en voor Henk Hofstede naast Bleekwater ook Weet ik veel, een improvisorische vertaling voor Nescio van de Nits waarin een aardige link tussen Gronloh, de echte naam van de schrijver Nescio, en het Paradiso van Anneke Gronloh (geen familie). En dat in Paradiso zelf. Er zijn nog heel veel kaartjes (paradiso is groot), dus wees welkom en kom! (showtime 16:30-18:30, geen pauze, geen Sebastian, maar wel een terugblik op 2008 met een Landelijk-setje en de nr 1 uit de UK kersttop 50 Hallelujah)

ma 22-12 KERSTJAN II

Deze foto was bedoeld voor een inleidend verhaaltje hoe we met het gezin op kersttour zijn, en na Alkmaar en Veenendaal nu in een lief boshotel vlakbij Hoogeveen zijn beland, maar alles krijst en joelt alweer, het is 15:11 om 17:00 moet ik soundchecken voor An & Jan in de Tamboer, en we moeten tussendoor nog naar oma. Enfin. We hebben het fijn, de tour verloopt prima, er zijn nog kaarten voor vanavond in Hoogeveen en morgen (di 23) in Roosendaal. We verheugen ons erg op Tweede kerstmiddag in Paradiso en de 27 in Deventer, wat de laatste zal worden van deze show. Dan hebben we hem drie jaar gedaan. Nog even knallen dus! Nu gaan we naar oma...

ma 15-12 JAN DE KERSTMAN

""En ze zongen G...L...O...R...I...AAAAA, G-L-O-R-I-A: GLORIA! Excelsis deo in de Gloria!"" De Themklassieker heeft een nieuw leven gekregen aan het eind van de An & Jan Kerstset. Omdat we ook Nights in white satin spelen (als 'SNEEUW-witte lakens', nietwaar...) en natuurlijk een klassieker van ZZ & de Maskers vanwege Jan de Hont, is het sixtiesgehalte van 'Vrolijk kerstfeest' aardig aangetrokken. En niet te vergeten Christmas van The Who uit Tommy, waarbij wij in het koortje niet meer "ahahahah" zingen, maar "ballenballenballenballen". Moet ik nog aan Di-rect doorgeven. Werkt goed.
Onze Kerstshow staat ook. De eerste in Drachten was mooi, maar nog een beetje voorzichtig, ook het publiek moest nog even wennen aan de kerstgedachte. Zaterdag in de grote zaal in Gouda begon de boom al flink te stomen en gisteren in Hoofddorp ging het dak er zelfs af.
Zodat Jan de Kerstman op deze maandagochtend al kerstcd's zit te tellen, of ik wel uitkom, of er toch snel 500 bij moet bestellen. Met het gevaar dat ik in januari 450 op de plank heb liggen, terwijl we volgend jaar kerst overslaan i.v.m. de Palingvissers. Ik waag het erop, laat het zo en ga aan de set van Paradiso werken.
Voor wie nog een zetje nodig heeft en tweede kerstdag niks te doen: drummer Léon Klaasse (broer van Jakob) die op alle An & Jan cd's drumt is er bij, samen met zijn ouwe Powerplay maatje Jan van der Meij, zodat we die deze kerst ook nog een keer zien. Ondertussen in Ossendrecht hebben we nog geen tak of bal hangen, zo gaat dat...

-----------------

vr 12-12 HOFSTEDE WINT OKAPI LIEDPRIJS

Lange tijd lag het wiebele KONIJNTJE van Willie Wartaal aan kop voor de Okapi Liedprijs 2008, met een eervolle vermelding voor Geert van Joop & Jessica, maar de cd Aardige Jongens van Vrienten, Boeijen en Hofstede leek al bij voorbaat een geduchte concurrent. En al bij de eerste noten van liedje 5 was ie binnen. Ook Daan had 'm bij de eerste keer horen geraden. En was ook prettig geprikkeld door de vreemde dubbele klemtoon van het titelwoord. Op Henks debuut in het Nederlands, de solo 'Het draagbare huis' stonden ook al een paar bijzondere dingen, en het is prettig om met zo'n liedprijs je bewondering en respect te kunnen uitdragen. Sterker: daar is die prijs voor uitgevonden. Net iets meer dan tegen iemand zeggen "mooi liedje"! Natuurlijk is de bijdrage van Vrienten en Boeijen evident, zij zingen het leeuwendeel, maar de prijs gaat nu eenmaal naar de auteur.
Henk heeft de onderscheiding aanvaard, een leuke prijs bedacht, en zal zijn erespeldje komen halen tijdens An + Jan Vrolijk Kerstfeest in Paradiso, tweede kerstdag. Waar we het lied uiteraard ook gaan spelen. Hier een 30sec fragmentje, en een link naar Bol.com .

BLEEKWATER (30.sec) cd te bestellen via bijvoorbeeld BOL.Com . Klik hier voor meer over de Okapi Liedprijs

Zo. En dit weekend gaat de An & Jan kersttour van start, vrijdag Drachten, zaterdag Gouda en zondag Hoofddorp. Met Jan de Hont, en nieuw in het repertoire "Kerstmis" uit Tommy volgens Di-rect, inclusief stukje Kijk mij, grijp mij (See me feel me) . PS Jacques d'Ancona noemde Direct doet Tommy in het Dagblad van het Noorden "een fenomenaal theaterconcert" met "superieure" vertaalvondsten. Dat zijn de woorden!

zo 7-12 ROT VOOR OME WILLEM

Zaterdag gaan mijn Stravinskyvertalingen in première in het Concertgebouw, en ik kan er niet eens bij zijn, sterker nog, ik heb nog geen noot gehoord. De zaterdagmiddag erop in Diligentia gaat wel lukken. Hopelijk met gezin, al moet ik daarna door naar Alkmaar. Hectische tijden. Ik moet proberen om nog ergens op tv te komen met ons kerstfeest. Nog een stuntje bedenken of zo. Maar intussen is Gustav Mahler vanmiddag weer mijn hoofd binnengestampt, het duurt hem allemaal veel te lang voor ik zijn liederen afheb. Ik heb gevraagd of het niet tot de kerstvakantie kon wachten, maar hij hoefde alleen maar op te kijken of ik trok al verlegen het Wunderhornboek van de plank. 'Nee, eerst de Rückertlieder,' zei hij, en daar knijp ik 'm voor, want die heb ik vroeger al eens gedaan, en bijwerken is moeilijker dan fris beginnen met de vertaalkennis die ik nu heb. "Kan ik niet eerst..." Weer die blik. Pff. Die klassieke gasten, je geeft ze een vinger en ze grijpen je hand. Stravinsky niet, die heeft zich geen een keer laten zien. Het kan hem geloof ik geen reet schelen of die liedjes worden gezongen en in welke taal. Nou, ik denk toch dat het leuk wordt. iedereen die gaat, veel plezier!

uit het persbericht:De componist Igor Stravinsky is beroemd geworden met de muziek van Petroejska en Sacre du Printemps. Wat veel mensen niet weten is dat hij ook liederen schreef: ze gaan over vergeet-me-nietjes, katten, tellen en onzin. Soms zijn ze korter dan een minuut, maar ze zijn altijd heel scherp! Igor S. was een emigrant uit Rusland en kind aan huis in grote steden als Parijs en New York. Hij had zijn roots in de muziek van een andere Russische componist: Tsjaikovski. En hij bewonderde de swingende composities van Ravel en Gershwin. Verteller Edwin R. ('Ome Willem') laat sopraan Marijje van S. in het Russisch tellen! Hij daagt celliste Larissa G. uit om romantische cellostukjes te spelen en koppelt pianiste Reinild M. aan een jonge balletdanser. De meeste liedjes worden gezongen in het Nederlands, in een speciale hertaling van Jan Rot. Het programma is bedoeld voor mensen van alle leeftijden. Het duurt ongeveer een uur. www.20ste-eeuwselied.nl

 

do 4 HULPSINTERKLAAS

Vader leest al een paar dagen 's avonds voor uit Paulus & de hulpsinterklaas. Net als bij ons vroeger thuis zorgt Moeder voor de cadeautjes, en maakt vader de gedichten. Maar dat stelt nu nog niet veel voor, want meer dan twee regels is zeker voor Rover al een kwelling en onnodig uitstel van het belangrijkste: openmaken. Morgen bij de pakjesavond met opa en oma kom ik "wat later", weten ze al, wat mij de gelegenheid geeft voor een eerste try-out in mijn kruidvat-sintpak. Vooral benieuwd of Elvis daar intrapt, of meteen begint te gillen dat ik het ben. Morgen op de Vrije School komt er ook een Klaas, de pakjes daarvoor liggen al verstopt in de auto. Moeders heeft een piratenkijkdoos voor Rover gemaakt en een houten tekeningopbergmap voor Elvis met een mooie Russische sprookjestekening. Vader bijt intussen voor het derde jaar z'n tanden stuk op Last Christmas van Wham. Ik wil 'm er per se bij hebben deze kersttour, want "this year to save me from tears I give it to someone special":... het lijkt me een ideaal lied voor gast Wim T Schippers in Paradiso 2e kerstdag!

ma 1 dec DE HO als KERSTCADEAU

Op de nieuwspagina heb ik het zo even al gezet en ook maar even hier: Tijdens de komende An + Jan Vrolijk Kerstfeest-toernee wordt gitaarlegende Jan de Hont de piek op de toch al vrolijke kerstboom. Jan werd begin zestiger jaren beroemd met ZZ & de Maskers, en speelde daarna een grote rol bij onder andere Neerlands Hoop, Bram Vermeulen & de Toekomst, Magnificient Seven en Boudewijn de Groot. In 1982 speelden wij (& Jakob!) al samen in de Counting Sheep periode, en midden jaren negentig tijdens Schout bij Nacht.
De Ho neemt tijdens de Kersttour de honneurs waar van Jan van der Meij die met La Spigt op pad is. De Ho wil niet zingen, maar natuurlijk zullen La Comparsa en 'Ik heb genoeg van jou' niet ontbreken. 'Klote met Kerstmis' (Lonely this Christmas van Mud) wordt momenteel ingestudeerd door Walter Kuipers. Ook Sandra Mirabal kan bijspringen met de ontbrekende koortjes.
Op de feestmatinee 2e kerstdag in Paradiso is Jan van der Meij er wel bij, net als drummer Leon Klaasse.
Volgens mijn stukje van vannacht zou ik al weer voor de tv bij Twin Peaks zitten, maar nee, de energie tintelt in de vingers. Ik ga zo eerst eens de potentiële winnaar aanschrijven van de Okapi liedprijs 2008, en dan maar hopen dat die kan worden uitgereikt op 2e kerstdag anders vraag ik liever een ander. Ha!

 

zo 31 NOV OUDE VERSLAVING

Kindjes gingen zaterdag bij oma en opa logeren, dus konden wij na het eten weer eens een 18plus film in stoppen (i.p.v. gewone televisie kijken wij als het kan een (halve) klassieke film. Ik pakte Portrait of a serial killer uit de doos, maar die bleek niet ondertiteld en de eerste plaatjes waren al misselijk makend, dus drukte ik hem de lade weer uit en zag op zoek naar iets anders Twin Peaks seizoen 2 die ik voor Daans verjaardag in september had gekocht. Ja, en dan ben je erbij. Vier episodes achtereen, van 9 t/m 12 en vanmorgen toen de kindjes veilig terug waren en zoet in de kamer speelden keken we elkaar met een grimas aan en zagen 13,14,15, en kon 16 ook nog voor het etenstijd was. Daarna iedereen in bad, en terug op de slaapkamer deel 17, 18 en 19. Toen viel Daan om, en ben ik er uit gegaan om te werken, maar het enige wat ik wil is deel 20. Ik weet nog dat ik er echt voor thuis bleef toen het op tv was, daar keek je de hele week naar uit. Nu soupeer je dat zo weg, maar dat heeft ook voordelen. Over een half uurtje is het 1 december, en deze maand moet er hard gewerkt worden. dan voel je je al snel schuldig, aan de andere kant, wat is er beter ter voorbereiding van een zware maand dan even het hoofd helemaal leeg poetsen? In dit tempo zijn we er dinsdag vanaf en kunnen weer aan de slag. Wat een serie. 1 januari worden de invoerrechten uit de VS wat soepeler en zal ik ook Soap bestellen, nog langer geleden, maar dat wil ik ook graag weer terugzien. Ik herinner me alleen Burt nog en hoe heet dinges van When Harry met Sally.
(Goed lezer, hier stopte ik even om op IMDB de cast op te zoeken, en terwijl ik Soap TV intikte keek ik automatisch naar de jarige van vandaag, en zie dat ene Robert Guillaume vandaag 81 is geworden. Bekend hoofd. Op de pagina van Soap vind ik de naam van Billy Chrystal uiteraard en klik op een foto'tje, o ja, het ging om twee families, en daarachter de butler. 'Benson!' herinner ik me zijn naam. Ik kijk wie Benson speelde, jawel. Robert Guillaume. Synchroniciteit, het blijft spooky. Zeker na zoveel afleveringen Twin Peaks. Ik ga naar bed. Morgen weer een dag. En veel te doen.)

DI 25-11 "KOM DIT JAAR MET KERSTMIS"

Ja, nog maar even die geweldige sinterklaasfoto van vorige week, want precies over een maand is het kerst en ik moet nog het een en ander regelen. Was ik van plan meteen na de première van Tommy, maar eerst moest ik nog een mooi oud Duits cabaretlied vertalen in opdracht van zangeres Annemiek van Bussel, en net toen ik mijn kerstspulletjes bij elkaar pakte, liep Schubert mijn hoofd binnen om me te helpen de Zwanenzang af te maken. Grote componisten hebben geen tijd voor uitstel, en het is onverstandig ook, want als je voelt "Nu!" en je laat het lopen kan het een dag later weer kwijt zijn.
De eerste ronde was in een bevlieging gedaan, en ik wist vaak niet eens meer wat ik er van had gemaakt. Nu kwam de inzingronde en bijbehorend geschaaf. Het laatste couplet van Taubenpost, Schuberts laatste lied ontbrak, en ik weet niet of ik het wel gemaakt had, maar niet gesafed, of dat ik daar was gestopt omdat ik het niet meer wist. Enfin. Dat vers uit bed de kindjes naar school brengen, blijkt telkens op de terugweg zeer creatief. Precies de zin die ik moest hebben, maar die is dan ook weer zo goed, dat heeft weer consequenties voor de eerste liederen en zo blijf je bezig.
Op een klassiek-karaoke netplek heb ik fijn midi's kunnen downloaden (bij een vrijwillige steundonatie betaal ik gek genoeg meer dan dat je het moet kopen, begin van internetsentiment kennelijk) zodat ik niet over Fischer Dieskau hoef te bleren. Ze staan alleen in de oorspronkelijke toonsoort voor hoge stem, en dat levert dus amechtig gekraai op, want mijn bariton zit er graag een tertsje onder. Past wel goed bij de strekking van een bard die zijn stem begint te verliezen. Ik heb een paar geweldige mannen op het oog die dit zouden kunnen uitvoeren, maar maak het eerst helemaal af. Nu? Ja. Schubert gaat voor de Kerstman. het stukje "Kom dit jaar met Kerstmis bij mij" houdt u tegoed.

DI 18-11 "EXTRA! EXTRA! VERS VAN DE PERSEN!"

De kranten liggen voor me.
"Di-rect in glansrol" NRC
"Op de stoelen bij Nederlandse Tommy" - Trouw
"Echt Rockfeest, prachtig aangekleed concert, zeer geslaagde ode aan The Who"- de Volkskrant
"Di-rect overeind in Tommy, goede keuzes " - de Telegraaf
"Een belevenis, geweldige muziek geweldig uitgevoerd" - Het Parool
"Nederlandse versie uitstekend geslaagd!" - Metro
"Lekker spectaculaire rock-show," Spits
"Muzikaal feest van herkenning" - AD

Ja, daar kan je mee thuiskomen. Er zijn heus voldoende maartjes en minnetjes te vinden, wat de een mooi vindt noemt de ander minder, of er staat lulkoek in die je zo kan tegenspreken, maar zo moet je als betrokkene geen recensies lezen. Want het enige wat je wilt lezen is een spervuur van warme kreten: "Uniek spektakel, geweldig gespeeld, briljant vertaald." Nou, als je het bovenstaande achter elkaar zet, kom je aardig in de buurt!
Mission accomplished. Ik ga zeker snel nog een paar keer kijken, raad iedereen aan hetzelfde te doen, voor wie zich in wil lezen of achteraf hieronder de teksten op pdf. (ze staan ook in het cdboekje) Ik stop de krantenstukjes in een mapje, zet nog een keer de CD op en ga mijn kantoor opruimen. Klaar voor de volgende klus. Who's Next?

tekst Tommy en voor wie wil vergelijken: tekst Tommy Engels- Nederlands

 

MA 17-11 (1:38) D-DAY

Di-rect Day, nou en of. Ze maakten het volledig waar en Oude Luxor ging uit z'n dak. We zijn niet lang op het feestje gebleven, want moesten de kindjes ophalen. Die liggen nu met moeder in het grote bed, terwijl vader met een glaasje rose de weblogs afstruint voor eerste reacties. Op whonederland.nl wordt het ook steeds gezelliger. Zelfs met een enquete of het daar teveel over Di-rect gaat. Nou, mag het even? "Door jou schrijf ik historie" klonk de slotregel vanavond met extra lading. Benieuwd wat de kranten schrijven. "Extra! Extra! Vers van de Persen. Koning Flipper zet de dokters op tilt!"

RTL BOULEVARD verslag

ZO 16-11 (0:37) T-DAY

Kom net van een heerlijke Hallelujah uit de Wegwijzer in Nieuw en St.Joosland (uitverkocht met leuk publiek), en wil voor het slapen gaan nog even iets op de site zetten, over Tommy dat binnen 24 uur zijn première heeft beleefd, maar lees net Daans column op het Antroposofie en kind-forum waar ze mod (sic!) voor is, en pik even haar stukje.

Zaterdag - Tommy en consorten door Daan op 15 nov 2008 16:31 Wie? The Who? Timmy met Tommy! O, zeg dat dan Di-rect!
Sinds Jans vertaling van de Mattheus Passie van Bach is Elvis in de ban van Jezus. De Bijbel als basis bij de avondvertelling.
Elvis vindt het ook de grootste heiligschennis als Jan mij een plezier doet en de avonturen van Jezus voorleest met zijn Paulus de Boskabouterstemmetjes.
Op school weet ze wel een woord met de G, als Juffie daarom vraagt, want weet ze "dat is het belangrijkste woord: God."
De bloemen vers gekocht bij de boer zijn natuurlijk voor haar moedertje mits ze, onderweg naar huis, ook een bosje bij het Kruisbeeld mag leggen.
Op haar kamer staan twee Mariabeeldjes die met de grootste zorg worden toegedekt of juist behangen met haar mooiste kettinkjes.

Rover is daarom erg blij met Jans nieuwste vertaling namelijk Tommy van The Who
Als het kereltje zijn vrome zuster wil opporren voor een potje ongein, roept hij haar op om Tommy te spelen. Wat zoiets betekent als flink op gitaren raggen en ze daarna aan gort slaan.
Rover heeft er naast zijn vader vier helden bij namelijk: Tim, Spike, Jamie en Bas: de jongens van Di-rect.
Op de achterbank zingt hij met onvervalst Haags accent keihard mee: "Tommy geef een tekuh". Dit zingen wordt begeleid met stoer headbangen, dat is logisch.
Nog een nachtje slapen en dan premiere in het Oude Luxor maar daar morgen meer over!
Voor wie alvast wat meer wil weten:
achter de schermen-filmpje

 

zo 9 -11- 08

SINT EN KERSTCADEAU!!

Leuk bedacht, Jan Sinterklaas die An + Jan kerst aanprijst. Alleen even zorgen dat Elvis en Rover niet binnenkomen. Pak bij het Kruidvat besteld, slechts 149 euro. Maar goedkoop is duurkoop, want bij het omdoen van de baard knapte een van de touwtjes, de ketting met het kruis is veel te klein, dus hangt onder de baard, bovendien viel de edelsteen er bij het lichtste tikje uit. En helaas ziet het filmpje er na opladen via Youtube niet uit, veel te laag dpi lijkt het, dus dat moet ik even anders gaan doen. Enfin. Ik doe mijn best, en voor wie nog leuke sinterklaas of kerstcadeautjes zoekt: Kerstcd en Tekstboek samen 25 euro!

ma 3-11-08 RAADSEL IN DE RUIMTE

Interessant weekend. Eerst vrijdag in Enschede in het mooie Concordia, in de serie Muzikale Ontmoetingen een interview voor RTV oost en daarna nog een concert. Tien bezoekers. Ik ben geen artiest die bij voorbaat het publiek aan zijn kont heeft hangen, maar dit heb ik niet vaak meegemaakt. Het was bijna een troost dat de keer hiervoor bij Thé Lau ook geen twintig man waren. Hopelijk zijn de tv-opnames mooi geworden. Zaterdag de eerste Tommy meegemaakt in Schiedam. Het bleef de eerste helft nog ietsje op het podium hangen, wat wil je na twee maanden oefenruimte, maar zeker de tweede helft sloegen de vonken al flink over. Het is niet makkelijk te vergelijken met andere voorstellingen, ja, ik vind het tamelijk uniek. Ook hoe Di-rect het neerzet. Het is wel de fuckin' Who die je daar speelt. Vanmorgen met het (proef)cd'tje in de auto lekker meegezongen op weg naar Heerenveen voor een matinee in de Heerenkamer. Gelukkig weer goed bezet met enthousiast en aandachtig publiek. Op het eind even de kersverse vertaling van Space Oddity uitgeprobeerd. Je voelt dat zo'n zaal wel iets weet van Ground Control en Major Tom, maar het hele verhaal, ach... Omdat majoor niet paste en het in het Nederlands toch een kinderlijk verhaaltje bleek (kijk ook het originele clipje op YouTube) heb ik van de majoor een jongetje gemaakt, Kleine Tom. Major betekent ook de grote/grootste dus dat is wel grappig. "Grondstation voor kleine Tom..." Ja, die Top 100 aller tijden gaat wat worden!

vr 31-10-08

Onze Jakob is vandaag 60 geworden. (betekent dat Jakob tien jaar geleden Abraham zag.) Hij mompelde ooit een jaar of 92 te worden, dus "wel een beetje raar, nog 32 jaar" voor de boeg. Ik ben al een paar dagen bezig als verrassing Goodnight Saigon te vertalen wat hij straks in de Top 100 aller tijden maar eens moet gaan zingen, en hoopte de tekst vannacht op te sturen, maar hij is nog niet af genoeg. Na Die nacht schoot Daan een Duitser dood, Uit het gekkenhuis en Willem Ruys opnieuw een oorlogslied voor deze man die volgens mij nog nooit een geweer in handen heeft gehad. En opnieuw over de Tweede Wereldoorlog, toen hij er nog niet eens was. Ditmaal over de politionele acties in toen nog Nederlands-Indië. Nou, misschien lukt het morgen nog, dan ga ik nu slapen. Of nee, wacht even. Voor geïnteresseerden: Jakob heeft net met Sandra Mirabal een tweede Cubaanse cd gemaakt, uitgebracht bij Basta, waar je meer over kunt lezen of horen via hun plek op myspace

Zo 26-10-08 WINTERTIJD? KERSTTIJD!

Wie zomertijd heeft bedacht, had zelf geen kinderen. Een jaarlijkse hel in het voorjaar, als het grut niet om half zeven maar gevoelsmatig om half zes wakker begint te worden. En niet alleen aan de kinderen is het merkbaar. Zelf hou ik toch een half jaar een permanente jetlag, want om half 1 's nachts heb ik al de half 2 moeheid, en dat klopt. Dat uurtje extra vandaag voelt weldadig, dit is het juiste ritme. Ook mooi meegenomen na Hallelujah vrijdag in Landgraaf (zuid Limburg) en gisteren in Aalsmeer met caféaanvang half 10. Hallelujah is helemaal te gek om te doen, lekker in m'n eentje, spulletjes in de auto, aankomen na het eten, een uurtje voor aanvang, want aan soundcheck (techniek van de zaal) ben ik toch maar vijf minuten kwijt. Verkoop na afloop ook leuk. Ik heb nu vantevoren alles klaar, een ruime tafel vol, en daar word je als bezoeker na een geslaagde avond best hebberig van, waar ik geen bezwaren tegen heb. Opmerkelijk dat de flyers van Di-rect doet Tommy onaangeraakt blijven liggen, tot ik verzeker dat het een geweldig project is en klinkt als een klok. heel benieuwd of landelijk straks de klik wordt gemaakt. Vergeleken met de vorige doorloop is er weer van alles gegroeid, en de jongens mogen nu de fabriek uit, en gaan monteren in Schiedam. Zaterdag de eerste, ik kan er gelukkig bij zijn. Ondertussen moet ik aan de publiciteit gaan werken voor An + Jan Vrolijk Kerstfeest. We hebben een prachtige toer uitstaan, dus ik hoop ook dat iedereen komt kijken. In de gewone theaters of de matinee tweede kerstdag in Paradiso. Volgend jaar slaan we het in verband met de Palingvissers over dus reserveer nu. speellijst kerst

Ma 20-10-08 "HET MOET NIET GEKKER WORDEN"

Er is kans op dat een zeer speciaal iemand de rol van evangelist op zich neemt in de uitvoering van de NederMattheus in de Baarsjes, Amsterdam op 9 en 10 april 2009. 'Het moet niet gekker worden', zou Petrus zeggen, maar met de duidelijke mededeling dat hij de rol niet zal zingen, maar spreken, kan ik me er van alles bij voorstellen en vind ik het een hele eer. Met de ruim tachtigjarige dirigent Otto Klap aan het roer nu al een stip in de agenda. Gisteren op het Schubertweekend in Vredenburg een aantal van mijn Schubertvertaligen gezongen en toegelicht. Alleen met mijn basisgitaarspel leken het helemaal kleinkunst en popliedjes. De opkomst was niet overweldigend, maar het duurde bij Schubert zelf ook een tijdje voor het gevestigde muziekpubliek zijn genie doorhad, zeggen we dan zonder spoor van ironie. In augustus Beethoven in Muziekgebouw aan het IJ, in oktober Schubert in Vredenburg, in december mijn Stravinsky kinderliedjes in het Concertgebouw, langzaam druppelt Rots water het bastion binnen. Programmeurs en publiek zullen bepalen in hoever de kraan open mag. Wie is er bang voor natte voeten?

do 16-10-2008 GROENE OUDERS

Zie het verschil. Moet meneertje Pechthold in al zijn interviews nog gauw z'n eitje kwijt dat borstvoeding bij hen thuis niet werkt en thuismoeders uit de tijd zijn, ik moet hier soms het tegengeluid kwijt. Wij kunnen alleen maar in blijde verwondering kijken hoe Wolf op een paar maanden moedermelk is gegroeid. Van de week kreeg hij zijn eerste biopapje en een prakje banaan als tussendoortje, maar de basis blijft nog een flinke tijd bij moeder. Wij zijn groene ouders, om maar eens een term te introduceren. Kindjes naar de vrije school, waar K3 en Nickelodeon niet de norm is. (Dat we voor de Vrije School 2x daags een uur moeten rijden op diesel en benzine vertelt ie er dan niet bij.) Mijn verschijning op tv van de week met een draagdoek riep al verheugde reacties op het draagdoekenforum en inmiddels zijn wij ook aan de katoenen en wollen luiers, omdat die berg Pampers ook niet alles is. Wij houden niet van mensen die een dag 'ouderverlof' opnemen, het kind bij de babydump brengen en zelf lekker gaan shoppen. Wij schudden ons hoofd bij de nieuwste trend waarin nachtnanny's je baby al in de eerste week leren doorslapen. (Lees: een plomp melk of pap erin, zonder je af te vragen of de natuur dat zo wil.) Of bekende Nederlander moeders die lachend wegwimpelen: "Borstvoeding? Oh, nee niks voor mij. Daar begin ik niet eens aan."
Ik hoorde een werkende moeder zeggen: "Zo heerlijk, ze kunnen nu tot half zeven op de creche blijven, dan hebben ze al gegeten ook." Terug naar de tijd van internaat en kostschool, en gouvernantes met de kinderen in een aparte vleugel van het huis. Maar ja, net gaf ik ook een woedende vloek dat ze gvd uit m'n kantoor moesten blijven, en stond daar een real life-camera op, zou ik ook een ontaarde vader lijken. Enfin. Even vanaf hier de duim op voor mijn vrouw, die een onschatbare bijdrage aan de maatschappij levert met haar gezinsinzet. Ik zal niet op hem stemmen, maar van mij mag Rouvoet nog een tijdje minister blijven.

ma 13-10-2008 BULSAARSE RAPSODIE

Geen onaardige woordspeling, al moet je er bij vertellen dat Freddie Mercury's echte naam Farrack Bulsara was. Ja, u raadt het al, An + Jan doen de Top 100 aller Tijden komt ook dichterbij en dan meteen maar de grootste kluif bij de hoorns gepakt. Bohemian Rhapsody. Het valt weer vies tegen. U kent mijn theorietjes over goede vertalingen, qua binnenrijm en zo, maar wat moet je met een tekst die voor 80% in ieders geheugen gegrift staat? Al die zinnetjes als: "I don't wanna die", "I'm just a poor boy, nobody loves me", "Easy come, easy go", "anyway the wind blows, does'nt really mather" zorgen stuk voor stuk voor hoofdbrekens.
De leenwoorden laat ik staan uiteraard, en geef vooraf wel een woordenlijstje mee. Fandango is een dansje in driekwart, Scaramouche is de hansworst, Beëlzebub de duivel, Basmillah betekent "in de naam van Allah", Galileo slaat kennelijk op de Italiaanse wetenschapper die in Nederland en Duitsland met zijn achternaam Galileï en in de rest van de wereld met zijn voornaam Galileo wordt aangeduid. Een rapsodie bestaat uit opeenvolgende losstaande muziekstukjes. Dat is helder. Bohemian kan Boheems zijn, als variant op de Hungarian Rhapsody bijvoorbeeld. Of zigeuner of bohémien, vrijbuiter. Op internet zijn eindeloze betogen over de strekking van het verhaal, met elke keer weer een slimmerik die denkt dat het over AIDS gaat (i just killed a man) en een volgende slimmerik die leert dat BH uit 1975 stamt toen er nog niet zoiets als HIV en AIDS bekend was. Mercury zelf was duidelijk: "En dan vragen ze betekent het dit? Betekent het dat? En dan zeg ik wat elke dichter zou zeggen: Darling, if you see it, it's there." Hij noemde het zelf 'A bunch of rhymin' nonsense', maar het verhaaltje kan ook van Camuz zijn. Ben ik verder niet mee geholpen. De oogst van twee dagen staren en puzzelen levert nog weinig zinnen boven de zes. Misschien even wegleggen en over naar Stairway to Heaven? :-)

do 9-10-2008 MIJN HOOFD LOOPT OM

 

Mijn hoofd loopt Ommy, wat is dat voor achterlijke woordspeling, meneer Rot. Te hard gewerkt vandaag zeker? Jawel, net iets te vroeg begonnen met boeken voor de Palingvissers. Om 10.00 begon ik te bellen. Overal antwoordapparaten of vriendelijke secretariaten met absente directeuren "X. is nog niet gesignaleerd, maar hij komt vandaag zeker". Gelukkig om half elf Ischa van Schouwburg Almere gesproken voor ze in bespreking ging, die er oren naar had, en als je je eerste kruisje maar hebt, kan de dag niet meer stuk. Een voor de lunch, een rond een uur of twee, en zowaar belde om half zeven nog de altijd doorwerkende Nel van de Goudse Schouwburg waarmee de eerste helft van mijn palingvangstquotum is bereikt, 25 stuks. Ik had dat als streefgetal voor het eind van de week in mijn hoofd, dus kan ik morgen mooi naar de oude fabrieksloods in Utrecht waar de jongens van Di-rect met regisseur Jos Thie aan Tommy een doorloop zullen geven. Vorige week was de eerste muzikale 'lezing', en zeker de eerste helft bracht al echt wat teweeg. Ik zag bij RTL Boulevard de première van de Duitse Doe Maar musical, "ich will spass", een 7 miljoensproductie. Als Tommy ook zo'n succes wordt hoeven we hem alleen nog maar in het Engels te vertalen en Di-rect kan de hele wereld over. Ha!

 

2-10-08 VOLGEND JAAR DE PALINGVISSERS!

Gisteren in potdorie een uitverkocht LAKtheater aan het eind van Hallelujah, kon ik het niet voor me houden en heb ik verklapt waarmee we volgend jaar op de planken staan: DE PALINGVISSERS. Een 'oerhollandse musical' met internationale muziek, want -ik citeer het persbericht dat ik er zojuist uitgestuurd heb: Het beroemdste dorp van Nederland is volgend jaar het decor voor een musical. De Palingvissers. Bill van Dijk en Jan Rot spelen de trouwe vrienden Zoer en Naatje, Astrid Nijgh is de tragische Leila en Marjolein Meijers speelt Mimi, het nieuwe meisje op de trap. Onder het motto "aria's zijn ook maar liedjes" zijn de mooiste operahits geplukt, vertaald en in het verhaal gepast. Zo heet 'Donna e mobile' straks 'Dames die doen maar wat' en vinden we het gekwinkeleer van de Koningin van de Nacht terug als Koningin van de Lach. Natuurlijk ontbreekt ook het beroemde duet uit de Parelvissers niet. Met een lichte palingsound."
Jawel. Een nieuwe loot aan de boom. Script en liedboek liggen al naast me, het afgelopen halfjaar gemaakt. Omdat ik de voorstelling ook produceer en verkoop, en niet alles tegelijk kan, kon ik mijzelf als schrijver/vertaler een strakke deadline opleggen, en die is gehaald. Half augustus hebben we met de complete cast het stuk doorgelezen bij Paviljoen Smit aan de haven in Volendam, en ik kan haast niet wachten om te zien hoe dat door ieders creatieve inbreng van een stuk op papier echte mensen zullen worden. Een van de doelstellingen is ook het cliché dat muzikanten niet kunnen acteren omver te helpen. Jan van der Meij en Walter Kuipers als Tol & Tuyp, Jakob Klaasse als Zwarthoed en Sandra Mirabal als Vrouw Antje in klederdracht, dat is alleen al een kaartje waard. En ik stel me veel voor van Hans Zilver als 'Hansje Brinker'. Als fan van zijn soloplaten, vond ik hem al een aanwinst bij Nachtlied, en ik weet zeker dat hij dit ook mooi gaat doen. Over het verhaal zeg ik nu nog niks, en de foto's hou ik ook nog voor me. Want zelfs die hebben we al gemaakt. Het boeken is in het beginstadium altijd doodeng - iedereen vindt het leuk, maar nemen ze het ook? Maar volgend jaar, in het eerste lustrum voor Okapi, staan we in ieder geval voor het eerst in de grote zaal van de Arnhemse Schouwburg en ook in Haarlem verhuizen we van de Philharmonie naar de Stadsschouwburg. Dat is allemaal voor volgend jaar. Iets dichterbij: voor de kerstshows in december heb ik ook een verrassing in petto, maar die bewaar ik nog even!

 

ma 28-9-08: HET HOL VAN ZWOLLE

Zondagmiddag bij 'Dichter aan huis' in den Haag vier optredens van een half uurtje gegeven, met steeds een andere invalshoek. Vandaag in Zwolle twee lezingen op de VSCD-dag, de Vereniging van Schouwburg Directeuren. Het hol van de leeuw als artiest/producent maar vooral een interessant publiek nu het boekingsseizoen net is begonnen, ik kon meteen een minuutje wijden aan de nieuwe voorstelling voor volgend seizoen, waar ik op deze plek nog niets over ga zeggen. Mijn lezing stond aangekondigd als 'Doe alles alleen!', maar dat was niet helemaal mijn boodschap, dat was "Doe alles zelf!" en dat is heel iets anders. Zodat ik even later vlijtig met viltstift 'alleen' doorkraste op alle entreebiljetten en verving door 'zelf', al gauw geholpen door schouwburgpersoneel, en zo werkt het dus precies. Alles zelf doen, dus ook zelf delegeren.
Er zijn niet zoveel artiesten die het zo doen als ik, maar naar ik begreep volgt Mick Jagger ook alles tot in de kleinste details bij een Stones-tournee, dus dan is het goed. Bij het diner na afloop aarzelde ik even waar ik zou aanschuiven, want theaterdirecteuren moeten ook niet het gevoel krijgen dat ik ze op de huid zit, dus koos ik zelf een lege tafel, die stroomde vanzelf vol. Tegenover mij kwam toevallig de uit New York overgevlogen hoofdspreker Ben Cameron, die een toespraak had gegeven over "Arts at the crossroads: confronting the challenges of the 21st century." en het was fijn weer eens met een Amerikaan te praten. Ik ben dol op Amerikanen, en in Ossendrecht komt dat er weinig van. Niet blijven hangen, maar de bekende 200 kilometer naar Ossendrecht aangegaan, eenmaal thuis beetje met Daan gekletst, glas wijn ingeschonken en nu is het half 12 en mijn hart schreeuwt om Mahler, maar misschien kan ik beter naar bed. Om half acht op om Elvis naar school te brengen, en vanaf vandaag is het boekseizoen echt geopend, dus moet ik zorgen dat ik bereikbaar ben. Nou, we zien wel. Woensdag eerst eens 'Hallelujah' in thuishonk Leiden.

DINSDAG 23-9 HALLELUJAH, HET IS BEGONNEN

Ik had voor en in de zomer al wat proefdingetjes gedaan, maar gisteren in het Koningstheater in Den Bosch was de officiële aftrap van mijn singer-songwriterstoertje. Hallelujah. Ik had vooraf bedacht met welke twee nummers ik zou beginnen en heb Rots water daarna over Rots akker laten lopen. Een vast lijstje verhoogt de kwaliteit, maar die jazzmanier van optreden, dat je in het applaus denkt, wat nu, "ja, kris kristofferson!" is toch ook erg lekker. En ik heb de 180 popvertalingen in een A4 versie laten maken bij Multicopy, zodat ik niet hoef te haspelen, want ik vertaal te veel dan dat dat allemaal in m'n kop past. Tussendoor ook zomaar zelf Koning Flipper van Di-rect gedaan, pardon van The Who. En toen ik zomaar iemand een paginanummer vroeg kwam Denis eruit, van An + Jan Nieuw op 1, ik bedoel van Blondie/Randy & the Rainbows. Na vanavond en morgen in Westwoud weet ik meer hoe of wat.

 

 

Misschien voor het eerst sinds "Meisjes" in 2000 weer in mijn eentje een avondvullend optreden gegeven in een echt theater, het Koningstheater in Den Bosch.

VRIJDAG 19 ONDER TOEZIEND OOG VAN...

Nog steeds bezig met Mahlers Kindertotenlieder. De eerste dagen was het emotioneel heftig, maar inmiddels voel ik me aflegger in een mortuarium. Rückert is zo'n weergaloos dichter, Mahler zo'n immens groot componist, dan is het voor de vertaler vooral heel hard werken om het onderste uit de kan te zien halen en dat kan niet met omfloerste ogen en een neus vol snot. Rückert werkt vaak met een rijmklank waar hij dan drie, vier, vijf of zes verschillende woorden in puzzelt. Dat geeft, zeker in vertaling, al snel de indruk van rijmelarij, maar in het Duits klinkt het allemaal heel vanzelfsprekend, dus dat moet ook in het Nederlands mogelijk zijn. Zodat je met een lied van zes, acht regeltjes na een hele dag nog niks verder bent dan een paar woorden die goed zitten, maar waarschijnlijk weer weg moeten omdat je na "sterren" en van "verre" alleen nog iets kunt laten "opensperren" of zoiets. En wat is het dan niet heerlijk als Elvis een tekening komt laten zien, Rover met z'n zwaard binnenstampt of, moeder om half vijf Wolf op mijn bureau zet, die vanaf zijn wippertje vrolijk kraait door de huiskameropnames die ik maak door de Nederlandse regels met Fischer Dieskau mee te zingen. Pas als het klaar is, gaan we huilen. En niet alleen om gestorven kinderen, of de "stel dat..."-emotie maar ook uit intense dankbaarheid dat je kindjes leven, gezond zijn en je zo aan kunnen kijken als op bovenstaande foto.

 

MAANDAG 15 september ALLES VAN MAHLER

"Hoe staat het met Mahler?" vroeg mijn grote broer laatst, doelend op mijn verjaardagsfeestje in Carré, waar ik had beloofd de meeropbrengst van de avond te gebruiken voor het opstarten van de complete Mahler zangwerken in het Nederlands, onder de noemer MegaMahler.
"Nog weinig mee gebeurd," moest ik bekennen, want ik had wel wat lijntjes opgegooid hier en daar, maar de meeste ideeën worden netjes opgeborgen in laden tot je er zelf weer over begint, en dat had ik nog niet gedaan. Wel had ik de laatste tijd allerlei Mahleriana aangeschaft, en toen van de week de eerste opzet van Schuberts Zwanenzang was afgerond, bleek dat die er om vraagt om nou eens bij mij een maandje in de la te liggen voor ik aan ronde twee begin, (want dat is tekstueel bijna een nieuw werk geworden en moet dat nou allemaal zo) dus begon ik prompt weer Mahler te draaien, Mahler te lezen, Mahler te kijken. Nog even bezig geweest met een subsidieaanvraag 'projectopstart', maar die formulieren werken op m'n zenuwen, bovendien moest dat de 15e september ingeleverd zijn en dat ging ik toch niet halen. Gisteren eerst de hele avond YouTubefilmpjes gekeken met vooral de voortreffelijke Thomas Hampson (en meteen diens Mahler dvd besteld) en daarna de eerste pagina' s van Kindertotenlieder gescand, want daar zie ik het meest tegen op, dus laten we daar dan maar mee beginnen. Na regel 1 was ik al zo verdrietig en terneergeslagen dat ik maar ben gaan slapen. Kijken of ik vanavond weer een regel verder kom. Het loont de moeite, dat staat nu al vast...

ZATERDAG 13 september (00:25) ER IS ER EEN JARIG

"Ik zoek Seizoen 2 van Twin Peaks, maar ik zie 'm nergens staan."
"Twin wat? Hoe spel je dat?" Ik besef dat de jonge verkoper bij Free Records Shop niet of net geboren was, toen deze serie op TV was. We worden oud. Daan gaat ook merken dat er een generatie onder haar zit. Vandaag wordt ze drieendertig, de pakjes staan al op de gang. Acht jaar geleden gaf ik haar de Frauenliebe van Schumann, met de belofte 'm te vertalen. als "de vrouw van mijn leven', want dat was toen al duidelijk. Nu heb ik als cadeau een uitdraai van mijn internetbestelling bij bol.com. Van Twin Peaks. met de belofte dat we die snel gaan kijken. Zo, en nu snel naar bed, want de opwinding bij de kleintjes is groot, en ik verwacht Elvis om een uur of zes aan ons bed 'of het al acht uur is'. Onze 'uitslaap'tijd op zaterdag. Hadden we acht jaar geleden ook niet kunnen denken. Gefeliciteerd, kleine mevrouw!

MAANDAG 8-9-08 DE BROER VAN ELVIS

Rover vond vanmiddag het oude gitaartje van Elvis in de kelder, en hoewel er nog niet echt gespeeld wordt, zijn de poses wederom van een natuurtalent. Leuk dat Daan en ik die dingen op foto's en film vastleggen, maar wel jammer dat ik te weinig opschrijf over deze periode. "Ik zou wel een kindercolumn willen," zei ik tegen Daan. "In een blad of krant, elke week het liefst. Titel: Rotjes." Ik heb wel eens wat stukjes over mijn trio geschreven in Ouders van Nu, Esta en Viva baby's, maar gewoon weer lekker elke week een stukje, zoals ik dat 12 1/2 jaar bij Nieuwe Revu heb gedaan, dat is weer wat anders. Of ik nou meteen ga solliciteren weet ik ook niet, want je kunt wel zo veel willen en dat mag ook, maar niet allemaal tegelijk.
In ieder geval heb ik de website een beetje opgefleurd. En eindelijk uitgevonden hoe je op de foto's kunt laten klikken. Nou nog een aantal pagina's updaten. Teksten bijvoorbeeld, en de pagina privé. Mp3 van de maand is ook volkomen verlopen. Nou ja. Gisteren was 'Het Water' (the river) bij Circus Jeroen Bosch op radio 2. Meteen tien Hallelujah's bestellingen bij de mail. Blijft leuk, dat digitale tijdperk.

DONDERDAG 4 september

Op bezoek bij mijn voormalige management Hummelinck Stuurman zag ik in het archiefkast een stapeltje "Schout bij Nacht"-cd's, volgens Boudewijn de Groot "een van de beste Nederlandstalige albums ooit". Hij is al jarenlang niet meer verkrijgbaar, dus ik ben blij dat ik ze weer even kan aanbieden. 17,- euro inclusief porto is iets duurder dan de andere, maar ik moest ze eerst zelf kopen nietwaar. Ook nog 5 xVan Rot Los gevonden en 2x Counting Sheep. Klik hier voor de Rotshop

MAANDAG: 1 sep (00:04) HALLELUJAH, het seizoen is begonnen

Vanmiddag tweemaal de Uitmarkt gefrequenteerd, eerst op een uithoek bij het M-lab waar gelukkig toch nog een plein vol bezoekers naar toe waren gekomen, daarna voor RTV Noord Holland een lied van Springsteen gedaan. Bij thuiskomst even Vuur en As en Hallelujah voor mijn iSight gespeeld en naar YouTube doorgesluisd. Misschien wel jammer met al die huiskamervids dat de oude clips verdwijnen op de lijst, maar ach, ik vind het wel gezellig die drie minuten optredentjes. Zondag naar de Uitmarkt in Eindhoven. Zonder tekstboek gaat het trouwens niet, maar ik geloof niet dat iemand dat erg vindt, als ik af en toe spiek. Om nieuw werk te vertalen moet mijn hoofd steeds schoon zijn, en zelfs van liedjes die we bij vorige tours eindeloos hebben gedaan, is geen regel blijven hangen. Wel bedacht even het Rotboekje vertalingen deze week even op A4 in te binden, dan ben ik ook van mijn multomappen af. Enfin, het seizoen is begonnen. Ik las in het gastenboek dat Lenie & Sandra een keer of tien komen dit seizoen, dat is de spirit! Hieronder Hallelujah. Klik hier voor Vuur en as (fire & rain).

 

 

DONDERDAG 28 TOMMY KOMT...

De cd-opname voor Tommy doet Di-rect is in de laatste fase. Van de week met Tim en Bas van Di-rect in hun eigen studio nog wat zangpuntjes op de i gezet, wat timing en klemtoondingetjes, van een enkele 'jij' een 'jou' gemaakt, van een "z'n" een "zijn", en van een "mijn" juist weer een "m'n", want hoe preciezer je het allemaal uitdoktert, des te makkelijker/spontaner het uiteindelijk klinkt.
Nu moet ik Tommy loslaten, wat niet altijd makkelijk is, want al zijn last-minute ideeën zelden of nooit beter, het idee dat je nog iets zou kunnen veranderen als het moet, blijft altijd lokken. Maar de paar twijfels zijn zo klein dat ik ze niet eens zou kunnen uitleggen. Net zolang aan doorgewerkt tot het echt af was, en toen pas ingeleverd.
De juiste methode. Bij de vertalingen van Hair gaf ik tussen haakjes nog wel eens een tweede of derde optie mee, maar daar ben ik mooi van teruggekomen, want als ze die kiezen ben je zelf eigenlijk minder blij, en als je niet uitkijkt krijgen regisseur en acteurs het misidee dat als er niks vaststaat, ze dan ook zelf wel iets kunnen verzinnen, en zie dat er maar weer uit te krijgen. "Het zelf maken van een wankel gedicht geeft duizend maal meer voldoening dan het lezen van een perfect..." zei een wijs man al eens.

Di-rect doet de komende weken een paar promo's op Uitmarkten, en gaat dan het repetitielokaal in met Jos Thie, gastmuzikanten, licht, geluid, decor, aankleding, kortom: het creatieve team. Waar ik ook zeker mijn neus eens zal laten zien, al was het maar uit nieuwsgierigheid. De cd komt dacht ik half november uit, vlak voor de première op 17 november in Oude Luxor.
Zo, en ik heb mezelf verboden iets nieuws te vertalen voor ik mijn belastingpapieren 2007 heb uitgezocht en ingeleverd, dus wie weet gaat dat er nog van komen ook...

TOMMY OP UITMARKT (beeld & geluid niet helemaal synchroon)


 

ZATERDAG 23 ALS VADER VAN HUIS IS...

Gisteren, vrijdag in "de Nacht van Stiekem" in het Muziekgebouw aan 't IJ "In questa tomba oscura" van Beethoven gechansoneerd, als 'In Vrede'. Op gitaar. Roll over Beethoven. Een bijzondere avond. In 1808 vroeg de dichter Guiseppe Carpani 68 toen bekende componisten zijn poeem op muziem te zetten, en alle 68 werden nu tweehopnderd jaar later gespeeld, in een 'kleine komedie' geestig aan een geregen. Opmerkelijk hoe weinig stukjes de tand des tijds hadden doorstaan, hoe liefdevol ze ook werden gebracht. De enig bekend gebleven versie, die van Beethoven, stak er niet voor niets met kop en schouders bovenuit. De tijd maakt weinig fouten. Om kwart over 1 thuis, waar Daan naar de live-uitvoering op Radio 4 had geluisterd - "en iedereen zong jouw versie ook echt mee!" en nu is het drie voor negen 's morgens en moet ik als een speer weg, anders kom ik te laat bij Cappucchino waar ik Gilbert O' Sullivans Nothing Rhymed als Ongerijmd ga spelen. Alleen nog even een foto'tje. Ah, kijk maar eens hoe het gezin Rot zich vermaakt terwijl vader op pad is!

 

ONDAG 17: LEKKER LOWLANDS...

Twee maal An en Jan en een maal Hallelujah op Lowland's, en ik kan niet anders zeggen: de hernieuwde kennismaking met de pophoek beviel uitstekend. Zowel Jakob, Jan van der Meij en ik stonden eind jaren zeventig en jaren tachtig op menig popfestival en alle pophonken, en na bijna twintig jaar theater verandert er niks aan dat lekkere gevoel van een veld uitgelaten of lome mensen voor je neus. We waren als een soort straatbandje op het midden van het veld gepoot met een kleine maar kordate zanginstallatie. Groot voordeel dat allerlei langslopers nu bleven staan, terwijl ze ons in een theatertent misschien niet hadden opgezocht. In een houten hart tent een uurtje Hallelujah op zondagmorgen was ook bijzonder. Eigenlijk grappig dat zowel Johnny Rotten als Jan Rot deze Lowland's aflevering aanwezig waren,
maar dat bedenk ik ook nu pas.
Dit was meteen de laatste Landelijk, en een voorlopig einde voor liedjes als "Weer Samen in Zee", "Yippie Ya yee", "Rot voor mij".Gelukkig staan ze op plaat. En op een dag maken we een An + Jan Tombola-toernee met alle titels door de jaren heen in een ton, en dan maar graaien, dat dat wij ook niet weten wat er uitkomt. Plannen genoeg.
Morgen gaan de affiches op de bus voor het nieuwe seizoen, en dinsdag brengen we eerst Elvis naar de eerste klas – op de Vrije School een mooi 'kleuter af'-ritueel. Daarna ga ik naar Di-rect in Den Haag voor de laatste Tommy puntjes op de i. Wat heerlijk om dit allemaal te mogen doen!

PS De foto's zijn van Martin Haring, die eerder ook al Sebastian vastlegde. Hieronder Hallelujah, zonder nadenken in de cd toonsoort (G), want live was ik van plan 'm op Buckley hoogte C te doen. Allebei mooi.

 

 

WOENSDAG 13 AUGUSTUS: EERSTE KLAP...

"Wanneer begint Janshoek weer?" vroeg Daan vanmiddag. "De site is saai zo!" Ik had nog een weekje later in mijn hoofd, maar kom. Lekker gewerkt deze vakantie. Het grote project voor 2009 is geschreven, en met de acteurs vast een keer doorgenomen. Zelfs de foto's zijn al gemaakt. Ik laat hier nog niks zien, maar vanmiddag heb ik de aanbiedingsfolder naar de theaters gestuurd. Veel te vroeg eigenlijk, het boekseizoen begint pas zo eind september, maar ach, tegen die tijd verzuipen de directeuren tussen de enveloppen met leuke aanbiedingen, en de eerste klap is een daalder waard, nietwaar.
Ondertussen heb ik ook het promotiemateriaal voor de Top 100 afgemaakt, ze komen vrijdag van de drukker, kan ik meteen flyers meenemen naar Lowlands, waar we drie keer optreden. twee keer met An + Jan, en een keer met Hallelujah. Nou, genoeg gejanshoekt voor nu. Snel verder alle contracten voor komend seizoen opmaken, want dat is er nog niet van gekomen, en als ik ze van de week meestuur met flyers en posters spaart dat ook weer 44 ct per keer. De eerste berichten over de kaartverkoop voor zowel Hallelujah, de Top100 en Vrolijk Kerstfeest lijken positief. Dat zou mooi zijn. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dacht de man van de kassa.

JANSHOEK HIELD VAKANTIE TOT BEGIN AUGUSTUS

2008 ZONDAG 30 juni Vakantie

Met een vrolijk buitenoptreden in het Park in Rotterdam bij de Euromast hebben An + Jan het seizoen afgesloten. En wat voor seizoen. In augustus speelde ik nog met Doe Maar tot december, toen kwam het jubileumconcert in Carré, de Vrolijk Kerstfeest toer, vervolgens cdopname en toer voor Landelijk, en in het staartje nog geboorte en doop van Hallelujah. En in de tussentijd heb ik nog Tommy vertaald. En speelde Hair. En kwam de cd van Rob de Nijs uit. Nou, we zijn wel eens improductiever geweest. Deze maand ga ik verder met een groot project voor 2009-2010, waarin wij, hoera hoera, onze Nachtliedvrienden Bill van Dijk en Astrid Nijgh weer gaan terugzien. Om me daar lekker op te concentreren leg ik de website even stil. De webwinkel blijft gewoon open. En voor de geïnteresseerden: denk om de Zomerreis door Marcel Beekman, Schubert op z'n mooist, een van de kroonjuwelen in de Rotshop

DONDERDAG 26 juni CD IS ER!

Gisteren bij de bruiloft van Rob de Nijs geweest, inclusief jawoord en kerkelijke inzegening. Meestal ontloop ik dit soort feestdagen, maar voor deze namen Daan en ik graag een dagje vrij. Hoogtepunt voor mij het moment waarop in het kerkje de genodigden waren gezeten en de achterste lege banken werden vrijgegeven aan fans. Die blik waarmee ze de hemel instapten, vergeet ik niet gauw.
In de file op de terugweg draaiden we de proefopnames van het eerste deel van Tommy door Di-rect. Heel gek om het nou ook echt in het Nederlands te horen. Het dwingt je meteen de diepte in, terwijl een kernlied als "The amazing journey" normaal qua tekst aan je voorbijgaat, maak je nu ook werkelijk de stap in het hoofd van Tommy. Bij thuiskomst bleken de dozen met Hallelujah gearriveerd, wat altijd weer opwindend is om even vast te houden, zo'n nieuw babytje. En dan kreeg ik zojuist nog een livefilmpje toegestuurd van Sebastian, wat ik dinsdag mocht zingen op Parools glamrocknacht in Paradiso. Ik had tijdens de uitvoering het gevoel dat we zeer dicht bij de ziel van het liedje zaten, en het is leuk dat even terug te zien. Ja, als ik Engelsman was voor een Engels publiek zou ik nooit meer iets vertalen :-)! Ik beloof bij deze Sebastiaan op An + Jan Vrolijk Kerstfeest in Paradiso in het Nederlands te doen. 's Kijken of er wat van overblijft!

19 juni ... NIEUWE CD...

"Alles OK, Jan, woensdag bij je thuis" meldde Leonie van cdperserij DOC DATA vanmiddag per mail, dus dan ook maar meteen fragmenten op het net gezet en in de winkel aangeboden. De eerste bestelling was er gisteren al, naar aanleiding van het vorige janshoekberichtje, en wel van trouwe volgers P&B. Zo'n eerste oplage bestaat uit 500 exemplaren, en daar hoop ik tegen het eind van het jaar vanaf te zijn. Van elke cd van een tientje gaat 2 euro naar BTW en 3,5 naar productiekosten en auteursrechten voor de oorspronkele schrijvers, dus voor ik de studiokosten, promotieexemplaren eruit heb, ben je wel even bezig. Maar wat geweldig toch, een eigen platenmaatschappijtje. Dit is na Kerst en Landelijk de derde cd binnen een jaar en niemand die zegt dat het nu wel even genoeg is. lekker doen wat je zelf wilt. Klik hier en luister vast de fragmenten, ik hoop maar dat iedereen 'm leuk vindt!

 

DINSDAG 17 juni EK? WIJ WERKEN DOOR...

Nee, dit is niet Rover tijdens Holland-Frankrijk, maar de dag erna. Schande natuurlijk, kindjes horen om 8 uur op bed te liggen, maar "ze moeten al zoveel" zoals onze juffie van de vrije school zegt. De andere wedstrijden sla ik tot nu toe over, want het kost je toch de hele avond en wat schiet je er mee op. Ik heb "ons" Wilhelmus nog aan Tom Egbers gestuurd, in de hoop dat hij het gebruikt voor een voor of nabeschouwingfilmpje, maar zo niet is het ook goed. A.s. vrijdag de eerste officiële "Hallelujah". Afgelopen zaterdag op een literatuurfestival op Slot Loevestijn al het een en ander van gespeeld, en dat ging prima. Gisteren bij het afscheid van Leo Kievit, directeur van De Kring in Roosendaal, "Jouw Lied" gezongen, inderdaad, de klassieker van Elton John, met de toepasselijke regel: "De wereld wordt mooier van mensen als jij." Binnen een dag of tien hoop ik de cd in huis te hebben. Voorbestellen mag!

 

WOENSDAG 11 juni ONDERTUSSEN THUIS...

Ik schrijf dit vanuit Studio E-sound waar technicus Rogier en ik net "Jouw Lied" hebben gemixt voor de Hallelujah/singer-songwriters-cd. Elton John inderdaad, en ik had nooit gedacht nog eens ontroerd te raken door iets wat die man heeft gemaakt. ja, met dat vertalen verdwijnen heel wat vooroordelen. Mijn afkeur van John Denver had ik de vorige cd al moeten bijstellen.
Nu gaan we verder met John Sebastian's "summer in the city", maar terwijl dat voor me wordt opgezet kan ik even mijn mail checken en zie daar, mijn hartjes, nog maar net passend op ??n foto... Ik verheug me nu al op "our house" voorheen van CSN&Y, maar zometeen toch wel degelijk van ons!

 

DINSDAG 3 juni ... STEEDS VERDER...

Zo, Di-rect heeft z'n eerste Tommy-punt gezet bij de Musical Awards, inclusief stukgeslagen gitaar. Vreselijk leuk om zoiets te bedenken en dat het een jaartje later ook echt uitkomt. En na de liedteksten van Hair opnieuw een zeer eervol project om te hebben vertaald. Ondertussen ga ik overmorgen al de studio in voor Hallelujah. Ik heb besloten alles sober op te nemen, alleen met piano of gitaar, zo ga ik straks ook op de planken staan. Ik heb bijna 10 jaar geen piano gespeeld, dus dat moet ik even ophalen.

ZONDAG 1 juni MOOI SLOT EN NIEUW BEGIN

Een man of vijfhonderd zaten er in het Oude Luxor voor de laatste "An + Jan gaan landelijk", en met de bovenste helft van de zaal afgesloten genoeg voor een topavond. Als producent werk ik me te pletter om An + Jan naar de grotere zalen te helpen en dat is niet zozeer uit eerzucht of winstbejag, maar omdat dit repertoire en deze manier van optreden veel publiek verdient. "O Heer, geef ons heden een Mercedes Benz" uit 500 kelen geeft het de lift die het extra maakt. Het is nu zondagmorgen en ik popel alweer om verder te vertalen. Het is een geweldig project en we kunnen er nog heel lang mee door. Zie voor de agenda de losse An + Jan shows van de zomer, maar geniet even van de zomer want voor je het weet is het weer "Vrolijk Kerstfeest!". Over twee weken wacht voor mij al de eerste try-out van mijn solo-singersongwriters-programma Hallelujah in Sneek. Maar nu eerst koffie drinken en naar mijn grote gezin kijken. Met moeder en kind gaat het uitstekend zoals je hier kunt zien!

 

Janshoek 2009-2010 (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek juni 2008-juli 2009 (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek juli 2007-juni 2008 (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek jan-juli 2007 (omgekeerd chronologisch)
Janshoek juni-dec 2006 (omgekeerd chronologisch)

Logboek Mattheus. (Janshoek mrt/april 2006 chronologisch)


Janshoek mrt-juli 2005 (chronologisch)

Janshoek aug-sep 2005 (chronologisch)

Dagboek nachtlied aug-jan 2006 (chronologisch)

 
 
sluiproute naar google