Janshoek juli 2007 t/m juni 2008

Email: jan@janrot.nl

Zonder of met regelmaat, net hoe zijn hoed staat, tikt Jan Rot hier op waar hij zin in heeft.

(laatste verhaaltje eerst.) OUDERE JAARGANGEN ONDERAAN

 

1 januari 2008 23:45 DOE MAAR, DIE DVD!

Net met Daan op de breedbeeldtv de Doe Maar musical bij de AVRO gezien. Wat een feest, zeg. Iedereen had vleugels en het is ook prachtig gemonteerd, opgenomen en gemixt. Doe maar, die DVD!
Zo. Wij zijn "Klaar". De echte Doe Maar begint weer van de zomer in De Kuip. Hoezo, "Alles gaat voorbij"?
Groet, Jan "Arent" Rot.

4 Januari GODDANK VOOR HET PLATTELAND

Zo, volgende maand alweer de eerste try-out voor "An + Jan gaan Landelijk." Achteraf misschien jammer dat we dit plaatje niet als affiche hebben gebruikt, maar ja, dat is het fijne aan alles zelf doen: ik kan het niemand verwijten dan mezelf. De komende twee weken gaan we de studio in en het kan bijna niet mis gaan. Als opwarmer vast wat werktitels. Paulien (Jolene), Mijn naam is Mien (a boy named Sue), Hotel Eldorado (hotel California) en Goddank voor het platteland (Thank God, I'm a country boy). Check de speellijst en koop vast een kaartje, des te harder komt iedereen in de stemming! Yee-ha!

 

14 januari ELVIS IS ZES!

Jij bent jarig hoera, jij bent jarig hoera, jij bent jarig, lieve Elvis, jij bent jarig, hoera! Zo zingen wij happy birthday want in huize Rot wordt alles vertaald. Zes jaar geleden kwam na een 24 uurs bevalling dochter Elvis in het Onze lieve vrouwe Gasthuis in Amsterdam ter wereld. We gaan vandaag zeker weer eens de homedocu draaien "Elvis Leeft", met een snel geknipt verslag van de negen maanden. Ik zal Elvis zo dadelijk even voor de camera trekken voor een recente foto (met door moeder gemaakte verjaarscape), en hou het nu nog even (het is nog nacht van 13 op 14 als ik dit schrijf) bij een mooie van vorige week. Betekent ook dat Daan en ik vandaag, de 13e, precies 7 1/2 jaar geleden onze eerste nacht beleefden, waarbij we het al meteen hadden over een dochter krijgen. Rover gaat deze week voor het eerst naar het peuterzaaltje en Rotje drie maakt het in de buik gezien de recente echo ook uitstekend. Leve de familie Rot.

vrijdag 18 januari LATER

Al sinds we dit huis kochten waren er plannen om de zolder te bespuiten tegen houtworm, en dat is deze week eindelijk gebeurd, nadat vorige maand het dak opnieuw is gelegd. We zijn dan ook net terug van twee dagen evacueren in een Zeeuws vakantiehuisje. Ik heb meteen een aantal dozen singles naar boven gebracht, en een drietal Mariabeelden die wel eens een jaartje of wat uit het zicht onttrokken mogen worden, want er moet natuurlijk wel wat te beleven zijn als je er weer eens gaat kijken. Enfin, morgen eerst in Almelo 'Later' zingen bij Een nieuwe Jas van de AVRO, (uitzending 9 februari) een lied van Herman van Veen op tekst van Simon Carmiggelt, van wie ik in het vakantiehuisje zomaar weer eens een bundel Kronkels heb gelezen, net als een bundel van Henri Knap uit 1955 "bent u ook van gisteren" en een Agatha Christie: Hercule Poirot en de nogwat. Het soort boeken waar onze boekenkast ook wel eens op gezuiverd mag worden, die dan later weer eens van zolder worden gehaald en vreugde verschaffen. Net zoiets als de liedjes van An + Jan. De studio-opnames zijn afgerond, ik hoop snel mp3'tjes neer te kunnen zetten. Boer Frans Hendriks van het Gemengd Bedrijf in Limmen is ze nu aan het mixen met o.a. Pauline (Jolene), Mijn naam is Mien (a boy named sue), Gorkum (Jackson) en Goddank voor het platteland (Thank God I'm a countryboy). Ik verwacht 'm eind februari in de Rotshop.

donderdag 24 Mijn naam is Mien...

Hij stond al jaren op de verlanglijst, maar nu is het er van gekomen, een Nederlandse versie van A Boy named Sue. We hebben hem vorige week opgenomen voor de 'An + Jan gaan landelijk'-cd, maar ik moet de hele lap natuurlijk ook uit het hoofd leren. Deed ik dat vroeger vaak voor de spiegel, nu werkt de i-sight nog beter. En met Youtube kan dat dan ook meteen de wereld in. Veel plezier ermee, en als Marjolein van de week komt oefenen zullen we 'Goddank voor het platteland' er even op knallen!

 

WOENSDAG 29 (00:10) GODDANK VOOR HET PLATTELAND

Gisteren kwam Marjolein wat liedjes doornemen, wat allemaal heel vanzelfsprekend klonk, of we dit al jaren zo doen, (wat we ook doen) en na afloop hebben we nog even een promofilmpje opgenomen, dat ik vanavond op Youtube heb gezet en morgenvroeg weer naar jan en alleman mail. (je kunt dat ook 's nachts doen, maar dat doen er al zoveel en te veel mensen ruimen 's morgens eerst alle mailspam op. Als ie iets later aankomt heb je meteen zin te kijken. Ik ga 'm per emailfilmpje sturen, dat is geen 2 MB meer. Leuk hoor, deze vormen van promotie. Kost allemaal niks, alleen een paar goeie ideetjes. Intussen zit ik nu al voor de derde avond op "I will always love you" van Dolly Parton wat ik graag als uitsmijter wil hebben. maar ik kom er niet uit. "ik hou altijd van jou" past natuurlijk precies, maar je mist de lange I klank, je mist de alliteratie van will-ways, en het ergste: op de plek van het kernwoord 'love' zit 'van'. Maar ik weet toch haast zeker dat het wel gaat lukken. iets wat ik van D.I.V.O.R.C.E en The Green green grass of home betwijfel. Allebei liedjes van Curly Puttman, en daat zit weer een leuke anekdote in. Ik bedoel, wie heeft ooit van die man gehoord? Zoek z'n website maar eens op. Maar keek eerst ons filmpje!

 

 

ZATERDAG 9 febr TERUG UIT TEXEL

"Wat een sfeer, hè," zuchtte uitbater Cor van theaterrestaurant Klif 12 in de pauze, en inderdaad bleekTexels trots weer de ultieme plek om voor het eerst de nieuwe liedjes los te laten. lekker rotzooien met tekstvellen, verkeerde toonsoorten of gewoon iets wat niet alleen de zaal maar ook de band nog nooit gehoord had, omdat ik het de avond ervoor had bedacht.
Op de terugweg vandaag hebben we met de hele familie de nieuwe cd beluisterd. Favoriet van Rover en Elvis is naast 'Goddank voor het platteland' ook zeker 'Yippie Ya Yee' de tune van Rawhide. Bij thuiskomst lag de masterkopie van de Rob de Nijs cd "Chansons" die 16 maart wordt gepresenteerd met een groot concert in Carré met het Metropole orkest, georganiseerd door Radio 2. De kaartverkoop start vandaag. (klik hier voor kaartverkoop en inf0 carr?). Naar ik begreep komt het live op televisie, en dat zou geweldig zijn. Rob gaat niet alleen 'Eeuwig Jong' zingen maar ook de nieuwe single 'Wieringerwaard'.Het is mijn hertaling van de grote Michel Sardou hit, Le lac du Cannemera, een meer in Ierland, wat zich nu afspeelt in de oerhollandse Wieringerwaard. We reden er vandaag nog doorheen, en ik ben heel benieuwd hoe ze hun nieuwe volkslied er zullen opvatten. Van de laatste regel: "Waar is hier je macht, Grachtengordel?" krijg ik nog steeds rillingen. mede dankzij Rob uiteraard! De single is 1 maart verkrijgbaar.

PS over metropole orkest gesproken: vanavond in EEN NIEUWE JAS zing ik "Later" van Herman van Veen.

DINSDAG 5 febr: GROETEN UIT TEXEL

Vanuit de familiewagen iets voorbij het tuinpad van ons vakantiehuisje in recreatiepark Vredenlust heb ik net een beetje bereik op Hotspot Texel. Als ik het portier er bij open hou tenminste, en omdat ik net de mail heb opgehaald en beantwoord, gaat datal met bevroren vringers. Binnen brandt de haard en maakt Daan met de kinderen eigengebakken pizza's. Ik hou het verhaaltje dus een beetje kort en ga nog wat oefenen voor de aftrap vrijdag in Klif 12 in Den Hoorn. Ik heb inmiddels ook Bob Dylan uit mijn hoofd geleerd. "Dit gaat over jou, Baby Boom" is het verhaal geworden van "It's all over now, baby Blue" en dat lijkt vrijer vertaald dan het is. Dylan schreef dit lied - voorzover ik het begrepen heb - namelijk over een medestudent folkzanger Paul Clayton die Dylan op een idee bracht - en van Clayton werd nooit meer iets vernomen - maar gebruikte met Dylanhumor voor Baby Blue de naam van David Blue, een hinderlijk Dylan-epigoon uit zijn tijd. Zo. En nu ga ik naar binnen!

 

DINSDAG 12 FEB ...25 WEKEN..

.

Even aandacht tussendoor voor Rotje 3, die over een maand of drie uit dit mooie buikje zal schieten. Er staan een boel leuke dingen op stapel, maar dit wordt uiteraard het beste werk van 2008. Daan heeft er de afgelopen 25 weken heel wat meer aan gedaan dan ik voorlopig. Intussen zijn ze boven volop aan het verbouwen, en het lijkt ons heerlijk na vijf jaar casco weer eens echte kamertjes te hebben. Voor ieder Rotkind een. Al mag de nieuwe eerst ook weer een paar jaar bij ons in bed.
Enfin, eerst het nieuwe kindje van An + Jan. Vrijdag in Hoogerheide de eerste echte try-out in complete bezetting. Morgen eens bellen wanneer de cd uit de fabriek komt!

WOENSDAG 13 FEBRUARI CD IN DE FABRIEK!

Gisteren en vandaag de hele dag aan de website gewerkt, niet alleen de cd-pagina met verhaaltjes en fragmentjes, maar ook de biografie, de winkel en pagina's als Mattheus en Nieuwsrot verouderen voor je het weet. Deze weken klikken er gemiddeld tussen de 100 en 200 man per dag op de site en daar haal ik mijn neus niet voor op. Ook als je de cijfers ziet bij Youtubefilmpjes loont het wel degelijk de moeite. Vannacht de eerste dingen zitten opladen voor Lost.FM. En eigenlijk al vandaag moet ik persuitnodigingen gaan versturen voor de première, en dan moet dit al klaar zijn. Natuurlijk moet ik ook nog teksten uit mijn hoofd leren, maar ik denk dat ik in Hoogerheide en Nichtevegt nog maar uit het grote boek citeer. Dan zitten ze daarna vanzelf.

ZONDAG 17 HET GAAT GOED...

Na Texel en een lunchconcert in Enschede betekenen Hoogerheide en Nigtenvecht de officiële aftrap voor de Landelijk-tour. Beide zijn tot de laatste stoel bezet, een goeie sfeer, en de onvermijdelijke foute noten, versprekingen en gespiekte teksten dragen bij tot de feestvreugde want het hele bandje voelt: dit wordt een lekkere toer, en wat een mooie liedjes mogenw e de komende maanden weer spelen. Een paar nummers zijn afgevallen, mijn Dylan bijvoorbeeld die echt niks met country te maken heeft, en ook De laatste trein naar Tilburg associeer je door Gladys Knight meer met soul. Nieuwste aanwinsten Pussycat en een eerbetoon aan de Chico's zijn zeker van een plaats, Jim Reeves gaat het moeilijk krijgen nu gisteren in de auto eindelijk de juiste zin voor "I walk the line " binnenschoot, en de set is vol: een erin een ander eruit!
"We hebben ze allemaal gezien en dit vinden we de mooiste," zegt een echtpaar. Grappig. Dat vermoeden had ik al voor ik een tekst op papier had. Volgende week fijnslijpen in Den Bosch, Diemen en Culemborg. Nu eerst die tekst van cash afmaken..

PS EERSTE RECENSIE is ook al binnen... www.regioactueel.nl

DONDERDAG 21 CD IS UIT!

 Gisteren kwam de doos Landelijk cd's binnen. Hoesje goed, label goed, plaatje doet het - het blijft altijd angstig werk. Geen tikfouten in titels zo te zien, ja, je hebt het allemaal al 100 x gecontroleerd, en toch klopt er vaak iets niet als je het terug krijgt. Ooit veranderde ik voor een affiche midden in de nacht de lettering, en zag op het allerlaatste moment dat ik Marjolijn had geschreven in plaats van Marjolein. Enfin, nu was alles goed en met de dopjes vrolijk in de kamer gedanst op John Denver. En toen de stapel adressen van de eerste try-outs met het hele gezin verwerkt, want het is zakelijk wellicht verstandiger om eerst de radio en tv-programma's te sturen, maar zo zit ik niet in elkaar. Een flyertje voor de tour, een oude flyer voor kerst met de handgeschreven 'kerst 2008 zie anjan.nl' - (ik hoop niet dat ze meteen gaan kijken want 2008-2009 staat nog niet op de site....) en was ik niet iets vergeten? Nou, zou niet weten wat. De stapel was al bijna klaar toen ik aan de flyers dacht voor de mattheuspassie zondagmiddag 2 maart in Den Haag. Stom. Nou ja, ik ging ze niet meer helemaal open maken. Pas bij de brievenbus bedacht ik, dat ik ze niet gesigneerd had. Opnieuw stom & nou ja. Ongesigneerd zijn ze zeldzamer, moet je maar denken! A.s. Zondag draait Jacques Klöters in Sandwich het Wilhelmus. Ik moet er nog een actietje omheen verzinnen. maar nu eerst naar Den Bosch, want daar moet ik al om 16:00 zijn, want we gaan koortjes repeteren. En Johnny Cash. I walk the line. "Nou blijf ik trouw"

 

VRIJDAG 22: WILHELMUS IN SANDWICH

A.s. zondag om 10 voor elf draait Jacques Klöters in de Sandwich op radio 2 het Wilhelmus. "En we gaan er bij staan, Jan. dat je het weet." Dus zojuist maar snel een perbericht naar ANP en alle kranten gestuurd, en een Wilhelmuspagina aangemaakt. Daar ga ik straks verder aan werken, maar nu moet ik naar de Omval in Diemen waar we in de soundcheck Dolly Parton nog een kans gaan geven met "Ik hou voor altijd van jou". Ondanks zware griep en verkoudheid - ik hoor vrijwel niks - gisteren heerlijk optreden in Den Bosch gehad. Veel enthousiaste reacties ook achteraf, en voor de vierde keer vol!

 

ZATERDAG 23: FILMPJE!!!!

Te gek. het persbericht integraal overgenomen in het AD, zowel in de krant als op internet. Dat je denkt: er komen deze dagen een heleboel mensen kijken, mp3 is niet genoeg, het is 2008: er moet een filmpje bij. En ineens denk aan de foto's van jaap Reedijk in carré, inclusief riddering. De soundcheck in Culemborg ga ik niet halen, maar mijn Wilhelmus is te zien!

 

 

ZONDAG 24 WILHELMUS BREEKT RECORD!

Zal je altijd zien. Wou ik net alle zangers en carre wijzen op mijn mooie Carre Wilhelmusfilmpje, lag Youtube eruit. En dat terwijl we dankzij Klöters Sandwich en de internetmachine op weg waren het bezoekrecord van 10 december te breken. En al die mensen zouden denken dat het op de website fout stond. Of zou het alleen onze server in ossendrecht zijn? Gelukkig, een half uurtje later werkte alles weer. Nu, iets voor twaalven is de vorige 1206 ruim gepasseerd, en het filmpje op youtube met zeshonderdzoveel hits zelfs de tweede best bekeken nieuwkomer in de afdeling muziek over de hele dag! Ondertussen ben ik bezig met nog meer Dolly, en wel dat malle duet van haar met Kenny Rogers, Islands in the Stream. Het was een van de eerste nummers die ik had geselecteerd, maar de tekst bleek zo wrak dat ik 'm liet liggen: "Eilanden in de stroom, dat is wat we zijn, niemand tussen ons in, hoe kunnen we het fout hebben, zeil met me mee naar een andere wereld waar we op elkaar kunnen vertrouwen.' Dat zeilende eilanden is ongerijmde beeldspraak al klinkt het op papier leuk uit. Maar de gebroeders Gibb zullen er niet minder om slapen - zeker wijlen Maurice niet - als ik zelf iets in de geest maak. En dan kon het wel eens heel leuk worden. Klik hier maar eens voor het origineel... DOLLY & KENNY

 

HA, NIEUWE BOEKIES!

Vrijdag en zaterdag is het première en de enige manier om het schaafwerk aan de teksten los te laten is door ze vast te leggen. Met alles wat op plaat stond was dat al gebeurd, maar met de beloofde update van mijn tekstboekje 'Rot voor U' is ook de rest op papier. Ik heb alleen "Zulk groen groen gras als thuis" er nog uitgelaten want een paar woorden bevallen me niet. Live is dat niet zo erg, maar in een boekje zou ik bij een ander denken: "Hmm..." en dat kunnen we niet hebben.
Ze komen vrijdag van de multicopy dus ik kan ze meteen 's avonds verkopen. Ik hou de prijs van 15,- aan en 17,50 via de webshop. De winst gaat naar mijn Stichting Okapi die mij dan weer in staat stelt om bijvoorbeeld een dag lang op die twee woorden door te puzzelen. In vergelijk met de vorige editie zijn er zo'n 40 a 50 nieuwe titels waaronder Landelijk, Kerstfeest, Chansons van Rob de Nijs en nog wat losse dingen. En ik heb er een stuk of 20 a 30 mindere uitgehaald. Het liefst ga ik meteen verder met nieuwe maken, maar kom, ik zal eens een avond besteden aan het uit mijn hoofd leren van Landelijk. Niet onhandig met een premiere voor de deur...
BESTELLEN? KLIK HIER VOOR DE ROTSHOP

zondag 2 maart LEKKERE PREMIÈRE

Vrijdag en zaterdag zeer relaxte dubbelpremiere in LAK gehad. Twee nieuwe nummers op de valreep en tekstboek bij de hand. Ja, dit gaat een lekker toertje worden. Via mail kreeg ik net twee foto's binnen van Rob Vergeer die in het publiek zat. Deze rond de membraanmicrofoon is tijdens "Breng de doden weer tot leven". Kenny Rogers en Dolly Parton is echt een nieuwe An + Jan lijflied geworden "niemand om ons heen, doet het zoals wij." We hebben ook een nieuwe toegift, Teach your children well. Enfin. het lijkt al weer een week geleden, want ik kom net uit Den Haag waar vanmiddag de Mattheuspassie werd uitgevoerd, twee jaar na de première, op dezelfde plek, met hetzelfde koor, dezelfde dirigent en dezelfde Jezus, evangelist, sopraan en tenor. Ik was er zeer gelukkig mee. Het ding bleek alleen maar gerijpt, veel mensen na afloop met de mooiste complimenten. In de auto terug belde ik Daan die vertelde dat Jacques Klöters vanmorgen een oud lied van Van Rot Los bleek te hebben gedraaid, wat een bult bestellingen en reacties opleverde op de mail. Ik zat na te hebben opgehangen gewoon een beetje te sniffen van dankbaarheid hoe lekker alles gaat, hoeveel mooie dingen ik mag maken etc. En bedacht zomaar ineens een goed openingszinnetje voor Your Song van Elton John, ook zo'n lied wat ik altijd heb gehaat maar wat in het Nederlands wel eens iets zou kunnen opleveren. Volgend jaar gaan we de Top 100 aller tijden doen en je kan niet vroeg genoeg met vertalen beginnen :-) Nou, tot ziens in de zaal, op de plaat of waar dan ook, en o ja, artfotograaf Ben Kleyn is een janrot fansite aan het bouwen. Klik hier voor www.janrot.com

ps naar ik heb begrepen staat er woensdag een recensie in de Volkskrant

 

dinsdag 4 maart "CHAPEAU MET EEN COWBOYHOED!"

In afwachting van de Volkskrant kwam hier zojuist het Leids dagblad binnen. Helemaal goed. Van heerlijke woorden als "gejubel", "alom lof" en "meesterlijk" krijg ik eigenlijk nooit genoeg, en dat Marjolein "soms in de buurt komt van countrygodin Dolly Parton" kan ze ook in haar zak steken. "Chapeau met een cowboyhoed"-leids dagblad is een lekkere quote voor de theaters. Ik hoop niet dat dat vertalen slecht is voor de gezondheid, want ik ben volkomen verslaafd. Zondagavond begon ik aan Hallelujah van Leonard Cohen voor mijn solo singer-songwriter-programma en na gisteren nog flink schaven wist ik vanmorgen het ontbrekende woord. Da's mooi, maar ik zou er beter aandoen 's mijn belastingpapieren uit te zoeken, want het is weer zo 1 april ook. Helaas is net Running Scared van Orbison op mijn bureau gesprongen, als "Spaans benauwd", en dat is met het boleroritme misschien wel spannend. Ja. Nou, we zien wel. En anders betaal ik betaal gewoon die boete wel weer. Hallelujah!

 

woensdag 5: "BETER DAN ORIGINEEL..."

"Beter dan origineel" dat zijn de koppen! De Volkskrant mag volgens Joop Visser een kutkrant zijn, hij is wel belangrijk. Is het niet voor publiek, dan vooral voor de media. En voor ons natuurlijk. Ik mompel in aanloop naar zo'n première wel eens schrikrecensies tijdens de lunch en dan slaat het Daan koud om het hart wat je niet allemaal kunt bedenken. "Ieder mens heeft regelmatig een aai over z'n bol nodig," zei Piet Veerman al. Zojuist alle theaters nog maar eens een plagerig boekingsmailtje gestuurd "by the way, nog voorstellingen geannuleerd komend seizoen?" want wij hebben nog wel een paar gaatjes. Al is het lekker om niet al te veel te spelen. Ik heb nog steeds een Doe Maar-afkick met die 20 tot 24 voorstellingen per maand. De DVD is wel binnen, ik heb nog geen onmiddellijke behoefte om mijn Arent uit de dood te zien herrijzen, wellicht met pasen. Die Mattheus kan ik inmiddels ook in twee talen opzeggen... :-)

dinsdag 11 ROB IS TOP

Chansons, het neiuwe album van Rob de Nijs met zeven van mijn vertalingen en een achtste als extra download op i-Tunes is Radio 2 album van de week. Ik weet niet of er nog zoiets als Troetelschijf, alarmschijf, treiterschijf bestaat maar Wieringerwaard is in ieder geval de single. (klik en luister 45 seconden fragment) A.s. zondag is zijn jubileumconcert in Carré met het Metropool orkest en hoewel de afstand ossendrecht-amsterdam mij zwaarder valt des te zwaarder mijn zwangere vrouwtje wordt, mag ik daar niet ontbreken. Als mijn eigen boeker hou ik de paastijd qua optredens zo rustig mogelijk en dat komt weer goed uit, want alleen al door de mooie uitzending van Het VERMOEDEN (KLIK HIER VOOR DE UITZENDING) kwam in de Rotshop de jaarlijkse Mattheustsunami op gang. Alleen al mijn stukje voorlezen uit Dagboek Mattheus op tv levert dan 30 boekbestellingen op binnen twee uur, wat na een mattheuslezing in Leiden van de week de begin maart als ruim ingeschatte voorraad van 50 oversteeg. Dus dan meteen weer bijbestellen bij de multicopy, maar niet voordat ik in de kopij Keizer Tiberias in Tiberius veranderd heb, want het meer van Tiberias werd naar Tiberius genoemd, en al staat het dan fout op cd - hoewel de fout wijd verspreid is - we hoeven hem niet te handhaven. Zo weer een half uurtje verder. En wie het adembenemende stukje live-repetitie van 2 maart zag (de ondertiteling blijft - als vaker bij tv op internet - hangen ) met een schittrerende verteller Beekman en een even krachtige Jezus Pantus die zijn "Eli, eli" theatraal recht in de camera zingt, wil meteen die 2cd hebben, en omdat het kwetsbare doosjes zijn, pak ik die niet alleen in in bubbeltjesenvelop, maar ook met een stukje karton etc. Ondertussen ben ik 's nachts met iets bezig voor seizoen 2009-2010 waar ik weer niks over kan zeggen, maar dat lijkt een heel goed plan. Even zien, tien over een 's middags, zodadelijk komt er een journalist van de Volkskrant voor het profiel van volgende week. Ik kan nog net mijn gedroomde ster voor die productie bellen....

zaterdag 15 ROVER IS 3

Gisteren werd Rover 3, en omdat vader moest An en Jannen in Leeuwarden was er geen tijd voor de verjaarsfoto. Deze, 1 dag later heeft Rover een lichte verjaarskater en dan is mama ook nog de hele dag op cursus. Enfin, vader kijkt blij genoeg. Straks lekker in Houten spelen en morgen met 7 maanden zwangere Daan naar concert van Rob de Nijs in Carré. Hoop dat ook de buikbaby het een beetje mooi vindt.

maandag 17 STILLE WEEK...?

Zojuist terug van fantastisch Rob de Nijs-concert in Carré. "Een goeie zanger en een mooi orkest, wat is er nou mooier?" pufte impressario Jacques Senf in het voorbijgaan, en zo is het. En hoewel de grootste kick was om Eeuwig Jong te horen waar ik echt door geraakt werd, je gaat voor zo'n tekst als vertaler diep en als een zanger dat er dan weer uithaalt, ja... En dat je de toegift hebt geschreven van zo'n avond, is wel heel echt, hoor. Inclusief de burgemeester van Wieringerwaard. Ik was heel blij dat Daan mee was en kon het niet laten om even tegen Baby in de buik te brommen "heeft je vader gemaakt". En ik hoop dat het is doorgekomen, de stem, het orkest, de liedjes, de sfeer, het applaus. Toch al een lekkere dag. Gisteren heerlijk gespeeld in Houten, de show begint echt te zitten. Bij thuiskomst bleek de inmiddels bekende Mattheustsunami me toch weer te verrassen. halverwege de middag waren de schappen leeg. Ik heb alleen nog postzegels en liedboeken. Zojuist gauw kaartjes gekocht voor Leonard Cohen 12 juli in de Westergasfabriek. Nu is het twee uur en moet ik nodig naar bed, want om 12.00 wacht een masterclass voor kunststudenten in Zwolle. En om 16.00 een Mattheuslezing. Nee, een Stille Week lijkt het wederom niet te worden...

 

donderdag 20 MATTHEUS UITVERKOCHT

Al dagen wachtte ik met spanning op de nieuwe voorraad Mattheus-cd's, maar helaas meldde Universal vanmiddag dat de bijpersing niet voor woensdag klaar zal zijn "ook i.v.mn. Pasen". Lekkere timing :-( Ik heb hier zo'n vijftig bubbelenvelopjes klaar liggen met etiket en al, maar moet niet thuis geven. Voor de bijbelvasten onder ons: het voelt als de meisjes met hun olielampje. Honderden pakjes heb ik verstuurd de afgelopen weken en iedereen blij, en de laatste groep kan niet mee. Nou ja, wie 'm per se wil horen kan bij mij afbestellen en via i-tunes beide cd's voor 19,95 downloaden. (best duur eigenlijk, voor virtuele muziek, maar daar ga ik niet over.) Het neemt de euforie wat weg, maar het is ook een goed teken natuurlijk. Zo waren ze bij Classic FM hoogst verbaasd dat de jaarlijkse Matthäusuitzending, waarvoor via internet gestemd kon worden, de Nederlandse versie maar net de race verloor. De tweede plaats, boven Koopman en Van Veldhoven. Volgend jaar misschien? De uitvoering in de Gereformeerde Kerk in Bennekom Goede Vrijdag is ook helemaal vol en krijgt het jeugdjournaal op bezoek. Wordt vervolgd!

Di 25 LEVE DE TANDENFEE

Gelukkig was vanmorgen de eerste greep naar de camera, want een mooie sneeuwtuin hadden we nog niet gezien dit jaar. Op dit plaatje is het meeste al gesmolten, maar ook wij smelten, nietwaar. Die Elvis. Bij andere kindjes drong het nooit zo tot me door, maar de tandenfee maakt een kleuter toch echt rijp voor de eerste klas. Zeker nu de tweede er ook uit is. En nu Pasen voorbij is, begint de komst van Rotje 3 in zicht te raken. Derde week van mei zo ongeveer. Dat zijn er al geen acht meer...

Ikzelf heb met Pasen vooral geslapen. En ben vanavond bezig geweest met I am I said. Weet niet precies waarom, maar het lied van Neil Diamond heeft me altijd geïntrigeerd, vooral door de rare titel. Nooit geluisterd naar de tekst, maar het gaat dus gewoon over een New Yorker die in L.A. woont, en zich daar niet meer thuis voelt, terwijl New York zijn thuis niet meer is. En tussen wal en schip ineens hardop roept: "Ik besta..." En niemand die het hoort, 'not even the chair'. Je zou het moeten schrijven als "I am..." I said. Diamond is een echte songschrijver en z'n rijm zit onopvallend verborgen in tussenwoorden. Nou, dat ga ik precies volgen en heimwee naar Mokum, wat het moet worden, is vanuit Ossendrecht niet moeilijk voor te stellen. Hoewel ik het niet heb. Nog lang niet.

goede vrijdag 21

Dat de Mattheus een succes zou worden had ik wel verwacht, maar dat we twee jaar na verschijning al zouden klinken in de Gereformeerde Kerk in Bennekom, nee, dat had je niet mogen dromen. Ik was erbij, evenals het jeugdjournaal, radio 1 en voor de derde keer op rij het 8 uur journaal, mede aangetrokken door de uitvoerenden: koorschool midden-gelderland, aangevuld met volwassenen. De onvermijdelijke plaatjes van gapende kinderen neem je voor lief, want als je ze zag tijdens het zingen kwam de passiebeleving goed over. En de hele uitvoering staan, hè, en alles uit het hoofd!
Het werkt ook geweldig, zo'n kerk, de verteller als gedreven evangelist op de kansel, solisten die tussendoor deel uitmaakten van het koor, en vrije verdeling van de aria's om kinderen de kans te geven. Een doodernstig joch over Maria Magdalena bij de voetwassing, het ontroerde me sterk. Net als in de tijd van Bach. Of het duet van sopraan en alt, twee meisjes, zusjes wellicht, die elkaar steeds aankeken bij de inzet. "Ik hoor toch liever Tania Kross" mompelde iemand in de pauze, maar zo moet je niet denken. RBC-Sparta heeft niet het niveau van Ajax-Feijenoord, maar qua spanning hoeft het er niet voor onder te doen. Wel even slikken dat i.v.m. de jeugdige uitvoerenden de eerste helft van deel II was weggeknipt, waaronder de toparia's Erbarme Dich en Aus Liebe, pardon, Maria huilt en Uit Liefde.
Maar ja, het was van te voren duidelijk aangegeven, en elk nadeel heeft zijn voordeel: de dirigent kon zijn tempi een stuk lager nemen, wat de mooiste "O hoofd vol bloed en wonden" opleverde die ik tot nu toe heb gehoord. Ook de 'Valentijn'aria zal mij lang bijblijven, de sopraan liet het lied gloeien van onbevangen kuise liefde. Kees de Koning zong jaren geleden al de eerste doorzingsessie als Jezus, toen de tekst nog volop in ontwikkeling was. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Het warme onthaal heeft het te vroege gekrakeel allang doen verstommen.
Met de door de kinderen uitgedeelde roos van Bennekom ben ik nog even omgereden naar het kruisbeeld van Huijbergen en heb hem daar in het hout gestoken. Het sneeuwde en ik had honger, maar een stil dankwoord hoeft zo lang niet te duren.
En nu maar hopen dat komend jaar nog meer koren en organisaties het aandurven. Vandaag alvast de eerste Commissaris der Koningin gesignaleerd. CD is trouwens voor het derde jaar binnengekomen in de Mega Album Charts. Hernieuwd op 75. En wat zien we daar nieuw op 6, jawel, Chansons, zelfs voor Rob de Nijs een denderende start. Omdat op 73 ook Doe Maar de musical nog staat, had uw zanger en vertaler van meesterwerken met 3 titels in de albumcharts inderdaad een goede vrijdag en gaat een vrolijk Pasen in. U allen hetzelfde gewenst. Tot dinsdag!

Zo 30 FUCK ZOMERTIJD

Zit ik 's nachts lekker te werken, zie ik ineens dat het half vier is en net was het nog kwart over twee. Zo worden we wel heel snel oud! Omdat er inmiddels is bewezen dat het qua energiebesparing geen reet oplevert, en niemand er wat aan heeft, de oproep aan een kamerlid om eens voor te dragen deze halfjaarlijkse onzin af te schaffen. Verder alles prima. Wieringerwaard is de Single Top 100 binnengekomen. Wordt vervolgd!

 

Wo 2 april VOLGEND SEIZOEN

De landelijk-tour gaat eigenlijk pas deze maand echt goed van start, maar in de schouwburgen zijn ze al druk bezig met de boekjes voor volgend seizoen. Wij gaan lekker op dezelfde weg door, ditmaal met een greep uit de 'Top 100 aller tijden'. Child in time, Bohemian Rhapsody, Stairway to heaven... wát een vreselijke nummers staan ons te wachten, maar wat zal het vreselijk leuk blijken te zijn. Jakob heeft beloofd een keyboard mee te nemen, en ik verheug me al op fijne orgelpartijen live die hij normaal alleen op plaat zet. Ik zat al verlekkerd te kijken om vast wat nummers te vertalen, maar ben - het moet niet gekker worden - nu eerst bezig met het seizoen daarop. Ik heb een bijzonder plannetje in mijn hoofd, en wil ik dat in september kunnen aanbieden voor 2009-2010 moet ik het eigenlijk nu al ontwikkelen. Boven in ieder geval vast de Top 100-foto van An + Jan. Wederom gemaakt door Ben Kleyn.

Ma 7 april ZWANGERSCHAPSVERLOF

Bij het leuke Nieuwe Jas programma van de Avro kregen de solisten een tegoedbon voor ontspanningscentrum de Zwaluwhoeve, die door mijn meisje met gejuich werd ingepikt. Vandaag is ze naar Harderwijk voor een uitgebreide sauna, en de duurste gezichtsbehandeling, want het komende halfjaar komt er niks meer van. Onderweg heeft ze Rover en Elvis nog naar school gebracht, dus ik kon nog gewoon uitslapen. Om half twaalf haalde ik Rover van het peuterspeelzaaltje in Roosendaal en bracht anderhalf uur in de auto door (vooral met het zingen van de kappersaria Figaro van Rossini en het spelen met de automobieltjes Joop & Jessica, een wollen ezel en schaapje), voor we om 1 uur Elvis ophaalden. Eenmaal thuis hebben we soep van opa gegeten en behalve dat de drie weken luierloze Rover ineens weer in zijn broek had gepoept "het deed floep, vader" zijn ze eigenlijk wel heel lief aan het spelen in het huisje onder mijn kantoor, zodat ik hun stemmetjes kan horen en niet steeds naar buiten hoef om te kijken of ze niet te ver in de tuin gaan, want vanwege de verbouwing ligt het hek eruit. Toch ben ik al bekaf en het is pas half vier. "Jouw vrouw werkt niet?" vind ik de stomste zin die ik ken, want ik ken geen harder werken dan huishouden en zorgen voor kleine kindertjes. Mijn vader werkte zich te pletter, maar heeft denk ik nooit een luier verschoond, en wat mijn moeder met vijf aan tijd voor zichzelf had zal ook niet hebben overgehouden. Ik ben wel voor een nanny, maar sinds dat filmpje op youtube waar een mexicaanse oppas onbewust van de camera een baby molesteert... Pardon, ik moet naar de tuin, er schijnt een kikker in het huisje te zitten. Nog twee uurtjes dan is Daan weer thuis. De foto dat het 'allemaal prima is gegaan' hebben we alvast gemaakt. :-)

Do 10 april LEVE JOOP & JESSICA deel I

Zit ik net met genoegen te zien dat ons WILHELMUS al meer dan 4000 x is bekeken op Youtube, herken ik in het rijtje kadertjes ernaast de onmiskenbare hoofden van Joop & Jessica prijkend onder de titel "Geert". Ook Joop Visser heeft Youtube ontdekt en debuteert op beeld met een scherpe meezinger. Commentaren en beoordelingen zijn op z'n Vissers uitgeschakeld, ook kan ik alleen een hyperlink maken, zodat het tv-ikoontje niet op een plek komt waar Joop het niet wil hebben. (klik hier voor Filmpje Joop & Jessica - "Geert") Ook grappig te zien dat Joop alle Visser/Fischer-coveraars op Youtube met gitaar en accordeon per mail van het tapijt heeft gemaaid, wat daar weer allerlei commentaren oplevert, als dat Joop blij zou moeten zijn dat 'nog iemand zijn oude liedjes wil spelen'. Pff. Als Joop Visser dat zou willen, verkocht hij met die oude liedjes zo Carré uit , maar dat wil hij niet. Klaar. En dat hij niet wil dat andere mensen zijn liedjes spelen is ook al dertig jaar bekend. Punt. Bijgaand de foto waarop Joop & Jessica voor de tweede maal in drie jaar de Okapi Liedprijs wonnen voor jawel... het oude "Monniken", dat - zo ongrijpbaar is ie - in een leuke duetversie op de recente cd Voormary pronkt. De prijs werd 9 december 07 in Carré uitgereikt door Rover en Elvis, symbool voor de komende generaties die Visser nog zullen ontdekken. Leve Joop & Jessica! (NB: let op de twee Okapi's op het jasje van Jessica!)

zat 12 LEVE JOOP & JESSICA deel 2

Vrijdagavond speelden Joop & Jessica in Nieuw en Sint Joosland, wat voor mij vroeger als buitenland had geklonken, maar nu ligt dat gehucht onder Vlissingen nog geen drie kwartiertjes rijden van Ossendrecht. De set begon meteen met de "Okapi-serie": de winnende liederen "In de Schemering" (2005) en "Monniken" (2007) afgetopt met het stukje Mattheuspassie dat zij ook op de Carré-avond brachten. In hoog tempo volgden de parels elkaar op, vooral van beide J&J-cd's Voorleen en Voormary. Visser put gespeeld verstrooid ritselend met mogelijke setlijstjes uit zijn gigantische repertoire, want geen avond is hetzelfde. Speciaal voor Zeeland is een getoonzet gedicht van Hans Warren en de klassieker over margarinehoertje Zeeuws meisje ingebracht. Het publiek in de Wegwijzer kent zijn artiest en weet dat het niet hoeft te rekenen op Eendje ga je mee of Het Ei. Integendeel. Even glimmen wat ogen als Joop de 'terugblik-serie' aankondigt, maar dat blijkt weinig nostalgisch. Joop werkt vast aan een 'Terugblik op 2008' - goed gevonden: elke maand een nieuw lied over de waan van de dag. Wij kregen behalve het eerste kwartaal met o.a. de Amerikaanse verkiezingen en de Joranuitzending van Peter R de Vries alvast een lied voor een van de komende maanden ("dan heb je het maar vast gemaakt"): de voltreffer "Geert", met een 'terugblik' op de liquidatie van de maker van Fitna. Prijslied van de avond het één dag oude "Sex met dieren (mag niet meer)" en "Wij geloven". Petje af voor Jessica die een flinke bundel in haar hoofd heeft gestampt, en ook maar half weet wat er gaat komen. Hun samenzang is mooi verweven geraakt. Natuurlijk kijk je niet alleen naar Joop & Jessica, maar tevens naar TAFKAJF, the artist formerly known as Jaap Fischer. Natuurlijk is de man een dief van zijn eigen portemonnee dat hij die schatkist dichtlaat. Maak een programma "Joop & Jessica zingen Jaap Fischer" en elke schouwburg wil hem hebben. Maar het is zijn schatkist en zijn portemonnee. Ook de oude plaatjes zijn gewoon op cd te verkrijgen, al zal hij ze na afloop niet verkopen.
"Ik ben geen man van nostalgie," zei hij na afloop. "Ik ben heus trots op die liedjes, maar je weet niet wat je allemaal losmaakt... Niks voor mij." Op de terugweg kreeg ik de brainwave: noem je programma "Jaap Fischer zingt Joop Visser", dan hoef je niets ouder dan dertig jaar te spelen. Maar in bed, viel ik met een grijns in slaap. Wat is er nou mooier dan in zo'n intiem zaaltje een gedreven authentieke grondlegger van het Nederlandse lied zonder heimwee met een frisse compagnon een lied te zien zingen dat hij gisteren heeft gemaakt en dat hij over een paar maanden weer in de kast stopt. Iedereen die zich dat laat ontzeggen is 'een dief van z'n eigen'! www.joopvisser.nl

2008 wo 16 ALLES TEGELIJK

Dit vrolijke foto'tje kwam binnen via hyves. Tim van Di-rect voor een An + Jan poster. De audities voor twee backing vocals bij Tommy schijnen goed te zijn verlopen. De jongens gaan binnenkort aan de slag, geloof ik. Maar mijn bijdrage staat vooreerst op papier. Maandag tot mijn spijt de laatste Hair gemist in Velsen. Had het graag nog allemaal een keer willen horen, en weet nog van Doe Maar de musical hoe ik het op prijs stelde dat iedereen nog een keer kwam kijken, je hebt je als acteur toch te pletter gewerkt, maar ik kan nou eenmaal niet alles doen, en dan gaan de uitjes er het eerst af. En ik heb leuk voor volgend jaar twee nieuwe eigen shows op poten gezet, maar dat moet allemaal nog vertaald, en het is net of de lat steeds hoger komt te liggen. Ik zie meer en daardoor wordt het moeilijker. Neem Hey Jude. "Don't make it bad, take a sad song en make it better." Niet alleen een constructie van eek in make-take-make en èt in bad-sad-better en een alliteratie op sad song, maar vooral die bad-better is een leuke taalvondst, van negatief naar positief met dezelfde klank. Daar zit 'm de kracht.
In december vond Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD "Sorry Jan, maar Hey Jude hoef je niet meer te vertalen, want dat is al gedaan." Citeerde vervolgens Henkes en Bindevoet: ("He Joop, maak het niet slecht, staak je vechten en maak het beter") - en zei: "En daar wil jij nog overheen?" Ja.
Zondagavond zat ik een beetje onbestemd achter mijn bureau. Leuk hoor, bestaande popliedjes vertalen, maar hoe zit het met het verbeteren van de wereld? En ik keek weer eens naar This land is your land van Woody Guthrie, want ik word gek van al die onverdraagzaamheid in dit land en de rest van de bol. Na een beetje wikistudie kwam ik op youtuben terecht bij een live versie van Bruce Springsteen, die hem langzaam brengt en dat refrein alleen aan het eind doet. Ik was meteen geïnspireerd, maakte de vertaling, zette de iSight aan en een kwartier later stond mijn "Dit land is jouw land" ook op youtube. Volgende dag weer spijt van, want al weer een paar betere woorden gevonden, maar het is ook te leuk dat vastleggen van iets dat nog printnat is. Mijn versie van "Hart van goud" die ik twee dagen eerder maakte als videogroet naar Danny en Edwin, twee muzikale jochies met grote mannensmaak, verspreidden zij meteen over een youtubemuzieknetwerk met meteen over de 50 reacties vanuit de hele wereld. Nog even en ik word ontdekt :-)

KLIK hier voor "DIT LAND IS JOUW LAND" (de tekst staat daar in het "meer..."kadertje rechtsboven)

KLIK HIER VOOR HART VAN GOUD (

ma 21 (23:36) DIT LAND IS JOUW LAND

"Moeten wij dat niet ook spelen?" vond Jan van der Meij, die "Dit land is jouw land" op Youtube had gezien. Nog 's nachts na het optreden in Roosendaal maakte ik een nieuwe setindeling, zodat we nu sterk beginnen met Hotel California, en eindigen met Wilhelmus en Dit land, verdeeld over diverse stemmen. "Wadden in de Zee" is netjes in plastic verpakt op de plank geschoven naar een volgend programma. "Dit land" was in Breda meteen al een hit en zaterdag in Spijkenisse precies hetzelfde effect. We hadden een hit in handen. En nog met een goed doel ook! Als we dat nou eens van de week zouden opnemen en nog dezelfde dag met een leuk filmpje op youtube gooiden, hadden we een mooie aankeiler voor bevrijdingsdag! Helaas bleek onze vaste E-sound studio bezet, en toen ik zat te kijken waar we nog meer terecht konden, bedacht ik dat het geen goed idee was. gebeurde er niks mee, was het zonde van het geld. Werd het wel wat, zou ik het er extra druk mee krijgen en die tijd heb ik helemaal niet, want Rotje 3 komt over drie weken, en ik moet nog zowat een hele verdieping schilderen, nu de bouwvakkers vandaag grotendeels hebben afgerond. Nou, wellicht neem ik donderdag mijn camera mee naar Zoetermeer. Zo, nu ga ik slapen, want morgen om 9 uur staat mijn schoonvader op de stoep om te helpen witten...

 

wo 30 DIT LAND II

Vanmorgen 8 uur wakker geworden in onze nieuwe slaapkamer, na drie maanden vanwege de verbouwing met z'n allen beneden te hebben gewoond, kunnen we eindelijk naar boven. De dag ervoor had Elvis haar eerste eigen kamer al betrokken. Vandaag was Rover aan de beurt. Al het schilderwerk was gedaan, met opa alleen nog de vloerbedekking gelegd. Twee interviews gedaan met Brabant radio en tv over het Wilhelmus. Daarna meteen begonnen aan de babykamer. Tien lagen antiek behang van de balk afkrabben, plamuren en in de grondverf gezet, raamkozijn schoongemaakt, geschuurd en geplamuurd, de kamer aanvegen en de helft van het plafond en twee muren gewit. De andere helft komt morgen in een zacht kleurtje. Daan had lekker kaasfondue gemaakt, daarna in bad met de kindjes, ieder in eigen kamer in bed gestopt en een verhaaltje voorgelezen, Elvis van Paulus en Wawa het olifantje van de grote Jean Dulieu, en Rover het mooie plaatjesboek "Mijn Olifant kan bijna alles" van Ilja Walraven.
"Je moet ook nog wat nieuws op je site zetten," vond Daan. Ik kreunde, maar wist dat ze gelijk had. Dus na de vaat in de machine te hebben gezet, heb ik het filmpje wat ik afgelopen zaterdag in Deventer op het podium draaide van onze nieuwe hit op imovie 08 ingeladen - wat ik even moest leren, want ik was zeer gehecht aan 07, maar dat pakt mijn HDcamera niet meer - en dat is ook weer gebeurd. Nu is het 23:00 en ga ik verder met "Hijs de Zeilen" zoals Sailing voorlopig heet, alvast voor de Top 100. Zoals Fassbinder zei: "Slapen kan ik als ik dood ben."

DONDERDAG 8 mei :"WEGENS VERBOUWING GESLOTEN"

De bovenverdieping is geschilderd en bekleed. Ik wist niet dat ik het in me had, maar het is voor elkaar. Ook de trap is gedaan. Omdat de kwast nog niet is uitgeraasd, ben ik beneden begonnen. De voorkamer heb ik gisteren geverfd, en vandaag van tapijt voorzien. Morgen de achterkamer. Moet nu naar Arnhem. Ik kom al weer te laat voor de soundcheck en heb bovendien het eten bij me. Gelukkig zijn de An&Janners lief voor me. Ondertussen stapelen mails, boekhouding, nota's, facturen zich op. Eind volgende week staat op deze plek DV de eerste foto van ons nieuwe kindje. Tot dan!

 

DONDERDAG 15 mei WOLF WILLEM

Geboren 14 mei 13:40 Wolf Willem Rot (verslag volgt van het weekeind)

18 mei MOEDER & ZOON

Wat een mooie baby (voor ons dan, baby's van drie dagen zijn niet 'mooi'). En zo rustig als ik had voorspeld: "Deze wordt als zijn vader." In mijn jeugd heb ik tot in den treure gehoord hoe een zoete, stille baby ik was, en dat wil ik nu zelf wel eens meemaken. Zelfs door de voeding slaap ik gewoon heen, want Wolf geeft met een piepklein kreuntje aan dat hij best aan de borst wil, in plaats van als zijn voorgangers meteen een schorre keel op te zetten. Het hele gezin ligt nu te slapen, en 'het hele gezin' - zo voelt het ook. Ik heb na alle drukte en spanning enorm zin om nog vanavond te beginnen aan een project om de mooiste liederen van Hugo Wolf te vertalen, maar met vijf monden te voeden kan ik wellicht beter een commerciëler project uitzoeken :-).
Elke bevalling is anders, zeggen de kenners, en ook bij ons gold dat. Een derde keizersnee vraagt al veel van arts en moeder vanwege verkleving van de oude wonden, maar vooral zag Wolf eenmaal buiten de buik het nut van een mensenleven niet meteen in. Vanwege vruchtwater in zijn longetjes, haalde hij kort en weinig adem, en kakte snel in. Gelukkig is het dan 2008. Vroeger raakten die kindjes in coma en haalden de morgen niet. Nu kon hij de couveuse in met extra lucht, en signaleerden ze meteen een veel te lage suikerspiegel.
Als ouders ontbreekt de bevallingseuforie, want je weet al meteen hoe vreselijk het is dat hij naar de speciale afdeling moet, terwijl Daan in haar eentje ligt te kolven op de kraam, en toen Wolf de volgende morgen ook nog koorts kreeg met dreiging van antibioticakuur en vijf dagen verplichte opname zonk de moed in de schoenen, maar gelukkig deed het aanliggen bij Daan wonderen, en ging alsnog de startknop aan. Daan had zich er vantevoren op ingesteld het ziekenhuis zo snel mogelijk te verlaten en liet de tweede dag al katheter en pijnstiller verwijderen om zelf naar de wc te lopen. Een topprestatie want wie - als wij vroeger - denkt dat de keizersnee een luxe vorm van bevallen is, heeft geen idee. Het valt onder de zware buikoperaties.
Drie dagen eerder dan voorgeschreven, belde ze: "kom me maar halen" en met mijn grote zus als oppas terwijl ik met An + Jan in Zwolle en Hoorn speelde, was het thuis prima te doen. En voor mij een zegen zonder gestress van bezoektijden en ritjes Ossendrecht-Roosendaal. Morgen mag vader aan de bak met kindjes naar school brengen en ophalen, een boodschappenlijstje van de kraamhulp in de binnenzak. NB: Ik krijg net een fotomailtje van Daan: "kontje, wij gaan vast naar bed". Zie onder. Ik kom eraan!

25 mei LAATSTE WEEK

Laatste week al weer voor 'An + jan gaan landelijk'. Aan de ene kant te kort, want de laatste optredens gaven nog een behoorlijke groei qua eenheid. Aan de andere kant ook weer mooi geweest, want er zijn nog zoveel liedjes!!! Ik ben inmiddels al druk met mijn Hallelujah-cd aan het sparen, en heb vanmiddag met tranen in de ogen 'The first time ever I saw your face' voor mijn meisje gezongen, een lied uit mijn geboortejaar geschreven door de Ierse liedschrijver Ewan MacColl voor een meisje dat bij hem in het theater kwam spelen met haar banjo, Peggy Seeger (halfzus van Pete). Hij 42, zei 21. Hij verliet voor haar zijn tweede vrouw en kinderen (waaronder dochter Kirsty, jawel) en ze bleven tot zijn dood in 1989 samen. De originele versie door Peggy gebruikt in het stuk waar ze in stond, is niet eens zo bijzonder. Roberta Flack gooide het tempo omlaag en maakte er de hit van. Ik ben ook dol op de versie van Johnny Cash op zijn American recordings.... shit.... zie je nou? Ik wikl iets leuks schrijven over deze tour en ben alweer met de volgende bezig!
Enfin, we gaan er nog iets moois van maken, met tweemaal Utrecht, 1 maal Groningen en tot slot zaterdag in Luxor. Voor iedereen die jammerde dat onze toegift niet op de cd staat, hier een livefilmpje van "Wie zijn kind vertelt" (teach your childeren well), opgenomen door Marco Bressers voor zijn internet theater op www.muzcirart.nl.

 

 

ZONDAG 1 juni MOOI SLOT EN NIEUW BEGIN

Een man of vijfhonderd zaten er in het Oude Luxor voor de laatste "An + Jan gaan landelijk", en met de bovenste helft van de zaal afgesloten genoeg voor een topavond. Als producent werk ik me te pletter om An + Jan naar de grotere zalen te helpen en dat is niet zozeer uit eerzucht of winstbejag, maar omdat dit repertoire en deze manier van optreden veel publiek verdient. "O Heer, geef ons heden een Mercedes Benz" uit 500 kelen geeft het de lift die het extra maakt. Het is nu zondagmorgen en ik popel alweer om verder te vertalen. Het is een geweldig project en we kunnen er nog heel lang mee door. Zie voor de agenda de losse An + Jan shows van de zomer, maar geniet even van de zomer want voor je het weet is het weer "Vrolijk Kerstfeest!". Over twee weken wacht voor mij al de eerste try-out van mijn solo-singersongwriters-programma Hallelujah in Sneek. Maar nu eerst koffie drinken en naar mijn grote gezin kijken. Met moeder en kind gaat het uitstekend zoals je hier kunt zien!

DINSDAG 3 juni ... STEEDS VERDER...

Zo, Di-rect heeft z'n eerste Tommy-punt gezet bij de Musical Awards, inclusief stukgeslagen gitaar. Vreselijk leuk om zoiets te bedenken en dat het een jaartje later ook echt uitkomt. En na de liedteksten van Hair opnieuw een zeer eervol project om te hebben vertaald. Ondertussen ga ik overmorgen al de studio in voor Hallelujah. Ik heb besloten alles sober op te nemen, alleen met piano of gitaar, zo ga ik straks ook op de planken staan. Ik heb bijna 10 jaar geen piano gespeeld, dus dat moet ik even ophalen.

WOENSDAG 11 juni ONDERTUSSEN THUIS...

Ik schrijf dit vanuit Studio E-sound waar technicus Rogier en ik net "Jouw Lied" hebben gemixt voor de Hallelujah/singer-songwriters-cd. Elton John inderdaad, en ik had nooit gedacht nog eens ontroerd te raken door iets wat die man heeft gemaakt. ja, met dat vertalen verdwijnen heel wat vooroordelen. Mijn afkeur van John Denver had ik de vorige cd al moeten bijstellen.
Nu gaan we verder met John Sebastian's "summer in the city", maar terwijl dat voor me wordt opgezet kan ik even mijn mail checken en zie daar, mijn hartjes, nog maar net passend op ??n foto... Ik verheug me nu al op "our house" voorheen van CSN&Y, maar zometeen toch wel degelijk van ons!

 

DINSDAG 17 juni EK? WIJ WERKEN DOOR...

Nee, dit is niet Rover tijdens Holland-Frankrijk, maar de dag erna. Schande natuurlijk, kindjes horen om 8 uur op bed te liggen, maar "ze moeten al zoveel" zoals onze juffie van de vrije school zegt. De andere wedstrijden sla ik tot nu toe over, want het kost je toch de hele avond en wat schiet je er mee op. Ik heb "ons" Wilhelmus nog aan Tom Egbers gestuurd, in de hoop dat hij het gebruikt voor een voor of nabeschouwingfilmpje, maar zo niet is het ook goed. A.s. vrijdag de eerste officiële "Hallelujah". Afgelopen zaterdag op een literatuurfestival op Slot Loevestijn al het een en ander van gespeeld, en dat ging prima. Gisteren bij het afscheid van Leo Kievit, directeur van De Kring in Roosendaal, "Jouw Lied" gezongen, inderdaad, de klassieker van Elton John, met de toepasselijke regel: "De wereld wordt mooier van mensen als jij." Binnen een dag of tien hoop ik de cd in huis te hebben. Voorbestellen mag!

 

19 juni ... NIEUWE CD...

"Alles OK, Jan, woensdag bij je thuis" meldde Leonie van cdperserij DOC DATA vanmiddag per mail, dus dan ook maar meteen fragmenten op het net gezet en in de winkel aangeboden. De eerste bestelling was er gisteren al, naar aanleiding van het vorige janshoekberichtje, en wel van trouwe volgers P&B. Zo'n eerste oplage bestaat uit 500 exemplaren, en daar hoop ik tegen het eind van het jaar vanaf te zijn. Van elke cd van een tientje gaat 2 euro naar BTW en 3,5 naar productiekosten en auteursrechten voor de oorspronkele schrijvers, dus voor ik de studiokosten, promotieexemplaren eruit heb, ben je wel even bezig. Maar wat geweldig toch, een eigen platenmaatschappijtje. Dit is na Kerst en Landelijk de derde cd binnen een jaar en niemand die zegt dat het nu wel even genoeg is. lekker doen wat je zelf wilt. Klik hier en luister vast de fragmenten, ik hoop maar dat iedereen 'm leuk vindt!

 

DONDERDAG 26 juni CD IS ER!

Gisteren bij de bruiloft van Rob de Nijs geweest, inclusief jawoord en kerkelijke inzegening. Meestal ontloop ik dit soort feestdagen, maar voor deze namen Daan en ik graag een dagje vrij. Hoogtepunt voor mij het moment waarop in het kerkje de genodigden waren gezeten en de achterste lege banken werden vrijgegeven aan fans. Die blik waarmee ze de hemel instapten, vergeet ik niet gauw.
In de file op de terugweg draaiden we de proefopnames van het eerste deel van Tommy door Di-rect. Heel gek om het nou ook echt in het Nederlands te horen. Het dwingt je meteen de diepte in, terwijl een kernlied als "The amazing journey" normaal qua tekst aan je voorbijgaat, maak je nu ook werkelijk de stap in het hoofd van Tommy. Bij thuiskomst bleken de dozen met Hallelujah gearriveerd, wat altijd weer opwindend is om even vast te houden, zo'n nieuw babytje. En dan kreeg ik zojuist nog een livefilmpje toegestuurd van Sebastian, wat ik dinsdag mocht zingen op Parools glamrocknacht in Paradiso. Ik had tijdens de uitvoering het gevoel dat we zeer dicht bij de ziel van het liedje zaten, en het is leuk dat even terug te zien. Ja, als ik Engelsman was voor een Engels publiek zou ik nooit meer iets vertalen :-)! Ik beloof bij deze Sebastiaan op An + Jan Vrolijk Kerstfeest in Paradiso in het Nederlands te doen. 's Kijken of er wat van overblijft!

2008 ZONDAG 30 juni Vakantie

Met een vrolijk buitenoptreden in het Park in Rotterdam bij de Euromast hebben An + Jan het seizoen afgesloten. En wat voor seizoen. In augustus speelde ik nog met Doe Maar tot december, toen kwam het jubileumconcert in Carré, de Vrolijk Kerstfeest toer, vervolgens cdopname en toer voor Landelijk, en in het staartje nog geboorte en doop van Hallelujah. En in de tussentijd heb ik nog Tommy vertaald. En speelde Hair. En kwam de cd van Rob de Nijs uit. Nou, we zijn wel eens improductiever geweest. Deze maand ga ik verder met een groot project voor 2009-2010, waarin wij, hoera hoera, onze Nachtliedvrienden Bill van Dijk en Astrid Nijgh weer gaan terugzien. Om me daar lekker op te concentreren leg ik de website even stil. De webwinkel blijft gewoon open. En voor de geïnteresseerden: denk om de Zomerreis door Marcel Beekman, Schubert op z'n mooist, een van de kroonjuwelen in de Rotshop

WOENSDAG 13 AUGUSTUS: EERSTE KLAP...

"Wanneer begint Janshoek weer?" vroeg Daan vanmiddag. "De site is saai zo!" Ik had nog een weekje later in mijn hoofd, maar kom. Lekker gewerkt deze vakantie. Het grote project voor 2009 is geschreven, en met de acteurs vast een keer doorgenomen. Zelfs de foto's zijn al gemaakt. Ik laat hier nog niks zien, maar vanmiddag heb ik de aanbiedingsfolder naar de theaters gestuurd. Veel te vroeg eigenlijk, het boekseizoen begint pas zo eind september, maar ach, tegen die tijd verzuipen de directeuren tussen de enveloppen met leuke aanbiedingen, en de eerste klap is een daalder waard, nietwaar.
Ondertussen heb ik ook het promotiemateriaal voor de Top 100 afgemaakt, ze komen vrijdag van de drukker, kan ik meteen flyers meenemen naar Lowlands, waar we drie keer optreden. twee keer met An + Jan, en een keer met Hallelujah. Nou, genoeg gejanshoekt voor nu. Snel verder alle contracten voor komend seizoen opmaken, want dat is er nog niet van gekomen, en als ik ze van de week meestuur met flyers en posters spaart dat ook weer 44 ct per keer. De eerste berichten over de kaartverkoop voor zowel Hallelujah, de Top100 en Vrolijk Kerstfeest lijken positief. Dat zou mooi zijn. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dacht de man van de kassa.

ONDAG 17: LEKKER LOWLANDS...

Twee maal An en Jan en een maal Hallelujah op Lowland's, en ik kan niet anders zeggen: de hernieuwde kennismaking met de pophoek beviel uitstekend. Zowel Jakob, Jan van der Meij en ik stonden eind jaren zeventig en jaren tachtig op menig popfestival en alle pophonken, en na bijna twintig jaar theater verandert er niks aan dat lekkere gevoel van een veld uitgelaten of lome mensen voor je neus. We waren als een soort straatbandje op het midden van het veld gepoot met een kleine maar kordate zanginstallatie. Groot voordeel dat allerlei langslopers nu bleven staan, terwijl ze ons in een theatertent misschien niet hadden opgezocht. In een houten hart tent een uurtje Hallelujah op zondagmorgen was ook bijzonder. Eigenlijk grappig dat zowel Johnny Rotten als Jan Rot deze Lowland's aflevering aanwezig waren,
maar dat bedenk ik ook nu pas.
Dit was meteen de laatste Landelijk, en een voorlopig einde voor liedjes als "Weer Samen in Zee", "Yippie Ya yee", "Rot voor mij".Gelukkig staan ze op plaat. En op een dag maken we een An + Jan Tombola-toernee met alle titels door de jaren heen in een ton, en dan maar graaien, dat dat wij ook niet weten wat er uitkomt. Plannen genoeg.
Morgen gaan de affiches op de bus voor het nieuwe seizoen, en dinsdag brengen we eerst Elvis naar de eerste klas – op de Vrije School een mooi 'kleuter af'-ritueel. Daarna ga ik naar Di-rect in Den Haag voor de laatste Tommy puntjes op de i. Wat heerlijk om dit allemaal te mogen doen!

PS De foto's zijn van Martin Haring, die eerder ook al Sebastian vastlegde. Hieronder Hallelujah, zonder nadenken in de cd toonsoort (G), want live was ik van plan 'm op Buckley hoogte C te doen. Allebei mooi.

 

 

ZATERDAG 23 ALS VADER VAN HUIS IS...

Gisteren, vrijdag in "de Nacht van Stiekem" in het Muziekgebouw aan 't IJ "In questa tomba oscura" van Beethoven gechansoneerd, als 'In Vrede'. Op gitaar. Roll over Beethoven. Een bijzondere avond. In 1808 vroeg de dichter Guiseppe Carpani 68 toen bekende componisten zijn poeem op muziem te zetten, en alle 68 werden nu tweehopnderd jaar later gespeeld, in een 'kleine komedie' geestig aan een geregen. Opmerkelijk hoe weinig stukjes de tand des tijds hadden doorstaan, hoe liefdevol ze ook werden gebracht. De enig bekend gebleven versie, die van Beethoven, stak er niet voor niets met kop en schouders bovenuit. De tijd maakt weinig fouten. Om kwart over 1 thuis, waar Daan naar de live-uitvoering op Radio 4 had geluisterd - "en iedereen zong jouw versie ook echt mee!" en nu is het drie voor negen 's morgens en moet ik als een speer weg, anders kom ik te laat bij Cappucchino waar ik Gilbert O' Sullivans Nothing Rhymed als Ongerijmd ga spelen. Alleen nog even een foto'tje. Ah, kijk maar eens hoe het gezin Rot zich vermaakt terwijl vader op pad is!

 

TOMMY OP UITMARKT (beeld & geluid niet helemaal synchroon)


 

DONDERDAG 28 TOMMY KOMT...

De cd-opname voor Tommy doet Di-rect is in de laatste fase. Van de week met Tim en Bas van Di-rect in hun eigen studio nog wat zangpuntjes op de i gezet, wat timing en klemtoondingetjes, van een enkele 'jij' een 'jou' gemaakt, van een "z'n" een "zijn", en van een "mijn" juist weer een "m'n", want hoe preciezer je het allemaal uitdoktert, des te makkelijker/spontaner het uiteindelijk klinkt.
Nu moet ik Tommy loslaten, wat niet altijd makkelijk is, want al zijn last-minute ideeën zelden of nooit beter, het idee dat je nog iets zou kunnen veranderen als het moet, blijft altijd lokken. Maar de paar twijfels zijn zo klein dat ik ze niet eens zou kunnen uitleggen. Net zolang aan doorgewerkt tot het echt af was, en toen pas ingeleverd.
De juiste methode. Bij de vertalingen van Hair gaf ik tussen haakjes nog wel eens een tweede of derde optie mee, maar daar ben ik mooi van teruggekomen, want als ze die kiezen ben je zelf eigenlijk minder blij, en als je niet uitkijkt krijgen regisseur en acteurs het misidee dat als er niks vaststaat, ze dan ook zelf wel iets kunnen verzinnen, en zie dat er maar weer uit te krijgen. "Het zelf maken van een wankel gedicht geeft duizend maal meer voldoening dan het lezen van een perfect..." zei een wijs man al eens.

Di-rect doet de komende weken een paar promo's op Uitmarkten, en gaat dan het repetitielokaal in met Jos Thie, gastmuzikanten, licht, geluid, decor, aankleding, kortom: het creatieve team. Waar ik ook zeker mijn neus eens zal laten zien, al was het maar uit nieuwsgierigheid. De cd komt dacht ik half november uit, vlak voor de première op 17 november in Oude Luxor.
Zo, en ik heb mezelf verboden iets nieuws te vertalen voor ik mijn belastingpapieren 2007 heb uitgezocht en ingeleverd, dus wie weet gaat dat er nog van komen ook...

MAANDAG: 1 sep (00:04) HALLELUJAH, het seizoen is begonnen

Vanmiddag tweemaal de Uitmarkt gefrequenteerd, eerst op een uithoek bij het M-lab waar gelukkig toch nog een plein vol bezoekers naar toe waren gekomen, daarna voor RTV Noord Holland een lied van Springsteen gedaan. Bij thuiskomst even Vuur en As en Hallelujah voor mijn iSight gespeeld en naar YouTube doorgesluisd. Misschien wel jammer met al die huiskamervids dat de oude clips verdwijnen op de lijst, maar ach, ik vind het wel gezellig die drie minuten optredentjes. Zondag naar de Uitmarkt in Eindhoven. Zonder tekstboek gaat het trouwens niet, maar ik geloof niet dat iemand dat erg vindt, als ik af en toe spiek. Om nieuw werk te vertalen moet mijn hoofd steeds schoon zijn, en zelfs van liedjes die we bij vorige tours eindeloos hebben gedaan, is geen regel blijven hangen. Wel bedacht even het Rotboekje vertalingen deze week even op A4 in te binden, dan ben ik ook van mijn multomappen af. Enfin, het seizoen is begonnen. Ik las in het gastenboek dat Lenie & Sandra een keer of tien komen dit seizoen, dat is de spirit! Hieronder Hallelujah. Klik hier voor Vuur en as (fire & rain).

 

 

DONDERDAG 4 september

Op bezoek bij mijn voormalige management Hummelinck Stuurman zag ik in het archiefkast een stapeltje "Schout bij Nacht"-cd's, volgens Boudewijn de Groot "een van de beste Nederlandstalige albums ooit". Hij is al jarenlang niet meer verkrijgbaar, dus ik ben blij dat ik ze weer even kan aanbieden. 17,- euro inclusief porto is iets duurder dan de andere, maar ik moest ze eerst zelf kopen nietwaar. Ook nog 5 xVan Rot Los gevonden en 2x Counting Sheep. Klik hier voor de Rotshop

MAANDAG 8-9-08 DE BROER VAN ELVIS

Rover vond vanmiddag het oude gitaartje van Elvis in de kelder, en hoewel er nog niet echt gespeeld wordt, zijn de poses wederom van een natuurtalent. Leuk dat Daan en ik die dingen op foto's en film vastleggen, maar wel jammer dat ik te weinig opschrijf over deze periode. "Ik zou wel een kindercolumn willen," zei ik tegen Daan. "In een blad of krant, elke week het liefst. Titel: Rotjes." Ik heb wel eens wat stukjes over mijn trio geschreven in Ouders van Nu, Esta en Viva baby's, maar gewoon weer lekker elke week een stukje, zoals ik dat 12 1/2 jaar bij Nieuwe Revu heb gedaan, dat is weer wat anders. Of ik nou meteen ga solliciteren weet ik ook niet, want je kunt wel zo veel willen en dat mag ook, maar niet allemaal tegelijk.
In ieder geval heb ik de website een beetje opgefleurd. En eindelijk uitgevonden hoe je op de foto's kunt laten klikken. Nou nog een aantal pagina's updaten. Teksten bijvoorbeeld, en de pagina privé. Mp3 van de maand is ook volkomen verlopen. Nou ja. Gisteren was 'Het Water' (the river) bij Circus Jeroen Bosch op radio 2. Meteen tien Hallelujah's bestellingen bij de mail. Blijft leuk, dat digitale tijdperk.

ZATERDAG 13 september (00:25) ER IS ER EEN JARIG

"Ik zoek Seizoen 2 van Twin Peaks, maar ik zie 'm nergens staan."
"Twin wat? Hoe spel je dat?" Ik besef dat de jonge verkoper bij Free Records Shop niet of net geboren was, toen deze serie op TV was. We worden oud. Daan gaat ook merken dat er een generatie onder haar zit. Vandaag wordt ze drieendertig, de pakjes staan al op de gang. Acht jaar geleden gaf ik haar de Frauenliebe van Schumann, met de belofte 'm te vertalen. als "de vrouw van mijn leven', want dat was toen al duidelijk. Nu heb ik als cadeau een uitdraai van mijn internetbestelling bij bol.com. Van Twin Peaks. met de belofte dat we die snel gaan kijken. Zo, en nu snel naar bed, want de opwinding bij de kleintjes is groot, en ik verwacht Elvis om een uur of zes aan ons bed 'of het al acht uur is'. Onze 'uitslaap'tijd op zaterdag. Hadden we acht jaar geleden ook niet kunnen denken. Gefeliciteerd, kleine mevrouw!

MAANDAG 15 september ALLES VAN MAHLER

"Hoe staat het met Mahler?" vroeg mijn grote broer laatst, doelend op mijn verjaardagsfeestje in Carré, waar ik had beloofd de meeropbrengst van de avond te gebruiken voor het opstarten van de complete Mahler zangwerken in het Nederlands, onder de noemer MegaMahler.
"Nog weinig mee gebeurd," moest ik bekennen, want ik had wel wat lijntjes opgegooid hier en daar, maar de meeste ideeën worden netjes opgeborgen in laden tot je er zelf weer over begint, en dat had ik nog niet gedaan. Wel had ik de laatste tijd allerlei Mahleriana aangeschaft, en toen van de week de eerste opzet van Schuberts Zwanenzang was afgerond, bleek dat die er om vraagt om nou eens bij mij een maandje in de la te liggen voor ik aan ronde twee begin, (want dat is tekstueel bijna een nieuw werk geworden en moet dat nou allemaal zo) dus begon ik prompt weer Mahler te draaien, Mahler te lezen, Mahler te kijken. Nog even bezig geweest met een subsidieaanvraag 'projectopstart', maar die formulieren werken op m'n zenuwen, bovendien moest dat de 15e september ingeleverd zijn en dat ging ik toch niet halen. Gisteren eerst de hele avond YouTubefilmpjes gekeken met vooral de voortreffelijke Thomas Hampson (en meteen diens Mahler dvd besteld) en daarna de eerste pagina' s van Kindertotenlieder gescand, want daar zie ik het meest tegen op, dus laten we daar dan maar mee beginnen. Na regel 1 was ik al zo verdrietig en terneergeslagen dat ik maar ben gaan slapen. Kijken of ik vanavond weer een regel verder kom. Het loont de moeite, dat staat nu al vast...

VRIJDAG 19 ONDER TOEZIEND OOG VAN...

Nog steeds bezig met Mahlers Kindertotenlieder. De eerste dagen was het emotioneel heftig, maar inmiddels voel ik me aflegger in een mortuarium. Rückert is zo'n weergaloos dichter, Mahler zo'n immens groot componist, dan is het voor de vertaler vooral heel hard werken om het onderste uit de kan te zien halen en dat kan niet met omfloerste ogen en een neus vol snot. Rückert werkt vaak met een rijmklank waar hij dan drie, vier, vijf of zes verschillende woorden in puzzelt. Dat geeft, zeker in vertaling, al snel de indruk van rijmelarij, maar in het Duits klinkt het allemaal heel vanzelfsprekend, dus dat moet ook in het Nederlands mogelijk zijn. Zodat je met een lied van zes, acht regeltjes na een hele dag nog niks verder bent dan een paar woorden die goed zitten, maar waarschijnlijk weer weg moeten omdat je na "sterren" en van "verre" alleen nog iets kunt laten "opensperren" of zoiets. En wat is het dan niet heerlijk als Elvis een tekening komt laten zien, Rover met z'n zwaard binnenstampt of, moeder om half vijf Wolf op mijn bureau zet, die vanaf zijn wippertje vrolijk kraait door de huiskameropnames die ik maak door de Nederlandse regels met Fischer Dieskau mee te zingen. Pas als het klaar is, gaan we huilen. En niet alleen om gestorven kinderen, of de "stel dat..."-emotie maar ook uit intense dankbaarheid dat je kindjes leven, gezond zijn en je zo aan kunnen kijken als op bovenstaande foto.

 

DINSDAG 23-9 HALLELUJAH, HET IS BEGONNEN

Ik had voor en in de zomer al wat proefdingetjes gedaan, maar gisteren in het Koningstheater in Den Bosch was de officiële aftrap van mijn singer-songwriterstoertje. Hallelujah. Ik had vooraf bedacht met welke twee nummers ik zou beginnen en heb Rots water daarna over Rots akker laten lopen. Een vast lijstje verhoogt de kwaliteit, maar die jazzmanier van optreden, dat je in het applaus denkt, wat nu, "ja, kris kristofferson!" is toch ook erg lekker. En ik heb de 180 popvertalingen in een A4 versie laten maken bij Multicopy, zodat ik niet hoef te haspelen, want ik vertaal te veel dan dat dat allemaal in m'n kop past. Tussendoor ook zomaar zelf Koning Flipper van Di-rect gedaan, pardon van The Who. En toen ik zomaar iemand een paginanummer vroeg kwam Denis eruit, van An + Jan Nieuw op 1, ik bedoel van Blondie/Randy & the Rainbows. Na vanavond en morgen in Westwoud weet ik meer hoe of wat.

 

 

Misschien voor het eerst sinds "Meisjes" in 2000 weer in mijn eentje een avondvullend optreden gegeven in een echt theater, het Koningstheater in Den Bosch.

ma 28-9-08: HET HOL VAN ZWOLLE

Zondagmiddag bij 'Dichter aan huis' in den Haag vier optredens van een half uurtje gegeven, met steeds een andere invalshoek. Vandaag in Zwolle twee lezingen op de VSCD-dag, de Vereniging van Schouwburg Directeuren. Het hol van de leeuw als artiest/producent maar vooral een interessant publiek nu het boekingsseizoen net is begonnen, ik kon meteen een minuutje wijden aan de nieuwe voorstelling voor volgend seizoen, waar ik op deze plek nog niets over ga zeggen. Mijn lezing stond aangekondigd als 'Doe alles alleen!', maar dat was niet helemaal mijn boodschap, dat was "Doe alles zelf!" en dat is heel iets anders. Zodat ik even later vlijtig met viltstift 'alleen' doorkraste op alle entreebiljetten en verving door 'zelf', al gauw geholpen door schouwburgpersoneel, en zo werkt het dus precies. Alles zelf doen, dus ook zelf delegeren.
Er zijn niet zoveel artiesten die het zo doen als ik, maar naar ik begreep volgt Mick Jagger ook alles tot in de kleinste details bij een Stones-tournee, dus dan is het goed. Bij het diner na afloop aarzelde ik even waar ik zou aanschuiven, want theaterdirecteuren moeten ook niet het gevoel krijgen dat ik ze op de huid zit, dus koos ik zelf een lege tafel, die stroomde vanzelf vol. Tegenover mij kwam toevallig de uit New York overgevlogen hoofdspreker Ben Cameron, die een toespraak had gegeven over "Arts at the crossroads: confronting the challenges of the 21st century." en het was fijn weer eens met een Amerikaan te praten. Ik ben dol op Amerikanen, en in Ossendrecht komt dat er weinig van. Niet blijven hangen, maar de bekende 200 kilometer naar Ossendrecht aangegaan, eenmaal thuis beetje met Daan gekletst, glas wijn ingeschonken en nu is het half 12 en mijn hart schreeuwt om Mahler, maar misschien kan ik beter naar bed. Om half acht op om Elvis naar school te brengen, en vanaf vandaag is het boekseizoen echt geopend, dus moet ik zorgen dat ik bereikbaar ben. Nou, we zien wel. Woensdag eerst eens 'Hallelujah' in thuishonk Leiden.

2-10-08 VOLGEND JAAR DE PALINGVISSERS!

Gisteren in potdorie een uitverkocht LAKtheater aan het eind van Hallelujah, kon ik het niet voor me houden en heb ik verklapt waarmee we volgend jaar op de planken staan: DE PALINGVISSERS. Een 'oerhollandse musical' met internationale muziek, want -ik citeer het persbericht dat ik er zojuist uitgestuurd heb: Het beroemdste dorp van Nederland is volgend jaar het decor voor een musical. De Palingvissers. Bill van Dijk en Jan Rot spelen de trouwe vrienden Zoer en Naatje, Astrid Nijgh is de tragische Leila en Marjolein Meijers speelt Mimi, het nieuwe meisje op de trap. Onder het motto "aria's zijn ook maar liedjes" zijn de mooiste operahits geplukt, vertaald en in het verhaal gepast. Zo heet 'Donna e mobile' straks 'Dames die doen maar wat' en vinden we het gekwinkeleer van de Koningin van de Nacht terug als Koningin van de Lach. Natuurlijk ontbreekt ook het beroemde duet uit de Parelvissers niet. Met een lichte palingsound."
Jawel. Een nieuwe loot aan de boom. Script en liedboek liggen al naast me, het afgelopen halfjaar gemaakt. Omdat ik de voorstelling ook produceer en verkoop, en niet alles tegelijk kan, kon ik mijzelf als schrijver/vertaler een strakke deadline opleggen, en die is gehaald. Half augustus hebben we met de complete cast het stuk doorgelezen bij Paviljoen Smit aan de haven in Volendam, en ik kan haast niet wachten om te zien hoe dat door ieders creatieve inbreng van een stuk op papier echte mensen zullen worden. Een van de doelstellingen is ook het cliché dat muzikanten niet kunnen acteren omver te helpen. Jan van der Meij en Walter Kuipers als Tol & Tuyp, Jakob Klaasse als Zwarthoed en Sandra Mirabal als Vrouw Antje in klederdracht, dat is alleen al een kaartje waard. En ik stel me veel voor van Hans Zilver als 'Hansje Brinker'. Als fan van zijn soloplaten, vond ik hem al een aanwinst bij Nachtlied, en ik weet zeker dat hij dit ook mooi gaat doen. Over het verhaal zeg ik nu nog niks, en de foto's hou ik ook nog voor me. Want zelfs die hebben we al gemaakt. Het boeken is in het beginstadium altijd doodeng - iedereen vindt het leuk, maar nemen ze het ook? Maar volgend jaar, in het eerste lustrum voor Okapi, staan we in ieder geval voor het eerst in de grote zaal van de Arnhemse Schouwburg en ook in Haarlem verhuizen we van de Philharmonie naar de Stadsschouwburg. Dat is allemaal voor volgend jaar. Iets dichterbij: voor de kerstshows in december heb ik ook een verrassing in petto, maar die bewaar ik nog even!

 

do 9-10-2008 MIJN HOOFD LOOPT OM

 

Mijn hoofd loopt Ommy, wat is dat voor achterlijke woordspeling, meneer Rot. Te hard gewerkt vandaag zeker? Jawel, net iets te vroeg begonnen met boeken voor de Palingvissers. Om 10.00 begon ik te bellen. Overal antwoordapparaten of vriendelijke secretariaten met absente directeuren "X. is nog niet gesignaleerd, maar hij komt vandaag zeker". Gelukkig om half elf Ischa van Schouwburg Almere gesproken voor ze in bespreking ging, die er oren naar had, en als je je eerste kruisje maar hebt, kan de dag niet meer stuk. Een voor de lunch, een rond een uur of twee, en zowaar belde om half zeven nog de altijd doorwerkende Nel van de Goudse Schouwburg waarmee de eerste helft van mijn palingvangstquotum is bereikt, 25 stuks. Ik had dat als streefgetal voor het eind van de week in mijn hoofd, dus kan ik morgen mooi naar de oude fabrieksloods in Utrecht waar de jongens van Di-rect met regisseur Jos Thie aan Tommy een doorloop zullen geven. Vorige week was de eerste muzikale 'lezing', en zeker de eerste helft bracht al echt wat teweeg. Ik zag bij RTL Boulevard de première van de Duitse Doe Maar musical, "ich will spass", een 7 miljoensproductie. Als Tommy ook zo'n succes wordt hoeven we hem alleen nog maar in het Engels te vertalen en Di-rect kan de hele wereld over. Ha!

 

ma 13-10-2008 BULSAARSE RAPSODIE

Geen onaardige woordspeling, al moet je er bij vertellen dat Freddie Mercury's echte naam Farrack Bulsara was. Ja, u raadt het al, An + Jan doen de Top 100 aller Tijden komt ook dichterbij en dan meteen maar de grootste kluif bij de hoorns gepakt. Bohemian Rhapsody. Het valt weer vies tegen. U kent mijn theorietjes over goede vertalingen, qua binnenrijm en zo, maar wat moet je met een tekst die voor 80% in ieders geheugen gegrift staat? Al die zinnetjes als: "I don't wanna die", "I'm just a poor boy, nobody loves me", "Easy come, easy go", "anyway the wind blows, does'nt really mather" zorgen stuk voor stuk voor hoofdbrekens.
De leenwoorden laat ik staan uiteraard, en geef vooraf wel een woordenlijstje mee. Fandango is een dansje in driekwart, Scaramouche is de hansworst, Beëlzebub de duivel, Basmillah betekent "in de naam van Allah", Galileo slaat kennelijk op de Italiaanse wetenschapper die in Nederland en Duitsland met zijn achternaam Galileï en in de rest van de wereld met zijn voornaam Galileo wordt aangeduid. Een rapsodie bestaat uit opeenvolgende losstaande muziekstukjes. Dat is helder. Bohemian kan Boheems zijn, als variant op de Hungarian Rhapsody bijvoorbeeld. Of zigeuner of bohémien, vrijbuiter. Op internet zijn eindeloze betogen over de strekking van het verhaal, met elke keer weer een slimmerik die denkt dat het over AIDS gaat (i just killed a man) en een volgende slimmerik die leert dat BH uit 1975 stamt toen er nog niet zoiets als HIV en AIDS bekend was. Mercury zelf was duidelijk: "En dan vragen ze betekent het dit? Betekent het dat? En dan zeg ik wat elke dichter zou zeggen: Darling, if you see it, it's there." Hij noemde het zelf 'A bunch of rhymin' nonsense', maar het verhaaltje kan ook van Camuz zijn. Ben ik verder niet mee geholpen. De oogst van twee dagen staren en puzzelen levert nog weinig zinnen boven de zes. Misschien even wegleggen en over naar Stairway to Heaven? :-)

do 16-10-2008 GROENE OUDERS

Zie het verschil. Moet meneertje Pechthold in al zijn interviews nog gauw z'n eitje kwijt dat borstvoeding bij hen thuis niet werkt en thuismoeders uit de tijd zijn, ik moet hier soms het tegengeluid kwijt. Wij kunnen alleen maar in blijde verwondering kijken hoe Wolf op een paar maanden moedermelk is gegroeid. Van de week kreeg hij zijn eerste biopapje en een prakje banaan als tussendoortje, maar de basis blijft nog een flinke tijd bij moeder. Wij zijn groene ouders, om maar eens een term te introduceren. Kindjes naar de vrije school, waar K3 en Nickelodeon niet de norm is. (Dat we voor de Vrije School 2x daags een uur moeten rijden op diesel en benzine vertelt ie er dan niet bij.) Mijn verschijning op tv van de week met een draagdoek riep al verheugde reacties op het draagdoekenforum en inmiddels zijn wij ook aan de katoenen en wollen luiers, omdat die berg Pampers ook niet alles is. Wij houden niet van mensen die een dag 'ouderverlof' opnemen, het kind bij de babydump brengen en zelf lekker gaan shoppen. Wij schudden ons hoofd bij de nieuwste trend waarin nachtnanny's je baby al in de eerste week leren doorslapen. (Lees: een plomp melk of pap erin, zonder je af te vragen of de natuur dat zo wil.) Of bekende Nederlander moeders die lachend wegwimpelen: "Borstvoeding? Oh, nee niks voor mij. Daar begin ik niet eens aan."
Ik hoorde een werkende moeder zeggen: "Zo heerlijk, ze kunnen nu tot half zeven op de creche blijven, dan hebben ze al gegeten ook." Terug naar de tijd van internaat en kostschool, en gouvernantes met de kinderen in een aparte vleugel van het huis. Maar ja, net gaf ik ook een woedende vloek dat ze gvd uit m'n kantoor moesten blijven, en stond daar een real life-camera op, zou ik ook een ontaarde vader lijken. Enfin. Even vanaf hier de duim op voor mijn vrouw, die een onschatbare bijdrage aan de maatschappij levert met haar gezinsinzet. Ik zal niet op hem stemmen, maar van mij mag Rouvoet nog een tijdje minister blijven.

Ma 20-10-08 "HET MOET NIET GEKKER WORDEN"

Er is kans op dat een zeer speciaal iemand de rol van evangelist op zich neemt in de uitvoering van de NederMattheus in de Baarsjes, Amsterdam op 9 en 10 april 2009. 'Het moet niet gekker worden', zou Petrus zeggen, maar met de duidelijke mededeling dat hij de rol niet zal zingen, maar spreken, kan ik me er van alles bij voorstellen en vind ik het een hele eer. Met de ruim tachtigjarige dirigent Otto Klap aan het roer nu al een stip in de agenda. Gisteren op het Schubertweekend in Vredenburg een aantal van mijn Schubertvertaligen gezongen en toegelicht. Alleen met mijn basisgitaarspel leken het helemaal kleinkunst en popliedjes. De opkomst was niet overweldigend, maar het duurde bij Schubert zelf ook een tijdje voor het gevestigde muziekpubliek zijn genie doorhad, zeggen we dan zonder spoor van ironie. In augustus Beethoven in Muziekgebouw aan het IJ, in oktober Schubert in Vredenburg, in december mijn Stravinsky kinderliedjes in het Concertgebouw, langzaam druppelt Rots water het bastion binnen. Programmeurs en publiek zullen bepalen in hoever de kraan open mag. Wie is er bang voor natte voeten?

Zo 26-10-08 WINTERTIJD? KERSTTIJD!

Wie zomertijd heeft bedacht, had zelf geen kinderen. Een jaarlijkse hel in het voorjaar, als het grut niet om half zeven maar gevoelsmatig om half zes wakker begint te worden. En niet alleen aan de kinderen is het merkbaar. Zelf hou ik toch een half jaar een permanente jetlag, want om half 1 's nachts heb ik al de half 2 moeheid, en dat klopt. Dat uurtje extra vandaag voelt weldadig, dit is het juiste ritme. Ook mooi meegenomen na Hallelujah vrijdag in Landgraaf (zuid Limburg) en gisteren in Aalsmeer met caféaanvang half 10. Hallelujah is helemaal te gek om te doen, lekker in m'n eentje, spulletjes in de auto, aankomen na het eten, een uurtje voor aanvang, want aan soundcheck (techniek van de zaal) ben ik toch maar vijf minuten kwijt. Verkoop na afloop ook leuk. Ik heb nu vantevoren alles klaar, een ruime tafel vol, en daar word je als bezoeker na een geslaagde avond best hebberig van, waar ik geen bezwaren tegen heb. Opmerkelijk dat de flyers van Di-rect doet Tommy onaangeraakt blijven liggen, tot ik verzeker dat het een geweldig project is en klinkt als een klok. heel benieuwd of landelijk straks de klik wordt gemaakt. Vergeleken met de vorige doorloop is er weer van alles gegroeid, en de jongens mogen nu de fabriek uit, en gaan monteren in Schiedam. Zaterdag de eerste, ik kan er gelukkig bij zijn. Ondertussen moet ik aan de publiciteit gaan werken voor An + Jan Vrolijk Kerstfeest. We hebben een prachtige toer uitstaan, dus ik hoop ook dat iedereen komt kijken. In de gewone theaters of de matinee tweede kerstdag in Paradiso. Volgend jaar slaan we het in verband met de Palingvissers over dus reserveer nu. speellijst kerst

ma 3-11-08 RAADSEL IN DE RUIMTE

Interessant weekend. Eerst vrijdag in Enschede in het mooie Concordia, in de serie Muzikale Ontmoetingen een interview voor RTV oost en daarna nog een concert. Tien bezoekers. Ik ben geen artiest die bij voorbaat het publiek aan zijn kont heeft hangen, maar dit heb ik niet vaak meegemaakt. Het was bijna een troost dat de keer hiervoor bij Thé Lau ook geen twintig man waren. Hopelijk zijn de tv-opnames mooi geworden. Zaterdag de eerste Tommy meegemaakt in Schiedam. Het bleef de eerste helft nog ietsje op het podium hangen, wat wil je na twee maanden oefenruimte, maar zeker de tweede helft sloegen de vonken al flink over. Het is niet makkelijk te vergelijken met andere voorstellingen, ja, ik vind het tamelijk uniek. Ook hoe Di-rect het neerzet. Het is wel de fuckin' Who die je daar speelt. Vanmorgen met het (proef)cd'tje in de auto lekker meegezongen op weg naar Heerenveen voor een matinee in de Heerenkamer. Gelukkig weer goed bezet met enthousiast en aandachtig publiek. Op het eind even de kersverse vertaling van Space Oddity uitgeprobeerd. Je voelt dat zo'n zaal wel iets weet van Ground Control en Major Tom, maar het hele verhaal, ach... Omdat majoor niet paste en het in het Nederlands toch een kinderlijk verhaaltje bleek (kijk ook het originele clipje op YouTube) heb ik van de majoor een jongetje gemaakt, Kleine Tom. Major betekent ook de grote/grootste dus dat is wel grappig. "Grondstation voor kleine Tom..." Ja, die Top 100 aller tijden gaat wat worden!

vr 31-10-08

Onze Jakob is vandaag 60 geworden. (betekent dat Jakob tien jaar geleden Abraham zag.) Hij mompelde ooit een jaar of 92 te worden, dus "wel een beetje raar, nog 32 jaar" voor de boeg. Ik ben al een paar dagen bezig als verrassing Goodnight Saigon te vertalen wat hij straks in de Top 100 aller tijden maar eens moet gaan zingen, en hoopte de tekst vannacht op te sturen, maar hij is nog niet af genoeg. Na Die nacht schoot Daan een Duitser dood, Uit het gekkenhuis en Willem Ruys opnieuw een oorlogslied voor deze man die volgens mij nog nooit een geweer in handen heeft gehad. En opnieuw over de Tweede Wereldoorlog, toen hij er nog niet eens was. Ditmaal over de politionele acties in toen nog Nederlands-Indië. Nou, misschien lukt het morgen nog, dan ga ik nu slapen. Of nee, wacht even. Voor geïnteresseerden: Jakob heeft net met Sandra Mirabal een tweede Cubaanse cd gemaakt, uitgebracht bij Basta, waar je meer over kunt lezen of horen via hun plek op myspace

zo 9 -11- 08

SINT EN KERSTCADEAU!!

Leuk bedacht, Jan Sinterklaas die An + Jan kerst aanprijst. Alleen even zorgen dat Elvis en Rover niet binnenkomen. Pak bij het Kruidvat besteld, slechts 149 euro. Maar goedkoop is duurkoop, want bij het omdoen van de baard knapte een van de touwtjes, de ketting met het kruis is veel te klein, dus hangt onder de baard, bovendien viel de edelsteen er bij het lichtste tikje uit. En helaas ziet het filmpje er na opladen via Youtube niet uit, veel te laag dpi lijkt het, dus dat moet ik even anders gaan doen. Enfin. Ik doe mijn best, en voor wie nog leuke sinterklaas of kerstcadeautjes zoekt: Kerstcd en Tekstboek samen 25 euro!

MA 17-11 (1:38) D-DAY

Di-rect Day, nou en of. Ze maakten het volledig waar en Oude Luxor ging uit z'n dak. We zijn niet lang op het feestje gebleven, want moesten de kindjes ophalen. Die liggen nu met moeder in het grote bed, terwijl vader met een glaasje rose de weblogs afstruint voor eerste reacties. Op whonederland.nl wordt het ook steeds gezelliger. Zelfs met een enquete of het daar teveel over Di-rect gaat. Nou, mag het even? "Door jou schrijf ik historie" klonk de slotregel vanavond met extra lading. Benieuwd wat de kranten schrijven. "Extra! Extra! Vers van de Persen. Koning Flipper zet de dokters op tilt!"

RTL BOULEVARD verslag

ZO 16-11 (0:37) T-DAY

Kom net van een heerlijke Hallelujah uit de Wegwijzer in Nieuw en St.Joosland (uitverkocht met leuk publiek), en wil voor het slapen gaan nog even iets op de site zetten, over Tommy dat binnen 24 uur zijn première heeft beleefd, maar lees net Daans column op het Antroposofie en kind-forum waar ze mod (sic!) voor is, en pik even haar stukje.

Zaterdag - Tommy en consorten door Daan op 15 nov 2008 16:31 Wie? The Who? Timmy met Tommy! O, zeg dat dan Di-rect!
Sinds Jans vertaling van de Mattheus Passie van Bach is Elvis in de ban van Jezus. De Bijbel als basis bij de avondvertelling.
Elvis vindt het ook de grootste heiligschennis als Jan mij een plezier doet en de avonturen van Jezus voorleest met zijn Paulus de Boskabouterstemmetjes.
Op school weet ze wel een woord met de G, als Juffie daarom vraagt, want weet ze "dat is het belangrijkste woord: God."
De bloemen vers gekocht bij de boer zijn natuurlijk voor haar moedertje mits ze, onderweg naar huis, ook een bosje bij het Kruisbeeld mag leggen.
Op haar kamer staan twee Mariabeeldjes die met de grootste zorg worden toegedekt of juist behangen met haar mooiste kettinkjes.

Rover is daarom erg blij met Jans nieuwste vertaling namelijk Tommy van The Who
Als het kereltje zijn vrome zuster wil opporren voor een potje ongein, roept hij haar op om Tommy te spelen. Wat zoiets betekent als flink op gitaren raggen en ze daarna aan gort slaan.
Rover heeft er naast zijn vader vier helden bij namelijk: Tim, Spike, Jamie en Bas: de jongens van Di-rect.
Op de achterbank zingt hij met onvervalst Haags accent keihard mee: "Tommy geef een tekuh". Dit zingen wordt begeleid met stoer headbangen, dat is logisch.
Nog een nachtje slapen en dan premiere in het Oude Luxor maar daar morgen meer over!
Voor wie alvast wat meer wil weten:
achter de schermen-filmpje

 

DI 25-11 "KOM DIT JAAR MET KERSTMIS"

Ja, nog maar even die geweldige sinterklaasfoto van vorige week, want precies over een maand is het kerst en ik moet nog het een en ander regelen. Was ik van plan meteen na de première van Tommy, maar eerst moest ik nog een mooi oud Duits cabaretlied vertalen in opdracht van zangeres Annemiek van Bussel, en net toen ik mijn kerstspulletjes bij elkaar pakte, liep Schubert mijn hoofd binnen om me te helpen de Zwanenzang af te maken. Grote componisten hebben geen tijd voor uitstel, en het is onverstandig ook, want als je voelt "Nu!" en je laat het lopen kan het een dag later weer kwijt zijn.
De eerste ronde was in een bevlieging gedaan, en ik wist vaak niet eens meer wat ik er van had gemaakt. Nu kwam de inzingronde en bijbehorend geschaaf. Het laatste couplet van Taubenpost, Schuberts laatste lied ontbrak, en ik weet niet of ik het wel gemaakt had, maar niet gesafed, of dat ik daar was gestopt omdat ik het niet meer wist. Enfin. Dat vers uit bed de kindjes naar school brengen, blijkt telkens op de terugweg zeer creatief. Precies de zin die ik moest hebben, maar die is dan ook weer zo goed, dat heeft weer consequenties voor de eerste liederen en zo blijf je bezig.
Op een klassiek-karaoke netplek heb ik fijn midi's kunnen downloaden (bij een vrijwillige steundonatie betaal ik gek genoeg meer dan dat je het moet kopen, begin van internetsentiment kennelijk) zodat ik niet over Fischer Dieskau hoef te bleren. Ze staan alleen in de oorspronkelijke toonsoort voor hoge stem, en dat levert dus amechtig gekraai op, want mijn bariton zit er graag een tertsje onder. Past wel goed bij de strekking van een bard die zijn stem begint te verliezen. Ik heb een paar geweldige mannen op het oog die dit zouden kunnen uitvoeren, maar maak het eerst helemaal af. Nu? Ja. Schubert gaat voor de Kerstman. het stukje "Kom dit jaar met Kerstmis bij mij" houdt u tegoed.

DI 18-11 "EXTRA! EXTRA! VERS VAN DE PERSEN!"

De kranten liggen voor me.
"Di-rect in glansrol" NRC
"Op de stoelen bij Nederlandse Tommy" - Trouw
"Echt Rockfeest, prachtig aangekleed concert, zeer geslaagde ode aan The Who"- de Volkskrant
"Di-rect overeind in Tommy, goede keuzes " - de Telegraaf
"Een belevenis, geweldige muziek geweldig uitgevoerd" - Het Parool
"Nederlandse versie uitstekend geslaagd!" - Metro
"Lekker spectaculaire rock-show," Spits
"Muzikaal feest van herkenning" - AD

Ja, daar kan je mee thuiskomen. Er zijn heus voldoende maartjes en minnetjes te vinden, wat de een mooi vindt noemt de ander minder, of er staat lulkoek in die je zo kan tegenspreken, maar zo moet je als betrokkene geen recensies lezen. Want het enige wat je wilt lezen is een spervuur van warme kreten: "Uniek spektakel, geweldig gespeeld, briljant vertaald." Nou, als je het bovenstaande achter elkaar zet, kom je aardig in de buurt!
Mission accomplished. Ik ga zeker snel nog een paar keer kijken, raad iedereen aan hetzelfde te doen, voor wie zich in wil lezen of achteraf hieronder de teksten op pdf. (ze staan ook in het cdboekje) Ik stop de krantenstukjes in een mapje, zet nog een keer de CD op en ga mijn kantoor opruimen. Klaar voor de volgende klus. Who's Next?

tekst Tommy en voor wie wil vergelijken: tekst Tommy Engels- Nederlands

 

zo 31 NOV OUDE VERSLAVING

Kindjes gingen zaterdag bij oma en opa logeren, dus konden wij na het eten weer eens een 18plus film in stoppen (i.p.v. gewone televisie kijken wij als het kan een (halve) klassieke film. Ik pakte Portrait of a serial killer uit de doos, maar die bleek niet ondertiteld en de eerste plaatjes waren al misselijk makend, dus drukte ik hem de lade weer uit en zag op zoek naar iets anders Twin Peaks seizoen 2 die ik voor Daans verjaardag in september had gekocht. Ja, en dan ben je erbij. Vier episodes achtereen, van 9 t/m 12 en vanmorgen toen de kindjes veilig terug waren en zoet in de kamer speelden keken we elkaar met een grimas aan en zagen 13,14,15, en kon 16 ook nog voor het etenstijd was. Daarna iedereen in bad, en terug op de slaapkamer deel 17, 18 en 19. Toen viel Daan om, en ben ik er uit gegaan om te werken, maar het enige wat ik wil is deel 20. Ik weet nog dat ik er echt voor thuis bleef toen het op tv was, daar keek je de hele week naar uit. Nu soupeer je dat zo weg, maar dat heeft ook voordelen. Over een half uurtje is het 1 december, en deze maand moet er hard gewerkt worden. dan voel je je al snel schuldig, aan de andere kant, wat is er beter ter voorbereiding van een zware maand dan even het hoofd helemaal leeg poetsen? In dit tempo zijn we er dinsdag vanaf en kunnen weer aan de slag. Wat een serie. 1 januari worden de invoerrechten uit de VS wat soepeler en zal ik ook Soap bestellen, nog langer geleden, maar dat wil ik ook graag weer terugzien. Ik herinner me alleen Burt nog en hoe heet dinges van When Harry met Sally.
(Goed lezer, hier stopte ik even om op IMDB de cast op te zoeken, en terwijl ik Soap TV intikte keek ik automatisch naar de jarige van vandaag, en zie dat ene Robert Guillaume vandaag 81 is geworden. Bekend hoofd. Op de pagina van Soap vind ik de naam van Billy Chrystal uiteraard en klik op een foto'tje, o ja, het ging om twee families, en daarachter de butler. 'Benson!' herinner ik me zijn naam. Ik kijk wie Benson speelde, jawel. Robert Guillaume. Synchroniciteit, het blijft spooky. Zeker na zoveel afleveringen Twin Peaks. Ik ga naar bed. Morgen weer een dag. En veel te doen.)

ma 1 dec DE HO als KERSTCADEAU

Op de nieuwspagina heb ik het zo even al gezet en ook maar even hier: Tijdens de komende An + Jan Vrolijk Kerstfeest-toernee wordt gitaarlegende Jan de Hont de piek op de toch al vrolijke kerstboom. Jan werd begin zestiger jaren beroemd met ZZ & de Maskers, en speelde daarna een grote rol bij onder andere Neerlands Hoop, Bram Vermeulen & de Toekomst, Magnificient Seven en Boudewijn de Groot. In 1982 speelden wij (& Jakob!) al samen in de Counting Sheep periode, en midden jaren negentig tijdens Schout bij Nacht.
De Ho neemt tijdens de Kersttour de honneurs waar van Jan van der Meij die met La Spigt op pad is. De Ho wil niet zingen, maar natuurlijk zullen La Comparsa en 'Ik heb genoeg van jou' niet ontbreken. 'Klote met Kerstmis' (Lonely this Christmas van Mud) wordt momenteel ingestudeerd door Walter Kuipers. Ook Sandra Mirabal kan bijspringen met de ontbrekende koortjes.
Op de feestmatinee 2e kerstdag in Paradiso is Jan van der Meij er wel bij, net als drummer Leon Klaasse.
Volgens mijn stukje van vannacht zou ik al weer voor de tv bij Twin Peaks zitten, maar nee, de energie tintelt in de vingers. Ik ga zo eerst eens de potentiële winnaar aanschrijven van de Okapi liedprijs 2008, en dan maar hopen dat die kan worden uitgereikt op 2e kerstdag anders vraag ik liever een ander. Ha!

 

 

do 4 HULPSINTERKLAAS

Vader leest al een paar dagen 's avonds voor uit Paulus & de hulpsinterklaas. Net als bij ons vroeger thuis zorgt Moeder voor de cadeautjes, en maakt vader de gedichten. Maar dat stelt nu nog niet veel voor, want meer dan twee regels is zeker voor Rover al een kwelling en onnodig uitstel van het belangrijkste: openmaken. Morgen bij de pakjesavond met opa en oma kom ik "wat later", weten ze al, wat mij de gelegenheid geeft voor een eerste try-out in mijn kruidvat-sintpak. Vooral benieuwd of Elvis daar intrapt, of meteen begint te gillen dat ik het ben. Morgen op de Vrije School komt er ook een Klaas, de pakjes daarvoor liggen al verstopt in de auto. Moeders heeft een piratenkijkdoos voor Rover gemaakt en een houten tekeningopbergmap voor Elvis met een mooie Russische sprookjestekening. Vader bijt intussen voor het derde jaar z'n tanden stuk op Last Christmas van Wham. Ik wil 'm er per se bij hebben deze kersttour, want "this year to save me from tears I give it to someone special":... het lijkt me een ideaal lied voor gast Wim T Schippers in Paradiso 2e kerstdag!

zo 7-12 ROT VOOR OME WILLEM

Zaterdag gaan mijn Stravinskyvertalingen in première in het Concertgebouw, en ik kan er niet eens bij zijn, sterker nog, ik heb nog geen noot gehoord. De zaterdagmiddag erop in Diligentia gaat wel lukken. Hopelijk met gezin, al moet ik daarna door naar Alkmaar. Hectische tijden. Ik moet proberen om nog ergens op tv te komen met ons kerstfeest. Nog een stuntje bedenken of zo. Maar intussen is Gustav Mahler vanmiddag weer mijn hoofd binnengestampt, het duurt hem allemaal veel te lang voor ik zijn liederen afheb. Ik heb gevraagd of het niet tot de kerstvakantie kon wachten, maar hij hoefde alleen maar op te kijken of ik trok al verlegen het Wunderhornboek van de plank. 'Nee, eerst de Rückertlieder,' zei hij, en daar knijp ik 'm voor, want die heb ik vroeger al eens gedaan, en bijwerken is moeilijker dan fris beginnen met de vertaalkennis die ik nu heb. "Kan ik niet eerst..." Weer die blik. Pff. Die klassieke gasten, je geeft ze een vinger en ze grijpen je hand. Stravinsky niet, die heeft zich geen een keer laten zien. Het kan hem geloof ik geen reet schelen of die liedjes worden gezongen en in welke taal. Nou, ik denk toch dat het leuk wordt. iedereen die gaat, veel plezier!

uit het persbericht:De componist Igor Stravinsky is beroemd geworden met de muziek van Petroejska en Sacre du Printemps. Wat veel mensen niet weten is dat hij ook liederen schreef: ze gaan over vergeet-me-nietjes, katten, tellen en onzin. Soms zijn ze korter dan een minuut, maar ze zijn altijd heel scherp! Igor S. was een emigrant uit Rusland en kind aan huis in grote steden als Parijs en New York. Hij had zijn roots in de muziek van een andere Russische componist: Tsjaikovski. En hij bewonderde de swingende composities van Ravel en Gershwin. Verteller Edwin R. ('Ome Willem') laat sopraan Marijje van S. in het Russisch tellen! Hij daagt celliste Larissa G. uit om romantische cellostukjes te spelen en koppelt pianiste Reinild M. aan een jonge balletdanser. De meeste liedjes worden gezongen in het Nederlands, in een speciale hertaling van Jan Rot. Het programma is bedoeld voor mensen van alle leeftijden. Het duurt ongeveer een uur. www.20ste-eeuwselied.nl

vr 12-12 HOFSTEDE WINT OKAPI LIEDPRIJS

Lange tijd lag het wiebele KONIJNTJE van Willie Wartaal aan kop voor de Okapi Liedprijs 2008, met een eervolle vermelding voor Geert van Joop & Jessica, maar de cd Aardige Jongens van Vrienten, Boeijen en Hofstede leek al bij voorbaat een geduchte concurrent. En al bij de eerste noten van liedje 5 was ie binnen. Ook Daan had 'm bij de eerste keer horen geraden. En was ook prettig geprikkeld door de vreemde dubbele klemtoon van het titelwoord. Op Henks debuut in het Nederlands, de solo 'Het draagbare huis' stonden ook al een paar bijzondere dingen, en het is prettig om met zo'n liedprijs je bewondering en respect te kunnen uitdragen. Sterker: daar is die prijs voor uitgevonden. Net iets meer dan tegen iemand zeggen "mooi liedje"! Natuurlijk is de bijdrage van Vrienten en Boeijen evident, zij zingen het leeuwendeel, maar de prijs gaat nu eenmaal naar de auteur.
Henk heeft de onderscheiding aanvaard, een leuke prijs bedacht, en zal zijn erespeldje komen halen tijdens An + Jan Vrolijk Kerstfeest in Paradiso, tweede kerstdag. Waar we het lied uiteraard ook gaan spelen. Hier een 30sec fragmentje, en een link naar Bol.com .

BLEEKWATER (30.sec) cd te bestellen via bijvoorbeeld BOL.Com . Klik hier voor meer over de Okapi Liedprijs

Zo. En dit weekend gaat de An & Jan kersttour van start, vrijdag Drachten, zaterdag Gouda en zondag Hoofddorp. Met Jan de Hont, en nieuw in het repertoire "Kerstmis" uit Tommy volgens Di-rect, inclusief stukje Kijk mij, grijp mij (See me feel me) . PS Jacques d'Ancona noemde Direct doet Tommy in het Dagblad van het Noorden "een fenomenaal theaterconcert" met "superieure" vertaalvondsten. Dat zijn de woorden!

ma 15-12 JAN DE KERSTMAN

""En ze zongen G...L...O...R...I...AAAAA, G-L-O-R-I-A: GLORIA! Excelsis deo in de Gloria!"" De Themklassieker heeft een nieuw leven gekregen aan het eind van de An & Jan Kerstset. Omdat we ook Nights in white satin spelen (als 'SNEEUW-witte lakens', nietwaar...) en natuurlijk een klassieker van ZZ & de Maskers vanwege Jan de Hont, is het sixtiesgehalte van 'Vrolijk kerstfeest' aardig aangetrokken. En niet te vergeten Christmas van The Who uit Tommy, waarbij wij in het koortje niet meer "ahahahah" zingen, maar "ballenballenballenballen". Moet ik nog aan Di-rect doorgeven. Werkt goed.
Onze Kerstshow staat ook. De eerste in Drachten was mooi, maar nog een beetje voorzichtig, ook het publiek moest nog even wennen aan de kerstgedachte. Zaterdag in de grote zaal in Gouda begon de boom al flink te stomen en gisteren in Hoofddorp ging het dak er zelfs af.
Zodat Jan de Kerstman op deze maandagochtend al kerstcd's zit te tellen, of ik wel uitkom, of er toch snel 500 bij moet bestellen. Met het gevaar dat ik in januari 450 op de plank heb liggen, terwijl we volgend jaar kerst overslaan i.v.m. de Palingvissers. Ik waag het erop, laat het zo en ga aan de set van Paradiso werken.
Voor wie nog een zetje nodig heeft en tweede kerstdag niks te doen: drummer Léon Klaasse (broer van Jakob) die op alle An & Jan cd's drumt is er bij, samen met zijn ouwe Powerplay maatje Jan van der Meij, zodat we die deze kerst ook nog een keer zien. Ondertussen in Ossendrecht hebben we nog geen tak of bal hangen, zo gaat dat...

-----------------

ma 22-12 KERSTJAN II

Deze foto was bedoeld voor een inleidend verhaaltje hoe we met het gezin op kersttour zijn, en na Alkmaar en Veenendaal nu in een lief boshotel vlakbij Hoogeveen zijn beland, maar alles krijst en joelt alweer, het is 15:11 om 17:00 moet ik soundchecken voor An & Jan in de Tamboer, en we moeten tussendoor nog naar oma. Enfin. We hebben het fijn, de tour verloopt prima, er zijn nog kaarten voor vanavond in Hoogeveen en morgen (di 23) in Roosendaal. We verheugen ons erg op Tweede kerstmiddag in Paradiso en de 27 in Deventer, wat de laatste zal worden van deze show. Dan hebben we hem drie jaar gedaan. Nog even knallen dus! Nu gaan we naar oma...

wo 24 NOG 2X KERSTSTER

Vrijdag in Paradiso en zaterdag in Deventer mag ik nog voor kerstster spelen met het fijne clubje op de foto, vastgelegd door geluidsman Alex Leerentveld in de artiestenfoyer van de Tamboer in Hoogeveen. Ondertussen word ik morgen, als er niks geks gebeurt, 51 jaar. "Lieve schat, ik geef er niks om, echt niet!" bezwoer ik Daan vanmorgen die nog naar Breda wou rijden voor een verjaarscadeau. Gelukkig luisterde ze. Boodschappen bij de Albert Heijn was al een loopgravenoorlog vanmorgen. Wel fijn de kerstkransjes, kerststol en kerstboter voor halve prijs. Crisis? What crisis?
Over een uurtje haal ik met Rover en Elvis een kerstboompje uit eigen tuin, die wij volgens de juiste traditie pas de dag voor kerst optuigen. Dan kan ie zonder ergernis tot 2 januari blijven staan. Als je 'm het weekend na sinterklaas al hebt opgezet, kan je tegen die tijd geen naald meer zien. Mooi, dan heb ik nu nog net een uurtje om "Ik ben Gerrit" in te studeren voor Wim T.in Paradiso, en voor Henk Hofstede naast Bleekwater ook Weet ik veel, een improvisorische vertaling voor Nescio van de Nits waarin een aardige link tussen Gronloh, de echte naam van de schrijver Nescio, en het Paradiso van Anneke Gronloh (geen familie). En dat in Paradiso zelf. Er zijn nog heel veel kaartjes (paradiso is groot), dus wees welkom en kom! (showtime 16:30-18:30, geen pauze, geen Sebastian, maar wel een terugblik op 2008 met een Landelijk-setje en de nr 1 uit de UK kersttop 50 Hallelujah)

vr 28-12 Op AL WAT WAS

 

En daar stonden An + Jan dan toch zomaar op eigen kracht in poptempel Paradiso, inclusief gasten Henk Hofstede en Wim T. Schippers met 11 man op het podium, lekker twee uur achter elkaar inclusief een nederlandstalige Nescio, Ik ben Gerrit en Ik heb genoeg van jou. Als An & Jan-fan hoef je je nooit te vervelen, er gebeurt altijd weer wat! De laatste in Deventer was van zichzelf al een feest, en nu is het dan een weekje speelvakantie, maar vooral opruimen en opnieuw beginnen, want begin januari staat de studio gepland voor de Top 100.
Wat hebben we dit jaar gedaan? Landelijk, Hallelujah, Tommy, Stravinsky en Kerst. Hoogtepunten de Mattheuspassie door kinderen in Ede, Landelijk in Oude Luxor, de knipoog naar popland middels Lowlands, Crossing Border en Paradiso. En nog een nieuwe zoon gekregen, die ook alweer een half jaar is. Ik vond 2008 allemachtig prachtig, en kijk vol verwachting uit naar komend jaar. Tot besluit ons oudjaarslied en afgezien van de nieuwjaarsgroet kan het filmpje van vorig jaar best nog een keer mee! Janshoek sluit vast af. Tot volgende week, tot volgend jaar!
OP AL WAT WAS (auld lang syne)

FILMPJE AL WAT WAS (2007) 

 

Janshoek 2009-2010 (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek juni 2008-juli 2009 (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek juli 2007-juni 2008 (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek jan-juli 2007 (omgekeerd chronologisch)
Janshoek juni-dec 2006 (omgekeerd chronologisch)

Logboek Mattheus. (Janshoek mrt/april 2006 chronologisch)


Janshoek mrt-juli 2005 (chronologisch)

Janshoek aug-sep 2005 (chronologisch)

Dagboek nachtlied aug-jan 2006 (chronologisch)

 
 
sluiproute naar google