Janshoek

Email: jan@janrot.nl

Zonder of met regelmaat, net hoe zijn hoed staat, tikt Jan Rot hier op waar hij zin in heeft. Klik hier voor MAANDAGDAANDAG, de log van vrouw Daan.

(laatste verhaaltje eerst.) OUDERE JAARGANGEN ONDERAAN

NB Kijk ook op : ROTLAND. Zonder kader: kopieer deze link: http://rotland.blogspot.com/

BLOG VAN 1 januari 2010 t/m 1 januari 2011

MAANDAG 4 Januari: NOG 9 x NAATJE

Vanmorgen Elvis en Rover weer naar school gereden door de Belgische sneeuw, en daarmee is de kerstvakantie definitief voorbij. Tweeeneenhalve weekzo hard aan mijn Toverfluit gewerkt, dat ik geen moment aan de Palingvissers heb gedacht, maar nu gaat het er toch weer van komen. Nog negen keer echt en dan de extra in Paradiso, laten we er maar goed van genieten. Het hele plan is ontstaan omdat ik Bill in Pinokkio zag spelen en vond dat we hoognodig weer eens iets samen moesten doen, en zeker tijdens ons duet voelt dat ook altijd heel lekker. Appels en peren mag je niet vergelijken, en wij verschillen nog wel meer dan dat, maar in Tweedrank gaat dat prima samen, en in tweespraak en tweezang ook. Nou, we gaan nog niet sentimenteel doen, dat komt de 18e in Paradiso wel.
In de Toverfluit ben ik nu in ronde 2, waarin alle zwakke zaken moeten verdwijnen, hoe moeilijk het ook is. Vannacht ben ik tot de pauze gekomen, en alles popelt om meteen het doek weer op te halen, maar ik zal eerst eens kijken wat er allemaal op mijn bureau ligt, want voor ik het weet is het al weer tijd voor Hallelujah!

VRIJDAG 8 januari "ELVIS 75"

Zou grote Elvis vandaag 75 geworden zijn, mijn oom Kees in Australië viert vandaag zijn 84e verjaardag. En dochter Elvis wordt volgende week 8. Dit fotootje van Elvis is gedateerd op september 2007.
Ook in verband met de Elvis-musical veel mediabelletjes en mailtjes. Ik vind het allemaal best, maar toch wonderlijk dat je dan doorgeeft, bij wijze van aardige quote, dat bij ons thuis bij de naam Elvis onze Elvis wordt bedoeld. In geval van Presley hebben we het over Grote Elvis. Lees je terug dat wij het thuis over Grote Presley hebben. En de zin 'Als Elvis elf is gaan we naar Graceland' wordt ook een stuk minder leuk als je terugleest "Als Elvis elf wordt, gaan we naar Graceland." Enfin.
Hadik op deze plek eigenlijk Jacques d'Ancona al aangehaald in zijn juichende All shook up-recensie? De kop 'Drie uur lang heel erg lekker' is al om in te lijsten, maar dan deze alinea: '...Dat kun je overlaten aan een briljant vertaler van liedteksten. Jan Rot doet zelf niet mee, maar hij weet zó slim de weg in dit vak, dat hij een van de sterren van de show is. Zijn songs klinken alsof ze origineel uit het Nederlands komen.'
Daar kunnen we weer even op teren!

 

Zondag 10-1-10 LAATSTE VAATJE!

De barre tocht naar Franeker door de sneeuw werd door cast en publiek met goed gevolg afgelegd en het was wederom een heerlijke avond. Dinsdag in Den Bosch gaat de laatste zesstedentocht van start, want hoewel de afsluiter in Paradiso niet het echte stuk is, wordt het wel degelijk een Palingvisseravond, waarin alles nog eens langskomt en meer.
De sfeer in het bandje is uitstekend en er wordt erg veel gelachen, ook achter het podium. Ga 'm zien, voor het te laat is!

Zondag 17-1-10 PUCCINI in PARADISO

Zoer en Naatje bij de eennalaatste voorstelling in Hoorn, foto door Robert Gort. Vanavond was de laatste in Lelystad en daarmee zijn we het hele IJsselmeer rond geweest. Maandag wacht nog de Palingwrapparty in Paradiso en dan gaan de klompen op zolder en het pak in de kast. Ben heel benieuwd of er een beetje mensen afkomen op Puccini in Paradiso. Ik heb geen idee, maar bijzonder is het sowieso en dat hoort wel bij Paradiso. Voor wie zin heeft: aanvang half negen, kaartjes 15 euro plus lidmaatschap (4 geloof ik), en behalve alle aria's uit het stuk doen we ook nog wat extra met Jan van der Meij, nieuwe Berini Bob Fosko en onze Volendamse taalcoach Specs Hildebrand. En voor alle kopers van de cd, ja, de bedoeling is dat we ook eindelijk 'Mijn Aria' live gaan uitvoeren, Zoers overpeinzing op muziek van Händel, die een week voor de repetities werd geschrapt, maar dus wel op de cd staat. Tot maandag!

Dinsdag 19-1-10 WELTERUSTEN PALINGVISSERS!

Wat een gloedvol afscheid van de Palingvissers. Alle aria's klonken nog een keer en waar de grote zaal van Paradiso met drums nog wel eens een kwelling kan zijn, was de kerkgalm voor deze muziek vaak heerlijk. Ontspannen, lief en ontroerend namen we afscheid van dit fantastische repertoire, de grootste hits aller tijden, en gaven als het ware de musicalliedjes weer terug aan de muziek. Na een imposant Welterusten (Nessun Dorma) van onze vedette Bill volgde nog een vrolijk setje met Jan van der Meij, Bob Fosko en Specs Hildebrand. Astrid zong Ik doe wat ik doe in het Duits, Jakob deed zijn Hé Bé en met Mijn Aria besloot de avond. Wie er bij was, zal deze avond, net als wij, nooit meer vergeten.
O, voor de statistieken. De Okapi Liedprijs 2009 is om mij moverende redenen uitgesteld. Wel is deze avond Marjolein Meijers bevorderd tot erelid van Stichting Okapi, alleen al vanwege 54 Liefdesdoden van Wagner, evenals onze technicus Alex Leerentveld die het heeft gepresteerd een intensieve toernee langs grote zalen in zijn eentje te draaien. Hulde. De toast met paling ontbrak, als lid van Wakker Dier gaven wij gehoor aan de recente oproep tot boycot van kweekpaling, waar de dieren op verschrikkelijke wijze aan hun eind komen.
En nu? Vandaag mijn kantoor opruimen, kostuum in de was, palingmand naar de kelder. En morgen een boekersbelronde langs de theaters voor volgend seizoen. An + Jan Beatles vs Stones. Ook klassieke muziek, maar dan wat jonger!

 

Maandag 1 feb: ELKE AVOND FILM!

Zo. Twee weken een beetje bijgekomen van de Palingtoernee. Facturen , achterstallige mail, liedje in opdracht, beetje gefrutteld met het boek en vooral veel geslapen en met de kindjes opgetrokken. En ik kocht het boek '1001 Movies you have to see before you die'. Een paar honderd van de genoemde films hadden we al gezien, en een sloot ligt in dvd-vorm te wachten – wij kijken geen televisie, maar het liefst elke dag/om de dag een goeie film op dvd – maar er stonden ook veel titels bij die mij niets zeiden, en dan is het leuk lijstjes maken en kijken wat er te koop is onder een tientje. Ik vond er 12 a 5,75 $ op amazon.com en een stuk of twintig onder de vijf pond op amazon.uk en met verzendkosten heb je dan voor 200 euro weer een filmberg voor je neus om het leven mee te verrijken. Vampyr van Carl Dreyer bijvoorbeeld, uit 1931, een film waarover Hitchcock sprak: "Een van de weinige films die je nog een keer kunt kijken." En dan als contrast die laten volgen door Let the right one in, vampierculthit van 2008.
En dan hebben we weer voor een tijdje genoeg bloed gezien.
Iets anders. had ik al verteld dat ik volgend jaar mei in het kader van mijn Mega Mahler vertalingen een paar optredens ga doen met het klassieke liedduo Robbert Nuuse en Micha van Weers? O.a. de Rückert liederen en liederen uit des Knaben Wunderhorn. Vrijdag komt een cameraploeg van de NPS vast een impressie filmen, wat me eraan herinnert dat ik mijn kantoor moet opruimen en mijn vleugel laten stemmen. Hier zijn we bij hun thuis, met Kies je voor Schoonheid. Wordt wel wat.

 

woensdag 10-2. UIT DE WINTERSLAAP

Ben ik net een beetje uit mijn winterslaap aan het raken, – (kom sinds de Palingvissers ons hol alleen uit om de kids naar school te brengen) - valt er weer een dik pak sneeuw in Ossendrecht. Intussen sta ik "Holland in de Hitte (Summer in the city)" uit mijn hoofd te leren want volgende week begint de Hallelujah-tour en ik denk erover wat meer liedjes zonder tekstboek te doen. Alhoewel niemand er last van heeft, want het staat eigenlijk best gezellig vrijblijvend, zo'n standaard met liedboek. Een dichter leest ook voor, nietwaar. Dus als ik dat idee nou skip, kan ik lekker onder de wol kruipen met een boek of dvd. Gisteren "On Golden Pond" bekeken, met Henry Fonda en Kathleen Hepburn, topacteurs op hoge leeftijd, die allebei een Oscar kregen als mannelijke en vrouwelijke hoofdrol. Zo wil ik ook wel 80 worden. Dat betekent dat ik nu een beetje kalm aan moet doen. Mooi. Geregeld.

Donderdag 4-2: "Twiet! Twiet! Twiet!

Daan had het al een paar keer gezegd: moet je niet eens op Twitter? Dus zojuist maar eens aangemeld onder het motto: "Elk vogeltje tweet zoals het gebekt is. En ik?" Dat lees je dan inderdaad terug, en toen ik even in de lijst van bekende Nederlanders keek en Antonie Kamerling actief zag, heb ik die ook maar even de groeten gedaan en kreeg ze prompt terug. Goh, ik moest denken aan de tijd dat je zo'n soort MSN-lijst had met vrienden, waarvan je kon zien of ze 'online' waren. (Wie online was kon je niet bellen, want alles ging per telefoon. High-tec is snel antiek.) Daar was snel de grap vanaf, waarna iedereen de knop 'verberg mij ging gebruiken en alles doodbloedde. Eens zien hoe lang dit stand houdt. En dan kan ik daar weer naar mijn blogjes verwijzen, en hier weer naar mijn twiet en zo komen we de dag wel rond. PS Al meer dan 33.000 mensen hebben mijn Hallelujah-filmpje op YouTube aangeklikt. Eindelijk is Ankie gepasseerd.

 

Zaterdag 13 feb KNIP KNIP ZEI SIMSON

Zojuist omringd door gillende kinderen bruut mijn haar afgeknipt. Mama Daan heeft het daarna een beetje gefatsoeneerd. Gisteren al baard en snor weggeschoren. Bij mij een vast ritueel tussen tournees. Ook volgens Simson zat de kracht in zijn haren, en het lijkt dan net of die kracht (van Zoer ditmaal) is uitgewerkt. Intussen zijn op dit moment - zo weet ik volgens een inmiddels al uren durend twitterbombardement van vriend Antonie K landgenoten aan het schaatsen, maar als Tropenkind doet me dat weinig. (hoewel ik me zelf wel kan herinneren, meewiegend voor de buis met Ard Schenk, Kees Verkerk en Jan Bols, die uit Hoogeveen kwam, waar ik op school ging. Enfin, ik ga verder met prins Tamino die zo dadelijk met prinses Pamina de vuurproef gaat doen. Inderdaad, zo ver ben ik al. Nog een weekje en dan kan ie naar de multicopy en op de bus naar mogelijk geïnteresseerden, en valt er een mooi dik pak zowel van mijn schouders als van de plank van absoluut te hertalen meesterwerken. Of toch even kijken naar Sven Kramer?

 

Vrijdag 19 -2-10 Groeten uit Texel

Zojuist in het artiestenhuisje achter Klif 12 aangekomen. Bijna tien jaar geleden had ik de legendarische eerste reprise van 'Meisjes', toen ik juist Daan gevonden had. De voorstelling, die was gebouwd als een contactadvertentie, een sollicitatie naar de Ware, had zijn doel bereikt en het was raar 'm nu weer opnieuw te spelen. Ik moest flink liegen op het podium, in ieder geval, en na afloop heb ik jet complete decor bij het vuil gezet, om 'm weer als nieuw te kunnen spelen. Texel, altijd een frisse wind.
Vanavond en morgen dus weer Hallelujah. Ik heb de meeste van die prachtige liedjes meer dan een jaar niet gespeeld, en heb er dan ook veel zin in. Nu ga ik repeteren. En wellicht wat extra dingen proberen. De Bokser bijvoorbeeld van Paul Simon, die ik vorig jaar voor Lenette van Dongen en Ben Cramer heb gemaakt. We zien wel!

Maandag 22-2-10 Wat doen we met de eigen liedjes?

Vandaag de laatste Schout bij Nacht-cd verkocht, waarmee het teruggevonden voorraadje bij mijn vroegere management schoon op is. En opnieuw knaagt het, of ik niet zelf die dingen opnieuw moet uitgeven. Bij voorkeur in zo'n An + Jan kartonnetje, dat houdt de prijs laag. Aan de andere kant heb ik nog wel een doosje Koning Jan en nog een stapeltje Meisjes en Piano & Gitaar, dus dat kan ik ook eerst opmaken. Enfin.
In ieder geval ben ik van de versgeperste 500 Hallelujahs al weer een flink stapeltje kwijt, want dat ging erg hard op Texel. Heerlijk gespeeld ook. Na met 10 man de Palingvissers te hebben gedaan, is het zo lekker even in mijn eentje elke kant op te kunnen schieten waar ik zin in heb. Ik heb zelfs geen eigen technicus mee, want ja, twee speciaaltjes en twee microfoons, dat kan heel goed met iemand van de zaal. Publiek lijkt het ook errug, errug leuk te vinden en ik verheug me dan ook al op het Hoekhuis in Leusden (5-3) en de Molen in Beuningen (6-3), plaatsen waar ik me niet kan herinneren ooit geweest te zijn. Zo, en nou ga ik 's twitteren dat de Palingpakketen in de aanbiedimg zijn, cd en boekje voor 15,- inclusief porto. Dan komt er vanzelf weer plaats in de kast voor iets nieuws/ouds!

As Zondag bij NPS Podium op Nederland twee om 13.00 een uitzending rond Mahlers lied

 

Vrijdag 28 februari "HOLLANDS REQUIEM in A'dam"

"Hé, waar is mijn naam, dacht God? Oh, 't is zo'n hertaling van Jan Rot." Dit inleidende zinnetje bij mijn verantwoording in het zangboek van Hollands Requiem van Brahms, heb ik in de tweede druk weggehaald, want veel koorleden komen uit een kerktraditie en die moet je niet meteen op scherp zetten. Maar inderdaad is in mijn hertaling van "Ein Deutsches Requiem" de hemel ons eigen hart geworden, waar we de herinnering aan de doden bewaren. En het muziekstuk is ook niet meer ter begeleiding van de dode op weg naar de Poorten van Goud, maar tot troost van de achterblijvers. Zoals het volgens mij ook door de humanist Brahms bedoeld is. Tegenstanders van het hertalen/ vertalen van klassieke meesterwerken hebben ditmaal geen poot om op te staan, want Brahms was zelf bij de première in Londen aanwezig, waar de tekst in het Engels was omgezet. Een versie zonder orkest, maar met twee vleugels. Zo gaan ze het bij meneer de wit ook doen. 1 en 4 mei, waarmee een hartenwens in vervulling gaat: dit prachstuk van een uur te horen op Dodenherdenking. Hopelijk het begin van een nationale traditie. Bestel nu vast uw kaartjes. De eerdere Mattheusuitvoering in de Baarsjes was ook snel uitverkocht.

 

. Dinsdag 2 maart: OP ZOEK NAAR ZORRO

Zoon Wolf gaat voor het bureau op in zijn rol als Zorro. Vader Jan ziet divers getwitter binnenkomen over "Op zoek naar Zorro". als in het kielzog van Evita, Jozef en Mary Poppins, met bijbehorende musical. Een en een is twee. En dan meteen zo'n krampje door de maag met dito wegslikkertje: De liedjes van Gipsy Kings en andere, worden die vertaald? Zo ja, wie gaat dat doen? Mag ik dat doen? Martine Bijl heeft Queen's We will rock you en Mary Poppins al. Ze moeten haar bij Van den Ende natuurlijk niet gaan overbelasten :-). Dus voor je het weet stuur je Willem Metz van Stage Entertainment het fotootje van je zoon met een vrolijk regeltje zonder verdere uitleg. Goed of fout? Jongens die vragen worden overgeslagen.
Maar ik heb geen agent en vertoon me ook niet op feestjes, en er zijn wel meer mensen die wat kunnen, dus je moet je laten zien. We zien wel. Zal ik dan maar in een adem de kop om de mailbox van het Nationale Toneel steken, waar ze volgend seizoen een Drie Stuivers Opera gaan doen? Misschien Wolf nu dan even een Mackie Messer pak aangetrokken? Of valt dat onder kinderexploïtatie?

Zondag 7 maart: HE WAT HEERLIJK

Nee, het is niet meer hetzelfde haar als op de foto, maar ik heb tijdens de Hallelujah-tour meer plezier dan ik ik op de foto uitstraal. (Hoewel dat natuurlijk allemaal voor de chic is, want liedjes van Dylan, Tim Hardin en James Taylor ga je niet met een Macleansglimlach aanprijzen.) Erg leuk ook om weer een aantal dorpstheaters op de lijst te hebben waar ik nooit of lang niet ben geweest of zelfs het bestaan niet van wist. Ook voor het publiek blijkt het soms een eerste kennismaking. Die weten niet wie An + Jan zijn, en hebben mij nooit of voor het laatst in de jaren tachtig of negentig heeft gezien. Maakt niks uit. Hallelujah kan niet stuk en past overal, van dorpshuis tot stadion.
Zaterdag de 13e in Borger. Zes uur rijden heen en terug. Het zal het waard zijn.

VRIJDAG 12 maart ROT IN DE RAMSJ

In december netjes CD's ingekocht van de Mattheuspassie, Dagboeken bijgedrukt en een kleine tussenfase Liedboeken (in 2011 weer bij Nijgh), zie ik net dat ze voor de 2cd bij Bol 11 euro vragen, en bij de NL store ben je inclusief porto nog geen tientje kwijt! Ja, een beetje sip voor mijn 100 exemplaren die ik voor veel meer heb ingekocht, maar ik ben de beroerdste niet, dus pakt u gerust uw voordeel! Klik hier voor NL Store Ik heb hem zelf in prijs verlaagd naar 15,- ex porto, maar dan heb je 'm wel gesigneerd. Voor Dagboek Mattheus en een tussendruk van de bladmuziek kunt u sowieso alleen terecht bij de Rotshop

ZONDAG 21 maart NEEM EEN TWITTER-account!

Ik ben nou anderhalve maand aan het twitteren en ja, het werkt. Erg leuk. Ik ben niet zo van de boodschappen als "Tijd voor koffie" of "lekker gegeten", maar vind het wel geestig om – even zinloos – elk optreden de kleedkamer te fotograferen en drie minuten voor aanvang te plaatsen. Vandaag was het helemaal feestelijk, bij de matinee in Tiengemeten, een eilandje bij Zuid Beijerland, waar ik wat plaatjes kon doorsturen van o.a. deze, met toekomstig publiek op de veerboot.
Niet dat je levensgeluk ervan afhangt, maar wie mij een beetje wil volgen, leest daar meer en sneller en gevarieerder dan op deze site.
Voor wie niet weet hoe Twitter werkt: klik hier, kies een inlognaam, plaats al of niet een foto'tje en wat info, klik mij aan, kijk 's in mijn staatje wie je nog meer wil volgen, kijk daar ook weer en zo verder. Je kunt zelf zo veel of zo weinig tweets maken als je wilt, er zijn genoeg mensen die hun account alleen gebruiken om anderen te volgen.
De rest wijst zich vanzelf. Succes en wie (t)weet.

ZONDAG 28 mrt "DIT LAND IS JOUW LAND"

Afgelopen dinsdag heb ik in de E-sound met mij neef Pyt aan de knoppen een eenvoudige rammelversie van "Dit land is jouw land" opgenomen, het al eerder met An + Jan gebrachte alternatieve volkslied van Woody Guthrie. Aanstaande dinsdag ga ik er nog een beetje aan prutsen en mixen we'm af. Ik denk dat ik 'm de volgende dag al op YouTubeen Twitter gooi, want ik vind dat leuke methodes ter verspreiding. Ondertussen nog een vrolijk nieuwtje: ik ben bezig met een verzamel-cd "het Beste van Jan Rot", met niet alleen de bekendste vertalingen, maar ook wat Engelstalige hitjes een paar mooie eigen liedjes van diverse cd's, iets nieuws en iets nooit uitgebracht. En natuurlijk "Dit land is jouw land." Maarten Corbijn, oftewel Corb!no kwam voor zijn HP de Tijd-rubriek langs tijdens de opnamen, en die kunnen we meteen goed gebruiken voor de hoes. Wordt vervolgd! laatste nieuws op Twitter

Vrijdag 2april "GOEDE VRIJDAG & VROLIJK PASEN"

Zelf niet zoveel aan de Mattheuspassie gedaan, maar dankzij quote vanavond in DWDD (de jakhalzen) toch weer even stilgestaan bij zowel mijn hertaling als het origineel en natuurlijk de Mensenzoon om wie het allemaal begonnen is. Zoon van alle mensen, ik blijf het een treffende term vinden.
De MP-uitvoeringen in Deventer en Amersfoort bleken zeer de moeite waard las ik zowel in de krant als in diverse mails en tweets, waarmee het ding zich voor het vierde jaar/vijfde Pasen levensvatbaar heeft bewezen. Pasen 2011 bestaat hij vijf jaar, hopelijk zijn er dan weer uitvoeringen.
Intussen gisteren bij Hay Zeelen "Het beste van Jan Rot" gemasterd, een cd met de 25 min of meer bekendste JR-nummers uit de afgelopen 28 jaar. Met prachtige hoesfoto's van Corb!no die me toch moest knippen voor zijn rubriek in de HP (nu in de winkel). Ik ga nu het hoesje afmaken en de cd opsturen naar de fabriek. Ik hoop 'm ook snel op i-tunes te hebben. Vannacht alvast een improvisorisch filmpje van opener van de plaat "Dit land is jouw land" op YouTube en Twitter gezet, en nu maar afwachten of mensen iets met dit 'verkiezingslied' gaan doen, mijn simpele roep om verdraagzaamheid oppikken.

DINSDAG 6 april: DIT GAAN WE DOEN KOMEND SEIZOEN!

Mastertape en hoesontwerp voor het Beste Van JAN ROT-cd zijn naar de fabriek, en de pers is aangeschreven. Tijd om intussen hier maar eens het doek op te hijsen voor volgend seizoen. Drie voorstellingen met hertaald repertoire maar liefst, Beatles-Stones, Randy Newman en Mahler. Klik hier voor een overzicht plus agenda
Kaartjes bestellen kan nog niet, maar zet de data vast in je agenda!

 

WOENSDAG 14 april HIJ IS ER

Bestellen via de ROTSHOP voor een tientje ex porto. Lees alle info per nummer met een klikje hier

MAANDAG 3 MEI "De Stem des Folks"

"Zanger Jan Rot weet bij de #pvda1mei-viering de sfeer er goed in te krijgen. Video met luid meeklappend publiek."
aldus een berichtje op Twitter en zo was het ook. Speciaal voor de gelegenheid zong ik niet alleen 'Dit land is jouw land' maar ook kersverse vertalingen van 'If I had a hammer', 'We shall not be moved' en 'We shall overcome'. Het leek de oude Paasheuvel wel, zo warm werd er meegeklapt en meegezongen, en ik weet nu heel zeker dat de opvolger van 'Hallelujah' er een wordt met hertaalde Folksongs. Ik geef de titel vast weg: "De Stem des Folks." (Nog even geduld, alstublieft, op z'n vroegst wordt dat voorjaar 2011).
Na afloop mocht een foto voor het familiearchief niet ontbreken, de familie Rot, geflankeerd door onze toekomstige minister-president en wie weet terugkerende minister van cultuur. Zoon Wolf kijkt nog even om naar Groen-links, maar sinds de lijstverbinding tussen GL en Pvda slapen wij een stuk rustiger. En al kies ik denk ik voor het belang van Cohen als Vader des Vadelands: naar mijn lezers en volgers ventileer ik maar één stemadvies: klik hier voor de Kampioen en stem bij de musical awards bij grote musical op All Shook up en bij de kleine op De Palingvissers. Bij voorbaat dank!

MAANDAG 9 Mei Toch een schitterend seizoen!

Zojuist na eindeloze Life 4 you uitzending - zie je dat ook eens - de bekendmaking van de nominaties voor de Musical Awards. Dat een extreme voorstelling als de Palingvissers buiten de boot viel lag wel in de lijn der verwachting, maar de vreugde om 10 nominaties voor All Shook Up/Love me Tender knaagt onder het feit dat werkelijk alles van de productie is genomineerd - regie, kleding, arrangement, dans, licht, decor - behalve de vertaling. Terwijl toch iedereen... en alle kranten... Nou ja, bij Hair en Tommy kreeg ik ook niks. Ze zullen het wel beter weten.

Intussen gisteren heerlijk Hallelujah afgesloten in Culemborg. Waarmee twee mooie tours tot een eind zijn gebracht. En daar doen die Awards niks aan af. Fuck musical, rock & roll!

VRIJDAG 14 mei POSTERS DE DEUR UIT

Leuke foto, maar liggen was er niet bij. De promotiespullen voor An + Jan Beatles vs Stones waren gelevered, en dat werd dus als elk jaar jongste bediende spelen. Kokers vullen met 3 A0 en 15 A2, en daarna pakketjes met 200 flyers, voor 34 theaters. Want het seizoen mag dan pas in september beginnen, affiches kunnen niet snel genoeg hangen, en zeker in de theaters die doorprogrammeren tot en met juni zijn er dan ruim hangplekken aanwezig. En hij ziet er gezellig uit zo.
Trouwe An + Jan fans is het opgevallen dat onze Jakob ontbreekt. In de theaterborchures staat hij nog we aangekondigd, maar die tekst is in februari ingeleverd en inmiddels is hij voor iets groots gevraagd, en dat mag hij - ook van ons - niet laten lopen. Ik geef het door zodra het officieel is.
Als trio wordt heel anders, maar niet minder opwindend, daar ben ik van overtuigd en een volgende keer doet ie weer gewoon mee. Intussen nog steeds druk aan het vertalen. A.s. zondagmiddag heb ik een extra optreden in het Beauforthuis in Austerlitz,als invaller voor Martin Simek, en hoop ik een en ander vast uit te proberen.
Dinsdag zeer bevlogen geraakt door Randy Newman live te zien in het Concertgebouw, en die vertalingen komen zodra ik de Beatstones af heb.
Het is nog niks, maar ik ben naast dit en twitter ook maar eens een blog gestart, waar ik een en ander extra kwijt kan. Zoals de verjaardag van Wolf bijvoorbeeld. Dit is het adres: Rotland .

ZATERDAG 22 mei

Langzaam, regel voor regel eigenlijk, laten de Stonesliedjes zich veroveren. Mick Jagger las in zijn jonge jaren niet alleen veel poëzie, hij is absoluut zelf een dichter. Onder elke stevige hook zit een wending, hij schuwt de geheimzinnigheid niet, en werkt ook via de cut-up techniek, woorden en zinnen die op zichzelf niets met elkaar te maken hebben, vormen in de tekst één geheel. Enfin. Alleen nepvertalers zakt de moed niet regelmatig in de schoenen, en ik kom er heus wel uit. Deze foto komt van mijn nieuwe blog Rotland, waar ik vaker iets zet dan op deze plek. Ook vaker terugkijk. Dus voor wie meer Jan Rot wil voor hetzelfde geld, wat zeg ik, alles gratis: volg mij op Twitter of abonneer je op Rotland. Voor filmpjes op YouTube zijn er de accounts Stichting Okapi en de tvdingen op Rotarchief. Ik heb inmiddels ook een pagina op Facebook, maar die gebruik ik vooralsnog alleen voor meldingen en doorverwijzingen.
O, en voor de radioliefhebbers, zaterdag 5 juni zit ik bij Spijkers met Koppen.

DINSDAG 1 juni "LADY MADONNA..."

De Stonesvertalingen zijn wel zo'n beetje afgerond, hier en daar een woordje nog. Tenminste, zo lijkt het nu. Met An & Jan erbij klinkt het mogelijk weer heel anders en valt er het een en ander door de mand. Voor ik ze erbij haal, maak ik nu eerst de Beatles af. Alles gemaakt vorig jaar zomer in Liverpool en Zuid-Engeland, en daarna niet meer naar gekeken. Liedjes die in de la liggen worden daar nooit slechter van. Je ziet met afstand wat er deugt en wat niet en bent ook niet geblokkeerd om de mediokere zinnen te veranderen. Op dit moment staat Lady Madonna staat op het vuur. Ik ga gauw weer verder voor ze droogkookt!

Klik hier voor de Speellijst Beatles vs Stones

 

MA 14 juni "WK PAUZE"

20 jaar geleden werd op 14 juni "Hoop & Liefde" gepresenteerd met een concert in de grote zaal van Paradiso, mijn eerste cd in het Nederlands. 10 jaar geleden speelde ik op 14 juni in Gent voor het eerst live twee Schumann-vertalingen, wat zou leiden tot een hele nieuwe carrière. Vandaag 14 januari gaat voor Nederland het WK beginnen met de wedstrijd tegen Denemarken. Wellicht hou ik op deze plek even WK-pauze. Wie nieuws wil volgt mij op blog of twitter. Tot daar of tot later!

Zo 18 juli VAKANTIE

Gisteren heerlijk opgetreden in het Vondelpark met Hallelujah plus. Dik anderhalf uur zonder pauze. Blij en dankbaar de vakantie in. Hieronder een opname van 'Theo' (Vincent) door Martin Haring.

En nu ruim een maand een lege agenda, waarin ik van alles ga vertalen, schijven en opnemen. Voor we beginnen met Beatles vs Stones zijn er nog wat specials, do 26 augustus in Dordrecht, zondagmiddag 29 augustus houden we in Spijkenisse een King op Klompen-middag met mijn Elvis-vertalingen met naast An + Jan, ook weer een paar gasten waaronder Henk Westbroek en als het lukt een zeer speciale verrassing. Ik doe ook nog uitmarkten in Vlissingen (3-9), Eindhoven (5-9) en Zierikzee (11-9). Diezelfde avond is ook meteen de eerste Beatles vs Stones in Sassenheim.

En al is het hier rustig, op Twitter en Rotland gaat het gewoon door. Groet en allen fijne vakantie!

 

 

ZA 24 juli EEN GELUKKIG MAN

Daan en Jan op 13 juli 2010 voor de yurt op een Sallandse camping, waar wij niet alleen onze negende trouwdag vierden, maar ook tien jaar sinds onze eerste liefdesnacht.
Ook tien jaar sinds de opnames voor de cd 'Van Rot Los', met het lied 'Ooit komt er een voor mij'. Dat kwam snel uit. Ik ben een gelukkig man.

 

VR 27 Augustus KING OP KLOMPEN

Zondagmiddag brengen we een Elvis-special tijdens het Spijkenissefestival bij de Stoep. Met de vertaalde teksten van All Shook Up in de koffer hadden we keus genoeg. Terwijl ik eindelijk zelf de Bajesrock mag zingen, waagt Marjolein zich aan "uithuilhotel (Heartbreak hotel) en doe Jan van der Meij "Goed gedaan, (that's alright)". Ter verhoging van de feestvreugde brengt eregast Henk Westbroek onder meer de ode aan de Voetbalschoen (Blue Suede shoes), en Lenette van Dongen de Keeshond (hound Dog). Voor de zeer speciale derde gast heb ik speciaal "You'll never walk alone" vertaald. We beginnen de set trouwens met een paar Beatles vs Stones nummers als opwarmer Aanvang 15.00-16.30 entree gratis. Klik hier voor meer info

MA 30 augustus LEE ZINGT ROT

Dat was een fijne middag en een nieuw hoogtepuntje in de erelijst:

VR 10 september NIEUWE EDITIE

Zo, de nieuwe editie is er weer. 32 meer dan de vorige keer, waaronder vooral Beatles, Stones en Elvis. Blijft 15 euro ex porto. Kopers van de 202-editie kunnen nog een keertje overslaan, maar de vorige edities schieten inmiddels wel te kort. Ik zou zeggen: koop zelf een nieuwe, en geef de oude weg! Klik hier voor de Rotshop.

ZAT 18 september VLIEGT DE DEUR UIT

Gisteravond een uur voor aanvang in Leiden werd de nieuwe cd bezorgd, en hij loopt als een trein. Ook de internetbestellingen stromen nu binnen, want Beatles-Stones in het Nederlands... ja, dat moet je gehoord hebben. Zometeen eerst de bezoekers van Sassenheim die vorige week voor een tientje hun naam op een adresetiket mochten krassen weghelpen, en dan maar eens zonder nadenken een stapel rondsturen naar de media. Als er van de 10 eentje wat mee doet heb je een mooie score. Alles komt goed With a little help from my friends, oftewel "Met een beetje hulp om me heen."

Erg lekker optreden, eindstand beatles vs Stones 7-7. Met de 7-9 uit Sassenheim is de grote tussenstand over 36 ronden B-S dus nu 1-2.

 

DI 5 oktober "STONES OP VOORSPRONG"

Na acht shows is de stand 1x maal winst Beatles (Haaksbergen 6-5), 2 gelijk, en 5x winst voor de Stones. Na Oss (5-7) werd afgelopen weekend in Osdorp (7-8) en Spijkenisse (7-9) gebruik gemaakt van een nieuwe rekenmethode, waarin de hele zaal zich grinnikend schikte. De Beatles-kansen voor Dordrecht aanstaande vrijdag schatten wij iets hoger in, al was het maar omdat het Marjoleins woonplaats is, en er op enige coulantie van de rekenmeester gerekend mag worden...

Vandaag kwam trouwens Love me Do uit, de eerste hit van de Beatles.

 

Ma 1 november: PROMO RANDY NEWMAN

Terwijl de Beatles-Stones tour lekker doorrolt,mogen we niet vergeten dat komende lente - van maart t/m mei een bescheiden tourtje met Randy Newman-vertalingen volgt. Zojuist alvast een teaser voor Youtube gemaakt, en dan krijg ik er zelf ook al zin in, maar alles op z'n beurt. Eind november ga ik eerst voorzichtig de studio in voor iets anders, en dat ben ik nu aan het voorbereiden. Een nieuwe CD, ja, maar wat, dat heeft met de "verrassing" te maken, die al voor het Randy Newman-programma na de pauze staat aangekondigd. Ja, ik hou u nieuwsgierig. Maar een ander plannetje mag u weten: in mijn agenda heb ik met potlood voorjaar 2013 (!) gereserveerd voor Beatles vs Stones Deel II, want er zijn nog zooooooooveel mooie nummers te doen, dat moet gewoon!

 

Di 23 november: KOOP HIER UW SINT EN KERST-CADEAUS!

Dit plaatje van mijn nieuwe voorraad verpakkingsmateriaal staat ook op Rotland, dus wellicht beter meteen een doorklik naar die hele pagina, en dat u dan vanzelf weer op deze site terugkomt, maar dan doorverwezen naar de Rotshop.
U weet, het gaat niet om uw geld, het gaat om de bevordering van uw goede humeur en het verspreiden van Rots woord.

Verder hier alles goed. Beatstonestour loopt lekker, deze maand ga ik alweer de studio in voor een nieuwe Jan Rot-cd die in maart moet uitkomen, tegelijkertijd met mijn bundel klassieke vertalingen Meesterwerk en de start van de Randy Newman-tour. In mei wacht het grote Mahler-gebeuren en in juni verwachten we, zoals u wellicht heeft vernomen, Rotje 4. Ja, er past heel wat in een paar maanden! Tot later!

Do 9 December: GEEN SPAT VERANDERD! :-)

In de vorige eeuw, 1983/1984 tourde ik als trio met Martin & Roy Bakker, en die laatste kwam van de week een paar drumpartijtjes inspelen op mijn nieuwe solo-cd die als alles loopt zoals gehoopt in februari uitkomt. Ik wil er nog niet te veel over verklappen, want we zitten nog midden in Beatles vs Stones en de mensen moeten het wel kunnen bijhouden. In ieder geval spelen ook Jan van der Meij en Marjolein Meijers erop mee, en behalve een aantal oude en nieuwe vertalingen staan er zowaar weer eens twee eigen liedjes op. Daarbij nog de verheugende mededeling dat in maart bij Nijgh & Van Ditmar een bundel uitkomt met mijn klassieke muziekvertalingen en ik twee liedteksten mag bijdragen aan de Veronica-musical Herinnert U Zich Deze Nog (premiere in februari) Deze maand nog drie keer live, wo 15 in de Kring in Roosendaal, do 16 in de Speeldoos in Baarn en di 22 in het Park in Hoorn, maar die is geloof ik al uitverkocht.

31 -12-2010 "OP AL WAT WAS DAN MAAR!"

Iedereen de beste wensen en dat 2011 maar weer een echt Rotjaar moge worden!

 

----------------- eerdere seizoenen:

 

Janshoek van nu (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek 2010 (chronologisch)
Janshoek 2010 (chronologisch)
Janshoek 2010 (chronologisch)
Janshoek juli 2009-juli 2010 (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek juni 2008-juli 2009 (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek juli 2007-juni 2008 (omgekeerd chronlogisch)
Janshoek jan-juli 2007 (omgekeerd chronologisch)
Janshoek juni-dec 2006 (chronologisch)

Logboek Mattheus. (Janshoek mrt/april 2006 chronologisch)


Janshoek mrt-juli 2005 (chronologisch)

Janshoek aug-sep 2005 (chronologisch)

Dagboek nachtlied aug-jan 2006 (chronologisch)

 
 
sluiproute naar google