Janshoek 2013

Email: jan@janrot.nl

Zonder of met regelmaat, net hoe zijn hoed staat, tikt Jan Rot hier op waar hij zin in heeft. Klik hier voor MAANDAGDAANDAG, de log van vrouw Daan.

OUDERE JAARGANGEN ONDERAAN

NB Kijk ook op : ROTLAND. Zonder kader: kopieer deze link: http://rotland.blogspot.com/

 

1-1-13 EEN NIEUW ROTJAAR!

Deden we hem vorig jaar ook op 1 januari? Je moet tradities ergens beginnen.
Iedereen een goed 2013 gewenst, en dat het maar weer een echt Rotjaar moge worden. Na de zomer begint de 'Nummerr 1' tournee, met koplopers van alle gezindten, uiteraard in vertaling. De Cd is al opgenomen, maar moet nog gemixt. Of hij na of voor de zomer uitkomt, weet ik nog niet. In ieder geval brengen we in April alvast 'Ramona' uit, studioversie van het fijne duet in Carré met Blue Diamond Riem de Wolff. Wordt vervolgd!

27-1-13 HALVERWEGE DE GROTE JAN ROT-Tour

Met twee fijne voorstellingen in Naaldwijk en Leusden de eerste seizoenshelft van de Grote Jan Rot Show afgesloten. Niet dat ik me dat op het podium bewust was, maar ik ben niet alleen de zanger, maar ook de boeker/producent en die vindt het vruchtbaar als er halverwege een paar weken rust in een tournee zit. Het is toch een jaar uit je carrière, en daar moet je het beste uithalen.

In het begin van zo'n tour ben je blij om die nummers te brengen, blij als je geen tekst vergeet, blij dat de mensen klappen, lachen, genieten.
De aankondigingen zijn nog ad hoc - je kan het ook prima van te voren bedenken en uitschrijven en tijdens de tour aanpassen, maar ik hou in het begin van de jazz-manier van optreden: ik heb de basisgegevens - de liedjes - en verder zie ik wel.
Maar na een keer of twintig worden de grote lijnen duidelijk, improvisatie minder gewenst en grapjes minder spontaan, en is het leuker om de diepte in te gaan. Niet meer kijken wat je zegt maar hoe. Extra aandacht geven aan het zingen, een hoge noot mooi pakken, een laatste zin niet afraffelen, een piano-riedel beter uitwerken, een gitaarakkoord net iets zorgvuldiger aanslaan.
En dan de vorm weer los laten en concentreren op de inhoud. Terug naar de oorsprong van een tekst, Ankie brengen zonder bij voorbaat in te spelen op de hilariteit in de zaal, Lola ineens weer zingen of je het niet al honderden keren hebt gedaan, maar opnieuw die jongen zijn die in zijn eerste week in de grote stad voor dat fascinerende wezen staat.

"Waarom heb ik niet de hele tour zo gespeeld," denk je dan, "jemig, het gaat nu pas echt goed!"
Maar dat is onzin, want die avonden daarvoor heb je ook gegeven wat je in huis hebt.
En jouw beleving is ook niet altijd die van het publiek.
Ik kan heel opgewonden raken dat ik steeds beter de Fats Domino-truc onder de knie krijg: terwijl de piano dwars staat, toch zingend recht het publiek inkijken. Maar een pianist in de zaal denkt misschien: hij greep daar in het laag wel een paar keer mis, die Rot.

Wat halverwege een tour ook hoort te komen is het idee dat je 'nog nooit zo goed bent geweest', en dat het een show is 'waar je niet makkelijk meer overheen komt'. Gelukkig voelt dat zo.
Natuurlijk heb je in je enthousiasme soms het gevoel dat 'iedereen deze show eigenlijk zou moeten zien', maar dat is onzin. Er zijn zoveel artiesten, zoveel platen, zoveel dingen - je kan moeilijk verwachten dat iedereen elke keer naar jouw eitje komt kijken.

Dat is geen gebrek aan ambitie.
Ik drijf dat hele Jan Rot-gebeuren als de kok/eigenaar in een fijn restaurantje, waar ik het elke avond de mensen enorm naar de zin probeer te maken met zorgvuldig uitgekozen ingrediënten, en elk jaar mijn best doe op een verrassende menukaart, maar ik droom niet van rijen voor de deur, een mega-uitbreiding of een voedselketen.
Zolang er maar genoeg mensen komen om te blijven optreden en ik genoeg cd's verkoop om nieuwe dingen te maken, ben ik al dik tevreden.
Wie mij zoekt weet mij te vinden, al is het maar met hulp van de tourlijst !

4-3-13 VIER STERREN!!!!

Met soms twee verschillende shows in een jaar, willen de recensenten je nog wel eens overslaan. Dus hè, wat is het dan lekker om even een brevet van goed gedrag te ontvangen! En niet van de eerste de beste!

5-4-13 LAATSTE RONDE!
Komende weken de laatste ronde voor de Grote Jan Rot Show, met o.a. zondag 28 de Kleine Komedie en twee dagen eerder mijn solodebuut in Oude Luxor, vrijdag 26. 'Met verrassing' heb ik alvast op de posters voor de plakronde gezet, en nu ga ik nog lekker iets leuks bedenken. Ik heb er natuurlijk wel met An + jan en de Palingvissers gestaan, en daarvoor wekenlang met Doe Maar, de musical, maar alle kleedkamers voor mij alleen... dat is toch wat anders.

 

4-5-13 ROTRACE

Met nog twee Grote Jan Rot-shows voor de boeg, ploffen de eerste theatergidsen voor volgend seizoen alweer op de mat. Ga ik mee in de ratrace? De Rotrace? Ik moet nog even kijken hoe ik het ga doen, ook met de nieuwe CD. Misschien dat ie toch pas na de zomer komt. Met als feestberichtje voor de echte fans dat ook 'Rot voor Jou' mijn feestalbum uit 1995 binnenkort weer verkrijgbaar is in de kartonnetjes-serie. In ieder geval, wie wil kijken waar ik volgend seizoen speel klikt hier

 

12-5-13 DIT WAS DE LAATSTE KEER

Gisteren in Hoorn de GJRS-toernee afgesloten. Lekker gespeeld, zonder sentiment, natuurlijk gaan er een boel mooie liedjes (voorlopig) weer de kast in, maar daardoor komt er ook weer ruimte voor nieuw spul. Bombarie, Hebban olla vogala, de Parel van Volendam hebben zelfs twee seizoenen mee mogen draaien. Of ik de Nummerrr 1 toer zonder Lola en Ankie kan, moet zich nog bewijzen. Staiway to Heaven, als jarenlange koploper in de Top 100 aller tijden mag in elk geval nog wel een jaartje mee, lijkt me. De komende weken ga ik eerst eens kijken wat er allemaal ligt. 'Il est 5 heur, Paris s'eveille' van Jacques Dutronc bijvoorbeeld, ooit als Parijs Ontwaakt gemaakt voor het chansons-album van Rob de Nijs schiet me nu te binnen. Ik ga 'm meteen proberen. Tot later!

PS Klinkt geweldig, maar ik zoek even de feiten op. In mijn herinnering was dat een nr 1, maar het was maar nr 4 zie ik net. Hmmm.

 

19-5- MATTHEUS EN JERSEYBOYS!

Gisteren heeft Van den Ende Entertainment bekend gemaakt dat ik na Love Story ook teken voor de vertaling van het script van de topmusical Jersey Boys. De hits van de Four Seasons - over wie het verhaal gaat - blijven uiteraard in het Engels. Maar de dialogen zijn scherp en ritmisch, en vaak uitgesproken over de muziek, dus er valt als vertaler genoeg eer aan te behalen. Jersey Boys staat na de zomer vast in het Beatrixtheater in Utrecht.

In april 2014, dus direct na mijn Nummerrr 1-tournee volgt nog een zeer speciaal tourtje, en wel met een nieuwe interpretatie van de Mattheuspassie van Bach. Met Tango Extremo als orkest en Voice of Holland-winnaar Pearl Jozefszoon voor de mooiste aria's, brengt ik mijn eigen hertaling uit 2006 als verteller/ evangelist .Ik citeer mezelf: "Die partij is voor tenor en ik heb een popbariton, dus ik denk dat ik die evangelist-partij gesproken doe, en de andere stemmen, waaronder die van Jezus gezongen. Er is een plannetje om de koralen (deels) met het publiek te zingen. De turbae koren worden voornamelijk instrumentaal, en in de aria's gaan we het een en ander knippen, maar dat is historisch wel verantwoord. Het kruishout waar Bach zijn Matthäus naar modelleerde had in Jezus tijd bepaald niet de vorm van de kruisbeelden, maar was veel lager en had een T-vorm. Grapje. Maar reken maar daar dat we ons naast avonturierszin ook met respect en liefde zullen wagen aan dit grootste muziekwerk uit de westerse beschaving."

Voorlopige speellijst:
08/04 Helmond Het Speelhuis
09/04 Heerhugowaard Cool Kunst en Cultuur
10/04 Hilversum, de Vorstin (o)
11/04 Souburg Historische Kerk Souburg
13/04 Hoofddorp De Meerse
14/04 Stadskanaal Theater Geert Teis
15/04 Bergen op Zoom Theater De Maagd
16/04 Harderwijk Theater Harderwijk
17/04 Heereveen Het Posthuis
18/04 Sneek Theater Sneek
19/04 Winterswijk Theater De Storm
20/04 Amsterdam Krater Theater

24-5-13 RAMONA!

17-5-13

Als voorpoefje op de Nummerrr 1 cd staat sinds vandaag Ramona op iTunes. Hoe dat verder werkt met die digitale singles, ik heb geen idee. Waarschijnlijk moet ik ik nu de hele dag gaan bellen en mailen of er een plugger op zetten, maar dat ga ik allemaal niet doen. Ik ben meer van de omgekeerde tactiek: hier is het, kijk maar wat je ermee doet, ga ik intussen aan iets nieuws werken. Dus klik hier voor de link naar iTunes en doe je best :-)

Nou, is ie leuk of is ie leuk? Met Riem in een studio staan met dit lied is sowieso een hoogtepunt, maar de opname is ook fijn gelukt. Jan van der Meij gitaar, Leon Klaasse drums, Marjolein Meijers bas, Jakob Klaasse toetsen en Sofie en Cato van Dijck in het koortje. Opgenomen in de E-sound Studio door Mendel Pool, gemixt door Frans Hendriks in Gemengd Bedrijf Limmen. De foto voor het hoesje kregen we met vriendelijke groet van Jaap Reedijk.

Nog even over Ramona: het is oorspronkelijk een walsje uit een gelijknamige film uit 1928 (!), en is in diverse versies een hit geworden. In 1960 zette Jack Bulterman er een vlot ritme onder en was een wereldhit voor de Blue Diamonds geboren. Tot de dood van Ruud in 2000 traden zij nog samen op. Riem is alive en kicking zoals te zien is in het filmpje van de opname.

 

6 juni 2013: PRE-RELEASE en RE-RELEASE

OFFICIEEL komt ie pas 1 september uit, de NUMMERRRR 1 -cd, maar hij is nu al te bestellen in de Rotshop. En als extra verrassing om de zomer door te komen ook 'op veler verzoek' een her-release van Jans eerste vertaalde coveralbum: Rot voor Jou uit 1996. Bestel ze in de Rotshop, ik signeer en verstuur, inclusief originele JR-postzegel!

 

23 AUGUSTUS 2013 DE EERSTE GING GOED!!

Fotootje gemaakt na de eerste try-out op 22 augustus in ET10 op Terschelling. Moe maar voldaan. Ik heb er net een blogje over gemaakt in Rotland.

Maar ik kan het zo ook wel vertellen: hij wordt goed! Komt dat zien! Komt dat zien! (PS: Klik hier voor de speellijst) Tot daar!

 

3 SEPTEMBER: OVER DE VLOER BIJ JOOP VAN DEN ENDE...

EEN KIEKJE van Mon Patron op de werkvloer van Jersey Boys na de eerste doorloop. Joop van den Ende. Ik had deze vakantie de dikke biografie over hem gelezen en het was super hem nu live mee te mogen maken, als deel van het 'creative team'. Een dag later op de Musical sing-along waren 'mijn' twee musicals goed vertegenwoordigd... Zie hier het blogje met filmpjes

 

30-9 -OP NAAR DE PREMIèRE!!

Het spelen op zendmicrofoon is heerlijk - de teksten zijn inmiddels gekend, en zang en piano beginnen redelijk onder controle te raken. Vrijdag 11-10 in De Meervaart in Osdorp is de officiële première. Niks fancy's, ik heb eigenlijk alleen een paar recensenten een mailtje gestuurd, of ze dan wel of niet komen is hun zaak.
Eigen platenbaas en producent spelen vind ik leuk. Het mezelf pluggen en promoten schiet er wel eens bij in. Ik vind het al gênant om complimenten te retweeten.
Maar als ik er een paar onder elkaar zet word ik er wel warm van... Hoor je het eens van een ander!

 

13 -10 EN NOU LEKKER SPELEN!

De nieuwe livefoto, gemaakt door Roel van Diem. De pers is vooralsnog niet heel druk met Nummerr 1, maar dat is wel logisch als je zoveel voorstellingen maakt. "Die geweldige vertalingen van Jan Rot, daar is het nieuwtje wel vanaf," hoorde ik ergens. Maar dat zeiden ze in zijn tijd ook tegen Beethoven: "Een Zesde Symfonie? Maar meneer, we hebben er al vijf!"
Toch was ik best een beetje zenuwachtig in De Meervaart, ook omdat ons aller maestro Jakob Klaasse in de zaal zat, vanaf 1982 regelmatig mijn pianist en producer. Of misschien maak ik die pianoslippertjes normaal ook wel, maar let ik er dan niet op. Ha!
Maar hij werkt goed, mensen zijn blij en verrast, ook te merken aan de cd-verkoop na afloop. Erg dankbaar stemmend allemaal. De zaalbezetting wisselt, van halfvol tot vol. Alle liedjes uit de Grote Jan Rot Show zijn vervangen behalve Hair en Stairway to Heaven. Uit Ik hou van Jou zit niks. Van Hallelujah zit alleen Nothing Rhymed er in. Drie liedjes uit Beatles vs stones, drie uit Nachtlied, een uit de Palingvissers, heerlijk toch, zo'n groot wisselend oeuvre - dat schrijf je in je eentje niet bij elkaar, maar als vertaler is de bron onuitputtelijk. Hij loopt tot en met maart.Tot dan!

 

9 NOVEMBER "GEZIN IS ALLES VOOR MIJ"

Je loopbaan is een winkeltje, en af en toe moet er wel wat tamtam gemaakt worden. En zo'n uitklapper in de Telegraaf is dan een goeie.
Ook fijn dat het gesprek over nú ging, en niet alleen ouwe koeien betrof.
De Rotjes waren ook zeer tevreden over de kop!

 

10 DECEMBER 1013: BOHEEMSE RAPSODIE

De Nummerrr 1-show begint er mee, en de zoveelste nummer 1 positie in de Top2000 leek me wel een mooie om hem eens vast te leggen: De Boheemse Rapsodie, behoorlij k letterlijk naar Queen. Wel meteen daarna mijzelf geknipt en geschoren :-)

 

15 -12-13 GENIET EENS EVEN...

Deze Loesje hing in de kleedkamer van Het Podium in Zaamslag: 'Geniet eens even.' Precies wat ik nodig had, want in drukke weken als deze, ben je er snel alleen maar mee bezig hoe je overal (mee) op tijd bent, hoe je je energie zo spreidt dat je overal prima werk levert, en dat het er nog blijft uitzien of je het allemaal uit je mouw schudt. "Nog een week, dan heb je vakantie," lijkt dan een geruststellende gedachte, maar in plaats van te verlangen naar rust, kun je er beter van genieten dat je het druk hebt, want daar was het allemaal om begonnen met die hele carrière. Vervolgens heerlijk gespeeld, en weer 's door het plafond van de voorstelling gegaan, naar een hogere verdieping, wat een paar keer gebeurt tijdens de tour, waarna de lat dan dus zo hoog blijft liggen. Nog even knallen in Alkmaar aanstaande woensdag, en dan pas weer 11 en 12 januari in Vlaardingen en de Kleine Komedie.

Wel jammer dat mijn dagelijkse Radio 4 programma verdwijnt, de Vara heeft zijn klassieke zendtijd verruild. Doodzonde, maar ik zal niet kniezen, dankbaarheid past. Drie jaar met zeer veel plezier gedaan, en waar iets verdwijnt, komt weer ruimte voor iets anders. Probeer volgende week even te luisteren, want ik heb als afscheidscadeautje een bij voorbaat spraakmakende serie gemaakt rond De Toverfluit van Mozart. Niet alleen draaien we die in vijf dagen integraal, ik ga 'm integraal tolken en souffleren met mijn eigen - zo precies mogelijk gemaakte - vertaling. Dat gaat zowel enthousiaste als boze reacties opleveren. Let maar op!

 

28-12-2013 TOT VOLGEND JAAR!

Er zijn dingen die je moet bijhouden, en je website is er een van. Met twitter, blog en facebook is www al behoorlijk ouderwets en mijn webdesign is al helemaal vintage. Toch blijf ikook hier zeker berichtjes plaatsen.

Wat er komend jaar allemaal gaat gebeuren heb ik nog niet op een rijtje, maar in ieder geval heb ik de eerdere seizoen van Janshoek netjes chronologisch per jaar gezet, dat leest toch leuker dan van beneden naar boven.

----------------- eerdere seizoenen:

 

Janshoek nu (omgekeerd chronologisch)
Janshoek 2013 (chronologisch)
Janshoek 2012 (chronologisch)
Janshoek 2011 (chronologisch)
Janshoek 2010 (chronologisch)
Janshoek 2009 (chronologisch)
Janshoek 2008 (chronologisch)
Janshoek 2007 (chronologisch)
Janshoek 2006 (chronologisch)


nog een rommeltje: Janshoek mrt-juli 2005 (chronologisch)

Janshoek aug-sep 2005 (chronologisch)

Dagboek nachtlied aug-jan 2006 (chronologisch)

 
 
sluiproute naar google