4 x Mattheuspassie: de cd

Beste Mattheusgenoten,
 
Afgelopen paasweekeinde bleek “onze” Mattheuspassie het bestverkochte album in Nederland te zijn, hiermee staan we vandaag op #1 in de midweeklijst van de Mega Top 100.
 
Allemaal van harte gefeliciteerd! Ik houd jullie op de hoogte.

Peter van der Heijden

Dit mailtje kwam zojuist binnen,net toen ik bezig was de website om te bouwen. Dat gaan we even vieren, en het oude nieuws hieronder laat ik even staan.tot later!

Jan Rot

 

 

Nieuws: De website van de megachart isnog niet aangepast,maar de mattheuspassie gaat van 28 naar 11. Net geen top 10, maar wie weet. En het is zo al mooi. Koopman is inmiddels ook de 40 binnen, zodat Bach geen klagen heeft. ) In de HP Top 10 klassiek kwam de Nederlandse nieuw binnen op 1. Bij Classic FM is hij in zijn vierde week gestegen van 3 naar 2. Ton Koopman staat daar twee weken op 1, met aha, het ClassicFM logo op zijn cd-hoes. Andrea Bocelli kijkt de Mattheusgangers dus nu in de nek. Bij Free Record Shop staat de Mattheuspassie op 4, na Blof Prince en Bocelli. Spectaculair!

Het meesterwerk van Bach in een bij voorbaat al spraakmakende hertaling. Op het gerenommeerde klassieke label Deutsche Grammophon zingen Jezus, Pilatus, Priesters en discipelen in hedendaags Nederlands.
Residentieorkest o.l.v.Jos Vermunt. klik voor de foto's tijdens de opnames het blokje uitvoering.

MP3: sterfscene op Golgotha


Tracklijst

biografiên zangers


De rol van verteller (lees: de evangelist) wordt vertolkt door toptenor Marcel Beekman en de prijswinnende jonge diva Tania Kross is Alt 1, min of meer in de rol van Maria Magdalena. Het Residentie Bachkoor heeft zich met hart en ziel ingespannen nieuwe invulling aan oude noten te geven. Want waar bijvoorbeeld de discipelen zich in de Duitse tekst druk maken Wo Wo Wo het offerlam zal worden gegeten, vragen ze zich nu af "Waar, voor wie en ja wanneer zal dat Koninkrijk nou komen!'

adviesprijs 24,95

Eenvoudig te bestellen via de Rotshop.

 

De adviesprijs voor de 2cd in de winkel is 24,95; wat niet duur is voor zo'n monsterproject.

In het 100 pagina's tellende cd-boekje staan behalve foto's en biografiën een lange inleiding over de Mattheus door Jan Rot zelf en natuurlijk de integrale tekst.

Aan de muziek is geen noot veranderd, de nieuwe tekst volgt het verhaal van Jezus de Nazarener, al is er op details gewijzigd.
Feiten uit de Joodse en Romeinse geschiedschrijving hebben gewonnen van de vaak symbolische en verhalende 'waarheid' uit de bijbel. Zo is het nooit een gewoonte geweest om met Pasen een misdadiger vrij te laten, de 'intocht in Jeruzalem' met palmtakken en hosannageroep kan best plaats hebben gevonden, want het was een eeuwenoude traditie om zo anonieme pelgrims te ontvangen, maar duizendkoppige menigtes, wonderbaarlijke spijzigingen en over water lopende halfgoden vertroebelen het beeld van de vrijgevochten zelfbenoemde rabbi die Jezus was.

laatste tekstwijzigingen in de schaduw van Willem van Otterloo. Rechts opnameleider Leo de Klerk.
meer foto's bij uitvoering

door naar Dagboek Mattheus


door naar uitvoering 11 april


door naar bladmuziek zang/piano


Voor de volgers van Jan's radioserie bij VPRO's de Avonden in 2004 zij gemeld dat er nog veel is veranderd.
Lees hier het zelfgeschreven verslag van de eerste vertaalweken zoals dat pasen 2003 in HP/de Tijd stond.

naar matthuis