HELLO DOLLY!

Amerika's grootste muscial comedy komt naar Nederland met Simone Kleinsma in de hoofdrol, en Jan mag de vertaling doen van script en liedjes met naast de titelsong ten nog veel meer topnummers als Put on your sunday Clothes, Before the parade passes by en Dancing. Klik hier voor alle info, speellijst en meer...

2019

Eerst in januari en februari vervolg van 'Het Beste' maar dan solo, vervolgens een paar Mattheuspassies en na Pasen opnieuw met de band. Grote afsluiter in Oude Luxor!!!

En dan maken we ons op voor het nieuwe seizoen, met "O ja!" (jaren 90). Het vervolg op de programma's over jaren 70 en 80, niet alleen met cd maar ook met een boek!

 

 

jeetje jeetje -

in 2018 helemaal niet bijgehouden? Klik hier voor overzicht

 

Na 16 jaar weer op de Parade


14 Augustus 2001 gaf Jan zijn bruiloftsconcert op de Parade, en dat was de laatste keer. In jaren daarvoor speelde hij de Hot Rot Parade, de Mini-musical met oa Isa Hoes en Antonie Kamerling, en de eerste serie An + Jan, met Marjolein Meijers. Deze zomer iets anders. In Jans Annie MG Schmidtprijslied "Stel dat het zou kunnen" verzucht hij naar een uurtje met zijn moeder te verlangen. Dat uurtje wordt een half uurtje, en het is niet zijn eigen moeder, maar die van Joop Admiraal, gespeeld door Edda Barends. De tekstfragmenten komen uit 'U bent mijn moeder' waarin Admiraal zowel zichzelf als zijn dementerende moeder speelde. Jan spreekt de tekst van Joop, zonder hem na te doen. Te specifieke regels zijn bewerkt. Bij de liedjes oa Stel dat het zou kunnen..., Waar zijn die zoete zomers (you've lost that lovin feelin) en 'Breng de doden weer tot leven (will the circle be unbroken) Regie: Hanneke Braam. Productie: Hummelinck Stuurman theaterbureau. KLIK HIER VOOR TIJDEN EN KAARTJES

.

22-5-17

Kaartjes voor 4e Rotavond in Carré zijn in de verkoop! Zondag 3 december: "Rockers in Holland". Grote Gastzangers zingen Klassieke Nederbeat voor het eerst in het Nederlands! Met oa Henk Hofstede, Fay Lovsky, Kaz Lux, Robert Jacketti, Dave von Raven, An + Jan en de Rotjes! Klik snel voor kaartjes (Jan wordt maar 1 x 60)

5-12-16

Okapi Liedprijs naar Lucky Fonz III... Klik hier voor Blog

 

26-10-16: NA CD OOK tekstBUNDEL: #stopdetijd

 

10 april: Jan wint Annie MG Schmidt prijs!

 

Cd Mattheuspassie door Tango Extremo

Terwijl tijdens deze Mattheustour Peter Faber de rol van verteller van Jan heeft overgenomen ivm Chez Brood, is wel op dubbel cd een live-opname verschenen van vorig jaar.Klik hier voor link en geluidsfragmenten

 

----------2015----------

30 SEPTEMBER: JONG & VEELBELOVEND!!!

Het ei is weer gelegd. Voorstelling staat op de planken en cd ligt in de speler.Kijk bij speellijst of rotshop

 

JULI

Hé, NIEUWE EIGEN LIEDJES! In september wordt de Jong & Veelbelovend-cd verwacht. De opnames zijn begonnen.
Naast de gebruikelijke maar altijd verrassende vertalingen ook weer eens flink wat eigen liedjes.
Als jaren '70 project ook maar weer eens een echte 'bandfoto'!

 

jan t/m juni 2016 speelt Jan in "Chez Brood"

:

In 1974 was het Afscheidsconcert van Cuby + the Blizzards op TV bij Vara's Nederpopzien. Met een legendarisch interviewtje met Herman Brood: "Ja, ik hoop wel dat ze me weer eens vragen voor een bandje." Jan was zeventien en op slag fan. Hij was ook een van de 773 kopers van Hermans debuut met de Flash & Dance Band, Showbizz Blues, en de elpee Street was voor hem aanleiding om in Groningen te gaan studeren, want daar trad Herman altijd op. In de naam van Jans eerste echte band – Streetbeats – vind je die bewondering al terug.
Jan: "Ik was even epigoon. Zong zoals Herman, praatte zoals Herman en probeerde zo piano te spelen. Pas toen hij een keer bij mij kwam kijken, waren we ineens collega's. De volgende dag heb ik op de wc-muur van café Het Pakhuis geschreven 'Herman Brood is dood, Jan Rot is de nieuwe God'. Van dat laatste is het nooit gekomen, maar ik ben altijd fan gebleven en wel heel trots en blij dat ik nu aan deze productie mag meewerken."

 

ROB ZINGT ROT

10 oktober verschijn Rob de Nijs-cd, Nieuwe Ruimte, met maar liefst zes teksten van Jan: vertalingen van Paul Carrack, Charles Aznavour en James Taylor, maar ook drie teksten met muziek van Boudewijn de Groot, en leden van Robs eigen band, waaronder het titelstuk!

1 sep MUSICAL OVER PRINSES PAULIENTJE?

In het lied Paulientje van de nieuwe kampvuur-cd - over het kleinste vrouwtje ter wereld, dat een dikke eeuw geleden bij Jan om de hoek woonde - valt de zin "als ze straks d'r eigen musical heeft". Er gaan hier op kantoor geruchten dat dit niet zo maar een grapje is. Nu alvast lied en clipje

VERHUIZEN!

Na twaalf jaar zeer gelukkig te zijn geweest in Ossendrecht, verhuist de familie Rot na de zomer naar Antwerpen. Niet alleen omdat daar een geweldige school wacht voor de De Rotjes, of omdat Jan als artiest beter kennis wil maken met een groot taalgevoelig publiek, maar ook om het avontuur zelf. We verheugen ons nu al op de blogs van mama Daan vanuit de stad. Inmiddels staat de Rotswoning te koop, oftewel "Het Paradijs komt vrij..." zoals Jan blogde.

----------------------

EXTRA! EXTRA!
Zo 11-1 AMSTERDAM, CARRé "DE KING & WIJ" - 19:00

Al tweemaal eerder vierde Jan Rot feest in Carré, waarbij diverse grote gasten zijn vertalingen zongen.
Deze avond staat helemaal in het teken van Elvis Presleys 80e geboortedag die week.
Onder de titel 'The King & Wij' wordt het een eenmalige, bonte avond met een tof combo en een stoet eregasten.
Zo zingt Fré Spigt Devil in disguise als 'Duvel in 'n doos', brengt Charley Luske Hound Dog als 'Keeshond' en vertolkt Claudia de Breij een speciaal voor haar gemaakte vertaling van I just can't help believin.
Wie er allemaal nog meer komen, wordt pas later bekend, maar de afsluiter wordt vast een gezamenlijk 'Je weet nooit hoe het loopt', oftewel, You'll never walk alone.
De vorige Rotavond in Carré was stijf uitverkocht, dus al kun je nu nog niet reserveren, zet 'm vast in je agenda en wees erbij, De King & Wij! !

---------------------

NA DE ZOMER: KAMPVUUR

Blowin in the Wind is 'Hangen in de Wind' geworden, en House of the rising sun 'Huis van de Morgenzon'.
De nieuwe show belooft weer veel goeds, en eind augustus verwachten we de cd. Voor meer en speellijst: klik hier

TWEEDE JAAR MATTHEUSPASSIE

Na een eerste kenningsmakingtournee, zijn Tango Extremo, Pearl Jozefzoon en Jan vol goede moed voor een vervolgtour in MAART/APRIL 2015.
Wellicht door uitbreiding met een extra zanger(es) en een invulling van de paar coupures. Hier binnenkort alle data op Mattheuspassie tour

 

------------------------------

1 oktober 2013 JERSEY BOYS SCOORT !!

het is zo druk aan alle kanten, we zouden het bijna vergeten te melden maar de première van Jersey Boys is enorm goed verlopen, publiek ging uit z'n dak en recensies waren lovend tot razend enthousiast. Ook voor de vertaling van het script was er menig compliment, want niet alleen de (Engelstalige) liedjes maar ook de dialogen hebben veel vaart en haperen nergens. Hier meneer en mevrouw Vertaler op de rode loper.

MATTHEUS IN 2014:

Met het quintet Tango Extremo en zangeres Pearl Jozefszoon trekt Jan zelf twee weken in april de theaters langs met een eigen interpretatie van de Mattheus van Bach, uiteraard in Jans vertaling. Jan zal als verteller/zanger het verhaal brengen, half gesproken, half gezongen. Meer informatie volgt nog, maar het belooft nu al een serie speciale uitvoeringen te worden

!

Hieronder de voorlopige speellijst:
08/04 Helmond Het Speelhuis
09/04 Heerhugowaard Cool Kunst en Cultuur
10/04 Hilversum, de Vorstin
11/04 Souburg Historische Kerk Souburg
13/04 Hoofddorp De Meerse
14/04 Stadskanaal Theater Geert Teis
15/04 Bergen op Zoom Theater De Maagd
16/04 Harderwijk Theater Harderwijk
17/04 Heerenveen Het Posthuis
18/04 Sneek Theater Sneek
19/04 Winterswijk Theater De Storm
20/04 Amsterdam Bijlmerparktheater

 

17 mei JAN VERTAALT NOG EEN MUSICAL voor Van den Ende

Na Love Story heeft Jan van Van den Ende Entertainment ook de opdracht gekregen voor de vertaling van de topmusical Jersey Boys, die voor het eerst naar Nederland komt. Natuurlijk blijven de hits van de Four Seasons gewoon in het Engels. "Dat zou ook heel raar zijn, om die te vertalen, want ze vertellen niet het verhaal maar zijn het verhaal. Maar de dialogen zijn erg scherp en muzikaal en zitten vaak over de muziek heen, dus er valt veel eer aan te behalen."

In de cast vlnr. Robbert van den Bergh als koortjeswonder Nick Massi, Tim Driessen als Frankie Valli, René van Kooten als oprichter Tommy de Vito en Dieter Spileers als songsmid Bob Gaudio.

Klik hier voor meer info en kaartverkoop:

----

MATTHEUSPASSIE in het theater.

De maand april 2014 geeft een nieuwe interpretatie van de Mattheuspassie van Bach. Met Tango Extremo als orkest en Voice of Holland-winnaar Pearl Jozefszoon voor de mooiste aria's, brengt Jan zijn eigen hertaling als verteller/ evangelist: "Die partij is voor tenor en ik heb een popbariton, dus ik denk dat ik die evangelist-partij gesproken doe, en de andere stemmen, waaronder die van Jezus gezongen. Er is een plannetje om de koralen (deels) met het publiek te zingen. De turbae koren worden voornamelijk instrumentaal, en in de aria's gaan we het een en ander knippen, maar dat is historisch wel verantwoord. Het kruishout waar Bach zijn Matthäus naar modelleerde had in Jezus tijd bepaald niet de vorm van de kruisbeelden, maar was veel lager en had een T-vorm. Grapje. Maar reken maar daar dat we ons naast avonturierszin ook met respect en liefde zullen wagen aan dit grootste muziekwerk uit de westerse beschaving."

 

 

TWEEDE15 april: PAUNI TRIO

 

Jan heeft al een paar teksten aangeleverd voor het project 'Melk & Honing' van het PAUNI TRIO, dat oa Bulgaarse volkswijsjes nieuw leven inblaast. Voor de realisatie van een cd staat hun project op Voor de Kunst. Donateurs zijn welkom!

 

NIEUWS 2012

DECEMBER

Jan verzorgt de vertaling voor de musicalversie van LOVE STORY, een productie van Joop van den Ende Entertaintment die volgend seizoen langs de theaters reist.Een nieuwe stap op weg naar de baan van Vertaler des Vaderlands.

Weinig nieuws bijgehouden, maar de piano/zang cd als vermeld in Augustus is uiteindelijk 'Weg naar Walhalla' gaan heten, en een hit bij de verkoop na afloop, want maar liefst 15 van de 20 tracks worden ook gespeeld in 'De Grote Jan Rot Show'. Die voorstellingen lopen prima en in de tussentijd is Jan, naast optredens en presentatiewerk voor radio4 - waarbij hij een aantal afleveringen van Componist van de Week zelf samenstelde, druk met verkopen van een nieuwe voorstelling voor volgend seizoen met vertaalde Nummer 1-hits. daar komt ook een cd van, met als kers op de taart een Nederlandstalige 'Ramona' in duet met Blue Diamond Riem de Wolff, logisch gevolg van het topmoment in Carré eerder dit jaar.

 

AUGUSTUS

Deze zomer nam Jan niet alleen deel in kijkcijferhit "De Slimste Mens", maar werkte ook aan twee cd's. Een met zijn vaste muzikanten in een plaat vol vertaalde nummer 1 hits, die waarschijnlijk pas volgend jaar uitkomt, en een in zijn eentje met zang, piano en gitaar die als werktitel heeft "Als alles slaapt", de liedjes die Jan 's nachts voor zichzelf speelt. Een kleine nachtmuziek dus, met niet alleen liedjes van Mozart, Brahms en Beethoven, maar ook van Rodgers & Hammerstein, Kurt Weill of - net zo makkelijk -bewerkingen van Sebastian, Child in Time en Stairway to heaven! Meer hierover in september!

JULI

MEI

De Grote Jan Rotshow in Carré was een weergaloze avond. ***** vond ook het NRC. Lees hier het blog.

Op deze avond werd ook de Okapi Liedprijs 2012 uitgereikt aan Anneke van Giersbergen en Martijn Bosman voor het lied "ik ga slapen" uit de kindervoorstelling DE BEER DIE GEEN BEER WAS van productiehuis ON. Meer>>>

 

mei

Nieuwe gasten voor de Grote Jan Rot show in Carré op zondag 13 mei zijn Elly & Rikkert, die als onze eigen Sonny & Cher Ik heb jou, lief (I got you babe) gaan doen. En erg blij zijn we ook met Angela Groothuizen, die de Mercedes Benz van Janis Joplin op haar bordje heeft geschept. En de opening na de pauze is ook bekend, onze Haagse vrienden van Di-rect doen een deel uit Di-rect doet Tommy,de theaterhit uit 2009 met de Nederlandse versie van het gelijknamige meesterwerk van The Who. Huidige zanger Marcel Veenendaal was er toen ook al bij, en een reprise van Bliksemsnel weer zien (Eyesight to the blind) zit er dan ook wel in. En Spike als Neef Nico wordt ook een verzoeknummer! Jan ging het persoonlijk even checken... Er zijn nog een heleboel kaartjes, maar hoe lang nog weet je nooit...

 

 

NIEUWS 2011

DECEMBER

In februari "Ik hou van jou!", in april "Eenzaam aan de Top" en inmiddels heeft Jan de opnames en mix afgerond voor De grote Jan Rotplaat, die begin volgend jaar verschijnt. "Iedereen kan wel roepen dat het niet uitkan om cd's te maken, maar ik maak geen platen om het geld, maar omdat ik moet!"
Op de cd qua vertalingen vooral een paar oude klassiekers als Ham Papaja (jambalaya), Draai er niet om heen (Tell it like it is) en Isseniegoet (Israelites) maar ook de gloednieuwe Sylvia's moeder (Sylvia's mother) en het van de Beatles vs Stones tour overgebleven Memo van de baas (Memo from Turner). Verpopte hertalingen van Beethoven, Tsjaikovski en Verdi-liederen zorgen voor de klassieke afdeling, maar het meest opvallende is wel het grote aantal eigen nummers, acht maar liefst, waaronder de hits uit de "ik hou van jou!"-show: Hebban olla vogala en het woordsalvo in Bombarie. De hoes, met dezelfde foto als hieronder, opent toepasselijk met een Nederlandse versie van Jans eerste hitje uit 1982, Counting Sheep, simpelweg Schapen getiteld.
UPDATE: CD is zo leuk geworden, dat hij pas in april uitkomt. Dan hebben we even de tijd voor een promotieplan.

NOVEMBER: CARRÉ-KAARTJES VANAF NU TE KOOP!.

Het is nog ver weg, De 'Grote Jan Rot Show' 13 mei 2012 in Carré, maar de kassa is al open. We doen niet aan vrijplaatsen, dus ook vrienden en familie die er bij willen zijn kunnen met een gerust hart een mooi plekje uitzoeken. Klik hier voor meer info en link naar de kassa

OKTOBER: NIEUWE SPULLEN!

Ook in verband met zijn jubileum 13 mei 2012 in Carré, is Jan begonnen met een heruitgave van zijn vroegere albums. De eerste drie zijn inmiddels uit, in serieontwerp kartonnetjes,
scherp geremastered, en Hoop & Liefde voorzien van bonustracks. Ze kosten een tientje per stuk, en mogen samen weg voor 25 euro. beperkte oplage! Zie de Rotshop

Hoera, de nieuwe editie van het Handboek Popvertalingen! Dikker dan ooit! Zie de Rotshop!

 

JUNI

Met de geboorte van dochter Maantje Piet is het gezin Rot Compleet. Klik hier voor het eerste statieportret!

 

Jan is gevraagd als presentator bij radio 4, te horen elke werkdag van 19:30 tot 20:00. Lees hier zijn blog

----------------

NU UIT: JAN ROT-CD tgv VALENTIJNSDAG 14 februari! Titel: "Ik hou van jou!" met vertaalde liefdesliederen van o.a. Beach Boys, Dolly Parton en Eric Clapton, drie klassieke pareltjes en ook weer eens twee nieuwe eigen liedjes. Lees erover in Janshoek of de Rotshop.

EN VANAF HALF MAART IN DE BOEKHANDEL!!

JANUARI 2011

JAN WERKT voor PETER GREENAWAY en musical HERINNERT U ZICH DEZE NOG?

Drie teksten voor de Veronica-musical "Herinnert u zich deze nog?" en een schitterende opdracht voor een grote video-installatie op Kasteel Amerongen komende zomer. Klik hier voor Jans Blog

EINDE 2010

Nieuwe An + Jan - tour en cd succesvol van start gegaan. Zie janshoek

 

september

In een speciaal strijkarrangement brengt het Matangi Kwartet in hun programma “Rondom Mahler” diens Kindertotenlieder als “Kinderdodenzang” in de
aangrijpende vertaling van Jan Rot, gezongen door bariton Maarten Koningsberger.
zo 1 mei KAMPEN Stadsgehoorzaal (15.30)
zo 8 mei DEN BOSCH Koningstheater (14:30)
zo 15 mei AMSTERDAM Beurs van Berlage (14:15)
za 28 mei VOORBURG Oude Kerk, (20:15)
meer informatie: www.matangi.nl

klik hier voor de andere pijlers binnen Jans project Mahler leeft

---------------

Helaas: Het eerder reeds trots aangekondigde "Een Zanger die Zingt", de vertaling van "Singer of Songs" van Johnny Cash is wel door Rob de Nijs opgenomen, maar uiteindelijk afgevallen voor zijn nieuwe cd "Eindelijk vrij".

augustus:

De King op Klompen!

Zondagmiddag 29 augustus 15:00 op het Spijkenissefestival voor theater de Stoep in Spijkenisse gaan we zelf 's lekker de Elvis-vertalingen van All Shook Up/Love me Tender brengen, met ons An +Jan clubje en een aantal bijzondere gasten waaronder Henk Westbroek. Klik hier voor meer info en rest van het programma:

 

juni/juli

Jan vertaalt Brecht/ Weil voor Theaterstuk in supermarktenAMSTERDAM - In diverse vestigingen van Dirk van den Broek, Bas van der Heijden en Deen wordt deze zomer de muziektheatervoorstelling Supermarkt Songspiel opgevoerd.

Na sluitingstijd van de supermarkt maakt het publiek op tribunes in de winkels kennis met 'de passies, angsten en sociale omgeving' van de kassameisjes.

Supermarkt Songspiel is een mix van videofragmenten met kassamedewerkers en live gezongen operaliederen van Bertolt Brecht en Kurt Weill, in een vertaling van Jan Rot. Voor de videobeelden zijn caissières van de Dirk van den Broekvestiging aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord geïnterviewd.

De coproductie van Stichting 't Beemstervarken, M-Lab en Stichting IJ Producties gaat op tournee langs verscheidene zomerfestivals in Nederland.

Tijdens het Over het IJ Festival, dat van 1 tot 11 juli zal worden gehouden in Amsterdam-Noord, is Supermarkt Songspiel in de Dirk van den Broekwinkel aan de Meeuwenlaan te zien. (HET PAROOL)

--------------

februari: Jan's Mahler bij NPS

 

Zondagmiddag 28 februari om 13.00 in NPS Podium op Nl 2 een uitzending gewijd aan Mahler's liederen uit Des Knaben Wunderhorn. Naast opnames van het Radio Kamer Filharmonie-orkest o.l.v. dirigent Philippe Herrewhege ook een bezoek aan Ossendrecht waar Jan aan het werk is met Robbert Muuse en Micha van Weers ter voorbereiding van een Mahler-cd in het Nederlands..

januari 2010: Bløf zingt Rot!

 

Bløf zingt Rot. Tijdens de nieuwe theatertournee van Blöf staat ook Ongerijmd op de setlijst, Jans vertaling van Nothing Rhymed van Gilbert O' Sullivan. Bijgaand een publieksfilmpje op Youtube, waar ook Jans eigen versie met het Metropole orkest te vinden is.

 

december 2009

Paling Puccini in Paradiso!

De officiële toernee van de Palingvissers eindigt zaterdag 17 januari in Lelystad. Tot verhoging van de feestvreugde volgt er een heuse Palingwrapparty in Paradiso. Puccini in de poptempel, zo mogen we het zien. Onze vrouwen en mannen spelen nog een keer alle nummers, maar in concertante uitvoering, dus zonder het toneelstuk.
Ook komen er verrassingsoptredens van o.a. Volendammer Specs Hildebrand, nieuwe Berini Bob Fosko doet met Marjolein een duet uit All Shook Up/ Love me Tender, Jan van der Meij komt langs voor een voorschotje op An + Jan Beatles vs Stones, we verwachten een korte opstanding van Nachtlied, en bovendien zal de Okapi liedprijs 2009 worden uitgereikt aan de schrijver van een jaloersmakend lied. De winnaar wordt de avond ervoor bekendgemaakt in NCRV's Volgspot.
Gaat dat zien! Gaat dat zien! klik hier voor de Paradiso-site

--------

November 2009 Musical Palingvissers over quota

De Palingvissers, waarvoor de grootste operahits zijn bewerkt tot oer-Hollandse musical die zich afspeelt in Volendam, groeit langzaam uit tot hitmusical.
Vanmorgen werd in het Oude Luxor Rotterdam het 15.000e kaartje verkocht en daarmee is het beoogde quotum op de helft van de tournee al behaald.
Bedenker, schrijver, producent en tevens een van de hoofdrolspelers Jan Rot is blij: “Fantastisch dat er nog ruimte is voor zo’n kleine vrije productie. Bij de première was het nog even wennen, voor pers, publiek en cast zelf. Normaal draait een hele opera om een of twee toparia’s. Bij ons krijg je er twintig achter elkaar. Maar inmiddels hebben we het juiste ritme, en klinkt er na afloop luid bis en bravo.
 Ja, je moet wel de Hairspray uit je ogen vegen. Al bij de eerste doorloop riepen regisseur, decorontwerper en choreograaf bij alles “Minder is meer”, en dat was helemaal mijn idee.  De mooiste muziek ter wereld in minimale setting. Het is geestig als mensen een uur denken: wat doet die trap toch op het toneel. En dan klim ik er eindelijk op en blijkt het de haven van Volendam. En zing ik over café Van den Hogen. Op de melodie van Madama Butterfly, die ook al over zee staart.
“Krankzinnig, maar het werkt,” zoals een bezoeker het samenvatte. En we hebben Bill van Dijk. Je voelt elke avond dat je naast een grootheid staat.
Van de week noemde een theaterdirecteur ons “een van de smaakmakers van het seizoen.” Die mag op een Delftsblauw tegeltje‘

De laatste voorstelling van de Palingvissers is op 16 januari in Lelystad. Ter verhoging van de feestvreugde volgt op maandag 18 januari een Palingwrappparty in Paradiso met gasten, veiling en toast.

-------

Jan als vijfde geeindigd in"De Slimste!"

Dinsdag 17. Bij "Wat weet je van Leonardo da Vinci" de Mona Lisa vergeten is erg, maar 2000 films in de kast en nog 9 secondes over op de vraag naar de vijf bestverdienende actrices van dit moment niet een naam kunnen noemen, ja dan houdt het op. Zit je op de bank roep je het zo: Cameron Diaz, Angelina Jolie, Meryl Streep en ben je een ronde verder, maar zo werkt het niet. Enfin, het was een mooie reeks en als het aan Jan lag, beginnen ze morgen een nieuwe serie. Woensdag en donderdag maken Jan Heemskerk, Jean Luc van Tol, Suzanne Bosman en Anniko van Santen uit wie zich de Slimste van 2009 mag noemen.

Maandag 16. De uitzending werd al opgenomen vlak na de dubbelpremière van de Palingvissers, en dat zat Jan duidelijk in de benen. Bij de 12 apostelen klapte hij zichtbaar op zwart, en wist zelfs Mattheus niet te noemen. Een finalist onwaardig, maar de concurrentie deelde in de malaise, en Judith Osborne ging als eerste door de klok, zodat Jan doorkon naar de beste vijf. Weet hij vanavond Jan Heemskerk of Jean Luc van Tol onder zich te houden? RTL 4, 22:30.

HOE JAN IN DE FINALE KWAM:
Maandag 28 september startte RTL 4 een nieuwe reeks van deze van oorsprong Vlaamse weetjes-quizz. Jan zat meteen in de eerste uitzending en nam het daar op tegen Ron Brandsteder en Lange Frans. De lat lag hoog, want de heren gingen samen bijna zes meter de lucht in. Lange Frans lag lang voor, maar in het slotitem over Dolle Mina's pakte Jan net de nodige 20 seconden en werd dagwinnaar. In de afvalfinale legde Ron Brandsteder het loodje.
Jan en Lange Frans namen het dinsdag op tegen RTL nieuwslezeres Suzanne Bosman. Onze Jan fietste er vrij probleemloos doorheen, werd opnieuw dagwinnaar. In de finale verloor Lange Frans zijn hoofd, wist geen Queen nr 1 hits te noemen en ging even later ook nog door de klok. Zo eng is het spelletje.
Woensdag nam uitdager Arie Koomen van Arie & Sylveste al snel een flinke voorsprong "Het gaat er niet om of je halverwege bovenaan staat, maar aan het eind," bromde Jan, en passeerde Arie in de slotronde dankzij "de Lift" van Dick Maas. In de finale tikte Suzanne Bosman de 100 punten voorsprong van Arie snel weg, en stuurde de Lama vervolgens met hulp van Guus Kuijer naar huis.
Donderdag meldde de Turks-Nederlandse Deniz Akkoyun zich in het houten stoeltje naast Jan en Suzanne. Miss Holland en rechtenmaster bleek geen bedreiging voor Suzanne, maar juist in de best bekeken uitzending tot nu toe - 666.000 kijkers - liet onze Jan het een beetje liggen, zodat hij voor het eerst het finalespel moest spelen. Net toen de mogelijkheid van uitschakeling begon te dreigen, redde een vraag over de nummer 1 hits van de Stones. En daarmee is Jans eerste doelstelling - het overleven van de week - bewerkstelligd. Het volgende doel is natuurlijk de maximale score van 6 uitzendingen vol te maken.
De Maandag gaf een uitdager van gewicht, praatjesmaker Jochem van Gelder, de Slimste-finalist uit de Talpa-serie. De scores waren hoger, er werd behoorlijk gespeeld. "Als ik vandaag ook overleef kom ik morgen in palingvisserspak," grijnsde Jan. "Daar hou ik je aan," pakte Krabbé op. Vanzelf ging het niet. Voor de tweede keer moest Jan aan de finaletafel, en kreeg met 17 seconden op de klok de politici van het jaar 2008 te noemen. Met Balkenende, Bos en Wilders speelde hij 60 seconden van Van Gelder weg. Hij had er nog eentje nodig, en het zwarte gat dreigde. Donner? Hirsch Balin? Negen seconden, over, stop roepen had geen nut. Maar daar was de verlossing. 2008 dus een jaar geleden, hoe heet ze, Trots op Nederland deed nog mee. Jawel, voor het eerst dat Jan eens blij met Rita Verdonk kon zijn.
De dinsdag werd bij voorbaat Jans laatste avond (6 is de max). Het palingvisserkostuum kleurde prachtig, maar redde hem niet van een eindstrijd met Inge van Diepenburg, die meteen 100 seconden weg mocht stelen met de maanden van het jaar onder de 31 dagen. (een vraag in het kader: Noem de getallen onder de 6). Toch ging zij even later zelf door de klok, en bracht Jans totaal op 3x winst, 3 x tweede.

De serie ging zonder hem verder door , maar dat de kans was bij voorbaat groot dat we hem zouden terugzien in de finaleweek eind november, want drie maal winst en drie maal tweede is een knappe prestatie. jan was er nog niet uit of een enthousiast maar incorrect stukje in de Telegraaf meldde dat Jan zelfs in de finale zou zitten, een bericht dat op internet onmiddellijk een eigen leven ging leiden. Maar, erewoord, op moment van schrijven waren de reguliere opnames nog niet eens afgemaakt, en de deelnemers aan de finaleweek dus nog niet bekend, laat staan dat de finale al gespeeld zou zijn.

Het werd nog aardig spannend, maar de zes afleveringen en drie overwinningen waren voor Jan voldoende om zich te plaatsen voor de finaleweek, als vierde achter in omgekeerde volgorde Anniko van Santen, Susan Bosman en Jean-Luc van Tol. Maandag 16 november neemt hij het op tegen de twee overlevenden van de laatste reguliere uitzending: Jan Heemskerk en Judith Osborne. RTL 4, 22:30

 

VIER KLASSIEKE TEKST-PREMIERES!

zondag 16 augustus AMSTERDAMS Grachtenfestival. Eerste uitvoering KINDERKAMER van Mussorgsky, door Karin Strobos en Jan-Paul Grijpink in Jans vertaling.
Theater van 't Woord in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam (7e verdieping) aanvang 17:00 (duur 18 minuten)
Meer info: www.grachtenfestival.nl

Vrijdag 21augustus UTRECHT. Première INGEBEELDE ZIEKE van Molière, met o.a Loes Luca, Paul Kooij en Tjitske Reidinga. Regie Jos Thie. Vertaling Ger Apeldoorn en Harm Edens. Jan R hertaalde de oorspronkelijke liedteksten van Charpentier.
Info: www.stadsschouwburg-utrecht.nl
EXTRA VOORSTELLINGEN t/m eind augustus! (TRY-OUTS vanaf 14-8)

Zondag 20 september AMSTERDAM, tijdens de Muziekvierdaagse in de Waalse Kerk voorproef MEGA-MAHLER. Na een uitgebreide lees en zang-lezing over Jans grote Mahler vertaalproject inclusief de Kinderdodenzang en Lied van de Aarde, zullen klassieke vocalisten zich na de pauze wagen aan de eerste uitvoering van liederen uit des Knaben Wunderhorn en wellicht enige Rückertliederen. Wordt bijzonder! Tussen 14.00 en 16.00
Info: muziekvierdaagse.nl

22 t/m 26 september AMSTERDAM. In Kleine Bellevue speelt VROUWENLEVEN EN LIEFDE, een voorstelling van Kathenka Woudenberg met pianist Paul Prenen, gebaseerd op de bekende cyclus Frauenliebe und Leben van Robert Schumann. Door Jan al eens vrij hertaald op de cd "Ja, ik wil." Voor deze voorstelling maakte hij speciaal in opdracht een nieuwe tekst.
info: www.korben.nl

 

 

----------

EERSTE BIJBOEKING PALINGVISSERS!

De Purmaryn in Purmerend kreeg al meer dan 800 aanvragen voor de premiere van de Palingvissers, zodat de dag erop is bijgeboekt en 5 en 6 oktober nu beiden gelden als DUBBELPREMIERE. over verdere kaartverkoop zie de SPEELLIJST .

30 mei 2009 ONGERIJMD MET METROPOLE ORKEST

Jan's vertaling van Gilbert o' Sullivans debuuthit stond in kale versie op zijn cd Hallelujah. Voor de aflevering van "Het Metropole ontmoet", werd een orkestarrangement gemaakt. Ziehier het resultaat!

--------------

gepl: begin mei: INGEBEELDE ZIEKE

Regisseur Jos Thie heeft Jan gevraagd zijn medewerking te verlenen aan het Utrechtse spektakel 'De ingebeelde zieke' van Molie`re. Het toneelstuk is al vertaald door Ger Apeldoorn en Harm Edens, nou de oorspronkelijke muziek nog. Operaflarden van Charpentier, barokcomponist uit de 17e eeuw, van wie iedereen een wijsje kan meefluiten: het intro van de eurovisietune. Het beroemde stuk van Molie`re, Dewordt meestal als toneelstuk gespeeld en het is leuk om de originele muziek er weer bij te hebben. Het is een tijdloos verhaal over een hypochonder en zijn huishouden, met o.a. Paul R.Kooij als de hypochonder, Kees Hulst als zijn broer en Loes Luca als zijn huishoudster. Er staat een flinke cast waaronder Mini en Maxi en een 14 koppig barokorkest. Jos en jan werkten eerder samen met Tommy en Doe Maar. De Ingebeelde Zieke is alleen in de Stadsschouwburg in Utrecht te zien, van 14 augustus tot half september. Klik hier voor informatie en kaartverkoop

NIEUWS MAART

JAN VERTAALT ELVIS

Jan is officieel gevraagd de liedjes te vertalen voor de grote Joop van den Ende musical "Love me Tender", met ruim 20 Elvishits in een nieuw verhaal, in de hoofdrollen René van Kooten (Les Miserables) en Brigitte Heitzer (Evita). Carline Brouwer (High School Musical) tekent voor de regie. Premiere is 22 november in Breda. De musical, die eerder draaide op Broadway als All shook up, gaat daarna het hele land door.

-----TIM VERLAAT DI-RECT NA TOMMY

TIM NA TOMMY

Bij de laatste "Di-rect doet Tommy" op 10 april in het oude Luxor neem zanger Tim Akkerman niet alleen afscheid van de Pillemien, Neef Nico en enge ome Henny, maar ook van zijn companen Spike, Jamie en Bas. Hij wil andere muziek gaan maken. Solo.
Jammer van zo'n geweldige band, maar elke einde is een nieuw begin, en je moet in de muziek altijd de weg van je hart volgen, en niet blijven hangen om de status quo.
En ja, eindigen met Tommy, is met recht stoppen op een hoogtepunt! De zalen zaten al goed vol, maar nu zal het nog wel een stormloop opleveren van Di-rect fans die de band nog eLeLn keer met 'hun Tim' willen zien. De andere drie blijven mogelijk bij elkaar, al dan niet met een andere zanger. Of anders "Di-rect doet Jimi Hendrix? (trio)

JANUARI 2009

Al eerder berichtten wij op de Mattheuspagina over de uitvoering in de Baarsjes, Amsterdam, onder leiding van veteraan dirigent Otto Klap. Het worden in 2009 schetsen (fragmenten) van de Matthäus op donderdag 9 en Goede Vrijdag 10 april in de Chassékerk. Maar zoals nu bekend is gemaakt, zal de rol van de evangelist/verteller half gesproken, half gezongen worden door acteur muzikant en erkend fenomeen Hans Dagelet.

NIEUWS DECEMBER

HENK HOFSTEDE WINT OKAPI LIEDPRIJS 2008:

De Okapi liedprijs voor 2008 gaat naar Henk Hofstede met "BLEEKWATER", een bijdrage op de cd 'Aardige Jongens', zijn project met Henny Vrienten en Frank Boeijen.

Eenmansjury Jan Rot: "Bleekwater is zo'n lied dat vanaf de eerste regel voor altijd een plaats opeist in een toch al goedbezet liedjeshoofd. Poëzie in popteksten is vaak gezwatel, maar de geuren die uit
Bleekwater opkringelen zijn allesbehalve gebakken lucht."

De prijs is uitgereikt tijdens het Vrolijk Kerstfeest gala van An + Jan, 2e kerstdag in Paradiso, Amsterdam, waar het lied door de extra grote bezetting werd uitgevoerd gevolgd door een toepasselijke gelegenheidsvertaling van Nescio "Dit is Paradis, dit is Paradiso"). Na afloop legde Jakob Klaasse prijsgever en prijsnemer vast in de kleedkamer.

Bleekwater (30 sec) Klik hier voor meer over Okapi liedprijs en vorige winnaars

-----------

5 DECEMBER: Jan de Hont kerstcadeau An & Jan

Tijdens de komende An + Jan Vrolijk Kerstfeest-toernee wordt gitaarlegende Jan de Hont de piek op de toch al vrolijke kerstboom. Jan die begin zestiger jaren beroemd werd met ZZ & de Maskers, en speelde daarna een grote rol bij onder andere Neerlands Hoop, Bram Vermeulen & de Toekomst, Magnificient Seven en Boudewijn de Groot. In 1982 speelden Jan & Jan (& Jakob!) al samen in de Counting Sheep periode, en midden jaren negentig tijdens Schout bij Nacht.
De Ho neemt tijdens de Kersttour de honneurs waar van Jan van der Meij die met La Spigt op pad is. En natuurlijk zullen La Comparsa en 'Ik heb genoeg van jou' niet ontbreken. 'Klote met Kerstmis' (Lonely this Christmas van Mud) zal naar verluidt nu worden gezongen door Walter Kuipers.
Op de feestmatinee 2e kerstdag in Paradiso is Jan van der Meij er wel bij, net als drummer Leon Klaasse.

'November 2008

EDDY HABBEMA REGISSEUR PALINGVISSERS

Eddy Habbema gaat volgend jaar de regie doen van De Palingvissers, en daar zijn we heel blij mee. Eddy en Jan hadden al een tijdje zin om eens wat samen te doen, en dit is de perfecte gelegenheid. De paden van Eddy en hoofdrolspeler Bill van Dijk hebben elkaar al vaker gekruisd, van Godspell en een Kannibaal als jij en ik tot Cyrano. Klik voor meer Eddyinfo HIER

Jan op CROSSING BORDER

zaterdag 22 NOVEMBER is Jan een van de afsluiters op Crossing Border, in de Paul Steenbergen foyer tussen 23:00 en 24:00. "Met optredens op diverse plekken tegelijk is het vooraf altijd moeilijk in te schatten waar je je op moet voorbereiden. Heb je net een prachtig lied gespeeld en loopt de halve zaal tevreden naar iets anders "want JR zit in de pocket". Wel een groot voordeel dat ik een repertoire van uitsluitend hits heb, en in vertaling dus je blijft gauw nog een liedje luisteren." Behalve hoogtepunten van Hallelujah zal hij ook een aantal kersverse vertalingen doen, want "niets zo mooi als een lied voor de eerste keer te laten horen." schreef Jan vooraf. Uiteindelijk blijkt de zaal vol te zitten met aandachtig publiek dat hem na een uur met een staand applaus beloont. Ook een eerder optreden die avond bij Kink FM viel in goede aarde.

------------------

MUSICAL OVER VOLENDAM

Het beroemdste dorp van Nederland is volgend jaar het decor voor een musical. 'De Palingvissers'. Bill van Dijk en Jan Rot spelen de trouwe vrienden Zoer en Naatje, Astrid Nijgh is de tragische Leila en Marjolein Meijers speelt Mimi, het nieuwe meisje op de trap. Onder het motto "aria's zijn ook maar liedjes" zijn de mooiste operahits geplukt, vertaald en in het verhaal gepast. Zo heet Donna e mobile straks Dames die doen maar wat en vinden we het gekwinkeleer van de Koningin van de Nacht terug als Koningin van de Lach. Natuurlijk ontbreekt ook het beroemde duet uit de Parelvissers niet. Met een lichte palingsound.
Verhaal en liedteksten zijn van Jan. De muzikale leiding ligt uiteraard bij Jakob Klaasse, en in het combo vinden we naast An en janners Jan van der Meij en Walter Kuipers ook Nachtliedmascotte Sandra Mirabal. En om de Nachtlied -An& Jan combi compleet te maken is er een mooie rol voor Hans Zilver als 'Hansje Brinker.'

De Palingvissers reist najaar 2009 langs de Nederlandse theaters, en gaat begin oktober in premiere in de Purmaryn in Purmerend. (20 km van Volendam).

(PS. Ik was net op de site van ons aller Bill van Dijk, en die heeft de aanbieding aan de theaters op z'n site gezet. Dus met foto'tjes. Daar wacht ik nog even mee, maar wat let u om vast te spieken! www.billvandijk.com

SEPTEMBER 2008

MEGA-MAHLER in 2011


In 2011 is Gustav Mahler 100 jaar dood, of wie dat te macaber vindt is hij in 2010 is hij 150 jaar geleden geboren. Er zal dan veel te doen zijn om de componist, wiens muziek voor velen is ontdekt als soundtrack van Visconti's Dood in
VenetieN. {er is iets met het trema-teken waardoor de tekst raar doet op deze pagina, ik zal dat nog uitzoeken) Een mooie aanleiding voor Jan om het vocale werk van Mahler in het Nederlands om te zetten. Jan: "Ik maak het eerst, en daarna ga ik uitvo'renden zoeken. Het heeft geen nut om te roepen: 'Jottem, zullen we de Kindertotenlieder eens in het Nederlands doen?'. Dat moet je eerst maken, zodat men het kan zien, en denken ja, dat is mooi, dat is bijzonder, we gaan ons best doen dat te realiseren. Zo is het met de Schuberts en Mattheuspassie ook gegaan. Af en toe ligt er iets klaar op de plank, Mussorgsky's Kinderkamer bijvoorbeeld, maar dat komt vanzelf wel een keer van pas." Wordt vervolgd.

VAST ZWANENZANG? NU AL?

Onlangs is Jan begonnen aan een hertaling van 'Die Schwanengesang'van Schubert. Deze derde liedcyclus van de grondlegger van het hedendaagse lied, anders dan Winterreise en Schone Mullerin, bestaat uit een min of meer toevallige compilatie van Schuberts laatste liederen voor zijn vroegtijdige dood. In de opzet van Jan Rot wordt het een doorlopend verhaal, over een oudere zanger die ditmaal niet het verlies van een geliefde betreurt, maar dat van zijn stem. Bezitters van Alle 13 Schubert kennen lied 7 Abschied als Tabe. Een uitvoerder heeft Jan nog niet op het oog. "Dat moet het stuk uitwijzen. Ik laat me binnen dit idee leiden door de muziek, en weet zelf nog niet eens hoe het afloopt. Ik heb wel een paar namen in mijn hoofd, maar daar zit de mijne niet bij. "

Tip voor Utrechtenaren. Tijdens het Schubertweekend (17-19 okt aanstaande) in Vredenburg Leeuwenbergh geeft Jan een workshop vertalen op zondag 19 okt, 13.00-14.00, geconcentreerd op lied 14 Taubenpost. Schuberts laatste lied. Rot kennende wordt het een wervelend uur met de gitaar op schoot en het rijmwoordenboek bij de hand.
Zondag 19 okt, 13.00-14.00 uur zijn, in de kleine zaal van Vredenburg Leeuwenbergh ((Vredenburg wordt verbouwd)

VROUWENLEVEN EN LIEFDE

Volgend seizoen brengt KATHENKA WOUDENBERG de voorstelling Vrouwenleven en liefde, een muzikaal theaterstuk gebaseerd op de "Frauenliebe und Leben" van Schumann in een vertaling van Jan. Op zijn trouwalbum "Ja, ik wil" was daar al een versie van te vinden, van een man over een vrouw (lees = Jan over Daan). Deze tekst ligt dichter bij het origineel. Eerste try-outs zijn al in september 2008. Klik voor meer informatie naar de website van Kathenka's stichting Corben.

 ROT VOOR STRAVINSKY

SPOTLIGHT ~ Het zingende hart van Igor S. (familie-voorstelling) Zo beoemd als zijn Petroesjka en Sacre du Printemps, zo onbekend zijn Stravinsky's liederen. Geschreven voor mensen van alle leeftijden, gaan de liederen over vergeet-me-nietjes, ganzen en eenden, tellen, onzin en ... een beer. Soms korter dan een minuut, gezongen in het Russisch en Nederlands (in een speciale hertaling van Jan Rot). Stravinsky, als Russische emigrant kind aan huis in wereldsteden als Parijs en New York, had zijn roots in de muziek van Tsjaikovsky en Glinka. Daarvan horen we romantische cellostukjes, om heerlijk bij weg te dromen ... Maandag 10 november 2008 20.15 uur Rosa Spier Huis, Laren (NH) tel. 035 538 67 97 Zaterdag 13 december 2008 20.15 uur Concertgebouw (Kleine Zaal), Amsterdam tel. 020 671 83 45 Zaterdag 20 december 2008 14.00 uur (!! NB gewijzigde datum !!) Theater Diligentia, Den Haag tel. 0900 4 104 104

Marijje van Stralen, sopraan Larissa Groeneveld, cello Reinild Mees, piano Edwin Rutten, verteller Jan Rot, hertaling mmv DesireLe van Gelderen, licht Zo bero

 

AUGUSTUS: ROLL OVER BEETHOVEN

Vrijdag 22 augustus in het Muziekgebouw worden aan 't IJ onder de titel "de Nacht van... stiekum" 63 verschillende toonzettingen van het gedicht "In questa tomba obscura" gebracht, die in 1808 op verzoek van de dichter Carpani waren gemaakt door o.a. Salieri, Cerny en Cherubini. De bekendst gebleven versie, van Beethoven, wordt gezongen door Jan in zijn eigen wrange vertaling "In vrede". Hij wordt begeleid door een koor van klassieke zangers waaronder Marc Pantus (Jezus in de Mattheuspassie) en Willem de Vries (Hollands Requiem). Dit alles in het kader van het Grachtenfestival 2008.

"Kan er iemand dit even op een mobieltje opnemen en vannacht op Youtube zetten?" vroeg Jan halverwege zijn versie. En ziedaar: Daaronder Jans huiskamerversie een dag later.

(Klik hier voor muziekgebouw)

Laat mij in godsnaam beneden
Scheer u weg van mijn graf
Had mij bij leven aanbeden
Maar nee, u wees mij af
U wees mij af

Laat na mijn vlees ook mijn botten
Rotten in rust voortaan
De schande was je echt niet weg met eLeLn zo'n krokodillentraan

Laat mij maar
Laat mij in godsnaam beneden
Scheer u weg van mijn graf
U heeft mij bij leven gemeden
En nu, wijs ik u af
Ik wijs u af
Tevreden?
In vrede!

'In questa tomba obscura'
Ludwig von Beethoven (1808)
Italiaanse tekst Giuseppe Carpani
Ned tekst Jan Rot (2008)

IN DE ZOMER IS HET NIEUWS NIET BIJGEHOUDEN

MEI /JUNI

Op het Musical Awardsgala 1 juni bracht Di-rect met verve 'Koning Flipper' (Pinball Wizzard) , als voorproefje op het nieuwe Tommy-seizoen, idee en vertaling van Jan, regie Jos Thie. Hieronder de rechstreekse uitzending

Voor het RTL Boulevard item eerder die dag: klik hier voor rtl

14-mei 13:35 Zoon Wolf voor Jan en Daan (zie janshoek)

APRIL

ROB DE NIJS "Chansons" HOOG IN ALBUMCHARTS.

Na een heftige binnenkomst van nieuw op 6 - de fans hadden er ook lang op moeten wachten - staat Chansons nu al enige weken rond de 15e plaats in de album top50. Positieve recensies en airplay vielen het te beurt. Naar het schijnt wordt 24 april het Carré-concert uitgezonden via Omroep Max. Hieronder nog even de tv-spot.
(NB Paasweekend stond Jan met drie cd's in de Top 100, naast Chansons ook voor het derde jaar de Mathheuspassie en de popmusical Doe Maar.

--MAART-----

"HALLELUJAH" JAN DOET SOLOTOERTJE

We hadden het nog niet verklapt, maar volgend jaar begint in de lente An + Jan de Top 100 aller tijden. Tussendoor gaat Jan komend najaar (voor het eerst sinds 1999!) weer even in zijn eentje. En trekt een andere la repertoire open. Een proeftoertje, wellicht later vervolgd met muzikanten. Titel: Hallelujah.
In “Hallelujah” hertaalt Jan Rot zijn favoriete singer-songwriters. En zingt ze, alleen met piano en gitaar. Een klein programma met grote namen. "Alison" van Elvis Costello, "Reason to believe" van Tim Hardin, "Fire & rain" van James Taylor, "The River" van Bruce Springsteen, "Hallelujah" van Leonard Cohen, het zijn van die tijdloze prachtnummers die Jan Rot al een hele tijd naar zich toe wil trekken in zijn eigen taal. Rot: "Het zijn bijna heilige nummers voor mij, en toch... ik ken elke riedel, elke stembuiging, maar in het Engels luister ik nauwelijks naar teksten. Pas nu ik ze vertaal ontdek ik echt waar ze over gaan, en worden ze bovendien meteen een beetje van mij."

Al voor de zomer staan wat solovoorstellingen gepland, waar hij de eerste nummers zal uitproberen. 13 mei in Philharmonie, Haarlem, zaterdag 14 slot Loevestijn en 20 juni in het Bolwerk in Sneek.

KLIK HIER VOOR HALLELUJAH PAGINA

FEBRUARI 2008

WILHELMUS a.s. zondag bij Jacques Klöters. om 10 voor elf in de sandwich. "En we gaan er bij staan, Jan, dat je het weet." Klik hier voor de Wilhelmus-pagina.

Nieuwe cd van An + Jan verschijnt 20 februari. Het hoesje heeft onwillekeurig min of meer de kleur van de website, dus dat valt hier wat weg, maar de liedjes gaan nog heel lang mee. Inclusief een nieuw Wilhelmus.
KLIK HIER VOOR 30 SECONDEN VOORPRET VAN ALLE NUMMERS.

*****************

De Paastijd nadert en dat is sinds 2006 Mattheuspassietijd. Op 2 mrt in Den Haag een herhaling van het succes uit 2006 met koor en een aantal van de solisten waaronder Beekman en Pantus. Op 14 mrt in de Nicolaaskerk in Zoetermeer net als vorig jaar een meezingmattheus (Polderpassie). Op goede vrijdag21 mrt brengen 70 kinderen van koorschool Midden-Gelderland aangevuld met professionele solisten de Mattheus in Gereformeerde kerk de Brinkin Ede (11:45) KLIK HIER VOOR MEER (ZO NIET ALLES) OVER MATTHEUS

A+J VOLGEND SEIZOEN
De landelijk tour is net begonnen of we spieken al weer even vooruit op volgend seizoen. Dan doen An + Jan tussen sinterklaas en oudjaar 11 Vrolijk Kerstfeest-optredens waaronder tweede kerstdag in Paradiso Amsterdam. Van februari tot mei komt dan een nieuwe show met een greep uit de Top 100 aller tijden. Eerder gaat jan tussen september en december in een aantal kleinere zalen solo met "Jan Rot hertaalt Singer-songwriters", waarin hij favoriete nummers van goden als Tim Hardin, Leonard Cohen en Bob Dylan naar het Nederlands overbrengt. Fotograaf Ben Kleyn maakte van de week de foto en richtte meteen maar een Jan Rot zaal in zijn museum in... Klik hier voor het fotomuseum

*****************************************

CHANSONS DU NIJS
7 Vertalingen van Jan hebben uiteindelijk de nieuwe cd van Rob de Nijs gehaald. Chansons opent alvast met Wieringerwaard, de nieuwe single. De frans megahit van Michel Sardou over het meer van het Ierse Connemara in een polderversie inclusief het geluid van molen "De Hoop". Wie het album niet koopt maar download via i-tunes krijgt gratis een achtste lied, een onbekend maar mooi lied van Julien clerc (het begint als de droom van een kind.)

*****************************************

5 maart verschijnen twee nieuwe cd's van ANNEKE GRÖNLOH, een in het Engels voor de buitenlandse markt en een voor ons land. Daarop het An + Jan succes 'Bossen Rooie Rozen' (gigi l'amoroso), wat Anneke ook al op het jubileumconcert in Carré met veel verve bracht.

*****************************************

JAN PAST 'EEN NIEUWE JAS'

In de aflevering "ouderdom" voor 'EEN NIEUWE JAS' van de AVRO van 9 februari zingt Jan "Later" een tekst van Simon Carmiggelt op muziek van Herman van Veen. Het arrangement is van Jakob Klaasse. Aansluitend is op internet via Avro.nl het vervolgconcert te zien waarin Jan "levenslang" zingt, zijn eigen vertaling van een Japanse dancehall classic uit 1920.

KLIK HIER VOOR DE OPNAME VAN LEVENSLANG (zonodig inloggen via gele knopje rechtsboven avroscherm)

KLIK HIER VOOR FILMPJE "LATER"

*****************

26 Januari gaat in het Nieuwe Luxor TAKE TEN in première, de tiende voorstelling van feestorkest het GRoot niet te vermijden. Jan vertaalde in opdracht voor de Rotterdammers, waaronder ouwe Rot Martin Bakker, het lied Schoolgirl van Steve Forbert. De Nederlandse titel is Melkmeid geworden, een lekkere kraker binnen het actuele thema Boer zoekt vrouw... naar de website van Het Groot

2007 OUD NIEUWSOVERZICHT (wordt t.z.t. verder bewerkt)

9 DECEMBER.

Op een geweldig galafeest in een vrijwel uitverkocht Carré zingt een keur aan gasten een of twee van Jans vertalingen. Tussendoor wordt de vrolijke MC ook nog eens bevorderd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege 'zijn grote verdiensten als veelzijdig musicus, songschrijver en tekstdichter.' De Koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt door de burgemeester van Ossendrecht, Marcel Fränzel.
KLik hier voor foto's van het galafeest

KLIK HIER VOOR NIEUWS sep 2006-feb 2008

2004 - 2006 is even zoek, wordt aan gewerkt

En nog ouder... 1998-2003

-----------------

Lees ook alles over Jan op de site Popinstituut.nl

Op de site van het Nederlands Popinstituut staan heel veel gegevens over vrijwel alle Nederlandse (pop-)muzikanten. Natuurlijk ontbreekt Jan daar niet. Surf naar www.popinstituut.nl, Je krijgt dan in een aantal rubrieken alles te lezen over de muzikale geschiedenis van Jan, vanaf 1978.

De korte omschrijving van zijn persoon luidt: "Hij laveert met groot gemak en bescheiden succes tussen vele disciplines en ontwikkelt zich met veel gevoel voor drama en ironie tot een van de meest interessante figuren uit de Nederlandstalige pop".

Terug


Oude nieuwsberichten kun je teruglezen in het Nieuwsarchief. naar huis>