'Oud Nieuws' sep 2006-feb 2008

FEBRUARI 2008

VOLGEND SEIZOEN
Volgend seizoen doen An + Jan tussen sinterklaas en oudjaar 11 Vrolijk Kerstfeestoptredens waaronder tweede kerstdag in Paradiso Amsterdam. Van februari tot mei komt dan een nieuwe show met een greep uit de Top 100 aller tijden. De eerste helft gaat Jan in een aantal kleinere zalen solo met "Jan Rot hertaalt Singer-songwriters", waarin hij favoriete nummers van goden als Tim Hardin, Leonard Cohen en Bob Dylan naar het Nederlands overbrengt. Fotograaf Ben Kleyn maakte van de week de foto en richtte meteen maar een Jan Rot zaal in zijn museum in... Klik hier voor het fotomuseum

CHANSONS
7 Vertalingen van Jan hebben uiteindelijk de nieuwe cd van Rob de Nijs gehaald. Chansons opent alvast met Wieringerwaard, de nieuwe single. De frans megahit van Michel Sardou over het meer van het Ierse Connemara in een polderversie inclusief het geluid van molen "De Hoop". Wie het album niet koopt maar download via i-tunes krijgt gratis een achtste lied, een onbekend maar mooi lied van Julien clerc (het begint als de droom van een kind.)

5 maart verschijnen twee nieuwe cd's van Anneke Grönloh, een in het Engels voor de buitenlandse markt en een voor ons land. Daarop het An + Jan succes 'Bossen Rooie Rozen' (gigi l'amoroso), wat Anneke ook al op het jubileumconcert in Carré met veel verve bracht.

JAN in 'EEN NIEUWE JAS'

In de aflevering "ouderdom" voor 'EEN NIEUWE JAS' van de AVRO van 9 februari zingt Jan "Later" een tekst van Simon Carmiggelt op muziek van Herman van Veen. Het arrangement is van Jakob Klaasse. Aansluitend is op internet via Avro.nl het vervolgconcert te zien waarin Jan "levenslang" zingt, zijn eigen vertaling van een Japanse dancehall classic uit 1920.

KLIK HIER VOOR DE OPNAME VAN LEVENSLANG (zonodig inloggen via gele knopje rechtsboven avroscherm)

KLIK HIER VOOR FILMPJE "LATER"

26 Januari gaat in het Nieuwe Luxor TAKE TEN in première, de tiende voorstelling van feestorkest het GRoot niet te vermijden. Jan vertaalde in opdracht voor de Rotterdammers, waaronder ouwe Rot Martin Bakker, het lied Schoolgirl van Steve Forbert. De Nederlandse titel is Melkmeid geworden, een lekkere kraker binnen het actuele thema Boer zoekt vrouw... naar de website van Het Groot

2007 OUD NIEUWSOVERZICHT (wordt t.z.t. verder bewerkt)

9 DECEMBER.

Op een geweldig galafeest in een vrijwel uitverkocht Carré zingt een keur aan gasten een of twee van Jans vertalingen. Tussendoor wordt de vrolijke MC ook nog eens bevorderd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege 'zijn grote verdiensten als veelzijdig musicus, songschrijver en tekstdichter.' De Koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt door de burgemeester van Ossendrecht, Marcel Fränzel.
KLik hier voor foto's van het galafeest

ASTRID NIJGH
Op haar nieuwe cd "Tegen het lijf" heeft Astrid Nijgh Jans vertaling Op Rozen (la vie en rose) opgenomen.

Klik hier voor fragmenten van de cd bij Bol.

NOVEMBER 2007

PERSBERICHT:
Di-rect gaat theater in met rockopera
23 november 2007

De Haagse rockband Di-rect gaat volgend seizoen de theaters in met nummers van de rockopera Tommy van The Who. De opera wordt geregisseerd door Jos Thie. Alle nummers zijn door Jan Rot in het Nederlands vertaald. Vanaf oktober 2008 trekt de groep langs de theaters met de voorstelling. De voorverkoop begint in het voorjaar, de première is in Rotterdam. Thie was onlangs nog verantwoordelijk voor de theatervoorstelling Doe Maar. Daarnaast was hij onder andere de eerste regisseur van Dogtroep, artistiek leider van het ROTheater en samen met Mini&Maxi werkte hij aan hun voorstelling Scherzo.

Zanger, schrijver en vertaler Jan Rot zette onlangs zijn handtekening onder de vertaling van de musical Hair. Tommy wordt gezien als het meest aansprekende werk van de legendarische band The Who. Frontman Pete Townshend schreef Tommy in 1969 en sindsdien is het stuk talloze malen over de hele wereld opgevoerd.

HITMUSICAL DOE MAAR 1 januari OP TV

De Avro heeft half november twee voorstellingen in Alphen a/d Rijn opgenomen, en de montage werd integraal op nieuwjaarsdag op prime time Nederland 1 uitgezonden. Een fantastische bekroning van een ongekend succes. De opname zal tevens op DVD verschijnen, vrij uniek voor een Nederlandse musical. Doe Maar speelde van januari t/m november 2007 maar liefst 195 voorstellingen waarvan het leeuwendeel was uitverkocht. In Janshoek van 2007 is er genoeg over de toer te vinden. Nog wat uit het begin is te vinden op de doe maar pagina

OKTOBER 2007

Lees hier het 10 geboden-interview met Jan in Trouw (13-10-2007)

15 oktober Jan aan tafel bij de DE WERELD DRAAIT DOOR, met Jelka van Houten en de cast van Hair op het podium. (Klik hier voor Laat de Liefde Toe uit DWDD

20 oktober première Hair in Chassé, Breda (Jan speelde zelf in Groningen, maar Daan kwam kijken of ze bij de bloemen en applaus voor de executives het bord met z'n kop wel in de hoogte staken, en hierbij het bewijs. De recensies waren over het aandaal van Jan ronduit lovend. "Voortreffelijk" "Vakkundig" en "Aanstekelijk" volgens de drie grootste kranten.

25 oktober cd presentatie Jan Keizer "geef mij je lach" met o.a. "Sensationeel" , Rots bewerking op verzoek van Sincerita van Riccardo Cocciante

NIEUW VOLKSLIED
Op woensdag 10 oktober, vanaf 21.00 uur, zijn al die zeven liederen te horen in een vijf kwartier durend programma van de VPRO, in samenwerking met Endemol . Syb van der Ploeg, voormalig voorman van De Kast, zingt Mijn eigen lied, op een tekst van Jan Rot en Heindigt in de lijst van de vakjury achter Liesbeth List. Aan het eind van de avond Aan het eind van de avond blijkt Mijn Nederland van Frans Bauer de meeste sms'sjes te hebben veroorzaakt.

J.Brahms, Een Hollands Requiem in premiere

Astrid Nijgh zet Op Rozen (la vie en rose) op cd

Tijdens de Nachtlied-tour was het een steevaste hit, maar Astrid bericht dat ze hem nu ook heeft opgenomen. De cd "tegen het lijf" wordt binnenkort verwacht.

JULI 2007

Nieuwe uitvoering mattheuspassie 2 maart 2008 Anton Philipszaal !

Klik hier en hOOR het 's van een ander...

En weer een parel in de kroon... zie site Rob de Nijs

EEN TAALGEBIED (THIS MELODY)

Julien Clerc en Rob de Nijs zingen samen This Melody in een Frans/Nederlandse versie. Single wordt verwacht eind juni. Op de website van Julien Clerc, bij Amsterdam 16-5 vind je in zijn weblog een stukje taxirit naar de Vendel studio en een impressie van de opname!

DICHTERSLIEFDE OP OEROL

Het plan Marcel Beekman zijn Zomerreis op Oerol te krijgen mislukte deoor agendaproblemen. Maar wel te zien is Suver Nuver voorman Henk Zwart te zien met "Niet voor vrouwen", waarin liederen uit de Dichtersliefde volgens Jan (zie ook de cd met Ernst Daniël Smid in de Rotshop)

Bron: www.theatercentraal.nl: Het is leuk om iemand anders in de piepzak te zien zitten
29 mei 2007 ? Interview door Annet Bremen
?Vorig jaar drentelde die man steeds tussen stofzuiger, centrifuge en strijkplank en belde hij met zijn ex. Maar of hij daar nu in het bos ook de beschikking over heeft, is nog maar de vraag.? Stond Suver Nuver?s Henk Zwart vorig jaar nog op De Parade met zijn solo ?Niet voor vrouwen?, deze zomer speelt hij op Oerol. Maar een tent is niet hetzelfde als een bos, en daarom is het ook voor hem nog een verrassing hoe het er allemaal precies uit gaat zien.
?Niet voor vrouwen? gaat over een man die verlaten is door zijn vrouw en die er niet mee overweg kan. Hij is het spoor bijster. Ongegeneerd geeft hij zich aan al zijn emoties over, als iemand die niet in de gaten heeft dat er naar hem gekeken wordt. Hij fluistert, hij roddelt, hij schreeuwt en hij zingt liederen uit ?Dichterliebe? van Robert Schumann, in een bijzondere hertaling van Jan Rot. ?De liederen blijven klassiek en romantisch, maar tegelijkertijd zijn ze frisser en actueler geworden.? Maar het zal zeker wennen zijn voor het publiek: ?Het is onconventioneel; het blijft lastig het publiek vanuit die liederen te benaderen. Zoiets heb ik nog nooit gedaan, het is enorm spannend!?

Liefde voor ?Dichterliebe?

In deze voorstelling komen meerdere passies van Zwart samen: ?Ik ben altijd op zoek naar een mogelijkheid om iets met zang in voorstellingen te doen. Daarbij was ik al een tijdje bezig met de ?Dichterliebe?. De muziek is prachtig, alleen die Duitse Romantiek is zwaar over de top. Dat Duits schept een afstand en het leek me onmogelijk daarmee te werken.? Totdat hij in aanraking kwam met de al bestaande hertaling van Jan Rot en opeens heel zeker wist dat hij er iets mee wilde doen. ?Jan Rot heeft er een eigen boodschap aan gegeven; het gaat over het hier en nu, over de doelloosheid van het personage en zijn woede. De nummers krijgen bijna een smartlapgehalte, maar de teksten zijn nu wel beter te communiceren.? De muziek blijft zeker niet beperkt tot zang: op Oerol wordt Henk Zwart begeleid door accordeonist Marcel van der Schot.

Oude thema?s
Henk mijmert al enthousiast over hoe zijn voorstelling in het bos op Terschelling zal worden: ?Ik stel me voor: het publiek ziet de buitenkant van een hutje, waar die man wat rondscharrelt. Hij plant wat, hij verzorgt wat hij heeft geplant? Maar hij kan zijn aandacht maar moeilijk bij die dingen houden, omdat hij nog voortdurend met zijn ex-vrouw bezig is.?
De man doet allerlei dingen die ?niet voor vrouwen? bestemd zijn, ofwel: die mannen niet aan vrouwen willen laten zien. Daar raakt de voorstelling het Oerol-thema: ?Het is klassiek in die zin, dat het over relaties gaat en dat is iets van alle tijden. En de muziek is natuurlijk klassiek. De Schumann-cyclus is niet heel bekend, maar je voelt toch iets van die voorbije tijd.?
Maar de voorstelling is allesbehalve zwaar en triest: ?Hij leeft daar teruggetrokken in dat bos, maar het is zo treurig dat het daardoor lachwekkend word. Het is leuk om iemand anders in de piepzak te zien zitten. Dan ziet jouw leven er gelijk weer veel leuker uit.?
?Niet voor vrouwen? is als double bill met ?Ja, tegen het jungle avontuur? te zien op Oerol. Meer informatie is te vinden op website van Suver Nuver. (Foto: Stephan van Heesteren)

22 mei 2007

Tweemaal tweede: Bij de Musical Awards bleef het bij de nominatie. Inmiddels is intern bekend dat de Mattheuspassie tweede is geworden bij de Edison publieksprijs. We zullen niet verklappen wie er wel heeft gewonnen, maar wij dus niet. Extra blij met de gouden award en de nummer 1 notering vorig jaar! En wie weet wat de toekomst nog gaat brengen.
Eerstvolgende wapenfeit: Binnenkort de cd van Rob de Nijs met acht stukken!

BEGIN MEI

-

De Rol van Arent is genomineerd voor de musical awards. 21 mei de bekendmaking (zie Janshoek voor de verhalen)

De Mattheuspassie is genomineerd voor de Edison publieksprijs 2007, en neemt het op tegen o.a. de Matthäus van Ton Koopman.

NIEUWS: stem hier op Edison Mattheus

En wie van stemmen houdt: KLIK HIER VOOR DE MUSICAL AWARDS EN STEM OP DOE MAAR!

 

MAANDAG 18 Juni POETRY INTERNATIONAL, in het kader van Waanzin & Poëzie

Persbericht: Op zijn enige vrije dag van de Doe Maar musical, tussen een serie uitverkochte optredens in Carré en het Oude Luxor, haalt zanger, liedjesschrijver en vertaler Jan Rot speciaal voor Poetry zijn eigen repertoire overhoop, met een greep uit zijn op muziek gezette gedichten van Lodeizen, Reve of Campert, zijn klassieke vertalingen van Heine en Müller op muziek van Schubert en Schumann, en eigen teksten o.a. getoonzet door Boudewijn de Groot en Henny Vrienten. En wat hij er zoal tussen moffelt. Popvertalingen, eigen gedichten, en voor het eerst en waarschijnlijk voor het laatst 'Greetje op de naaitafel', een scabreus bewerkte Schuberthit uit de Faust van Goethe.
Aan de piano maestro Jakob Klaasse en op klarinet en percussie Sandra Mirabal.

---------------

Zo 9 december Carré, Amsterdam: WEG MET DE JEUGD!

[stond eerder aangegeven voor maandag 10, maar dat is verschoven].

Zondag 9 december 2007 mag Jan voor jubilaris spelen in Carré
Jan: "Ik geloof het zelf niet, maar ik word met kerst ook weer 50, zit 30 jaar in het vak, en het is 25 jaar sinds Counting Sheep. Vooral een aardige aanleiding om een terugblik open te trekken op alles wat ik heb gedaan, alle mensen met wie ik heb samengewerkt, middels de mooiste liedjes en vertalingen, klassiek en pop, poëzie en cabaret. Ik zie mezelf die avond vooral als presentator van een illuster gezelschap bijzondere gasten
die allen een of twee liedjes zingen met een mooi combo."
De lijst gasten op het proefaffiche is alweer uitgebreid. Op alfabet (allen onder voorbehoud): Marcel Beekman, Bill van Dijk, Lenette van Dongen, Margriet Eshuijs, Anneke Grönloh, Maarten Koningsberger, Huub van der Lubbe, Guus Meeuwis, Astrid Nijgh, Jessica van Noord, Wim T. Schippers, Ernst Daniël Smid, Joop Visser, Henny Vrienten, Hans Zilver en de burgemeester van Ossendrecht. En dan heb ik nog een boel mensen op mijn lijst die ik nog wil vragen."
Hangt ook van de setlijst af die hij nog moet maken. Maar met klassieke zangers Beekman, Koningsberger en Smid voor Verteller, Jezus en Petrus ligt een stukje Gethsemane uit de Mattheuspassie voor de hand!

Muzikale leiding uiteraard bij Jakob Klaasse, met An & Jan en diverse gastmuzikanten, waaronder Leon Klaasse en Sandra Mirabal.

RESERVEREN VOOR DEZE GEWELDIGE AVOND KAN PAS NA DE ZOMER. ZET DE DATUM VAST IN DE AGENDA!

----------------

APRIL 2007

In het paasweekeinde heeft de Mattheuspassie opnieuw de Album Top 100 bereikt, en blijkt daarmee in verkoopcijfers net als vorig jaar de meest populaire uitvoering.
In de midweek staat hij op 33, na vorige week binnen te zijn gekomen op 55, twee plaatsen hoger dan Doe maar de Popmusical, zodat Jan deze week dus met twee albums in de Top 100 staat. Om met Petrus te spreken: "Het moet niet gekker worden!"

 

---

MAART 2007
Giphart en Rot schrijven nieuwe versie van Hair

AMSTERDAM (ANP) - Ronald Giphart en Jan Rot schrijven een nieuwe Nederlandse versie van de musical Hair. Giphart neemt de dialogen voor zijn rekening, Rot schrijft de liedteksten.
Dit maakte het impresariaat van de musical vrijdag bekend. De nieuwe Hair gaat op donderdag 18 oktober in Breda in première.
De hoofdrolspelers van de musical lekten al eerder uit. Jelka van Houten (onder meer Turks Fruit) en Bettina Holwerda (Grease) wisselen een rol af, en ook Oren Schrijver (Saturday Night Fever, Mama Mia), Dewi (bekend van Idols) en Margreet Boersbroek (Jan Rap en z'n maat) spelen mee. Ze worden begeleid door een 8-koppige band.

zie (binnenkort) meer op hair-pagina

------------------

MAART 2007

DOE MAAR GAAT DOOR

Ook het seizoen 2007-2008 zal Jan als Arent te zien zijn in de Doe Maar musical. Van half augustus tot eind november weer zo'n 65 maal, waaronder voor de derde maal een serie in de oude Luxor in Rotterdam. Klik hier voor doe maar speellijst. Er zijn nu al diverse steden uitverkocht, dus snel reserveren is verstandig.

De cd van de musical staat inmiddels in de Top 100.

--------------

 

28 januari 2007: DOE MAAR-premiere groot succes! Lees recensies

1 JANUARI 2007: JAN in CONCERTGEBOUW!
Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam in het Concertgebouw bracht sopraan Miranda van Kralingen een Schumann-vertaling van Jan en zong met Pierre Bokma een in opdracht gemaakte nieuwe tekst op 'Omdat ik van je hou' . Volgens ooggetuigen met veel succes.

24 december

ROT VOOR ROB

Van Rob de Nijs verschijnt komende lente een cd met vertaalde Franse hits, waarvan een aantal door Jan zijn vertaald zoals o.a. Cinq heures, paris s'eveille, Pour un flirt en Voici les clés. Ook zal Rob met zijn groep Pur Sang onder leiding van Roosendaler Frank Jansen Jans hertaling van Charles Aznavours Hier encore (yesterday when I was young) opnemen, 'Eeuwig Jong".

-----------------

ROT VOOR VRIENTEN:

20 NOVEMBER tekst geplukt van OOR.nl

HENNY VRIENTEN SCHIJNT LICHT OP DE NACHT :: 20-11-2006

HENNY VRIENTEN heeft met diverse collega-muzikanten een cd gemaakt, waarop zij hun visie op de nacht geven. Het resultaat heet Nacht De Soundtrack en verschijnt op 27 november.
Opvallend aan de plaat is dat alle nummers uitgaan van het nachtelijk harttempo, zeventig slagen (beats) per minuut. Volgens Vrienten geeft dat rust. ‘Je hoeft geen nummers over te slaan, je kunt van begin tot het eind luisteren. Het tempo is hetzelfde, maar de ritmes zijn wel degelijk anders.’

Aan de cd werd meegewerkt door een arsenaal aan artiesten, waaronder Tom Barman, Tom America, Def P, Frank Boeijen, Henk Hofstede, Fay Lovsky, Boudewijn de Groot, Solex, Thé Lau, Def P, Tom Barman, Jan Rot, Pieter Both (Beef), trompettist Eric Vloeimans en cabaretier Herman Finkers.

De hoes van de cd is ontworpen door Vincent Carmiggelt, de kleinzoon van de overleden Parool-columnist Simon Carmiggelt. Op 21 november wordt De Nacht officieel ten doop gehouden in de Bozar in Brussel. Gasten zijn die avond onder andere Mauro Pawlowski, Jan Decleir, Fay Lovsky e.a.

Tracklisting:
1. De Maan Van Antwerpen (Frank Boeijen)
2. Nachtvriend (The Lau)
3. Het Jagen Voorbij (Boudewijn de Groot)
4. Falling Star (Pieter Both)
5. De Doorgedachte (Tom Barman)
6. Nachtvuur (Def P)
7. Stil (Jan Rot)
8. Noctural Animals (Solex)
9. Neti La Noche (Tom America)
10. Als Ik Denk Dat Ik Doodga (Herman Finkers)
11. Nachtzwemmen (Henk Hofstede)
12. Als Gala Slaapt (Henny Vrienten)

Na een gezamenlijk lied met Boudewijn de Groot (Einddoel, 2004) en Herman van Veen(Post, 2005) een nieuw hot shot op de cv !

5 NOVEMBER

MATTHEUS ONDERSCHEIDEN!

Zondagavond 5 november werd, tijdens de presentatie van de halifax #1 collectie, de hertaalde Mattheuspassie bekroond met de eerste Master and creator moraline prijs. ingesteld door de drijvende kracht achter master and creator, voorheen W.M.E.V.V.J (Wees Meester En Vormgever van Jezelf) de Amsterdamse kunstenaar Simon de Boer. In een vol Frascati waar wij onder andere directeur van het Groninger Museum Kees van Twist, en ontwerper Bas Koster zagen lopen, werd de modeshow voorafgegaan door een 17 minuten durend juryrapport/essay op audio, beluisterd in het aardeduister, met een enkele lichtstraal op de op een sokkel geplaatste onderscheiding in de vorm van een erespeld. (Klik hier voor het volledige juryrapport )

Na het in ontvangst nemen las de laureaat een stukje uit Dagboek Mattheus voor, passend in het 'wees meester en vormgever van jezelf) principe. En eindigde met verlegen trots dat een prijs krijgen al mooi is, zeker wanneer de uitreiking op zich al een kunstwerk is. Daarna volgde de hartverwarmende kledingpresentatie, ga daarvoor naar masterandcreator.com

 

------

17 oktober

Zoveel mensen vragen om An & Jan teksten in printvorm, dat onze Jan al zijn popvertalingen bij elkaar heeft gezocht. Boekje (in keurige druk van de multicopy) verschijnt vooreerst in kleine tijdelijke oplage. Op=op zie rotshop

------------

1 oktober 06 ROT IN CONCERTGEBOUW?
Een vooraanstaand dirigent heeft een van Jans Mahler- vertalingen op zijn wenslijst gezet tijdens een uitvoering in het Concertgebouw. Nog te vroeg om te juichen, want de beoogde solist verklaarde zich niet al te lang geleden rabiaat tegenstander van 'hertalingen'. Maar zelf uitvoereen is iets anders dan een mening geven, dus wie weet !

---------------------

DANIEL LOHUES WINT TWEEDE OKAPI LIEDPRIJS !

download foto op hoog dpi (rechtenvrij, foto Jakob Klaasse)

De Okapi Liedprijs 2006 is gewonnen door DANIËL LOHUES voor het lied ‘ANNELIE’ van de cd ‘Allennig’


.
Uit het juryrapport: Het jaloersmakende zit ’m hierin dat de winnaar niet is gebonden door ABN en die vrijheid uitbuit.
Zijn taal is een mengelmoes van bloemen en onkruid, dialect en Nederlands, Engelse leenwoorden met een knauw, soms gekneed naar het benodigde rijm.
Vraagt de grammatica “Er was voetbal op tv”, kan hij volstaan met “Er was voetbal op”.
Hij kan lettergrepen inslikken, hij kan het ook laten:
“Ik was verliefd. Uren dagen weken
Ach, zij ok wel, dat moet wel, ja
Zoiets ku’je nie faken”

Het prijslied, bekroond met Okapi-speld, oorkonde en een ‘envelop met inhoud’ uit Jans eigen zak, werd door Lohues uitgevoerd op 29 september in het LAK-theater in Leiden, tijdens de première van de voorstelling “Nieuw op 1” van An + Jan, het pretproject vertaalde wereldhits van Jan Rot en Marjolein Meijers. Voor meer info over DANIEL, bezoek zijn . (www.lohues.nl).

Stichting Okapi/Stichting Jan Rot is opgericht ‘ter verrijking van het Nederlandse lied’, en beloont jaarlijks ‘een jaloersmakend lied’ (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar te bepalen geschenk. Het lied wordt gekozen door de eenmansjury tevens voorzitter van de Stichting, zonder aanziens des persoons, en los van commerciële waarde, status of verkrijgbaarheid.

---OKAPI-PRIJS VORIG JAAR: ----------------------------------------

OUD NIEUWS

Okapi Liedprijs gewonnen door Joop & Jessica, oftewel Joop Visser en Jessica van Noord. (FOTO's LEX VAN ROSSEN)

Stichting Okapi/Stichting Jan Rot is opgericht ‘ter verrijking van het Nederlandse lied’, en beloont jaarlijks ‘een jaloersmakend lied’ (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar(s) te bepalen geschenk. Het lied wordt gekozen door de eenmansjury tevens voorzitter van de Stichting, zonder aanziens des persoons, en los van commerciële waarde, status of verkrijgbaarheid.

De Okapi Liedprijs 2005 werd zondag 2 oktober uitgereikt in de Kleine Komedie in Amsterdam, tijdens de eerste première van de voorstelling NACHTLIED, met o.a. Bill van Dijk, Astrid Nijgh en Jan Rot.

Joop & Jessica kozen als prijs een geheim te houden bedrag, op verzoek van de winnaars uitgekeerd in ‘een zo groot mogelijke envelop om het belang van de prijs te onderstrepen.’

Jan in zijn toespraak: ‘Ooit kocht ik van Joop Visser de eigen beheer cassette Voor de zieken en Zeevarenden. Daar stond een lied op ‘In de schemering’ wat mij vanaf de eerste zin trof.
Joop Visser brengt zijn eigen platen uit, verzorgt zijn eigen website, en regelt zijn eigen optredens. Joop Visser weet wat hij wil en wat hij niet wil. Hij is daarmee een voorbeeld van jaloersmakende eigenzinnigheid. Zeker voor mij. Toen ik vorig jaar mijn naam aan een stichting verbond en in de statuten de instelling van een liedprijs vastlegde, dacht ik onmiddellijk aan hem. Dat zou een mooie winnaar zijn! Zijn website maakte een wat sombere indruk. Geen optredens, geen nieuws.
De oogst van een jaar Nederlied was niet veel soeps. Ik was zeer getroffen door een lied van Herman van Veen, maar de tekst was van mij, dus ja. Toen ik op een nacht in september bedacht de liedprijs tijdens onze premiere uit te reiken, dacht ik weer: Joop Visser. Liep in mijn blote kont naar mijn kantoor, zocht op joopvisser.nl en ja op mijn wenken bediend. Joop Visser vormde nu een duo met Jessica van Noord, er was een nieuwe cd met ouder werk in duojas, het geheel in vrolijke kleurenhoes. Ik maakte onmiddellijk 12,95 over en kreeg als dank een mailtje: de cd zal u zeker bevallen, is het niet bij het opzetten, dan wel bij het afzetten.
Toen de cd enige dagen later in de bus rolde, zag ik op nummer 15 de titel Schemering. En daar was het mij geliefde lied, voorzien van een vrouwensopraan, in de traditie van Willie Nelson en zijn zus, een fractie achter elkaar. Mijn ogen vulden zich met tranen. Ik had mijn lied gevonden....’

In een komische dialoog over onderscheidingen kregen Joop & Jessica de lachers op de hand, om vervolgens iedereen stil te krijgen met het breekbare liedje:  In de schemering (NB:niet downloaden maar kopen!)
De cd Voorleen is te bestellen via www.joopvisser.nl

 

22 september

Donderdag 22-9 had RTL 4 Boulevard de primeur: de instelling van de OKAPI Liedprijs.

Okapi Liedprijs 2005
Stichting Okapi/Stichting Jan Rot is opgericht ‘ter verrijking van het Nederlandse lied’ - en beloont jaarlijks ‘een jaloersmakend lied’ (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar(s) te bepalen geschenk.
Of dat nou een liefdevol samengesteld cultureel pakket is, een concert aan huis, een winterjas, een tekening van dochter Elvis, een jaar hout uit eigen tuin of een rode ferrari.

Zondag 2 en maandag 3 oktober viert de Stichting haar eerste dubbelpremière in de Kleine Komedie met de voorstelling Nachtlied, met o.a. Bill van Dijk, Astrid Nijgh en Jan Rot in een sterrenhemel schitterend vertaalde wereldhits over de nacht.

De eerste Okapi Liedprijs zal zondag tijdens de voorstelling met knikknieën van bewondering worden overhandigd aan de maker(s) waarna het bewuste lied ten gehore zal worden gebracht (en nee, het is eens niet R. Shaffy.)

Het lied wordt gekozen door de eenmansjury tevens voorzitter van de Stichting, zonder aanziens des persoons. Was de Okapi liedprijs eerder ingesteld, waren mogelijke winnaars geweest: Het werk van God (Scene), De drie Mandarijnen (Boudewijn de Groot), Mia (Gorki), Meisjesverdriet (Hans Zilver) en dat lied over de ijsbaan van Henk Hofstede op het Draagbare Huis.

Het LOGO van de Stichting is gemaakt door Erwin Brinkers (Jetset) naast het logo staat als vaste tekst:

Jan Rot is zijn eigen platenbaas en producent. Niet uit armoe, maar omdat het leuk is.
Alles zelf doen. Boeker, ontwerper, webmaster en meisje van de publiciteit in een.
“Maar als iedereen gaat bellen, word je toch helemaal gek?”
“Nou nee, eerder als het stil blijft!”

-----------------

Lees ook alles over Jan op de site Popinstituut.nl

Op de site van het Nederlands Popinstituut staan heel veel gegevens over vrijwel alle Nederlandse (pop-)muzikanten. Natuurlijk ontbreekt Jan daar niet. Surf naar www.popinstituut.nl, Je krijgt dan in een aantal rubrieken alles te lezen over de muzikale geschiedenis van Jan, vanaf 1978.

De korte omschrijving van zijn persoon luidt: "Hij laveert met groot gemak en bescheiden succes tussen vele disciplines en ontwikkelt zich met veel gevoel voor drama en ironie tot een van de meest interessante figuren uit de Nederlandstalige pop".

Terug


Oude nieuwsberichten kun je teruglezen in het Nieuwsarchief. naar huis>