WINNAAR OKAPI LIEDPRIJS 2012: "Ik ga slapen" -

JURY RAPPORT Okapi Liedprijs 2012

Melodietjes hangen in de lucht, je hoeft ze alleen maar te plukken. Helaas zijn de meeste al gebruikt, en het is de kunst iets te pakken dat nergens op lijkt. Dat is het geval met Ik ga slapen van Anneke van Giersbergen en Martijn Bosman, uit de fijne voorstelling ‘De beer die geen beer was’ die we met het hele gezin in het Kröller-Müller museum zagen, lekker ver weg van alle Kabouter Plop-smaakbedervers.
Het ‘jaloersmakende’ in dit liedje is,  dat zelfs ik, als vader van vier, automatisch muzikaal door de hurken ga zodra iets ‘voor kinderen’ is bedoeld. Anneke en Martijn bewijzen juist weer eens hoeveel er in die kleine koppies past.

Als beloning heb ik, in overleg, een voorraad aangeschaft van het prachtige cd/tekstboek 
met de originele tekeningen van Frank Tashlins fabel uit 1946, uitgereikt aan de  gastsolisten tijdens mijn jubileumfeest op 13 mei 2012 in Carré ter gelegenheid van 30 jaar Counting Sheep.
Dat Ik ga slapen hetzelfde onderwerp bezingt  is volstrekt toeval, maar maakt de keuze als Okapi winnaar 2012 voor mij extra feestelijk.
Met dank voor het aanvaarden

Jan Rot
Directeur en enig jurylid (tevens jongste bediende)

 

WIE WINT DE OKAPI LIEDPRIJS???

In 2005 ben ik voor mezelf begonnen en heb toen Stichting Okapi/ Stichting Jan Rot opgericht 'ter verrijking van het Nederlandse lied.'
Behalve mijn eigen activiteiten bekroont die ook jaarlijks 'een jaloersmakend lied' met de Okapi liedprijs.
Eerdere winnaars waren Henk Hofstede (Bleekwater, 2008), Daniël Lohues (Annelie, 2006) en tweemaal Joop & Jessica in 2005 voor Schemering en in 2007 voor Monniken - (de grote Joop Visser draagt zijn speldjes nog steeds).
De winnaars van 2009 en 2010 zijn indertijd niet bekendgemaakt, want die kregen al aandacht genoeg en het is niet de bedoeling dat de prijs meer licht werpt op de gever dan op de ontvangers, maar dat halen we nog wel eens in. het waren Damaru & Jan Smit (Mi Rowsu/Tuintje in mijn hart) en De Jeugd van Tegenwoordig (Sterrenstof).

Voor 2012 is er gelukkig weer een echt winnend lied, de maker(s) weten het al, maar verder zal iedereen moeten wachten tot - uiteraard - zondag 13 mei tijdens de 'Grote Jan Rot show in Carré' !!!

-----------------------

HENK HOFSTEDE WINT OKAPI LIEDPRIJS 2008:

De Okapi liedprijs voor 2008 gaat naar Henk Hofstede met "BLEEKWATER", een bijdrage op de cd 'Aardige Jongens', zijn project met Henny Vrienten en Frank Boeijen.

Eenmansjury Jan Rot: "Bleekwater is zo'n lied dat vanaf de eerste regel voor altijd een plaats opeist in een toch al goedbezet liedjeshoofd. Poëzie in popteksten is vaak gezwatel, maar de geuren die uit
Bleekwater opkringelen zijn allesbehalve gebakken lucht."

De prijs is uitgereikt tijdens het Vrolijk Kerstfeest gala van An + Jan, 2e kerstdag in Paradiso, Amsterdam, waar het lied door de extra grote bezetting werd uitgevoerd gevolgd door een toepasselijke gelegenheidsvertaling van Nescio "Dit is Paradis, dit is Paradiso"). Na afloop legde Jakob Klaasse prijsgever en prijsnemer vast in de kleedkamer.

Bleekwater (30 sec) Klik hier voor meer over Okapi liedprijs en vorige winnaars

OKAPI LIEDPRIJS:

De Okapi Liedprijs beloont jaarlijks ‘een jaloersmakend lied’ (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar(s) te bepalen geschenk.
Bijvoorbeeld een envelop met geld, een gratis vertaling, een tekening van dochter Elvis of een rode Ferrari.
Enig jurylid: Jan Rot. (producten geliëerd aan de stichting zijn van deelneming uitgesloten)

2005. "In de Schemering" - Joop Visser en Jessica van Noord
2006 "Annelie" DaniŽl Lohues (won later ook nog de Annie MG Schmidtprijs)
2007 "Monniken" opnieuw door Joop Visser en Jessica van Noord.
2008 "Bleekwater" Henk Hofstede (in het project Aardige Jongens).

(zie voor foto's en verslagen onderop)

ERELEDEN

Met een smaakvol zilveren speldje, ontwerp Erwin Brinkers, uitvoering firma Gottschalk Amsterdam, drukt de Stichting haar dank uit aan personen of instanties die zich hebben ingezet voor het werk van de Stichting. Het speldje mag er hetzelfde uitzien, er zijn twee gradaties. Leden en ereleden van verdienste. Leden ontvangen hun onderscheiding in privésfeer, ereleden op het podium.

Als eerste erelid werd 29 oktober 2005 Jakob Klaasse benoemd, vanwege 25 jaar samenwerking met Jan. Dit gebeurde tijdens een optreden in Emmeloord.

De ploeg van Nachtlied werd na afloop van het laatste optreden in Amstelveen op 26 november 2005 bedankt voor hun vertrouwen en meewerking aan de eerste Okapi productie met elk een individueel speldje.

3 maart 2006 tijdens de Mattheuspresentatie in de Felix Meritis werd tenor Marcel Beekman op het podium bevorderd tot erelid, vanwege zijn voortrekkersrol als verteller/evangelist in dit monsterproject.

11 april 2006 werd voorafgaand aan de eerste integrale uitvoering van de Mattheuspassie in de Anton Philipszaal in Den Haag ten overstaan en als vertegenwoordiger van het Residentie Bachkoor bevorderd tot lid hun voorzitter Evert Sevenenhuijsen.

Na afloop kregen ook dirigent Jos Vermunt, opnameleider Leo de Klerk en A&R manager namens Deutsche Grammophon Geselschaft Peter van der Heyden met veel dank hun speldje.

9 december 2007 na afloop van zijn verjaarsconcert in Carré heeft Jan op weg naar de auto een speldje op zijn eigen revers gedraaid, ter ere van zijn werk als organisator voor de dan driejarige Stichting.

Inmiddels zijn ook Jan van der Meij en Marjolein Meijers bevorderd

Uiteraard zijn de prijswinnaars van de Liedprijs eveneens ereleden en dragers van de Zilveren Okapi, Joop & Jessica hebben ze dikwijls beiden allebei op.

13 mei, tijdens de Grote Jan Rot show in Carré, kreeg de voltallige podiumploeg van Di-rect doet Tommy de speld uitgereikt.

LIEDPRIJS 2007 opnieuw naar JOOP (VISSER) & JESSICA – Monniken

In 2005 waren Joop & Jessica de eerste winnaars van de Okapi liedprijs. Van de zomer stuurde Joop Visser hun nieuwe cd ter mededinging op. “Twee Okapi’s is zoveel gezelliger.” Mijn oog gleed langs de titels en sperde wijd bij elf. Monniken? Het zou toch niet... Jawel. “Daar woonden twee monniken Hans en Joop in een klooster op een heuvel, ze sleten hun tijd, en dat was een hoop, met sigaren, wijn en gekeuvel.” Ik zong het nog zo mee. Alleen het KVP was veranderd in CDA. Jeetje! Joop Visser zingt Jaap Fischer! Dat was wat voor mijn avondje Carré! En met de sopraan van Jessica van Noord erbij kreeg de tekst nog meer cachet. Als enig jurylid was ik er snel uit: “De Okapi liedprijs 2007 gaat naar Joop & Jessica met Monniken!” [Niet dat ik zijn latere liedjes minder vind, integendeel, maar het is jaloersmakend hoe eigenzinnig deze grondlegger op zijn eigen schatkist zit, en als hij er dan een pareltje voor ons uitvist, ben ik er als de kippen bij om hem op te pikken!]

Het JR vijftig-gala in een bijna uitverkocht Carré bleek een uitgelezen plek voor Joop & Jessica. Er waren mensen speciaal naar Carré gekomen om Joop Monniken te horen zingen, en er ging een huivering door de zaal toen het ook werkelijk gebeurde. Na het spelen van het prijslied volgde een olijke conference waarna J&J op volstrekt eigen wijze zowaar een stukje uit de Mattheuspassie brachten, begeleid door Joops gitaar.

De prijs was ditmaal de aankoop van voor 500 euro Joop & Jessica cd's die werden teruggevonden in het aan de deelnemende artiesten uitgereikte 'culturele kerstpakket'.

---------------------

DANIEL LOHUES WINT TWEEDE OKAPI LIEDPRIJS !

download foto op hoog dpi (rechtenvrij, foto Jakob Klaasse)

De Okapi Liedprijs 2006 is gewonnen door DANIËL LOHUES voor het lied ‘ANNELIE’ van de cd ‘Allennig’


.
Uit het juryrapport: Het jaloersmakende zit ’m hierin dat de winnaar niet is gebonden door ABN en die vrijheid uitbuit.
Zijn taal is een mengelmoes van bloemen en onkruid, dialect en Nederlands, Engelse leenwoorden met een knauw, soms gekneed naar het benodigde rijm.
Vraagt de grammatica “Er was voetbal op tv”, kan hij volstaan met “Er was voetbal op”.
Hij kan lettergrepen inslikken, hij kan het ook laten:
“Ik was verliefd. Uren dagen weken
Ach, zij ok wel, dat moet wel, ja
Zoiets ku’je nie faken”

Het prijslied, bekroond met Okapi-speld, oorkonde en een ‘envelop met inhoud’ uit Jans eigen zak, werd door Lohues uitgevoerd op 29 september in het LAK-theater in Leiden, tijdens de première van de voorstelling “Nieuw op 1” van An + Jan, het pretproject vertaalde wereldhits van Jan Rot en Marjolein Meijers. Voor meer info over DANIEL, bezoek zijn . (www.lohues.nl).

Stichting Okapi/Stichting Jan Rot is opgericht ‘ter verrijking van het Nederlandse lied’, en beloont jaarlijks ‘een jaloersmakend lied’ (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar te bepalen geschenk. Het lied wordt gekozen door de eenmansjury tevens voorzitter van de Stichting, zonder aanziens des persoons, en los van commerciële waarde, status of verkrijgbaarheid.

---OKAPI-PRIJS VORIG JAAR: ----------------------------------------

OUD NIEUWS

Okapi Liedprijs gewonnen door Joop & Jessica, oftewel Joop Visser en Jessica van Noord. (FOTO's LEX VAN ROSSEN)

Stichting Okapi/Stichting Jan Rot is opgericht ‘ter verrijking van het Nederlandse lied’, en beloont jaarlijks ‘een jaloersmakend lied’ (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar(s) te bepalen geschenk. Het lied wordt gekozen door de eenmansjury tevens voorzitter van de Stichting, zonder aanziens des persoons, en los van commerciële waarde, status of verkrijgbaarheid.

De Okapi Liedprijs 2005 werd zondag 2 oktober uitgereikt in de Kleine Komedie in Amsterdam, tijdens de eerste première van de voorstelling NACHTLIED, met o.a. Bill van Dijk, Astrid Nijgh en Jan Rot.

Joop & Jessica kozen als prijs een geheim te houden bedrag, op verzoek van de winnaars uitgekeerd in ‘een zo groot mogelijke envelop om het belang van de prijs te onderstrepen.’

Jan in zijn toespraak: ‘Ooit kocht ik van Joop Visser de eigen beheer cassette Voor de zieken en Zeevarenden. Daar stond een lied op ‘In de schemering’ wat mij vanaf de eerste zin trof.
Joop Visser brengt zijn eigen platen uit, verzorgt zijn eigen website, en regelt zijn eigen optredens. Joop Visser weet wat hij wil en wat hij niet wil. Hij is daarmee een voorbeeld van jaloersmakende eigenzinnigheid. Zeker voor mij. Toen ik vorig jaar mijn naam aan een stichting verbond en in de statuten de instelling van een liedprijs vastlegde, dacht ik onmiddellijk aan hem. Dat zou een mooie winnaar zijn! Zijn website maakte een wat sombere indruk. Geen optredens, geen nieuws.
De oogst van een jaar Nederlied was niet veel soeps. Ik was zeer getroffen door een lied van Herman van Veen, maar de tekst was van mij, dus ja. Toen ik op een nacht in september bedacht de liedprijs tijdens onze premiere uit te reiken, dacht ik weer: Joop Visser. Liep in mijn blote kont naar mijn kantoor, zocht op joopvisser.nl en ja op mijn wenken bediend. Joop Visser vormde nu een duo met Jessica van Noord, er was een nieuwe cd met ouder werk in duojas, het geheel in vrolijke kleurenhoes. Ik maakte onmiddellijk 12,95 over en kreeg als dank een mailtje: de cd zal u zeker bevallen, is het niet bij het opzetten, dan wel bij het afzetten.
Toen de cd enige dagen later in de bus rolde, zag ik op nummer 15 de titel Schemering. En daar was het mij geliefde lied, voorzien van een vrouwensopraan, in de traditie van Willie Nelson en zijn zus, een fractie achter elkaar. Mijn ogen vulden zich met tranen. Ik had mijn lied gevonden....’

In een komische dialoog over onderscheidingen kregen Joop & Jessica de lachers op de hand, om vervolgens iedereen stil te krijgen met het breekbare liedje:  In de schemering (NB:niet downloaden maar kopen!)
De cd Voorleen is te bestellen via www.joopvisser.nl

 

22 september

Donderdag 22-9 had RTL 4 Boulevard de primeur: de instelling van de OKAPI Liedprijs.

Okapi Liedprijs 2005

Zondag 2 en maandag 3 oktober viert de Stichting haar eerste dubbelpremière in de Kleine Komedie met de voorstelling Nachtlied, met o.a. Bill van Dijk, Astrid Nijgh en Jan Rot in een sterrenhemel schitterend vertaalde wereldhits over de nacht.

De eerste Okapi Liedprijs zal zondag tijdens de voorstelling met knikknieën van bewondering worden overhandigd aan de maker(s) waarna het bewuste lied ten gehore zal worden gebracht (en nee, het is eens niet R. Shaffy.)

Het lied wordt gekozen door de eenmansjury tevens voorzitter van de Stichting, zonder aanziens des persoons. Was de Okapi liedprijs eerder ingesteld, waren mogelijke winnaars geweest: Het werk van God (Scene), De drie Mandarijnen (Boudewijn de Groot), Mia (Gorki), Meisjesverdriet (Hans Zilver) en dat lied over de ijsbaan van Henk Hofstede op het Draagbare Huis.

Het LOGO van de Stichting is gemaakt door Erwin Brinkers (Jetset) naast het logo staat als vaste tekst:

Jan Rot is zijn eigen platenbaas en producent. Niet uit armoe, maar omdat het leuk is.
Alles zelf doen. Boeker, ontwerper, webmaster en meisje van de publiciteit in een.
“Maar als iedereen gaat bellen, word je toch helemaal gek?”
“Nou nee, eerder als het stil blijft!”

-----------------

Lees ook alles over Jan op de site Popinstituut.nl

Op de site van het Nederlands Popinstituut staan heel veel gegevens over vrijwel alle Nederlandse (pop-)muzikanten. Natuurlijk ontbreekt Jan daar niet. Surf naar www.popinstituut.nl, Je krijgt dan in een aantal rubrieken alles te lezen over de muzikale geschiedenis van Jan, vanaf 1978.

De korte omschrijving van zijn persoon luidt: "Hij laveert met groot gemak en bescheiden succes tussen vele disciplines en ontwikkelt zich met veel gevoel voor drama en ironie tot een van de meest interessante figuren uit de Nederlandstalige pop".

Terug


Oude nieuwsberichten kun je teruglezen in het Nieuwsarchief. naar huis>