Wie wil de krant van gisteren?

Antiek nieuws vind je in de oudnieuwsbak

Tegenwoordig gooi ik het meeste weg, behalve dingen als van Dinsdag 4 juli 2005

Herman van Veen zingt Rot!Na een tekstbijdrage op de laatste cd van Boudewijn de Groot, Het einddoel, slotlied van Eiland in de Verte, heeft nevengrootheid Herman van Veen op zijn nieuwe cd Vaders een tekst van Jan gebruikt. Het lied heet Post. Klik hier voor een fragmentje
Meer over de kick van de auteur in Janshoek
Over een derde gigant die Jan uitnodigde voor een samenwerking bewaren wij nog even stilzwijgen...

 

VRIJDAG 13 OKTOBER Zoveel mensen vragen om An & Jan teksten in printvorm, dat onze Jan het hele weekend al bezig is om al zijn popvertalingen bij elkaar te zoeken. Wordt in de loop van de week verwacht in een handzaam boekje, meer info volgt snel!!!

------------

1 oktober 06 ROT IN CONCERTGEBOUW?
Een vooraanstaand dirigent heeft een van Jans Mahler- vertalingen op zijn wenslijst gezet tijdens een uitvoering in het Concertgebouw. Nog te vroeg om te juichen, want de beoogde solist verklaarde zich niet al te lang geleden rabiaat tegenstander van 'hertalingen'. Maar zelf uitvoereen is iets anders dan een mening geven, dus wie weet !

---------------------

DANIEL LOHUES WINT TWEEDE OKAPI LIEDPRIJS !

download foto op hoog dpi (rechtenvrij, foto Jakob Klaasse)

De Okapi Liedprijs 2006 is gewonnen door DANIËL LOHUES voor het lied ‘ANNELIE’ van de cd ‘Allennig’


.
Uit het juryrapport: Het jaloersmakende zit ’m hierin dat de winnaar niet is gebonden door ABN en die vrijheid uitbuit.
Zijn taal is een mengelmoes van bloemen en onkruid, dialect en Nederlands, Engelse leenwoorden met een knauw, soms gekneed naar het benodigde rijm.
Vraagt de grammatica “Er was voetbal op tv”, kan hij volstaan met “Er was voetbal op”.
Hij kan lettergrepen inslikken, hij kan het ook laten:
“Ik was verliefd. Uren dagen weken
Ach, zij ok wel, dat moet wel, ja
Zoiets ku’je nie faken”

Het prijslied, bekroond met Okapi-speld, oorkonde en een ‘envelop met inhoud’ uit Jans eigen zak, werd door Lohues uitgevoerd op 29 september in het LAK-theater in Leiden, tijdens de première van de voorstelling “Nieuw op 1” van An + Jan, het pretproject vertaalde wereldhits van Jan Rot en Marjolein Meijers. Voor meer info over DANIEL, bezoek zijn . (www.lohues.nl).

Stichting Okapi/Stichting Jan Rot is opgericht ‘ter verrijking van het Nederlandse lied’, en beloont jaarlijks ‘een jaloersmakend lied’ (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar te bepalen geschenk. Het lied wordt gekozen door de eenmansjury tevens voorzitter van de Stichting, zonder aanziens des persoons, en los van commerciële waarde, status of verkrijgbaarheid.

---OKAPI-PRIJS VORIG JAAR: ----------------------------------------

OUD NIEUWS

Okapi Liedprijs gewonnen door Joop & Jessica, oftewel Joop Visser en Jessica van Noord. (FOTO's LEX VAN ROSSEN)

Stichting Okapi/Stichting Jan Rot is opgericht ‘ter verrijking van het Nederlandse lied’, en beloont jaarlijks ‘een jaloersmakend lied’ (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar(s) te bepalen geschenk. Het lied wordt gekozen door de eenmansjury tevens voorzitter van de Stichting, zonder aanziens des persoons, en los van commerciële waarde, status of verkrijgbaarheid.

De Okapi Liedprijs 2005 werd zondag 2 oktober uitgereikt in de Kleine Komedie in Amsterdam, tijdens de eerste première van de voorstelling NACHTLIED, met o.a. Bill van Dijk, Astrid Nijgh en Jan Rot.

Joop & Jessica kozen als prijs een geheim te houden bedrag, op verzoek van de winnaars uitgekeerd in ‘een zo groot mogelijke envelop om het belang van de prijs te onderstrepen.’

Jan in zijn toespraak: ‘Ooit kocht ik van Joop Visser de eigen beheer cassette Voor de zieken en Zeevarenden. Daar stond een lied op ‘In de schemering’ wat mij vanaf de eerste zin trof.
Joop Visser brengt zijn eigen platen uit, verzorgt zijn eigen website, en regelt zijn eigen optredens. Joop Visser weet wat hij wil en wat hij niet wil. Hij is daarmee een voorbeeld van jaloersmakende eigenzinnigheid. Zeker voor mij. Toen ik vorig jaar mijn naam aan een stichting verbond en in de statuten de instelling van een liedprijs vastlegde, dacht ik onmiddellijk aan hem. Dat zou een mooie winnaar zijn! Zijn website maakte een wat sombere indruk. Geen optredens, geen nieuws.
De oogst van een jaar Nederlied was niet veel soeps. Ik was zeer getroffen door een lied van Herman van Veen, maar de tekst was van mij, dus ja. Toen ik op een nacht in september bedacht de liedprijs tijdens onze premiere uit te reiken, dacht ik weer: Joop Visser. Liep in mijn blote kont naar mijn kantoor, zocht op joopvisser.nl en ja op mijn wenken bediend. Joop Visser vormde nu een duo met Jessica van Noord, er was een nieuwe cd met ouder werk in duojas, het geheel in vrolijke kleurenhoes. Ik maakte onmiddellijk 12,95 over en kreeg als dank een mailtje: de cd zal u zeker bevallen, is het niet bij het opzetten, dan wel bij het afzetten.
Toen de cd enige dagen later in de bus rolde, zag ik op nummer 15 de titel Schemering. En daar was het mij geliefde lied, voorzien van een vrouwensopraan, in de traditie van Willie Nelson en zijn zus, een fractie achter elkaar. Mijn ogen vulden zich met tranen. Ik had mijn lied gevonden....’

In een komische dialoog over onderscheidingen kregen Joop & Jessica de lachers op de hand, om vervolgens iedereen stil te krijgen met het breekbare liedje:  In de schemering (NB:niet downloaden maar kopen!)
De cd Voorleen is te bestellen via www.joopvisser.nl

 

22 september

Donderdag 22-9 had RTL 4 Boulevard de primeur: de instelling van de OKAPI Liedprijs.

Okapi Liedprijs 2005
Stichting Okapi/Stichting Jan Rot is opgericht ‘ter verrijking van het Nederlandse lied’ - en beloont jaarlijks ‘een jaloersmakend lied’ (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar(s) te bepalen geschenk.
Of dat nou een liefdevol samengesteld cultureel pakket is, een concert aan huis, een winterjas, een tekening van dochter Elvis, een jaar hout uit eigen tuin of een rode ferrari.

Zondag 2 en maandag 3 oktober viert de Stichting haar eerste dubbelpremière in de Kleine Komedie met de voorstelling Nachtlied, met o.a. Bill van Dijk, Astrid Nijgh en Jan Rot in een sterrenhemel schitterend vertaalde wereldhits over de nacht.

De eerste Okapi Liedprijs zal zondag tijdens de voorstelling met knikknieën van bewondering worden overhandigd aan de maker(s) waarna het bewuste lied ten gehore zal worden gebracht (en nee, het is eens niet R. Shaffy.)

Het lied wordt gekozen door de eenmansjury tevens voorzitter van de Stichting, zonder aanziens des persoons. Was de Okapi liedprijs eerder ingesteld, waren mogelijke winnaars geweest: Het werk van God (Scene), De drie Mandarijnen (Boudewijn de Groot), Mia (Gorki), Meisjesverdriet (Hans Zilver) en dat lied over de ijsbaan van Henk Hofstede op het Draagbare Huis.

Het LOGO van de Stichting is gemaakt door Erwin Brinkers (Jetset) naast het logo staat als vaste tekst:

Jan Rot is zijn eigen platenbaas en producent. Niet uit armoe, maar omdat het leuk is.
Alles zelf doen. Boeker, ontwerper, webmaster en meisje van de publiciteit in een.
“Maar als iedereen gaat bellen, word je toch helemaal gek?”
“Nou nee, eerder als het stil blijft!”

-----------------

Lees ook alles over Jan op de site Popinstituut.nl

Op de site van het Nederlands Popinstituut staan heel veel gegevens over vrijwel alle Nederlandse (pop-)muzikanten. Natuurlijk ontbreekt Jan daar niet. Surf naar www.popinstituut.nl, Je krijgt dan in een aantal rubrieken alles te lezen over de muzikale geschiedenis van Jan, vanaf 1978.

De korte omschrijving van zijn persoon luidt: "Hij laveert met groot gemak en bescheiden succes tussen vele disciplines en ontwikkelt zich met veel gevoel voor drama en ironie tot een van de meest interessante figuren uit de Nederlandstalige pop".

Terug


Oude nieuwsberichten kun je teruglezen in het Nieuwsarchief. naar huis>