RTV-archief

[Radio] [Televisie]

Radio

Leidsekade Live (KRO)
1990
Omschrijving: Jan Rot zingt In slaap, De Hoop, Lia, Zo mooi, zo wreed, Valerie, Alles past al in elkaar, Liefde.

Dolce Vita (KRO)
Zondag 3 mei 1992
Omschrijving: Mooi interview van Jeanne Kooyman met Jan Rot over ondermeer zijn jeugd en onvervuld verlangen.

Dichterbij (RVU)
1994
Omschrijving: Acht componisten zingen gedichten van hun favoriete dichter. Jan Rot zingt Natuurlijk (Hans Warren) en De spiegel in het portaal (Kavafis, vertaald door Warren).

In levende lijve (BRT-1)
Zaterdag 18 april 1998
Omschrijving: De Vlamingen noemen Rot hier 'het best bewaarde geheim van Nederland'. Hoewel zijn boek Rot is liefde even wordt genoemd was Jan Rot hier om te zingen. Elke avond dronken (in hetzelfde cafe) en 100.000 tranen.

Uitgelicht (Vara)
Zondag 26 april 1998
Omschrijving: Jan Rot is met The Lau van de Scene te gast. Over een eventuele samenwerking tussen hem en Jan Rot zegt The Lau: ,,Ik werk niet zo graag samen. Ik heb het gevoel dat er niet iets uit die samenwerking komt dat voor allebei beter is.''

Thee met Conny (Radio Noordzee)
Vrijdag 5 juni 1998
Omschrijving: Interview + muziek naar aanleiding van het boek Rot is liefde.

Omroep Drente
Vrijdag 3 juli 1998
Naam van het programma is onbekend bij de maker van deze site. Het betreft hier een interview over Rot is liefde en Rots jeugd in Drente. De uitzending was tussen 11.00 en 12.00 uur.

Zomerspijkers (Vara)
Zaterdag 15 augustus 1998
Omschrijving: Jan Rot te gast in een zomer-uitzending van het radio 2-programma van Jack Spijkerman, met Nederlandstalige schatten uit zijn platenkast. Ondermeer Frank en Mirella, Patricia Paay en de Zangeres Zonder Naam passeren de revue. Rots haatplaat: Tsjakka! van Emile Ratelband. De uitzending duurt twee uur.

Spijkers met koppen (Vara, radio 2)
Zaterdag 29 augustus 1998
Omschrijving: Uitzending vanaf het festivalterrein van Lowlands. Voor een enthousiast publiek leest presentator Dolf Jansen voor uit Rot is liefde en zingt Jan Rot Elke avond dronken en Jouw eerste keer. Jan Rot treedt dat weekend met Marjolein Meijers op op Lowlands, alwaar zij 'een setje vertaalde wereldcovers' zingen: An en Jan.

Boven het dal (Human, radio 5)
Maandag 12 oktober 1998
Omschrijving: Een persoonlijk interview met, zoals in de omroepbladen stond aangekondigd, 'de zanger die nooit een hit had'.

Niemandsland (KRO, radio 1 en 2)
Maandag 19 oktober 1998
Omschrijving: Nachtelijk optreden op 2 radio-zenders tegelijk. Gepresenteerd door Marc Stakenburg en Angelique Stein.

Weekendcafé (Avro, radio 2)
Zondag 22 november 1998
Omschrijving: Deze aflevering van Weekendcafé was geheel gewijd aan de smartlap/het levenslied. Aanleiding was het smartlappenfestival in Utrecht waar Rot twee dagen eerder optrad. Mijn liefste schilderij mocht in dit twee uur durende programma natuurlijk niet ontbreken.

Cappuccino (NCRV, radio 2)
Zaterdag 20 maart 1999
Omschrijving: Jan Rot zingt zijn versie van Email to Berlin, het lied waarmee Double Date verloor op het Nationaal Songfestival en waarvan hij de tekst schreef. Even vergeet hij de tekst, mist een accoord en constateert dat het best een moeilijk lied is.

Spijkers met koppen (Vara, radio 2)
Zaterdag 10 april 1999
Omschrijving: Jan Rot zingt als gastmuzikant onder meer Meisjes en Ankie.

De Avonden (VPRO, radio 5)
Dinsdag 20 april 1999
Omschrijving: Jan Rot brengt zijn lievelingscovers (waaronder Ankie) ten gehore, onder begeleiding van de voormalige Izzies.

Andermans Veren (KRO, radio 2)
Zaterdag 1 mei 1999
Omschrijving: Registratie van de Avond van het eigen lied in Bellevue te Amsterdam, met ook het optreden van Jan Rot.

Eurovisienacht (NCRV, radio 2)
Zondag 16 mei 1999
Omschrijving: Muzikaal Songfestivalfeestje waar behalve Marlayne, winnares van het Nationaal Songfestival, ook Jan Rot optrad, samen met Marjolein Meijers van de Berini's.
Ze zongen bewerkingen van What's another year en Aprčs toi.

Weekendcafe (AVRO, radio 2)
Zaterdag 28 agustus 1999
Omschrijving: Jan Rot geeft interview live vanaf de Uitmarkt, na een optreden te hebben gegeven aldaar.

Thuis op 2 (AVRO, radio 2)
Dinsdag 19 oktober 1999
Omschrijving: Hans Schiffers interviewt Rot over zijn nieuwe theaterprogramma Meisjes, dat de avond er voor in premiere ging.

Volgspot Live (NCRV, radio 2)
Zaterdag 23 oktober 1999
Omschrijving: Optreden.

Weekendcafe (AVRO, radio 2)
Zaterdag 27 februari 2000
Omschrijving: Interview over onder meer het Nationaal Songfestival.

Volgspot Live (NCRV, radio 2)
Zaterdag 27 mei 2000
Omschrijving: Optreden + interviewtje van/met An en Jan. Zij spelen onder meer Succes, Allemachtig Prachtig en Samen uit elkaar.

Mezzo (AVRO, radio 2)
Zondag 3 september 2000
Omschrijving: Jan Rot te gast bij Robert Long.

Eurovisienacht (NCRV, radio 2)
Zondag 29 mei 2001
Omschrijving:
Jan Rot als songfestivaldeskundige te gast in deze jaarlijkse radio-uitzending. Rot zit in het panel dat de 23 inzendingen voor het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen beoordeelt.

De Avonden (VPRO, 747 AM)
Maandagavonden 2001/2002
'Jan Rot op Winterreis(e)' - Schuberts meesterwerk vertaald in vierentwintig delen.en bewerkingen van wereldsong. Onder meer:
Yesterday when I was young - Charles Aznavour
Maria - uit West Side Story
Wherever I lay my hat - Marvin Gaye
It was a very good year - Frank Sinatra
See my friend - Kinks
Just a little bit of peace in my heart - Golden Earrings
Small town talk - B
obby Charles
Are you lonesome tonight - Elvis
Working my way back to you - Detroit Spinners

Complainte pour St Catherine - Kate & Anne McGarrigle
Du - Peter Maffay
Et maintenant - Gilbert Becaud
Hey joe - Jimi Hendrix
It's all over now - Bob Dylan

Terug naar overzicht

Televisie

Uitmarkt '91
24 augustus 1991
Omschrijving: Optreden op de Amsterdamse Uitmarkt. Rot zingt: Rocker in Holland, Kies voor mij, Zo mooi, zo wreed.

Een nieuwe jas
(AVRO)
1991
Omschrijving: Artiesten geven liedjes van Annie M.G. Schmidt een nieuwe jas. De jas die Rick de Leeuw en Jan Rot aan Op een mooie pinksterdag gaven, zat Schmidt echter niet lekker. De liedjes uit Een nieuwe jas staan op de gelijknamige cd.

Grote gevoelens (RVU)
12 oktober 1991
Duur: 50 minuten
Omschrijving: Programma over tekstdichters/componisten in de Nederlandse taal. Behalve Jan Rot passeren ook Frank Boeijen, Pierre Kartner en Bram Vermeulen de revue. De videoband is te huur bij diverse openbare bibliotheken, die het programma geschikt achten voor muzieklessen in het voortgezet onderwijs.

Dans je de hele nacht met mij
31 december 1991
Omschrijving: Wervelend programma, live vanuit de Amsterdamse Roxy waar Nederlandse artiesten als Huub van der Lubbe en Angela Groothuizen vaderlandse smartlappen zingen, gepresenteerd door Jan Rot. Zo helpt hij de emancipatie van het Nederlandse levenslied een flink handje. Naar eigen zeggen een van de mooiere momenten uit zijn carriere.

Nationale Nederlanden commercial
1992
Omschrijving: Jans versie van de 'wat er ook gebeurt'-commercial voor Nationale Nederlanden. 'Een zanger van het Hollands lied/Had op een dag z'n dagje niet/Z'n auto reed 'ie in de vliet/En alles zat vol water/Die auto was toen total los/Hij dacht nog even:/'Ik ben de klos'/Gelukkig maar, het liep nog los/Dat merkte hij wat later'.

Paul Haenen (VPRO)
1992
Omschrijving: Jacques Herb en Jan Rot zingen Bruidsklokken.

Rocker in Holland (Ned. 3)
25 maart 1994
Omschrijving: Een zoals Jan Rot zelf zegt 'mooi gelogen' portret over muziek, seks en tuinieren. Op ironische wijze praat hij over zijn leven. Voor de teksten is geput uit zijn theaterprogramma's. De maker van de documentaire is Leon Giesen.

Een prettig gesprek (TVA)
26 augustus 1994
omschrijving: Theo van Gogh in gesprek met Jan Rot. Van Gogh gelooft niet dat Rots verdriet en onvervuld verlangen oprecht is. Met een ontroerende voordracht door de zanger van Elke avond dronken. TVA is een Amsterdams tv-station.

Amsterdam 1 op 1 (TVA)
7 april 1995
Omschrijving: Zogeheten 'Inside cd-presentatie' van de cd-dri op Rots eigen label Okapi Geluidsdragers. In dit item van het Amsterdamse tv-station TVA zingt Isa Hoes Dat weet alleen de maan. Maja van den Broecke vertolkt Fata Morgana. Niet in dit item te zien/horen: 88 toetsen en een glimmende gitaar door Mieke Stemerdink.

Lieve jongens allemaal (RTL5)
1995
Omschrijving: Rots destijds wekelijks terugkerende programma over homo's, gebaseerd op het Engelse Gay Tv. In totaal waren het zes afleveringen, die ondermeer in juli 1998 nog eens werden herhaald.

Volgspot-live (Ned. 1)
1996
Omschrijving: Optredens van Jan Rot, Marcel Verreck en Jan Wolkers.

Terug naar de kust (Veronica)
1997
Omschrijving: Jan Rot is met Bart Chabot te gast in dit muzikale praatprogramma en zingt nummers van de cd Rot voor jou. Leuk: Hallo Venray treedt op als het achtergrondkoortje bij Ik wandel naar je huis toe.

Boudewijn de Groot in Paradiso (KRO)
1997
Omschrijving: Concert van Boudewijn de Groot. Gastoptredens van diverse Nederlandse artiesten, onder wie Jan Rot. Met hem zingt De Groot Naast jou.

Laat de Leeuw (VARA)
Oktober 1997
Omschrijving: Optreden van Jan Rot en Boudewijn de Groot. Ze zingen Naast jou.

Het groot dictee der Nederlandse Taal (NPS)
Maandag 15 december 1997
Omschrijving: Jaarlijks doen behalve 'gewone' Nederlanders en Vlamingen ook prominenten mee aan dit nationale dictee. Dit jaar was ook Jan Rot van de partij. Voor en na het 'peentjes zweten' gaf hij voor de camera commentaar. Hij maakte 40 fouten.

Maja en Jan in 't Dak d'r af 't Dak d'r af (Veronica)
Dinsdag 6 januari 1998
Omschrijving: Muziekprogramma in Rock 'n Roll-stijl. Gepresenteerd door ex-purperlid Eric Corton. Optreden van Rot met Isa Hoes, Antonie Kamerling en Maja van den Broecke. Zij zingen Wij gaan lekker trouwen, Rots versie van Going to the chapel, dat zij ooit op de Parade zongen. Rots Trekken, Ziehen, Pull, Tirer wordt als tune gebruikt in dit programma.

Heartbeat café (NCRV)
Vrijdag 27 februari 1998
Omschrijving: Muziekprogramma op Nederland 1 waarin nieuwe cd's worden besproken. Domme en onkundige presentatrice Janke Dekker stelt Rot ongeinteresseerd vragen, zoals: 'Rocker in Holland, heb je die term zelf bedacht?'
Geschokt is ze als Rot de nieuwste cd van Richie Sambora 'overbodig' noemt, om vervolgens zelf Schout bij nacht als 'jouw laatste cd' op te voeren. Gestuntel van de bovenste plank.

Shownieuws (SBS6)
Donderdag 2 april 1998
Omschrijving: Kort item over de officiële presentatie van Rots nieuwste boek Rot is liefde.

OntbijtTv
Dinsdag 7 april 1998
Omschrijving: Interview n.a.v. verschijnen van het boek Rot is liefde.

Glamourland (Avro)
Vrijdag 1 mei 1998
Omschrijving: Tijdens de nazit van het optreden van Anneke Grönloh in de Kleine Komedie (30 maart jl.) vraagt Gert-Jan Dröge aan Jan Rot of hij kan vertellen waar Annekes lied Brandend zand nu eigenlijk over gaat. Rot geeft het goede antwoord.

Laat de Leeuw (VARA)
Zaterdag 16 mei 1998
Omschrijving: Jan Rot op de bank bij Paul de Leeuw om over zijn boek Rot is liefde te vertellen. Na het gesprek zongen de twee het lied Een paar bruingebrande benen, dat Jan Rot ooit voor Paul de Leeuw schreef.
Vantevoren zei Jan: 'Mooi zal het niet worden, vrolijk hopelijk wel.' Hij kreeg gelijk.

Leuven centraal (België 2)
Dinsdag 26 mei 1998
Omschrijving: Interview en een liedje bij de zuiderburen.

NL, Made in Holland (TMF)
Maandag 22 juni 1998
Omschrijving: Interview van VJ Isabelle met Jan Rot naar aanleiding van Rot is liefde. Isabelle heeft moeite het jonge kijkerspubliek uit te leggen wie Rot is.
De zanger werkt zelf ook niet echt mee. Verveeld zit hij op de bank zich uit te rekken, aan z'n broek te plukken en aandachtig een haartje te bekijken dat hij van z'n hand pakt.

TopPop Yeah (Avro)
Zaterdag 18 juli 1998
Omschrijving: Quiz aan de hand van TopPop-archief. Jan Rot met Gerda van G'race in het team van captain Angela Groothuizen. Met een geweldig Avro-fragment van Jan Rot die het nummer Father & son doet bij Bas Westerweel.

Gay Games 1998 (NOS)
Dinsdag 4 en donderdag 6 augustus 1998
Omschrijving: Voor de NOS maakt Jan Rot als verslaggever 2 items over de Gay Games. De eerste uitzending gaat over homo's en sport. Het tweede item heeft als onderwerp homo's en cultuur. Rots bijdragen duren ieder hooguit vier minuten. Jan Rot: 'We probeerden expres zoveel mogelijk potten aan het woord te laten. Vind ik ook het leuke van de Gay Games, dat je er daar juist een boel van ziet.'

Catherine (RTL 4)
Maandag 7 september 1998
Omschrijving: Jan Rot te gast bij Catherine Keyl in haar talkshow Catherine. Onderwerp van die uitzending is 'De magie van een nr. 1-hit'. Jan Rot, Rob de Nijs, George Baker en Anneke Grönloh vertellen wat die droom voor iemand betekent.

Netwerk (KRO)
Zondag 25 oktober 1998
Omschrijving: Item naar aanleiding van het overlijden van de Zangeres Zonder Naam twee dagen eerder, waarin Jan Rot vertelt wat dit verlies voor hem betekent.

Nationale Nieuwsquiz (NCRV)
Maandag 28 december 1998
Omschrijving: Nieuwsquiz over het jaar 1998 waarin twintig 'nieuwsmakers' en twintig 'nieuwsconsumenten' laten zien wat er is blijven hangen van diverse nieuwsfeiten uit 1998. Jan Rot is, net als ondermeer Anita Witzier, Manuëla Kemp en Martin Schwab, nieuwsconsument. Na de eerste ronde valt hij af.

Ons kent ons (Fox)
Maandag 4 januari t/m donderdag 7 januari 1999
Omschrijving: Talkshow waarin bekende Nederlanders elkaar interviewen over uiteenlopende onderwerpen. Rot is samen te gast met onder andere Henk Temming en Jan Kuitenbrouwer. In zijn column in Nieuwe Revu (16-30 december, nr. 52) schreef Rot over dit optreden: 'Alle vier interviewrondes had ik rillend van de kater uitgezeten, en maar shaggies roken en hoesten, in het schuldige besef dat ik straks vier avonden achter elkaar voor lijk op tv te zien zou zijn.'

De kip is klaar (Fox)
Dinsdag 26 januari 1999
Omschrijving: Jan Rot ontmoet Jos Brink in de keuken en voert met hem een gesprek over onder meer de dood.

BNN (TV2)
Zondag 21 februari 1999
Omschrijving: Jan Rot breekt een lans voor Tinky Winky in een item over deze Teletubbie van wie wordt beweerd dat hij homoseksueel is. Het feit dat hij een driehoekje boven zijn hoofd heeft en het feit dat hij altijd een handtasje bij zich draagt, zouden het bewijs zijn voor Tinky Winky's homoseksuele geaardheid. Deskundige Rot meent dat dat helemaal zo gek nog niet is. Hij vindt Tinky Winky een prima model-homo.

Nationaal Songfestival (TV2)
Zondag 14 maart 1999
Omschrijving: Double Date zingt Email to Berlin van Jan Rot en Flamman en Abraxas. Ze zingen vals en verliezen met 19 punten.

Glamourland (Avro, Nederland 1)
Zaterdag 20 maart 1999
Omschrijving: Een ietwat beschonken Rot komt voorbij op het Boekenbal.

Eros (BNN, TV2)
Zondag 21 maart 1999
Omschrijving: Eddy Zoey doet in zijn vrouwenprogramma verslag van het Nationaal Songfestival, belooft Double Date alsnog een reisje naar Jeruzalem en vraagt Rot hoe het zover heeft kunnen komen.

Big Entertainment Club (RTL4)
Woensdag 24 maart 1999
Omschrijving: Jan Rot vertelt over het nieuwe songfestivalprogramma dat hij in april met Sandra Reemer gaat presenteren, en belooft in 2000 weer mee te doen aan het Nationaal Songfestival. Hij zal dan zelf zingen. 'Als ik door de voorronde kom uiteraard.'

Songfestivalkenner van de eeuw-show (RTL5)
Van zondag 18 april t/m 23 mei 1999 (6 afleveringen)
Omschrijving: Jan Rot presenteert met Sandra Reemer deze quiz waarin Songfestivalkenners strijden om de titel Songfestival Kenner van de Eeuw. Het grote aantal homomannen onder de deelnemers, bewijst nog maar eens dat het Songfestival vooral geliefd is bij homo's. Toch is de winnaar hetero.

Swingpaleis (RTL4)
Zaterdag 11 september 1999
Omschrijving: Anders dan hij in zijn colmn in Nieuwe Revu deed geloven, swingde Rot stevig mee in het herenpanel van dit muzikale programma met presentatrice Manuela Kemp.

Wie denken ze wel dat ze zijn (RTL5)
Zondag 3 oktober 1999
Omschrijving: Televisieversie van rubriek uit het weekblad Nieuwe Revu. Deze aflevering gaat over homo's en de tv-serie Queer as folk, die aansluitend te zien was. Jan Rot geeft zijn mening.

Alleen op de wereld (RTL5)
Vrijdag 5 novermber 1999
Omschrijving: Remi van der Elzen interviewt Jan Rot, onder meer over zijn voorliefde voor jonge jongens. Tenslotte zingt Rot Groot Avontuur.

VIPS (Veronica)
Zaterdag 20 november 1999
Omschrijving: Evert Santegoeds praat met Rot over van alles en niets, terwijl de zanger zich een nieuw kapsel laat aanmeten.

Vrienden van Amstel Live (RTL4)
Vrijdag 14 januari 2000
Omschrijving: Jan Rot zingt onder meer Ankie/In tranen. Doet aan het einde van het programma ook mee met de grote groep Vrienden in een live-versie van Lucy in the sky with diamonds van The Beatles. Rot zingt een couplet in het Nederlands, rest is gewoon Engelstalig.

Zo vader, Zo zoon (NCRV)
Maandag 1 mei 2000
Omschrijving: Panel moet raden wie de echte broer van Jan Rot is, Kees Rot. Nepbroers zijn
tekstschrijver en goede vriend Bert Stroo, Jans Stiefbroer en Piet van Riele van uitgeverij Nijgh en Van Ditmar.

Netwerk (AVRO)
Donderdag 11 mei 2000
Omschrijving: Jan Rot is afgereisd naar Zweden, waar zaterdag 13 mei het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Als Songfestivaldeskundige doet hij er verslag van voor dit actualiteitenprogramma.

Het geheim van het Nederlandse lied (KRO)
Woensdag 17 januari 2001
In de aflevering Drank en drugs vertelt Jan Rot welke liedjes hij onder invloed heeft geschreven. Behalve Rot komen Thé Lau, Martin Buitenhuis en Bennie Jolink aan het woord.

HH Zondag
Zondag 4 november 2001
Jan Rot tte gast bij HH Zondag mét zijn vrouw Daan. In dit praatprogramma van Hanneke Groenteman en Paul Haenen vertelt Jan
over hun geluk dat over een aantal maanden wordt bekroond met de geboorte van hun dochter. Hij bracht twee nummers ten gehore, één gezeten aan de voeten van zijn zwangere Daan.

Table Talk (Yorin)
Vrijdag 21 juni 2002

In dit 'onthullende programma' vanuit het Big Brotherhuis gaan BN'ers ópenhartige gesprekken' met elkaar aan.

Terug