NIEUW: LUISTER RADIOVERSIE - alle stemmen van Jan R.!!! (zie onder)

ARCHIEF: EEN NIEUWE TOVERFLUIT
Met steun voor het Fonds van de Podiumkunsten ontwikkelde Jan in 2004 als 'studieproef' een nieuw libretto op de oude wijs van Die Zauberflöte. In 16 uitzendingen voor VPRO's De Avonden kwam het hele verhaal langs, alle partijen gezongen door Jan zelf.

NOOT VAN JAN, april 2007: "EVEN GOED BESTAAT DE KANS DAT IK BIJ CONCRETE PLANNEN HET HELE CONCEPT VAN 'OPERA OVER EEN OPERA' VERLAAT, EN TERUGGA NAAR HET OORSPRONKELIJKE SPROOKJE OF IETS ER TUSSEN IN. Niks nieuws. Minstens de helft van de Mattheuspassie zoals ontwikkeld voor de VPRO-radio verdween in de editie zoals wij die nu kennen. Het besef dat de nieuwe Toverfluit te zwaar leunt op voorkennis, en het gevaar loopt alleen een parodie of pastiche te zijn is doorgedrongen. Maar dat maakt voor nu niet uit. Veel plezier!"

 

Een nieuwe Toverfluit is geen vertaling van Die Zauberflöte maar een radicale bewerking zonder een noot in de muziek te wijzigen.
Samenvatting
De intendant van een operagezelschap (Sarastro) heeft een jonge regisseur (Tamino) binnengehaald, die Mozarts verheven sprookje modern platwalst. Hij schrapt de draak, bruskeert de drie dames, helpt de boze moor om zeep en maakt van de heilige tempel een nichtentent. Papageno zucht onder zijn nieuwe teksten, Monostatos krijst om sabotage.
En als dan prima donna (Pamina), die zwalkt tussen verliefdheid voor de jongen en weerzin tegen zijn werk, ontdekt dat haar moeder (Koningin van de nacht) het prinsje al op zijn toverfluit heeft laten spelen, mag voor de try-outs (de proef) worden gevreesd...

Motivatie: al sinds de premiere in 1791 is het libretto van de handige Schikaneder, zanger, tekstdichter en theaterdirecteur omstreden. Laakt de een de hoge (mee)zingbaarheid, de grappen en grollen, de inconsequenties, de platte karakters en het religieuze samenraapsel – een ander ziet het als vermomming van de hoogstaande verbeelding van de verheffing van de mens, met dank aan het geheimzinnige verbond van de vrijmetselarij.

Niemand kijkt op van een moderne bewerking van een klassiek toneelstuk, maar aan de regelmatig zeer magere libretti van grote muziekwerken durft niemand te komen.
En waarom niet? Daarom: een opera over een opera.
Het bewijs dat je bij muzikaal vertalen, kunt doen wat je wilt zonder de muziek aan te tasten.
Wat vervolgens de zangers mogen bewijzen is dat zij geloofwaardig kunnen zingen en spelen. Het zijn geen sprookjesfiguren, goed en kwaad, maar echte mensen, met hun groot en kleinheden,
De derde opdracht is aan het publiek. Kunnen zij met andere oren luisteren, het stuk opnieuw beleven? Niet kijken wat er weg is, maar wat er nu staat?

Luister hier naar de EERSTE AKTE in 7 radio-episodes van 10 minuten met commentaarstem. (Gemaakt in opdracht van VPRO, de Avonden met dank aan het Fonds voor Podiumkunsten)

Toverfluit 01
Introductie van het nieuwe verhaal en eerste scenes "Ach, meid hij lijkt mij gay!"

Toverfluit 02
En daar is Papageno... "De flierefluiter fluit je na van hela hola hopsa"

Toverfluit 03
De Koningin van de nacht oftewel mevrouw Zarastro (type Married with children)

Toverfluit 04
Pamina en Papageno blijken broer en zus. "Pa en ma als kat en hond"

Toverfluit 05
"Vampina live show!" In de Schikanader!

Toverfluit 06
Papageno's Klokkenspel...

Toverfluit 07
Sarastro en sponsors: "Het sprookje uit!

TWEEDE AKTE VOLGT ZODRA IK DE OPNAMES HEB TERUGGEVONDEN, IN DE TUSSENTIJD HIER DE doorklikverwijzing naar de uitzendingen in het VPRO-archief, met aanwijzingen van de tijd, meestal aan het einde van het 1e uur. Geluid van 13 ontbrak ook daar, maar wordt hopelijk nog verholpen.

Toverfluit 8 -
Aflevering "Dikdoenerij". In uitzending vanaf 54:38 1e uur, en door in begin 2e uur

Toverfluit 9 -
Aflevering "Monostatos Stereotype ". In uitzending vanaf 54:38 1e uur, en begin 2e uur

Toverfluit 10 -
Aflevering "De Vrijketselarij ". In uitzending vanaf 54:38 1e uur, en door in 2e uur

Toverfluit 11 -
Aflevering "Een schoonheidsprijzenmeisje". In uitzending vanaf 54:38 1e uur, en begin 2e uur

Toverfluit 12 -
Aflevering "Het telefoonboek van Ossendrecht ". In uitzending vanaf 54:38 1e uur, en door in begin 2e uur

Toverfluit 13 -
Aflevering "Dikdoenerij". In uitzending vanaf 54:38 1e uur, en door in begin 2e uur

Toverfluit 14 -
Aflevering "Rebbelkwebbelscrabblespel". In uitzending vanaf 54:38 1e uur, en begin 2e uur

Toverfluit 15 - (weer gewoon op Mp3)
Slot "Muziek zet de toon ".

Klik hier voor de synopsis.

 

. naar huis