Ik was in 2007 heftig op tour met Doe Maar de Musical, en vooral omdat ik vaak bleef slapen en 'Arent' bovendien pas na 40 minuten op moest, werkte ik vaak in mijn kleedkamer. De liedjes voor musical Hair waren ingeleverd en ik zocht naar een nieuwe uitdaging. Met regisseur Jos Thie hadden we het over Tommy van The Who, wat ook een lievelingswerk van hem bleek. De musicalversie was jaren eerder al ergens failliet onderweg gesneuveld, maar die musical sloeg nergens op, net zo min als de film. Wij wilden terug naar een echte band, zoals The Who het zelf had gedaan. met hoogstens wat gastzangers en muzikanten.

Welke band zou geschikt zijn. Van Dik Hout? Bløf? 'Di-rect,' zei ik, 'die zijn nu zo oud als die jongens toen.'

'Doen ze nooit,' zei Jos. Maar ik zocht hun website op en het eerste wat ik zag was hun eerste plaatje, een cover van: 'My Generation'. Dat kon geen toeval zijn. Ik stuurde een kort mailtje naar hun management en kreeg al snel antwoord van bassist Bas van Wageningen. Theaterbureau Senf was helemaal in. Eigenlijk was het binnen vijf minuten geregeld.

Toen ik de tekst af had, doken de jongens als beste werkwijze eerst hun eigen studio in, pluisden het origineel uit en namen daarna hun eigen versie op. Toen het muzikaal allemaal rond was en op cd, werkten zij met Jos aan een praktische theateruitvoering, met ondersteuning van video, licht, twee gastmuzikanten en  twee voor de steunzang.

Bij de Musical Awards gaven ze een voorproefje, inclusief stukgeslagen gitaar, en op de Uitmarkt zetten ze nog eens extra aan met vol orkest. De première was op 8 november 2008 in het Oude Luxor.   'Di-rect in glansrol' jubelde het NRC. "Geweldige muziek, geweldig uitgevoerd, in geloofwaardig Nederlands' vond ook Het Parool. 

De tour t/m april was absoluut een succes, en kreeg extra lading toen zanger Tim Akkerman halverwege duidelijk maakte dat hij  met deze knaller afscheid van Di-rect zou nemen.  

Grappig dat zijn opvolger, Di-rects huidige zanger Marcel van Veenendaal al bij Tommy op het podium stond, voor diverse rollen, en zangondersteuning, samen met Caroline Best. 

decor was van Marc Warning, kleding Sabine Snijders, licht Ge Wegman. 

De technische crew bestond verder uit de gewone crew van Di-rect onder leiding van 'Papa Dickie'.